Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Βάση γλυκιάς ή αλμυρής τάρτας

Μια πολύ εύκολη ζύμη που γίνεται αφράτη και νόστιμη βάση γλυκιάς ή αλμυρής τάρτας. Ψήνεται και κρύα γεμίζεται με κρέμα ζαχαροπλαστικής, φρέσκα φρούτα ή κονσέρβα και στολίζεται με σαντιγί ή σοκολάτα. Μπορεί επίσης να ψηθεί μαζί με τα υλικά, ανάλογα με τη συνταγή.




Τ α Υ λ ι κ ά

250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
125γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό
100γρ. ζάχαρη ή 1/3 φλιτζανιού κεφαλοτύρι τριμμένο
½ κουταλάκι αλάτι
2-3 κουταλιές κρύο νερό


Ο δ η γ ί ε ς

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και το αλάτι. Κόβουμε το βούτυρο σε κομματάκια και χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας, το τρίβουμε με το αλεύρι μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.
Προσθέτουμε στο τέλος το αυγό, τη ζάχαρη ή το τυρί, το νερό και ζυμώνουμε ελαφρά, αλλά όχι πολύ, για να μην γίνει πολύ ελαστική η ζύμη.
 


Την αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη με μεμβράνη.

  Μετά κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης, τα ισιώνουμε με τις παλάμες μας και καλύπτουμε σιγά-σιγά μία ταρτιέρα 25 εκ. ή ατομικά ταρτάκια 10 εκ. το καθένα. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι.

Καλύπτουμε την τάρτα με αντικολλητικό χαρτί, ρίχνουμε μέσα ξερά φασόλια ή ρεβίθια ή ρύζι και την ψήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C. Βγάζουμε το χαρτί και την ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρις ότου ροδίσει ελαφρά. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Κρύα τη γεμίζουμε με ό,τι υλικά θέλουμε.

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλές αποκριές!!
    Ωραία ζύμη, κι εγώ κάνω μια για αρμυρές συνταγές προσθέτοντας ανθότυρο και έχω μείνει πολύ ευχαριστημένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρέσει πολύ που μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας. Είναι καταπληκτικό!
    Εύχομαι "καλές Απόκριες" και σ' εσένα, Ξανθή μου, με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή