Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Κυδώνια Αχνιστά με Σκόρδο και Ούζο - Steamed Clams with Garlic and Ouzo

Τα ριγωτά κυδώνια (venus verrucosa) είναι τα αγαπημένα μου όστρακα. Αλιεύονται σε αμμώδεις βυθούς και θεωρούνται, όχι άδικα, νοστιμότατα. Η σάρκα τους είναι εξαιρετικά νόστιμη, γλυκιά και τραγανή, γεμάτη θαλασσινή νοστιμιά.
Στο σπίτι μας υπήρχαν πάντα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, παράδοση που συνεχίζω κι εγώ. 

Συνήθως τρώγονται ωμά, πάντοτε ζωντανά, με ελάχιστο λεμόνι!
Όταν κινηθούν αντιδρώντας στο λεμόνι, θα είμαστε σίγουροι ότι είναι φρέσκα και ζωντανά.

Μπορούμε ακόμη να τα αχνίσουμε σκεπασμένα για μερικά λεπτά και κατόπιν να τους προσθέσουμε λευκό κρασί ή ούζο. Έτσι όμως χάνουν ένα μέρος από τη νοστιμιά τους και γίνονται λίγο σκληρά, όπως ισχυρίζονται όσοι τα προτιμούν ωμά.
Με τον ίδιο τρόπο αχνίζονται οι γυαλιστερές και τα μύδια.





Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Curry με Πατάτες και Κουνουπίδι - Potato and Cauliflower Curry

Το κουνουπίδι είναι ένα εξαιρετικό χειμωνιάτικο λαχανικό. Η μυρωδιά του όμως, όταν το βράζουμε, μας απωθεί!
Γι΄αυτό έχω δοκιμάσει διάφορους τρόπους μαγειρέματος, με σκοπό να εντείνω τη γεύση του αλλά κρύβοντας κάπως την έντονη παρουσία του!

Το έχω δοκιμάσει τηγανητό και καπαμά, όπως το μαγειρεύαμε στο σπίτι μου, και έγινε νοστιμότατο! Ακόμα και ομελέτα ξεγέλασε κι εκείνους που το αντιπαθούσαν!

Σ΄αυτή την Ινδική συνταγή νοστιμίζει περισσότερο και ταιριάζει υπέροχα με τα μπαχαρικά. Το πιάτο γίνεται ξεχωριστό, αγαπημένο όσων αγαπούν τις ανατολίτικες γεύσεις, ιδανικό για χορτοφάγους αλλά και νηστεύοντες και μη. Δοκιμάστε το!



Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Τυρί Φέτα σε Φύλλο Κρούστας – Feta Cheese in Fyllo Pastry

Μια πρόταση για ένα πανεύκολο αλλά υπέροχο ορεκτικό για ούζο ή μπίρα.
Όλοι θα απολαύσουν τα νοστιμότατα και τραγανά πακετάκια που κρύβουν κομμάτια ζουμερής και πολύ αρωματικής φέτας! Δοκιμάστε τα!


Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Ρεβιθοκεφτέδες - Falafel or Ta'amia

Οι Falafel (Φαλάφελ) γνωστές και ως ta'amia είναι ένα νόστιμο και πολύ δημοφιλές  γρήγορο  φαγητό (snack) της Μέσης Ανατολής που μπορείς να το αγοράσεις στα μικρά μαγαζάκια που υπάρχουν σε κάθε κεντρικό δρόμο.
Σερβίρονται σαν σάντουιτς μέσα σε λεπτή Αραβική πίτα με σαλάτα μαρούλι και ντομάτα και σάλτσα ταχινιού.
Σαν κύριο πιάτο συνοδεύονται από πράσινη σαλάτα, χούμους και πάντα με άφθονη σάλτσα ταχινιού.

Πριν αρκετό καιρό είχα δημοσιεύσει μια αρκετά εύκολη συνταγή για Falafel, στην οποία δεν είχα χρησιμοποιήσει ρεβίθια, όπως απαιτεί η κλασική συνταγή, αλλά αλεύρι ρεβιθιών. Είχαν ομολογουμένως γίνει νοστιμότατοι.

Σήμερα σας προτείνω την original συνταγή κι εσείς κάνετε την επιλογή σας. Έτσι ή αλλιώς θα έχετε νοστιμότατους ρεβιθοκεφτέδες, ροδοκόκκινους και τραγανούς για να σας ταξιδεύσουν γευστικά στη Μέση Ανατολή! Δοκιμάστε τους!

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Indian Carrot Halva or Gajar Ka Halwa

Ο Χαλβάς Καρότου είναι ένα αρκετά ασυνήθιστο Ινδικό γλυκό.
Τα συστατικά του είναι τριμμένα καρότα, βρασμένα μέσα σε πλήρες γάλα και ζάχαρη, που διατηρούν το λαμπερό τους χρώμα, μέχρι το τέλος.
Η υφή του και η γεύση του ενισχύεται από αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Παραδοσιακά ετοιμάζεται στα σπίτια και σερβίρεται στους ναούς κατά την Ινδική εορτή Diwali, την εορτή των φώτων που είναι ένα από πιο γνωστά Ινδικά φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο αναφέρεται στον ινδουιστικό Θεό Ράμα, που σύμφωνα με τους Ινδουιστικούς μύθους εξορίστηκε από τη ζηλόφθονη  γυναίκα του πατέρα του μαζί με τη σύζυγό του και τον αδελφό του.
Κατά τη διάρκεια της εξορίας του, η σύζυγός του, Σίτα, απήχθη από το βασιλιά Ραβάνα, και ο Ράμα διεξήγαγε μια επική μάχη για να την απελευθερώσει.
Ο Ράμα, μετά από δεκατέσσερα χρόνια  εξορίας, επέστρεψε στη γενέτειρά του, Ayodhya. Οι άνθρωποι της πόλης βγήκαν στους δρόμους με λάμπες πετρελαίου και φώτισαν τους δρόμους, για να εορτάσουν την επιστροφή του.

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

Μπάρες Δημητριακών με Ταχίνι και Μέλι

Μπάρες δημητριακών με ταχίνι και μέλι, χωρίς ψήσιμο, πανεύκολες, νοστιμότατες και πολύ υγιεινές!
Εάν αρέσουν και σ΄εσάς οι μπάρες δημητριακών, δοκιμάστε αυτές που σας  προτείνω με μέλι και ταχίνι. Είναι λίγο μαλακές, λόγω των υλικών τους, γι΄αυτό χρειάζονται να παραμείνουν για μερικές ώρες στο ψυγείο.

Θα πρέπει όμως να προσέξετε την ποιότητα του μούσλι που θα χρησιμοποιήσετε. Πρέπει να είναι καλής ποιότητος, σαν αυτό που βρήκα σε κατάστημα βιολογικών τροφίμων. Η χώρα παραγωγής είναι η Ελβετία και είναι πλούσιο σε δημητριακά, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.
Έτσι χρειάστηκε να προσθέσω μόνο λίγα υλικά, δαμάσκηνα και σουσάμι και να το ενισχύσω με άρωμα κανέλας.