Ο κρόκος Κοζάνης ή η ελληνική ζαφορά (saffron), όπως συνήθως λέγεται,
ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Συγκαταλέγεται στα πιο εκλεκτά, προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων
πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του
ιδιότητες.
Στο παρελθόν, όπου, πολλούς αιώνες πριν αρχίσει η συστηματική του
καλλιέργεια, ήταν φάρμακο και άρτυμα, είδος πολυτελείας και συναλλαγής.
Μάλιστα, το αντάλλασσαν με χρυσαφικά και κοσμήματα.
Σήμερα ο κρόκος Κοζάνης χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό και προσθέτει στα
φαγητά λεπτό άρωμα, πικάντικη γεύση και πανέμορφο κίτρινο χρώμα.
Ταιριάζει ιδιαίτερα με το ρύζι, τα ζυμαρικά, τις σάλτσες, το κοτόπουλο, τις
ψαρόσουπες, το αρνί, τις πατάτες, τα όσπρια, τα τσουρέκια, το κέικ και το
παγωτό.