Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016

Αλμυρός Κορμός με Καπνιστό Σολομό, Πέστροφα και Τυρί Κρέμα

Παλιότερα ήταν μόδα οι αλμυρές τούρτες τύπου “μπόμπα” που ετοιμάζονταν από ένα στρογγυλό ψωμί, κομμένο σε φέτες και γέμιζαν με φέτες τυριού και αλλαντικά. Τότε ήταν πολύ πρωτότυπες και γρήγορα έγιναν δημοφιλείς.

Την ξαναθυμηθήκαμε πάλι αυτή την αλμυρή τούρτα και την εξελίξαμε σε αλμυρό κορμό, ιδανικό για κρύο μπουφέ ή ένα γιορτινό τραπέζι.
Στη δική μου εκδοχή η γέμιση περιλαμβάνει, εκτός του κρεμώδους τυριού, φιλέτο καπνιστού σολομού και πέστροφας, πιπεριά Φλωρίνης και αγγουράκι τουρσί.
Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο πολύ εμφανίσιμο αλλά και εξαιρετικά νόστιμο. Τολμήστε τη και θα καταπλήξετε την οικογένεια ή τους καλεσμένους σας!


Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

Τρουφάκια Σοκολάτας με Μανταρίνι

Τα Τρουφάκια είναι ένα κλασικό κέρασμα, απόλυτα εορταστικό, που αρέσει σε όλους, μικρούς και μεγάλους. Όταν όμως έχουν γέμιση γκανάς, που είναι αρωματισμένη με φλοίδες, μανταρινιού, τότε περνούν σε άλλη γευστική διάσταση!
Το κακάο συμβαδίζει απόλυτα γευστικά με την κουβερτούρα. Όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και άλλη επικάλυψη, όπως Ινδοκάρυδο, χρωματιστή τρούφα ή αλεσμένοι ξηροί καρποί. Η επιλογή δική σας!

Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016

Αγριογούρουνο Στιφάδο

Ο Αγριόχοιρος ή αγριογούρουνο (επιστημονικά Sus Scrofa) είναι ο άγριος πρόγονος των εξημερου το κυνήγι του συνδέεται με το όνομα δύο επιφανών ηρώων της Αρχαίας Ελλάδας, του Οδυσσέα και του Ηρακλή. (Διαβάστε από τη Μυθολογία πιο κάτω).

Σήμερα σας προτείνω ένα καθαρά εορταστικό πιάτο με αγριογούρουνο, μαγειρευμένο με μια παραδοσιακή συνταγή από την ορεινή Φθιώτιδα, ελάχιστα “πειραγμένη” από εμένα! 
Στην παραδοσιακή συνταγή τα κρεμμυδάκια μαγειρεύονται ωμά, με αποτέλεσμα να “βαρύνει” το φαγητό! Εγώ τα έβαλα ζεματισμένα και έγιναν γλυκύτατα! Τολμήστε το κι εσείς για το εορταστικό σας τραπέζι!


Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

Βακαλάος “Μπιάνκο”

Ένα νοστιμότατο πιάτο με παστό βακαλάο, Κερκυραϊκό ή Λευκαδίτικο, όπως διατείνονται οι Επτανήσιοι φίλοι μου. Εγώ το θεωρώ καθαρά Επτανησιακό και Μεσογειακό που παραπέμπει μόνο κατ΄όνομα σε Βενετσιάνικη επιρροή.

Η Κερκυραϊκή ή Λευκαδίτικη συνταγή ταξίδευσε και στην απέναντι περιοχή του Πύργου της Ηλείας, ελαφρά παραλλαγμένη: η πεθερά μου μαγείρευε τον βακαλάο αρκετά σκορδάτο και λεμονάτο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τον ονόμαζε  “άσπρο μπακαλιάρο”.

Τώρα που χειμώνιασε σας προτείνω να δοκιμάσετε αυτή τη νοστιμότατη Λευκαδίτικη εκδοχή του παστού βακαλάου. Θα χρειαστείτε ελάχιστα υλικά που θα τα βάλετε σε πλατειά κατσαρόλα σε στρώσεις. Το φαγητό θα το μαγειρεύσετε σε χαμηλή φωτιά, σκεπασμένο και θα ανακινείτε την κατσαρόλα, χωρίς να ανακατεύετε με κουτάλι!
Η νοστιμιά του έτοιμου φαγητού θα σας εκπλήξει!


Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016

Στριφτή Χορτόπιτα με Πολέντα

Οι χορτόπιτες είναι από τις αγαπημένες μου πίτες, ιδιαίτερα αυτές που περιέχουν άγρια, αρωματικά χόρτα! Είναι νοστιμότατες και πολύ υγιεινές.
Τώρα πλέον στις λαϊκές αγορές βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία άγριων χόρτων που είναι ιδανικά για μία εξαιρετική χορτόπιτα, στριφτή ή απλωτή.

Στη γέμιση της χορτόπιτας συνήθιζα να προσθέτω μερικές κουταλιές σιμιγδάλι για να ενώσω καλύτερα τα υλικά της. Σε αυτή δοκίμασα την πολέντα και έμεινα ενθουσιασμένη! Σας την προτείνω!