Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Spaghetti με Σάλτσα Μελιτζάνας και Κρεμώδες Τυρί - Spaghetti with Eggplant and Cream Cheese Sauce

Μια εξαιρετικά εύκολη και νόστιμη μακαρονάδα με υπέροχη, πλούσια, κόκκινη σάλτσα που δεν "πνίγει" το ζυμαρικό, την οποία ενισχύει γευστικά η μελιτζάνα και βελτιώνει το τυρί κρέμα την υφή της!
Ιδανική για παιδιά, που δεν αγαπούν πολύ τα χορταρικά αλλά και λόγω της νοστιμιάς της, για όλους τους φανατικούς της μακαρονάδας, ιδιαίτερα γι’ αυτούς που αποφεύγουν το κρέας, τα αλλαντικά και τα πολλά τυριά!
Η δοκιμή δική σας. όσο ακόμη υπάρχουν υπαίθριες μελιτζάνες!



Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Τάρτα με Κολοκύθα και Αμύγδαλα - Pumpkin Tart with Almonds

Η κίτρινη κολοκύθα είναι το απόλυτα φθινοπωρινό κηπευτικό, έχει λίγες θερμίδες και την κατατάσσουμε στα υγιεινά τρόφιμα, αφού είναι πλούσια σε πολύτιμες βιταμίνες (A, C), μεταλλικά στοιχεία (μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο) και άλλα θρεπτικά συστατικά, είτε αναφερόμαστε στη σάρκα της, είτε στους σπόρους της.

Το έντονο πορτοκαλί χρώμα της οφείλεται στην υψηλή ποσότητα καροτενοειδών που περιέχει, που βοηθούν μεταξύ άλλων στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, καρδιαγγειακών νοσημάτων και τον σχηματισμό καταρράκτη.
Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και για άλλους ακόμη, που δεν χρειάζεται να αναφέρουμε αναλυτικά, καλό είναι να τη βάλουμε όσο πιο συχνά μπορούμε στο τραπέζι μας.



Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Φασόλια Βανίλιες Φενεού Σούπα – Vanilla Beans White Soup

Η ορεινή Φενεός, πόλις αρχαία με μεγάλη ιστορία, ανήκει σήμερα στην και φημίζεται για το εύφορο οροπέδιό της.
Η Ιστορία τη σχετίζει με τον Ηρακλή, αφού για να την επισκεφθείς περνάς από τη λίμνη Στυμφαλία, γνωστή από έναν άθλο του ήρωα.

Η περιοχή έχει ένα εξαιρετικό μικροκλίμα που συμβάλλει στη γονιμότητα των εδαφών της αλλά και στην ξεχωριστή ποιότητα των οσπρίων που παράγονται εκεί.
Γνώριζα τη Φάβα και τα φασόλια Γίγαντες Φενεού αλλά δεν είχα ακούσει για τα μικρά, κάτασπρα φασολάκια Βανίλιες, προϊόν ΠΓΕ.

Σε πρόσφατη έκθεση τροφίμων τα δοκίμασα μαγειρευμένα, ενθουσιάστηκα από τη νοστιμιά τους και τα αγόρασα.
Με αυτά έφτιαξα αυτή την υπέροχη σούπα, λευκή, όπως το χρώμα τους!
Δοκιμάστε τη!

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

Ψωμί Μπύρας – Beer Bread

Σας τελείωσε το ψωμί στο σπίτι και ξεχάσατε να αγοράσετε φρέσκο;
Εάν έχετε απλό αλεύρι και μπύρα, τότε ετοιμάστε αυτό το πανεύκολο και νόστιμο ψωμάκι που θα το ψήσετε αμέσως, χωρίς να περιμένετε να φουσκώσει, όπως τα άλλα ψωμιά με προζύμι ή μαγιά!
Σε λίγο θα έχετε ένα φρεσκοψημένο καρβελάκι με την υφή του ψωμιού με προζύμι. Φρέσκο τρώγεται ακόμα και στο πρωινό!

Είναι ιδανικό για αρχάριες, που θα εκπλαγούν από την επιτυχία του.


Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

Μελιτζάνες Ιμάμ με Ταλαγάνι – Eggplants Ιmam Bayıldı with Talagani Cheese

Σ΄αυτό το παραδοσιακό, καλοκαιρινό πιάτο δύο είναι οι πρωταγωνιστές: η τσακώνικη μελιτζάνα με την τρυφερή σάρκα, την γλυκόπικρη γεύση και το καλής ποιότητας ελαιόλαδο!  Συνεπικουρούν γευστικά η γλυκύτητα του κρεμμυδιού και η ιδιαίτερα ήρεμη γεύση του Μεσσηνιακού τυριού.

Πάντως στη νοστιμιά αυτού του πιάτου καταλύτης είναι το αρκετό ελαιόλαδο που έκανε τον Ιμάμη της ιστορίας να φάει πολύ και να μπαϊλντίσει (=σχεδόν λιποθυμήσει, İmam bayıldı ) είτε να στενοχωρηθεί πολύ που μέσα σε δώδεκα μέρες εξαιτίας του αγαπημένου του φαγητού τέλειωσε όλο το λάδι που είχε πάρει ως προίκα η γυναίκα του!

Το Ιμάμ λοιπόν είναι ένα λαδερό πιάτο με τα όλα του!
Δοκιμάστε το κι εσείς σ΄αυτή την εκδοχή, όσο ακόμα υπάρχουν υπαίθριες μελιτζάνες με λαμπερή μωβ φλοίδα και τρυφερή σάρκα! 
Η δοκιμή δική σας!


Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

Τηγανίτες με Πουρέ Κολοκύθας - Pumpkin Pancakes

Η χρυσή κολοκύθα ή γλυκοκολοκύθα έχει φυλακίσει τον ήλιο του καλοκαιριού που έχει γλυκάνει τη σάρκα της και της έχει χαρίσει ξεχωριστό άρωμα!
Αυτή την εποχή στις αγορές αλλά και δίπλα στους επαρχιακούς δρόμους πωλούνται φρέσκες, πολύ όμορφες κολοκύθες με υπέροχα χρώματα και σχήματα! Ας αγοράσουμε μερικές που να μην είναι μαλακές ή χτυπημένες, διατηρούνται για αρκετό καιρό.

Παλιότερα τις κολοκύθες τις χρησιμοποιούσα μόνο για να φτιάξω γλυκιά κολοκυθόπιτα ή παραδοσιακούς κολοκυθοκεφτέδες της περιοχής μου. Αργότερα πειραματίστηκα με μερικές Αμερικάνικες συνταγές και τις πρόσθεσα σε κέικ και τάρτες ακόμα και σε φαγητό (τα links ανοίγουν στο blog). Τότε στην κυριολεξία τις λάτρεψα!

Τέτοια εποχή, πριν χρόνια, όταν έμενα εκτός Ελλάδος, μία φίλη από το άλλο ημισφαίριο μου είχε προσφέρει αρωματικές και πολύ χορταστικές τηγανίτες με πουρέ κολοκύθας. Τις βρήκα πολύ καλές σε γεύση, αν και είχε χρησιμοποιήσει πουρέ από κονσέρβα.
Στο σπίτι μου τις δοκίμασα με φρέσκια κολοκύθα και έγιναν εξαιρετικές  σε υφή και αρώματα.


Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Τοματάκι Γλυκό Κουταλιού - Tomatoes Preserve


 Τα μικρά τοματάκια είναι πολύ αγαπημένο μου υλικό και τα χρησιμοποιώ στις σαλάτες και τη μαγειρική. Ιδιαίτερα τα μικρά τοματάκια ποικιλίας βελανίδι που είναι ζουμερά, όσα πρέπει, αρωματικά και με μια υπέροχη γλύκα. Όπως και όπου τα χρησιμοποιώ, κάνουν τη διαφορά και προσθέτουν απίστευτη γεύση.

Ποτέ όμως δεν πίστευα, όταν μου χάρισαν μερικά από κήπο, ότι θα έκαναν ένα τόσο εξαιρετικό γλυκό κουταλιού, μέχρι που τα δοκίμασα. Το γλυκό πέτυχε, καταναλώθηκε γρήγορα και μόλις που πρόλαβα να το φωτογραφίσω!
Η δοκιμή δική σας!

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2016

Μπισκότα Βουτύρου και Αμυγδάλου - Butter and Almond Biscuits

Καλό μήνα, γλυκό και ήρεμο!
Ας τον γλυκάνουμε κι εμείς κερνώντας τον αφράτα και τραγανά μπισκοτάκια με αμύγδαλα νέας εσοδείας που φέραμε μαζί μας από τις διακοπές μας! Αγαπημένο υλικό, νόστιμο και πολύ υγιεινό!
Κι τα απολαύσουμε κι εμείς με τον πρωινό ή απογευματινό μας καφεδάκι! Θα γίνουν τα αγαπημένα μας! Δοκιμάστε τα!