Σάββατο, 28 Μαΐου 2016

Πάστα με Ψητές Πιπεριές Φλωρίνης - Pasta with Red Roasted Peppers

Ένα νοστιμότατο, πανεύκολο, πολύ καλοκαιρινό πιάτο ζυμαρικών, θα λέγαμε “στο κόκκινο”, που όλοι θα απολαύσουν και θα το λατρεύσουν!

Η κόκκινη σάλτσα δεν περιέχει καθόλου τομάτα ή κρεμμύδι αλλά αφήνει τη γεύση της ψημένης πιπεριάς να κυριαρχήσει. Το σκόρδο μην το φοβηθείτε, διότι δεν μυρίζει καθόλου. 
Μπορούμε όμως να την ενισχύσουμε με λίγη καπνιστή πάπρικα και τυρί ήπιας γεύσης. Το φρέσκο αρωματικό προσθέτει δροσιά.
Το πιάτο γίνεται εξαιρετικό και με ζυμαρικά ολικής αλέσεως, όπως αυτά που χρησιμοποίησα εγώ από αλεύρι Ζέας. 
Τα σερβίρουμε με μια κουταλιά τυρί κρέμα ή στραγγιστό γιαούρτι πασπαλισμένο με λίγη καπνιστή πάπαρικα.
Η δοκιμή δική σας!




Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016

Γλυκό Κουταλιού Λεμόνι – Lemon Preserve

Τα γλυκά του κουταλιού είναι από τα αγαπημένα μου, ιδιαίτερα αυτά που φτιάχνονται από φλοίδες εσπεριδοειδών. Πιστεύω ότι τα λαμπερά χρώματα και τα εξαιρετικά αρώματα τα κάνουν μοναδικά! Οι λάτρεις αυτών των γλυκών θα συμφωνήσουν μαζί μου.
Ένα τέτοιο γλυκό σας προτείνω από αφράτα και πολύ αρωματικά λεμόνια. Όσοι το έφαγαν, δεν πίστευαν ότι είναι τόσο νόστιμο!
Τα λεμόνια που βρήκα στην αγορά ήταν βιολογικά, πολύ αφράτα, με πλούσια φλοίδα που έσπαζε, όταν προσπάθησα να την τυλίξω, όπως του νεραντζιού. Έτσι προτίμησα να την κόψω σε λωρίδες.
Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο γλυκό. Λίγος χρόνος και υπομονή απαιτείται για το ξύσιμο της φλοίδας. Το ξύσμα δεν το πετάμε αλλά το διατηρούμε στην κατάψυξη και το χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε τα κέικ και τις κρέμες.
Δοκιμάστε το!



Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016

Κρίταμα Τουρσί - Sea Fennel Pickle

Το κρίταμο το πρωτογνώρισα από τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Περιέγραφε τη συνήθεια των βοσκών της Σκιάθου να κατεβάζουν τα κοπάδια τους στο γιαλό, για να φάνε, εκτός από αλάτι, κρίταμα και αρμύρες, για να νοστιμίσει το κρέας τους!

Αργότερα γνώρισα το φυτό ανθισμένο ένα καλοκαίρι στις βραχώδεις παραλίες των Κυκλάδων και γεύτηκα τα αρωματικά φυλλαράκια του τουρσί πάνω στις σαλάτες, μαζί με την κάπαρη. Ενθουσιάστηκα!
Αγόρασα βαζάκι για το σπίτι αλλά ήθελα να δοκιμάσω να φτιάξω κι εγώ αλλά νόμισα ότι ήταν πολύ δύσκολο.

Το περσινό όμως καλοκαίρι η φίλη η Γιώτα Τ. με παρακίνησε να δοκιμάσω. Αν και όλα ήταν ανθισμένα, μαζέψαμε τρυφερά φυλλαράκια και έφτιαξα ένα βαζάκι. Έγινε νοστιμότατο, το διατήρησα στο ψυγείο και το χρησιμοποιήσαμε στις σαλάτες μας.
Στη φίλη μου τη Γιώτα αφιερώνω αυτή την εύκολη αλλά εξαιρετικά νόστιμη και ιδιαίτερη συνταγή! Δοκιμάστε τη κι εσείς!

Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

Τούρτα με Κρέμα Σοκολάτας και Γιαούρτι – Chilled Chocolate and Yogurt Torte

Για την φετινή ονομαστική μου εορτή σας κερνάω μια πανεύκολη, δροσερή και νοστιμότατη τούρτα σοκολάτας με γιαούρτι!

Η βάση της αποτελείται από θρυμματισμένα μπισκότα, όπως του cheesecake, και η κρέμα της είναι μια ανάλαφρη mouse σοκολάτας με στραγγιστό γιαούρτι που ετοιμάζεται γρήγορα. Είναι καταπληκτικό το πόσο εύκολα ενσωματώνεται το γιαούρτι με τη σοκολάτα και πόσο υπέροχη γίνεται η κρέμα, γευστικά και οπτικά!

Η τούρτα παγώνει αρκετές ώρες στο ψυγείο και διακοσμείται πριν το σερβίρισμα! (Για να γίνει η τούρτα πιο πλούσια μπορείτε να ετοιμάσετε μιάμιση δόση κρέμας, όπως έκανα εγώ).
Δοκιμάστε τη!



Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

Γλυκό Κουταλιού Σύκο – Green Wild Fig Preserve

Ο Μάιος είναι ο μήνας της συλλογής άγριων σύκων (Ορνιοί) για να φτιάξουμε αυτό το ξεχωριστό γλυκό κουταλιού. Αν και δεν έχουν μεγαλώσει αρκετά, είναι όμως τρυφερά, ενώ λίγο αργότερα θα ωριμάσουν και θα χρειαστούν να τα ξεσποριάσουμε.
Οι άγριες συκιές φυτρώνουν διάσπαρτες στην Ελληνική ύπαιθρο. Το άγριο σύκο, ο ορνιός, δεν είναι φρούτο αλλά μία ταξιανθία, διότι είναι γεμάτος μικροσκοπικούς στήμονες και γύρη, με τα οποία θα γονιμοποιηθεί η ήμερη  συκιά που θα μας δώσουν τα υπέροχα σύκα του Αυγούστου! Βέβαια σ΄αυτό συμβάλλει και ένα μικρό έντομο που ζει μέσα στους ορνιούς.

Από αυτές θα μαζέψουμε την πρώτη ύλη για το γλυκό μας. Προσοχή όμως στο γάλα της συκιάς, γιατί μπορεί να μας προκαλέσει αλλεργία!