Το Ιρλανδέζικο Ψωμί Σόδας (Ιρλανδικά: Arán sóide, Σκωτσέζα: fardel) είναι
ένα παραδοσιακό ψωμί που φτιάχνεται με μόνο τα πιο βασικά συστατικά: το αλεύρι,
τη σόδα, που χρησιμοποιείται ως διογκωτικό μέσο αντί μαγιάς ή προζυμιού, το αλάτι
και το ξινόγαλα, για να ενεργοποιήσει τη σόδα. Το ψωμί αυτό δεν ζυμώνεται πολύ
αλλά ελάχιστα, παρά μόνομέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Πριν το ψήσιμο, χαράσσεται ένας σταυρός στην κορυφή του ψωμιού με ένα
μαχαίρι, ως προστατευτικό του σπιτιού και αποτρεπτικό κάθε κακού!
Το ξινόγαλα μέσα στη ζύμη μαζί με τη σόδα σχηματίζει μικροσκοπικές
φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα με αποτέλεσμα το ψωμί να γίνεται πολύ αφράτο. Η
σόδα είναι καταλληλότερη από τη μαγιά για την παρασκευή αυτού του ψωμιού, διότι
στην Ιρλανδία το αλεύρι παράγεται από μαλακό σιτάρι που έχει χαμηλότερα επίπεδα
γλουτένης. Σε μερικές συνταγές το ξινόγαλα αντικαθίσταται από το γιαούρτι ή το
φρέσκο γάλα μαζί με χυμό λεμονιού.
Και άλλα συστατικά μπορούν να προστεθούν στο ψωμί αυτό, όπως βούτυρο, αυγά,
σταφίδες ή καρύδια.
Και στη Σερβική Κουζίνα υπάρχει ένα ψωμί σόδας που ονομάζεται česnica που
ετοιμάζεται και καταναλώνεται τα Χριστούγεννα.
Το ψωμί αυτό έχει απαλή και βουτυράτη υφή και είναι τέλειο για πρωινό.
Ταιριάζει πολύ με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα αλλά με ένα πικάντικο κίτρινο τυρί
τύπου γραβιέρας και αλλαντικά. Η επιλογή είναι δική σας!