Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

Κέικ με Φιστίκια Αιγίνης και Σοκολάτα - Cake with Pistachios and Dark Chocolate

Καλή σας μέρα και χαρούμενη Κυριακή!
Σιγά-σιγά εμφανίζονται στην αγορά τα πρώτα καλοκαιρινά φρούτα, με τα έντονα χρώματα και αρώματα. Αρχίζει η εποχή των φρουτογλυκών ψυγείου και των παγωτών, που τόσο αγαπάμε. Πάντα αποζητάμε και απολαμβάνουμε τη δροσιά και την ποικιλία των γεύσεών τους.

Όμως δεν ξεχνάμε εντελώς και τα εξαιρετικά νόστιμα και υγιεινά κέικ που αποτελούν ένα εξαιρετικό πρωινό, σαν κι αυτό το χορταστικό και όχι ιδιαίτερα γλυκό κέικ που σας προτείνω. Περιέχει ελαιόλαδο, ελάχιστα αυγά, αρκετό φιστίκι Αιγίνης και σοκολατένια επικάλυψη! Σε αυτού του είδους τα κέικ έχω ιδιαίτερη αδυναμία.
Το απόγευμα, για να κάνουμε τη διαφορά, θα το σερβίρουμε με μία μπάλα παγωτό φιστίκι! Θα είναι απόλαυση! Δοκιμάστε το!  


Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015

Στήθος Κοτόπουλου Γεμιστό – Stuffed Chicken Breast

Ένα νοστιμότατο, οικογενειακό, Κυριακάτικο πιάτο με το αγαπημένο μας κοτόπουλο που μπορεί να ετοιμαστεί από την προηγουμένη ημέρα.
Το κρέας διατηρείται πολύ μαλακό και η γέμιση και το κρασί του προσδίδουν εξαιρετικά αρώματα και απίστευτη νοστιμιά.
Κομμένο σε φέτες είναι ιδανικό και για μπουφέ. Δοκιμάστε το!

Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015

Τυροπιτάκια με Σπιτική Ζύμη Μεσογειακή Γέμιση – Cheese Pies with Homemade Dough and Mediterranean Filling

Τι θα λέγατε για μερικά πανεύκολα και νοστιμότατα τυροπιτάκια;
Γίνονται τραγανά, με σπιτική πανεύκολη ζύμη, είναι πολύ αρωματικά και χρειαζόμαστε αγαπημένα υλικά Ελληνικά και Μεσογειακά, που υπάρχουν σε κάθε σπίτι: τυρί φέτα, ρίγανη, κρεμμύδι και λιαστές ντομάτες!
Θα ετοιμάσουμε ένα υπέροχο σνακ για το Σχολείο ή το Γραφείο που θα το νοσταλγήσουμε, όταν τελειώσει!  


Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

Μοσχοχτάποδα Στιφάδο – Musky Octopus with Onions, Stifado

Οι Μοσχιοί ή Μοσχοχτάποδα (eledone moschata ) είναι τα μικρότερα κεφαλόποδα στην κατηγορία των χταποδιών. Έχουν ανοιχτό, σχεδόν διαφανές, σώμα και μικρότερα σγουρά πλοκάμια, με μία μόνο σειρά βεντούζες.
Θεωρούνται οι φτωχοί συγγενείς της οικογένειας, δεν παύουν όμως να είναι και αυτοί νόστιμοι και τρυφεροί. Γίνονται υπέροχοι στην κατσαρόλα με ντομάτα και ζυμαρικό ή με μικρά κρεμμύδια, ένα πάρα πολύ νόστιμο στιφάδο, ιδανικός ουζομεζές για μερακλήδες ή ένα πλήρες και χορταστικό οικογενειακό πιάτο! Η επιλογή δική σας!

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Νηστίσιμη Τάρτα με Χαλβά και Πικρή Σοκολάτα – Tart with Tahini Halva and Dark Chocolate Nibs

Μια νοστιμότατη τάρτα με πολύ τραγανή, αρωματική και μπισκοτένια βάση και πολύ σοκολατένια γέμιση! Ένας πειρασματισμός μου πολύ επιτυχής γευστικά, που εκτιμήθηκε πάρα πολύ! 
Δοκιμάστε τη, θα σας καταπλήξει!

Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015

Κέικ με Μπαχαρικά, Πορτοκάλι και Σταγόνες Σοκολάτας - Cake with Spices and Chocolate Drops

Ένα νηστίσιμο κέικ με αταγόνες σοκολάτας και αρώματα της Ανατολής!
Το εμπόριο των μπαχαρικών είναι από τα αρχαιότερα στον Κόσμο και είχαν ανοιχθεί εμπορικοί δρόμοι για τη μεταφορά τους από την Ασία στην Ευρώπη. 
Αρχαία βιβλία ιατρικής και βοτανολογίας αναφέρουν τα μπαχαρικά σαν σπουδαία φάρμακα στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Τα θεωρούσαν ακριβά σαν δώρα και τα εκτιμούσαν ιδιαίτερα.

Στα μπαχαρικά περιλαμβάνονται αποξηραμένα φύλλα, σπόροι, καρποί, ρίζες, βολβοί και φλοιοί με αρωματικές ή καυστικές ουσίες. Έχουν έντονο άρωμα και γεύση γι’ αυτό και τα προσθέτουμε στα φαγητά ή τα γλυκά. 

Πολλά από αυτά έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαθιστούν τα διάφορα συντηρητικά που σε πολλές περιπτώσεις βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου.
Τελευταία έρευνα του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κάνσας που διερεύνησε έξι μπαχαρικά (κύμινο, κόλιανδρο, τζίντζερ, δεντρολίβανο και tumeric) διαπίστωσε ότι τα τρία τελευταία είχαν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών!




Σάββατο, 4 Απριλίου 2015

Το Σάββατο του Λαζάρου, οι "Λαζαρίνες" και τα "λαζαράκια"

Από σήμερα, Σάββατο του Λαζάρου, μπαίνουμε και επίσημα πια στην εβδομάδα του Πάσχα.
Το Σάββατο του Λαζάρου είναι μια από τις πιο σημαντικές ημέρες της Ορθοδοξίας, αφού σηματοδοτεί αφενός το θάνατο και αφετέρου τη ζωή.
Εορτάζουμε την πρώτη Λαμπρή, την "έγερση" του φίλου του Χριστού, του "αγέλαστου" Λάζαρου.
Η ανάσταση του νεκρού για τέσσερις ημέρες Λαζάρου είναι το τελευταίο και το μεγαλύτερο θαύμα του Χριστού.



(Η ανάσταση του Λαζάρου, 15ος αιώνα, σχολή του Νόβγκοροτ)