Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Παντζάρια Ψητά Σαλάτα – Baked Beet Salad

Μια νοστιμότατη, πολύ αρωματική και πανεύκολη σαλάτα με Παντζάρια, απίστευτα γευστική!
Όταν τα ψήσουμε στο φούρνο, δεν χάνουν το υπέροχο χρώμα τους , γίνονται πιο γλυκό και ζουμερά και η γεύση τους ενισχύεται από τα αρωματικά υλικά της μαρινάδας. Θα σας εκπλήξουν! Δοκιμάστε τα!


Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

Παραδοσιακός Χαλβάς με Σιμιγδάλι – Semolina Halva

Ένα παραδοσιακό, σπιτικό και πανεύκολο γλυκάκι, πολύ αγαπημένο, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της νηστείας.
Κάθε φορά που το φτιάχνουμε, μοσχομυρίζει το σπίτι μας καβουρντισμένο σιμιγδάλι και κανέλα.

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

Μύδια Πικάντικα – Spicy Mussels

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να μαγειρεύσουμε τα μύδια είναι πιλάφι ή μακαρονάδα, διότι με το ρύζι ή τα μακαρόνια ταιριάζουν πολύ γευστικά και συνθέτουν ένα νοστιμότατο, νηστίσιμο οικογενειακό πιάτο.
Άλλοι πάλι τα προτιμούν αχνιστά ή σαγανάκι, δύο εξαιρετικούς μεζέδες για ούζο ή μπύρα.
Εγώ σήμερα θα σας προτείνω “τα μύδια αλλιώς”, μεζεδάκι πικάντικο, νοστιμότατο και πάρα πολύ ευπαρουσίαστο που θα στολίσει το τραπέζι σας και θ΄αποκτήσει φανατικούς φίλους! Δοκιμάστε τα!


Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015

Σοκολατόπιτα Νηστίσιμη – Chocolate Pie

Μια πανεύκολη Σοκολατόπιτα, νηστίσιμη, πολύ αφράτη και νόστιμη που θα σας κερδίσει αμέσως. Περιέχει πολλή σοκολάτα, εκπλήσσει η απαλή υφή της και κανείς δεν καταλαβαίνει ότι δεν περιέχει βούτυρο ή αυγά!
Ιδανική για όλους τους λάτρεις της σοκολάτας που αρνούνται να τη στερηθούν, ακόμα και στην περίοδο της νηστείας! Δοκιμάστε τη!


Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015

Σαλάτα Λάχανο με Καρότο, Ρόδι και Σταφίδες - Cabbage Salad with Carrot, Pomegranate and Raisins

Πανεύκολη, νοστιμότατη, πολύχρωμη και πολύ εμφανίσιμη!
Αλλάζει κατά πολύ η κλασική συνταγή της σαλάτας λάχανου και καρότου, πλουτίζεται με υψηλής διατροφικής αξίας υλικά που συντελούν σε ένα εξαιρετικό γευστικό και οπτικό αποτέλεσμα και την κάνουν μοναδική! Δοκιμάστε τη!



Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

Κουλουράκια με Πορτοκάλι και Κανέλα – Cinnamon and Orange Cookies

Τα πιο αρωματικά, τα πιο αφράτα, τραγανά, πανεύκολα και νόστιμα και λαχταριστά κουλουράκια-μπισκότα, που έχω φτιάξει! Όσοι τα δοκίμασαν, είπαν ότι δεν μπορούσαν να τους αντισταθούν! Έτσι εξαντλήθηκε η πρώτη και η δεύτερη δόση και τώρα καταναλώνουμε την τρίτη!
Αν τα θέλουμε μόνο πορτοκαλένια, δεν χρησιμοποιούμε τα μπαχαρικά, αν και αξίζει να τα δοκιμάσουμε με κανέλα και γαρίφαλο, για να απολαύσουμε τον υπέροχο συνδυασμό των αρωμάτων.

Η συνταγή είναι παλιά, οικογενειακή, δοκιμασμένη πολλές φορές με απόλυτη επιτυχία από την αδελφή μου κι εμένα. Τα υλικά ήταν μετρημένα με φλιτζανάκι του Ελληνικού καφέ κι εγώ τα μετέτρεψα σε γραμμάρια για περισσότερη ευκολία.
Δοκιμάστε τα κι εσείς με το κεφεδάκι σας! Μην τα ζυμώσετε πολύ και μην τα πλάσετε πολύ μεγάλα, γιατί φουσκώνουν.



Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2015

Καλαμαράκια Γιουβέτσι – Squids with Pasta

Ένα νοστιμότατο πιάτο που ο φούρνος αναδεικνύει τις γεύσεις του και παραδοσιακά περιέχει κρεατικό.
Όμως μια δοκιμή με θαλασσινά, όπως τα καλαμάρια, οι σουπιές ή τα θράψαλα, θα μας πείσει ότι γίνεται εξαιρετικό και αξίζει να το συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας, όχι μόνο σε περίοδο νηστείας!
Δοκιμάστε το!


Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

Η Γλυκιά Κολοκυθόπιτα της Πεθεράς μου – My Mother's in Law Sweet Pumpkin Pie

Η γλυκιά Κολοκυθόπιτα, μια νοστιμότατη παραδοσιακή πίτα, συνηθίζεται,
ακόμα και τώρα , να φτιάχνεται στα χωριά της Ηλείας, ιδίως στην περιοχή του πρώην Δήμου Ωλένης, την ημέρα της γιορτής των Αγίων Θεοδώρων.
Την πίτα αυτή την έμαθα από την πεθερά μου, που καταγόταν από αυτή την περιοχή της Ηλείας και την έφτιαχνε κάθε χρόνο.
Μου έλεγε ότι οι νοικοκυρές της περιοχής, μέρες πριν, καθάριζαν τις μεγάλες γλυκοκολοκύθες - «λίρες» τις ονομάζουμε στην περιοχή μου - τις κομμάτιαζαν και τις έβραζαν, μέχρι να γίνουν ένα μαλακό μείγμα, σαν πηχτή κρέμα.
Εν συνεχεία, στράγγιζαν καλά το μείγμα με τουλουπάνι και το σοτάριζαν τμηματικά με ελάχιστο ελαιόλαδο. Αφού κρύωνε, πρόσθεταν χονδροκομμένα καρύδια ή καβουρδισμένο σησάμι, ξανθές σταφίδες και αρωματικά μπαχαρικά, το δίπλωναν μέσα σε χειροποίητο, λεπτό φύλλο και έψηναν την πίτα στον ξυλόφουρνο. Αφού την έβγαζαν από το ξυλόφουρνο, τη σιρόπιαζαν μέσα στο ταψί με ένα αρωματικότατο και αρκετά πηχτό σιρόπι ζάχαρης, μελιού και κανέλας
Το άρωμα και η νοστιμιά αυτής της πίτας δεν περιγράφονται με λόγια!

Ακολουθώντας αυτή την παραδοσιακή συνταγή με ελάχιστες αποκλίσεις, έφτιαξα κι εγώ γλυκιά και αρωματική Κολοκυθόπιτα των Αγίων Θεοδώρων και τη μοιράζομαι μαζί σας. Μόνο που δεν χρησιμοποίησα χειροποίητο φύλλο αλλά του εμπορίου (Ψαχνών) και την έψησα στην κουζίνα μου.
Πού να βρεθεί ξυλόφουρνος στην Αθήνα!