Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

Σαλάτα του Καίσαρα – Caesar’s Salad

Μια νοστιμότατη σαλάτα, Αμερικανικής προελεύσεως, που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το γνωστό μας Ρωμαία αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα!
Το όνομά της οφείλεται στον Caesar Cardini (1896 - 1956), έναν Ιταλαμερικάνο εστιάτορα, σεφ και ιδιοκτήτη ξενοδοχείου, ο οποίος εμπνεύστηκε τη δημιουργία της. Αργότερα ο αδελφός του της πρόσθεσε περισσότερα υλικά και την έκανε νοστιμότερη.

Η Σαλάτα του Καίσαρα από μόνη της είναι ένα χορταστικό πιάτο, πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα αλλά πολλές φορές, όταν την παραγγείλουμε έξω, θα διαπιστώσουμε ότι είναι πολύ φτωχή σε υλικά!
Ας την ετοιμάσουμε στο σπίτι μας, γρήγορα και πανεύκολα, για να εκτιμήσουμε τις γεύσεις της και να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης!






Τα Υλικά

Για τη Σαλάτα
2 μαρούλια, καθαρισμένα και χονδροκομμένα ή οποιαδήποτε πράσινη ή μωβ σαλάτα μας αρέσει
100γραμ. φλοίδες παρμεζάνας , κομμένες με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τα καρότα ή παρμεζάνα τριμμένη
2 φιλετάκια από στήθος ή μπούτι κοτόπουλου, ψημένα και κομμένα σε λεπτές φέτες.
3 κουταλιές έτοιμα ή σπιτικά κρουτόν

Για το Dressing
120 ml ελαιόλαδο
50ml ξύίδι από σταφύλι ή χυμό λεμονιού
3 φιλετάκια αντσούγιας σε λάδι, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα ή 1 κουταλάκι πάστα αντσούγιας
1½ κουταλιά μουστάρδα απαλή
1 κουταλάκι σάλτσα Worcestershire
1 ολόκληρη σκελίδα σκόρδου, ξεφλουδισμένη και λιωμένη στην πρέσα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για σπιτικά Κρουτόν
100 ml ελαιόλαδο ή βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη στην πρέσα
300γραμ. ψωμί, χωρίς την κόρα, κομμένο σε κυβάκια του 1 εκ.

Οδηγίες

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε τα φιλετάκια του κοτόπουλου, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.




Κόβουμε τις φέτες του ψωμιού σε τετράγωνα κομμάτια, σκορπάμε από πάνω το σκόρδο και τις ραντίζετε με το ελαιόλαδο ή το λιωμένο βούτυρο. Τα ψήνουμε στο φούρνο στους 200º C για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.












Εν τω μεταξύ, βάζουμε όλα τα υλικά του dressing στο μούλτι και τα χτυπάμε, μέχρι να έχουμε μία λεία και ομοιογενή σάλτσα.










 






Βάζουμε το κομμένο και στραγγισμένο μαρούλι μέσα σ΄ένα μπωλ.












Κόβουμε το κοτόπουλο και το σκορπίζουμε πάνω από το μαρούλι. 









Προσθέτουμε τα κρουτόν και  περιχύνουμε τη σαλάτα με το dressing.
Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και τη σερβίρουμε αμέσως.


Την ανακατεύουμε στο τραπέζι.
Καλή όρεξη!

Λίγα λόγια ακόμα 
  • Η αυθεντική συνταγή του Dressing της Σαλάτας περιέχει κρόκους ωμού αυγού αλλά καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση τους.
  • Μπορούμε να ανακυκλώσουμε το κοτόπουλο φούρνου που μας έχει περισσεύσει. Προσθέτουμε και λίγο ψημένο μπέικον για να ενισχύσουμε τη γεύση της σαλάτας.

11 σχόλια:

  1. Φανταστική συνταγή!! Νομίζω από τις πιο πιο αγαπημένες μου σαλάτες! Μπορεί και η αγαπημένη μου!
    Εκανες πολύ καλή δουλειά! Η αντζούγια επιβάλλεται στη σος!
    Εύγε Ελένη!!! Την τρώω χαλαρά όλη την σαλατιέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, Χρυσαυγή μου!
      Είναι και δική μου αγαπημένη σαλάτα αλλά έξω πλέον δεν την παραγγέλνω, φοβάμαι τη σάλτσα.
      Βέβαια, η σάλτσα χωρίς αντζούγιες δεν γίνεται!
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ με την προλαλήσασα!
    Αγαπημένη σαλάτα!Συχνά αντικαθιστά το μεσημεριανό μου όταν θέλω κάτι ελαφρύ ,ή όταν - μεταξύ μας-, δεν μου αρέσει το προγραμματισμένο μενού.....
    Μας την προτείνεις πλούσια,έτσι όπως της αξίζει να είναι,χορταστική και πεντανόστιμη!
    Τα υλικά του dressing άφθονα και το καθένα απο αυτα αφήνει την δική του γευστική ταυτότητα,που πιστοποιεί το τελικό αποτέλεσμα!
    Η εικόνα της είναι πολυ ελκυστική με τα εναλλασσόμενα χρώματα να δημιουργούν τους απαραίτητους ιριδισμούς,που έλκουν το μάτι και τέρπουν τον ουρανίσκο.
    Εξαιρετική η παρουσίαση Ελένη μου,όπως πάντα εξάλλου!
    Καλή εβδομάδα εύχομαι!
    Φιλιά πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, Φωτεινή!
      Η αντικατάσταση ενός γεύματος από τη συγκεκριμένη σαλάτα, θα έλεγα, επιβάλλεται!
      Είναι πολύ νόστιμη και χορταστική!
      Πολλά ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Θα σου φανεί παράξενο αλλά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου αυτή την σαλάτα Ελένη αν και την έχω ακούσει.Τώρα με τις οδηγίες σου σίγουρα θα την φτιάξω γιατί μου αρέσουν τα υλικά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Κατερίνα!
      Να τη δοκιμάσεις και είμαι βεβαία ότι θα σου αρέσει!
      Η σπιτική εκδοχή είναι αρίστη καλή αρχή!
      Περιμένω εντυπώσεις

      Διαγραφή
  4. Σαλάτα που μπορεί να είναι και ένα ελαφρύ γεύμα.
    Πολύ μου αρέσει και την παραγγέλνω αν θέλω να φαω κατι ελαφρυ στη δουλειά
    Η δική σου δεν έχει καμια σχέση: είναι η καλύτερη.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως είναι ένα καταπληκτικό ελαφρύ αλλά πλήρες γεύμα.
      Οι παραγγελίες απ έξω με έχουν πολύ απογοητεύσει κι έτσι τη φτιάχνω στο σπίτι.
      Καλό σου βράδυ, Marion!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Το dressing που ετοίμασες Ελένη μου, το βρίσκω πολύ μα πάρα πολύ δελεαστικό.
    Θα το δοκιμάσω το συντομότερο δυνατό, ειδικά για μένα, μιας πολλές φορές τέτοιες σαλάτες τις τρώγω ως κύριο γεύμα όντως!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Πηνελόπη!
      Για να φάτε όλοι μάλλον θα πρέπει να αφαιρέσεις από τη σάλτσα τις αντζούγες που δεν θα αρέσουν.
      Τα υπόλοιπα, νομίζω, είναι καλά.
      Φιλιά σε όλους

      Διαγραφή
  6. Φανταστική η σαλάτα που ετοίμασες Ελένη μου και είναι η αγαπημένη μου σαλάτα!!! Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερη εκδοχή!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή