O μάραθος ή το μάραθο (Foeniculum vulgare η λατινική του ονομασία), είναι
ένα ψηλό, πολυετές βότανο της Μεσογείου που αυτή την εποχή το βρίσκουμε παντού,
ακόμα και στις διαχωριστικές λωρίδες των εθνικών οδών.
Τα φύλλα του μάραθου και οι βλαστοί του είναι βρώσιμοι, έχουν γλυκιά γεύση
και χρησιμοποιούνται ευρέως στη Μεσογειακή κουζίνα.
Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται τόσο ως καρύκευμα στη μαγειρική, όσο και ως
φυτικά φάρμακα. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου υλικά που προσθέτω στο σπιτικό
ψωμί.
Ο μάραθος είναι ένα φυτό πλούσιο σε βιταμίνη C,
ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές
ίνες και είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα πολλαπλά του οφέλη τον
κάνουν περιζήτητο, ιδιαίτερα όσον αφορά τις θεραπευτικές και αντιφλεγμονώδεις
ιδιότητες του, κυρίως στο πεπτικό μας σύστημα.
Ας χρησιμοποιήσουμε κι εμείς αυτό το υπέροχο αρωματικό της Ελληνικής φύσης
σε μια εξαιρετικά νόστιμη πίτα. Είμαι σίγουρη ότι θα τη λατρεύσετε!