Σελίδες - Pages
▼
Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015
Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015
Ρεβίθια Σούπα – Chickpea Soup
Στο σπίτι μας μαγειρεύαμε όλα τα όσπρια, χωρίς διάκριση, και τα ρεβίθια,
πάντα με τον ίδια τρόπο: σούπα, χωρίς ντομάτα, σερβιρισμένα με χυμό λεμονιού
και φρέσκο πιπέρι.
Η μητέρα μου είχε βρει έναν απλό τρόπο να κάνει το φαγητό πιο ελαφρύ: τα
μουλιασμένα ρεβίθια τα άπλωνε ανάμεσα σε δύο καθαρές πετσέτες κουζίνας και τα
πίεζε με ένα γυάλινο μπουκάλι, να σπάσουν στα δύο. Μετά τα έτριβε με τις
παλάμες της και έτσι αποφλοίωνε περίπου τα μισά.
Αυτή την τεχνική ακολουθώ κι εγώ, γιατί μου αρέσει να μην έχουν πολλές φλοίδες,
να βράζουν γρηγορότερα και δίνουν μια ωραία πηχτή σούπα.
Μεγάλη, ταξιδεύοντας, εκτός από την παραδοσιακή σούπα, στις Κυκλάδες γνώρισα
τους υπέροχους ρεβιθοκεφτέδες και στις Αραβικές χώρες το Χούμους και τις νοστιμότατες (αυθεντικές) Φαλάφελ, όχι
σαν αυτές που σερβίρουν στην Αθήνα! (Για να δείτε τις συνταγές ακολουθείστε τους έγχρωμους συνδέσμους).
Τα είδα όμως να στολίζουν και Ανατολίτικα πιλάφια. Τέτοια μεγαλεία!
Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015
Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015
Καροτοκεφτέδες – Carrot Fritters
Μου αρέσουν πάρα πολύ όλοι οι χορτοκεφτέδες και περισσότερο αυτοί που
συνδυάζουν δύο ή περισσότερα χορταρικά. Είναι πάντα αφράτοι, αρωματικοί και
εξαιρετικά νόστιμοι. Και μόνο το όνομά τους τους κάνει λαχταριστούς!
Το καλοκαίρι μας τους σερβίρουν στις ποικιλίες για ούζο αλλά λίγοι από αυτούς
έχουν σχέση με το όνομά τους! Περιέχουν περισσότερο αλεύρι παρά λαχανικό, η υφή
τους είναι κολλώδης και μοιάζουν άψητοι! Αυτή την εντύπωση μου έδωσαν και αυτοί
που δοκίμασα πρόσφατα σε μια έξοδό μας για φαγητό, αν και ήταν
πολυδιαφημισμένοι!
Έτσι αποφάσισα να τους δοκιμάσω στο σπίτι και να πειραματιστώ με τα υλικά.
Διαβάστε στη συνέχεια τι χρησιμοποίησα και έφτιαξα σπιτικούς αρωματικούς και νόστιμους καροτοκεφτέδες!
Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015
Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015
Τάρτα με Σπιτική Ζύμη Μπριζέ, Τυριά και Μανιτάρια – Tart with Homemade Βrisee Dough, Cheese and Mushrooms
Μια ευκολότατη και νοστιμότατη αλμυρή τάρτα με μπισκοτένια βάση που θα την
ετοιμάσουμε εμείς και εξαιρετική γέμιση τυριών, κρεμμυδιού και μανιταριών και
αρωματισμένη με λίγο φρέσκο θυμάρι.
Θα την απολαύσουν όλοι! Είναι ιδανική για ένα εορταστικό τραπέζι ή μπουφέ ή
ακόμα και για παιδικό πάρτι. Δοκιμάστε τη!
Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015
Μπισκότα με Σοκολάτα και Τσίλι – Mexican Hot Chocolate Cookies
Δύσκολα ξεχνά κανείς την υπέροχη γεύση της σοκολάτας!
Μια γεύση που σε γαληνεύει και σε κάνει να ονειροπολείς. Αν και δεν είναι, όπως λένε, τόσο αθώα, αφού θα θελήσεις να τη δοκιμάσεις πάλι και πάλι! Μάλλον θα έλεγα, κι εσείς θα συμφωνήσετε, ότι είναι “άκρως εθιστική”!
Ιδιαίτερα, όταν συνειρμικά επανέρχεται μπρος στα μάτια σου η εικόνα ενός λαχταριστού σοκολατένιου κέικ ή ενός αφράτου σουφλέ,
απ΄όπου ξεπροβάλλει η κρυμμένη σοκολάτα! Τότε όλες οι αντιστάσεις σου
κάμπτονται αυτομάτως και όχι άδικα!
Σε όλους, λοιπόν, τους λάτρεις της σοκολάτας αφιερώνω τα σημερινά
σοκολατένια μπισκοτάκια που τη συνδυάζουν με ένα εξωτικό προϊόν, το τσίλι. Μην νομίσετε ότι είναι καυτερά, διότι τα
δύο βασικά υλικά, δηλαδή η σοκολάτα και το τσίλι, συνδυάζονται αρμονικά, χωρίς να καλύπτει γευστικά το ένα το άλλο.
Μεξικάνικα σοκολατένια cookies, νοστικότατα, τραγανά,
πανεύκολα και με σίγουρη επιτυχία! Δοκιμάστε τα μαζί με ένα φλιτζάνι παραδοσιακού Ινδιάνικου ροφήματος σοκολάτας που θα σας κερδίσει αμέσως! Η
συνταγή του εδώ.
Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015
Φάβα Σαντορίνης – Santorini Fava
Η Φάβα Σαντορίνης (Θήρας) είναι ένα διάσημο και εξαιρετικά νόστιμο τοπικό προϊόν
με προστατευμένη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ).
Έχει λαμπερό κίτρινο χρώμα, βράζει πολύ γρήγορα, έχει απαλή και γλυκιά
γεύση που τη χρωστά στο μικροκλίμα και τη σύνθεση του εδάφους του νησιού.
Το φυτό από το οποίο προέρχεται η φάβα είναι το λαθούρι, το οποίο στη
Σαντορίνη καλλιεργείται εδώ και 3600 χρόνια
Στις ανασκαφές στον οικισμό του Ακρωτηρίου διασώθηκαν απανθρακωμένοι σπόροι
φάβας από την εποχή της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας!
Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015
Πατάτες Oγκρατέν – Potatoes Au Gratin
Μια πανεύκολη και νοστιμότατη συνταγή με τις αγαπημένες μας πατάτες, με την προσθήκη μαλακών τυριών που λιώνουν στο φούρνο κι ένα πικάντικο αλλαντικό που προσθέτει εξαιρετική γεύση. Η ξηροψημένη κρούστα που δημιουργείται είναι δελεαστικότατη!
Οι πατάτες ογκρατέν μπορούν να αποτελέσουν ένα καθημερινό, νοστιμότατο και πλήρες
διατροφικά κύριο πιάτο, να συνοδεύσουν το ψητό κρέας του Κυριακάτικου γεύματος ή να σερβιριστούν σε μπουφέ ή
παιδικό πάρτι και να γίνουν ανάρπαστες.
Το μόνο που απαιτείται συμπληρωματικά είναι να συνοδευτούν από μία φρέσκια πράσινη σαλάτα!