Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Μηλοπιτάκια – Apple Pies

Καλωσορίζοντας τα πρώτα μήλα, που κόκκινα και λαχταριστά έκαναν την εμφάνισή τους στις αγορές έφτιαξα μικρά, πανεύκολα, τραγανά Μηλοπιτάκια!
Έκλεισα το υπέροχο άρωμά τους μέσα σε μπισκοτένια ζύμη, το ενίσχυσα με την αγαπημένη κανέλα και τα γλύκανα με μαύρη σταφίδα και ελάχιστη κόκκινη μαρμελάδα!
Αυτός ο συνδυασμός των υλικών μας άρεσε πολύ και ιδιαίτερα το γεγονός ότι απουσίασε η ζάχαρη εντελώς, τόσο από τη ζύμη όσο και από τη γέμιση.
Κι όμως η γεύση τους ήταν εξαιρετική!


Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

Πράσινες Ελιές Τσακιστές - Green Οlives Crushed

Φρέσκιες, πράσινες , τραγανές, με φρουτώδη γεύση, αρωματισμένες με λεμόνι και μάραθο, έτοιμες σε λίγες ημέρες.
Το μόνο τους μειονέκτημα είναι ότι δεν διατηρούνται για πολύ καιρό και πρέπει να καταναλωθούν σύντομα!
Προλαβαίνετε να φτιάξετε κι εσείς τις δικές σας, αν σας αρέσει η πικρούτσικη γεύση τους. Πρέπει όμως να βιαστείτε, πριν “λαδώσουν”, δηλαδή αρχίσουν να συγκεντρώσουν λάδι και η κρουστή τους σάρκα μαλακώσει.

Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

Σταφιδόπιτα – Cake with Raisins

Τη σταφίδα και τη διατροφική της αξία μας την έμαθαν όσοι έζησαν την περίοδο της Κατοχής και είχαν την τύχη να βρίσκουν, έστω και λίγη, καθημερινά. Ομολογώ ότι, ως "κατοχικό προϊόν", δεν αξιολόγησα , όσο έπρεπε τη διατροφική της αξία! Σήμερα θεωρείται μια από τις πλέον θρεπτικές φυτικές τροφές, με ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία συστατικά.

Στο σχολείο διάβασα ένα πολύ ωραίο ηθογραφικό διήγημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, "Το συννεφάκι", που έχει θέμα του την αγροτική ζωή και την αγωνία του δουλευτή της γης για τα προϊόντα του, που κινδυνεύουν από την κακοκαιρία. Αυτό το μόχθο και την αγωνία των καλλιεργητών της μαύρης σταφίδας, "της μαυρομάτας", είχε σαν θέμα της και μια ωραία εκδήλωση που παρακολούθησα το φετινό καλοκαίρι Πύργο Τριφυλλίας και εκτίμησα πάρα πολύ το τοπικό προϊόν των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας.

Επισκέφτηκα  και τα αλώνια, όπου στέγνωναν οι σταφίδες και έφερα μαζί μου αρκετή ποσότητα. Αξιοποίησα μερικές και έφτιαξα ένα πανεύκολο, νοστιμότατο, πολύ αφράτο και αρωματικό κέικ με μια τοπική συνταγή. Δοκιμάστε το κι εσείς!


Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014

Σπετζοφάι – Spenzofai

Το Σπετζοφάι είναι ένα πολύ δημοφιλές, παραδοσιακό  πιάτο της Πηλιορείτικης κουζίνας. Βασικό συστατικό του είναι το λουκάνικο, που πρέπει να είναι καλής ποιότητας, πικάντικο και αρωματικό. Η γεύση και τα αρώματά του θα βγουν στη σάλτσα τομάτας και θα δέσουν υπέροχα με τις πιπεριές. Στο Πήλιο σερβίρεται όλο το χρόνο, μαζί με τη φασολάδα.

Το έχω δοκιμάσει σε πολλές εκδοχές, με μελιτζάνες, κρεμμύδι ή ελιές αλλά η κλασική, με τα τρία υλικά, είναι νομίζω ή γευστικότερη! Δίνεται και πιο ελαφριά, αν τα υλικά ετοιμαστούν χωριστά και στο τέλος ενσωματωθούν. Δοκιμάστε τη!




Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014

Γλυκό Κουταλιού Δαμάσκηνο – Plums Preserve

Ένα καταπληκτικό γλυκό κουταλιού, πολύ χορταστικό και ευπαρουσίαστο!
Ας το φτιάξουμε τώρα που τα δαμάσκηνα είναι της εποχής. Διαλέγουμε αψέκαστα, ώριμα αλλά όχι πολύ μαλακά φρούτα και, αν είναι δυνατόν, με το ίδιο μέγεθος. Θα αφαιρέσουμε προσεκτικά τα κουκούτσια τους και το κενό τους θα γεμίσουμε με αμύγδαλα. Όταν τα σερβίρουμε, μέσα στο μελωμένο σιρόπι τους, θα αρέσουν σε όλους!
Μόνο να φροντίσουμε να κρύψουμε ένα τουλάχιστον βαζάκι, για να το σερβίρουμε μετά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι πάνω σε στραγγιστό γιαούρτι ή παγωτό. Θα εκτιμηθεί δεόντως!




Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

Σπιτική Πίτσα, όπως μας αρέσει! – Homemade Pizza

Η Πίτσα, πικάντικη, κλασική ή χορτοφαγική, είναι πάντα η αγαπημένη μας! Η ροδοψημένη και τραγανή ζύμη της είναι το χαρακτηριστικό της.
Δοκιμάστε αυτή την πανεύκολη ζύμη που σας προτείνω και κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς υλικών γέμισης, με λιγότερο ή περισσότερο τυρί. Όπως σας αρέσει!
Πάντως με ό τι κι αν τη γεμίσετε, θα είναι νοστιμότατη! Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια λαχταριστή σπιτική πίτσα, δεν συμφωνείτε;
 
 

Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014

Ταλαγάνι Ψητό - Baked Greek Cheese

Το Ταλαγάνι είναι ένα χειροποίητο  Μεσσηνιακό τυρί που η γεύση και η υφή του θυμίζει πολύ το Κυπριακό χαλούμι. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα.
Είναι καταπληκτικό ζεστό, ψημένο στη σχάρα ή στο τηγάνι, διότι η γεύση του γίνεται εντονότερη και η υφή του αναδεικνύεται περισσότερο.
Δοκιμάστε το και συνοδεύστε ο με γλυκό σταφύλι που είναι της εποχής και πασπαλίστε το με ελαφρά ψημένους σπόρους σουσαμιού και κουκουναριού. Λίγο ψιλοκομμένο κόλιανδρο απογειώνει τη γεύση!
Το σερβίρουμε σαν γλυκό στο τέλος ενός γεύματος ή μπορούμε να το συνοδεύσουμε με τσίπουρο, ρακί ή τσικουδιά.
 

Πελοπόννησος, αρχαία Μεσσήνη - Peloponnese, Ancient Messene

Πολύ Ελλάδα είχε το φετινό μας καλοκαίρι! Περάσαμε μεγάλο μέρος των διακοπών στην Πελοπόννησο, με πολλές εξορμήσεις που μας αποκάλυψαν ομορφιές που δεν είχαμε γνωρίσει. Γραφικές ακρογιαλιές, αρχοντικές πόλεις και καστροπολιτείες με μεγάλη ιστορία, φυσικές ομορφιές, ποτάμια και λίμνες, μικρά προσκυνήματα κρυμμένα μέσα σε απόκρημνες χαράδρες. 
Συναντήσαμε και φίλους μας αγαπημένους που η απόσταση τους είχε κρατήσει μακριά μας. Μα νοιώσαμε πάλι όμορφα και ανανεώσαμε τη φιλία μας.
Επίσης, μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούμε και τόπους που σε μαγεύουν με το μεγαλείο τους, όπως η αρχαία Μεσσήνη, και σε ταξιδεύουν μέσα στο χρόνο.




Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2014

Γλυκό Κουταλιού Καρπούζι

Ένα εξαιρετικό γλυκό κουταλιού!
Αφού απολαύσουμε την κατακόκκινη σάρκα του καρπουζιού, δεν πετάμε τις φλοίδες του. Τις μαζεύουμε και τις φυλάμε στο ψυγείο, για να χρησιμοποιήσουμε το λευκό μέρος τους και να φτιάξουμε, χωρίς πολλά έξοδα, αυτό το υπέροχο καλοκαιρινό γλυκό! Δοκιμάστε το!