Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2014

Το Al-Balad της Jeddah στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco – The Al-Balad of Jeddah in the list of UNESCO World Heritage


Al-Balad, δηλαδή η πόλη, ονομάζεται το ιστορικό κέντρο της Τζέντα, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Σαουδικής Αραβίας.
Το Al-Balad ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα και περιβαλλόταν από τείχη για να προστατεύσουν την παλιά πόλη από τις εξωτερικές επιθέσεις. Τα τείχη αυτά σώζονταν μέχρι τη δεκαετία του 1940.

Σήμερα μερικές τοποθεσίες της παλιάς πόλης ονομάζονται «πύλες» και φέρουν το όνομα της πόλης, στην οποία οδηγούσαν οι δρόμοι.
Στη δεκαετία του 1970 και του 1980, όταν Τζέντα άρχισε να πλουτίζει και να μεγαλώνει, πολλοί κάτοικοί της (Jeddawis) μετακινήθηκαν προς τα βόρεια, μακριά από το Al-Balad.
Έμειναν όμως οι μοναδικές κατοικίες τους μοναδικής αρχιτεκτονικής.
 
 

Φασόλια Σαλάτα με Σέλινο και Αβοκάντο- White Beans Salad with Celery and Avocado

Τα όσπρια είναι πολύ αγαπημένα υλικά στην Ελληνική κουζίνα που τα εκτιμά κι εμείς τα αγαπάμε. Πριν φύγουμε, λοιπόν, για διακοπές, ας αξιοποιήσουμε τα αποθέματά μας, φτιάχνοντας πιάτα νόστιμα και ελαφρά που καταναλώνονται ευχάριστα.
Γι΄αυτό σας προτείνω μια ευκολότατη και νοστιμότατη σαλάτα, με χρώμα και άρωμα, λίγο  διαφορετική από την κλασική που μπορεί να εμπλουτιστεί με τυριά ή αλλαντικό της αρεσκείας σας. Είμαι βεβαία ότι θα την αγαπήσετε!
 

Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

Μύδια με Κριθαράκι - Mussels with Pasta

Όλα τα θαλασσινά γίνονται υπέροχα και λαχταριστά μεζεδάκια που συνοδεύουν το ή ούζο ή την παγωμένη μπίρα μας που μας δροσίζουν μετά το μπάνιο είτε “νοστιμίζουν” τα βραδάκια τις συναντήσεις με τις παρέες μας. Όμορφες, χαλαρές  καλοκαιρινές στιγμές κοντά στις πανέμορφες Ελληνικές παραλίες!
Τα θαλασσινά γίνονται και υπέροχα πιάτα για όλη την οικογένεια και απογειώνουν με τη μοναδική τους γεύση υλικά που είχαμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε παραδοσιακά με κρεατικά, όπως το κριθαράκι!