Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014

Κολοκυθοανθοί Γεμιστοί, Τηγανητοί - Stuffed and Fried Courgette Flowers


Την επομένη φορά που θα πάτε στη λαϊκή αγορά ή το μανάβικο της γειτονιάς σας, για να αγοράσετε φρέσκα κολοκυθάκια, μην αμελήσετε να ζητήσετε και τους ανθούς τους! Οι ανθοί τους γίνονται ένα νοστιμότατο πιάτο: γεμίζονται, όπως τα ντολμαδάκια, μαγειρεύονται και σερβίρονται με αυγολέμονο. Υπέροχη νοστιμιά, με χρώμα και εξαιρετική γεύση που αξίζει να δοκιμάσετε! (Η συνταγή εδώ).
Γίνονται όμως κι ένα εξαιρετικό καλοκαιρινό ορεκτικό, γεμισμένοι με μια ποικιλία Ελληνικών τυριών και τηγανισμένοι με χυλό. Θα τους σερβίρετε τραγανούς και ζεστούς και θα δείτε ότι κανείς δεν θα μπορέσει να τους αντισταθεί!

Στην ιδιαίτερή μου πατρίδα συνήθιζαν πολύ, αφού τους γέμιζαν με κιμά και ρύζι, να τους προσθέτουν τριμμένη φρέσκια ντομάτα, ρίγανη και ελαιόλαδο και να τους ψήνουν μέσα σε πήλινο σκεύος, σκεπασμένους, στον ξυλόφουρνο. Ακόμα θυμάμαι τη νοστιμιά τους!



Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

Ψητός Ξιφίας, Μαριναρισμένος - Grilled Swordfish, Marinated

O Ξιφίας ή κοινώς ξιφιός(επιστημονικά Xiphias gladiusς) είναι ένα μεγάλο μεταναστευτικό, αρπακτικό ψάρι με μεγάλο, επίμηκες και στρογγυλό σώμα και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη μακριά και επίπεδη επέκταση της άνω σιαγόνας του, η οποία μοιάζει με ξίφος, εξ ου και η ονομασία του. Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 4 - 4,5 μέτρα.
Είναι ένα νόστιμο  ψάρι που φιλετάρεται και μπορούν να το φάνε άφοβα μικρά παιδιά, αν αφαιρεθεί το κεντρικό κόκκαλο.
Το κρέας του είναι μαλακό και αν μαριναριστεί γίνεται ακόμα νοστιμότατο!
Δυστυχώς όμως ο Ξιφίας της Μεσογείου ανήκει στα "δυνάμει απειλούμενα" είδη  με εξαφάνιση!
 


Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014

Τάρτα με Ανθότυρο και Μούσμουλα - Tart with Cream Cheese and Medlar


Τα Μούσμουλα (μέσκουλα,μέσπιλα, δέσπολα ή νέσπολα), ζουμερά και χρυσοκίτρινα, είναι άφθονα αυτή την εποχή αλλά όχι για πολύ ακόμα.
Ας μην τα προσπεράσουμε κι ας τα αξιοποιήσουμε, φτιάχνοντας νοστιμότατες τάρτες, υπέροχη μαρμελάδα και ένα ιδιαίτερο λικέρ, με τα κουκούτσια ή ολόκληρα τα φρούτα.
Είναι φρούτα  πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και έχουν λίγες θερμίδες.
Προέρχονται από τα ορεινά, καταπράσινα δάση  της  βροχερής Νοτιοανατολικής Κίνας και από εκεί εξαπλώθηκαν σε όλη τον κόσμο.
 

Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

Μπισκότα με Νιφάδες Κινόας – Cookies with Quinoa Flakes

Νόστιμα, υγιεινά και ιδιαίτερα, με νιφάδες Κινόας που τα κάνουν πολύ θρεπτικά και αποξηραμένο Ινδοκάρυδο που τα αρωματίζει μοναδικά
Η Κινόα, η πανάρχαια τροφή των αρχαίων λαών της Νότιας Αμερικής, σήμερα θεωρείται η βασίλισσα των υπερτροφών, διότι χει υψηλή διατροφική αξία, χωρίς να περιέχει γλουτένη.
Ομοιάζει με δημητριακό, αλλά δεν είναι. Πρόκειται για τον μικροσκοπικό αποξηραμένο καρπό του φυτού της Κινόα, ο οποίος έχει περισσότερες πρωτεΐνες και από το σιτάρι, Ω3λιπαρά, κάλιο, σίδηρο, αμινοξέα και πληθώρα άλλων ευεργετικών χαρακτηριστικών.
Είναι μια εύπεπτη τροφή και επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθάει στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στη συγκέντρωση και την πνευματική απόδοση. Βοηθάει στην καρδιά, τις ημικρανίες και είναι επίσης αντιοξειδωτική.
 


Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014

Αγκινάρες με Αρακά - Artichokes with Peas


Ένα πολύ νόστιμο λαδερό φαγητό που γίνεται ακόμα νοστιμότερο, αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα λαχανικά, τώρα που είναι η εποχή τους.
Είναι υγιεινό και χορταστικό και συνδυάζει αρμονικά την ποικιλία των λαχανικών, γευστικά αλλά και χρωματικά.
Δοκιμάστε το!

 

Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014

Κρεμμυδόπιτα - Onion Pie

Μια πολύ νόστιμη και ιδιαίτερη πίτα, ιδανική για κύριο γεύμα αλλά και για μεζεδάκι. Συνηθίζεται σε πολλά μέρη της Ελλάδος.
Από καιρό ήθελα να την φτιάξω αλλά περίμενα να βγουν στην αγορά τα πρώτα φρέσκα κρεμμύδια που είναι πολύ ζουμερά και γλυκά. Είναι εξαιρετική γέμιση  γι΄αυτή την πίτα και την κάνουν νοστιμότατη.
Δοκιμάστε τη κι εσείς και απολαύστε τη με ένα ποτήρι παγωμένη μπίρα!
 
 

Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014

Ένα Νόστιμο Ψωμί με Χαρουπόμελο και Λιναρόσπορο - Bread with Carob Syrup and Linseed


Από τα πιο νόστιμα, υγιεινά και αρωματικά ψωμάκια που έχω φτιάξει!
Εκτός από το ευεργετικότατο μέλι του χαρουπιού χρησιμοποίησα για πρώτη φορά αλεσμένο λιναρόσπορο. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό!
Και για όσους δεν γνωρίζουν, ο λιναρόσπορος είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά της φύσης και η σημασία του για την καλή υγεία μας γίνεται όλο και περισσότερο γνωστή σήμερα.
Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, διαλυτής και αδιάλυτης μορφής. Οι ίνες που διαλύονται με το νερό, βοηθούν στην πτώση της χοληστερίνης και των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, ενώ η αδιάλυτη μορφή φυτική ίνας ενισχύει τη σωστή λειτουργία του εντέρου.
Περιέχει επίσης λινελαϊκό οξύ και άλφα-λινολενικό οξύ, δυο λιπαρά οξέα που είναι σημαντικά για τον οργανισμό, Ω-3 λιπαρά, φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες και τις πολύτιμες λιγνάνες που είναι φυσικά αντιοξειδωτικά.
Οι λιγνάδες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και παρουσιάζουν πολύ σημαντική αντικαρκινική δράση.
 
 

Τρίτη, 6 Μαΐου 2014

Πικάντικη Σαλάτα με Αυγά - Salad with Eggs and Potatoes

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, οι σαλάτες με τα ποικίλα φρέσκα υλικά τους, εύκολες και χορταστικές, θα αντικαθιστούν πολλά από τα γεύματά μας. Θα μας δίνουν την απαραίτητη ενέργεια, χωρίς να μας παχαίνουν. Ας τις προτιμήσουμε.
Σ΄αυτή τη νοστιμότατη και πολύ χορταστική Πατατοσαλάτα, που σας προτείνω, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όχι μόνο φρεσκοβρασμένα αυγά αλλά και να αξιοποιήσουμε τα Πασχαλινά αυγά που μας περίσσευσαν. Το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό!
Θα σερβίρουμε τη σαλάτα μας ολόκληρη, χλιαρή ή κρύα, ή μικρές ποσότητές της πάνω σε ψημένες φέτες σπιτικού ψωμιού ή να γεμίσουμε μικρά αφράτα ατομικά ψωμάκια. Όπως κι αν αποφασίσουμε να τη σερβίρουμε, το βέβαιο είναι ότι  θα την ευχαριστηθούμε! Δοκιμάστε τη!


Κυριακή, 4 Μαΐου 2014

Τούρτα Ψυγείου με Καφέ - Torte with Coffee Flavor

Μια πολύ νόστιμη και εύκολη τούρτα ψυγείου με έντονο άρωμα και γεύση καφέ. Είναι πολύ αφράτη, όχι πολύ γλυκιά, ταιριάζει υπέροχα με το καφεδάκι μας μετά το Κυριακάτικο γεύμα.
Είναι νοστιμότατη και δύσκολα λες όχι σ΄ένα δεύτερο κομμάτι!



Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014

Πασχαλινά Κουλουράκια με Άρωμα Πορτοκαλιού - Easter Cookies with Orange Flavor

Yπάρχουν πολλές δοκιμασμένες συνταγές για Πασχαλινά Κουλουράκια, με ή χωρίς αμμωνία, αφράτα και τραγανά ή μαλακά που διαλύονται στο στόμα.
Όμως αρκούν λίγες αλλαγές στα υλικά μιας βασικής συνταγής για να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία και εκπληκτικότερο αποτέλεσμα!

Πειραματίστηκα κι εγώ, αντικαθιστώντας το γάλα με κρέμα γάλακτος, μειώνοντας τα αυγά και προσθέτοντας για άρωμα ξύσμα πορτοκαλιού. Έτσι έφτιαξα αυτά τα πολύ αφράτα κουλουράκια και με την υπέροχη υφή, φανταστικό χρώμα και άρωμα!
Ήταν τα πιο νόστιμα και αρωματικά κουλουράκια που έχουμε φάει! Δοκιμάστε να τα φτιάξετε μ΄εμπιστοσύνη!