Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Σαλάτα με Ωμές Αγκινάρες και Φινόκιο – Artichoke and Finocchio Salad

Όσοι αγαπάτε τις αγκινάρες και σας αρέσουν ακόμα και ωμές, αξίζει να δοκιμάσετε τη σαλάτα που με έμαθε να φτιάχνω η φίλη μου Lidia!
Είναι πανεύκολη, νοστιμότατη και υγιεινή, όλο χρώμα και αρώματα! 
Οι ωμές αγκινάρες έχουν μια υπέροχη γλυκύτητα και ταιριάζουν πολύ με την έντονη γεύση και το άρωμα του φινόκιο. 
Τα υπόλοιπα υλικά “δένουν” περισσότερο τη σαλάτα και την απογειώνουν!
Δοκιμάστε τη τώρα που οι αγκινάρες είναι πολύ τρυφερές.

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Πρασόπιτα με Καλαμποκάλευρο - Cheese Pie with Leeks and Cornmeal

Μια νοστιμότατη, πολύ θρεπτική, παραδοσιακή πρασόπιτα χωρίς φύλλο, που κατάγεται από την Ήπειρο αλλά συνηθίζεται και στη Θεσσαλία αλλά και στη βόρεια Φθιώτιδα που ονομάζεται “ μπαμπανέτσα”.
Ο τρόπος παρασκευής της αλλάζει από περιοχή σε περιοχή, όπως και τα υλικά και ο τρόπος σύνθεσής της. Στη Φθιώτιδα δεν χρησιμοποιούν αυγά αλλά μόνο χόρτα και φέτα και τα υλικά της ξεχωρίζουν σε στρώσεις.
Στη Θεσσαλία τα υλικά γίνονται ένας χυλός, αρκετά πηχτός, που θυμίζει το Κουρκουτό της περιοχής μου. (Η συνταγή σε επόμενη ανάρτηση).
Παραδοσιακά χρησιμοποιείται φρέσκο βούτυρο και όχι ελαιόλαδο και η πίτα γίνεται λαχταριστή μ΄ένα ξεχωριστό άρωμα.
Εσείς, όπως κι αν τη φτιάξετε, θα την αγαπήσετε!




Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Χαλβάς με Πετιμέζι - Halva with Grape Molasses

Ένα Ελληνικό παραδοσιακό, νηστίσιμο γλυκάκι με πραγματικά τρία υλικά που υπήρχαν σε κάθε σπίτι: αλεύρι, ελαιόλαδο και πετιμέζι! Όσο για το νερό, δεν το υπολογίζουμε!
Είναι πανεύκολο, γιατί ακολουθούμε τη διαδικασία του κλασικού χαλβά με σιμιγδάλι, που συνηθίζεται σε όλη την Ελλάδα.
Μας εκπλήσσει το πόσο γρήγορο ετοιμάζεται και πόσο νόστιμος χαλβάς γίνεται! Τα μυστικά της επιτυχίας του είναι δύο: το καλά δεμένο πετιμέζι και το σπυρωτό, από σκληρό σιτάρι, αλεύρι, που μοιάζει σαν ψιλό σιμιγδάλι!
Δοκιμάστε τον και θα τον αγαπήσετε!

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ομελέτα με Αγκινάρες - Artichoke Omelet

Αυτή την εποχή οι αγκινάρες είναι τρυφερές και αρκετά φτηνές. Ας τις αξιοποιήσουμε, ετοιμάζοντας πολύπλοκα ή απλά και νόστιμα πιάτα, όπως μία χορταστική και λαχταριστή ομελέτα!

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Πικάντικες Τρίχρωμες Χυλοπίτες

Ένα νόστιμο, πικάντικο, θρεπτικό και χορταστικό πιάτο με αγαπημένα ζυμαρικά. Με έντονο χρώμα και γεύση μοιάζει σαν καλωσόρισμα και αποπνέει σπιτική θαλπωρή !
Ετοιμάζεται πανεύκολα και είναι τέλειο για το κύριο γεύμα μιας ημέρας με πολλές υποχρεώσεις και τρέξιμο, όπως είναι η Δευτέρα.
Ας το απολαύσουμε ζεστό μ΄ ένα ποτήρι  καλό κρασί! Μας αξίζει!


Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Ένα Νοστιμότατο Χταπόδι

Το χταπόδι είναι ένα υπέροχο μεζεδάκι για κάθε εποχή, όχι μόνο για την περίοδο της νηστείας. Ψημένο, μαγειρευτό ή ξιδάτο είναι πάντα ένας μεζές ακαταμάχητος.
Ο τρόπος όμως που σας προτείνω να το ετοιμάσετε, το κάνει εκπληκτικά νόστιμο με μια υπέροχη σάλτσα που όλοι θα τη διεκδικήσουν!
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!


Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Σπιτικός Χαλβάς Φαρσάλων

Καλή Σαρακοστή, με υγεία!

Ας την αρχίσουμε γλυκά με έναν παραδοσιακό χαλβά που φέρει την ονομασία της πόλης όπου πρωτοεμφανίστηκε, τα Φάρσαλα, στο ονομαστό παζάρι τους που ήταν στις δόξες του τον περασμένο αιώνα.
Από εκεί ταξίδευσε σ΄όλη την Ελλάδα και σερβίρεται, μέχρι τις μέρες μας, σ΄όλα τα τοπικά πανηγύρια και παζάρια, εξ ου και το όνομά του, "παζαριώτικος"!
Είναι νοστιμότατος και πανεύκολος, ημιδιαφανής, λίγο λιπαρός και έχει το χαρακτηριστικό χρώμα της καραμέλας, της καμένης ζάχαρης.
Επειδή όμως τον χαλβά του εμπορίου αρκετά γλυκό και λιπαρό, προτιμώ να τον φτιάχνω στο σπίτι. Δοκιμάστε κι εσείς!