Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Χαλβάς Πορτοκαλένιος

Μια παραλλαγή του αγαπημένου μας κλασικού χαλβά με σιμιγδάλι και ελαιόλαδο. Το πορτοκάλι, που του προστίθεται, του χαρίζει απίθανο άρωμα και γεύση, μετριάζει τη γλυκύτητα της ζάχαρης και τον κάνει πολύ γευστικό και ξεχωριστό!
Έκπληξη είναι το πορτοκάλι γλασέ που συντροφεύει άριστα το τραγανό αμύγδαλο και επιτείνει γευστικά την παρουσία του πορτοκαλιού.
Πηγή της συνταγής είναι το πολύ ενδιαφέρον blog MARI PLATEAU της Mari που την ευχαριστώ πολύ, διότι μου επέτρεψε την αναδημοσίευση της συνταγής, στην οποία έκανα ελάχιστες αλλαγές!
Δοκιμάστε κι εσείς αυτόν τον αρωματικό χαλβά, πραγματικά αξίζει!


Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Άγρια Χόρτα Τσιγαριστά με Γλυκό Τραχανά

Ένα παραδοσιακό, απλό και εύκολο φαγητό της περιοχής μου με άγρια αρωματικά χόρτα και γλυκό σταρένια τραχανά. Ένας υπέροχος και υγιεινός συνδυασμός, με υλικά που έμαθαν τώρα να εκτιμούν και στις πόλεις.
Στις λαϊκές αγορές, αυτή την εποχή, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία άγριων χόρτων για πίτα, “πιταστά” τα έλεγαν οι γιαγιάδες.
Μην φτιάξετε μόνο πίτα αλλά δοκιμάστε τα και τσιγαριστά, θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά τους!

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Μια υπέροχη Πορτοκαλόπιτα

Όσο ακόμα υπάρχουν ευωδιαστά και ζουμερά πορτοκάλια, διαλέξτε μερικά αρωματικά, αράντιστα και αψέκαστα και τολμείστε να φτιάξετε αυτή τη χρυσαφένια και αφράτη πορτοκαλόπιτα που σας προτείνω! Είμαι σίγουρη ότι θα σας ξετρελάνει με το άρωμα και τη ζουμερή της υφή, που θα τη ξαναφτιάξετε πολλές φορές!
Από καιρό, αφότου πήρα στα χέρια μου το πρώτο βιβλίο της Ζαμπίας του Kitchen StoriesΓλυκά, ήθελα να τη δοκιμάσω, γιατί μου έκλεισε πονηρά το μάτι, έτσι όπως την είδα λαχταριστή να ξεπροβάλει μέσα από τις σελίδες του! Κι αφού την έφτιαξα, είπα ότι άξιζε, διότι μας κατέπληξε η νοστιμιά της. Την απολαύσαμε φρέσκια, με διπλό σερβίρισμα, αλλά και η ελάχιστη που έμεινε την επομένη ήταν υπέροχη, πιο αφράτη και μελωμένη!
Δοκιμάστε τη κι εσείς από το βιβλίο ή τη σελίδα της Ζαμπίας!
Μην τη θεωρήσετε πολύπλοκη, διότι οι πολλές φωτογραφίες που δημοσιεύει και η αναλυτική περιγραφή, βήμα-βήμα, κάθε σταδίου ετοιμασίας της θα σας βοηθήσουν αφάνταστα!

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Λεμόνια Τουρσί

Όσοι αγαπούν τη Μαροκινή Κουζίνα δεν θα πρέπει να παραλείψουν ένα από τα βασικά της υλικά, που δίνει άρωμα και ενισχύει τη γεύση, το λεμόνι τουρσί! Εδώ υπάρχουν άφθονα στο εμπόριο και αγοράζονται πολύ, είτε μόνο τους είτε αναμεμειγμένα με ελιές και άλλα τουρσί.
Αν όμως εμείς έχουμε τα δικά μας λεμόνια, ζουμερά, αρωματικά και αψέκαστα, μπορούμε πανεύκολα να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό τουρσί.
Έτσι, μετά από μερικές εβδομάδες, θα μπορούμε να απολαύσουμε αυτή την υπέροχη λιχουδιά και να συνοδεύσουμε τα ψητά ή τις σαλάτες μας.
Δοκιμάστε το, αξίζει, γιατί τα Ελληνικά λεμόνια είναι πολύ αρωματικά!

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Αρωματική Μαρμελάδα Εσπεριδοειδών

Μια από τις πιο αρωματικές μαρμελάδες που αναδεικνύει όλα τα εσπεριδοειδή, ιδιαίτερα όταν είναι η εποχή τους.
Είναι ιδιαίτερη με τέλεια ισορροπία πικρού, ξινού και γλυκού.
Ας την απολαύσουμε πάνω σε τραγανό φρέσκο ψωμί ή ας γεμίσουμε μ’ αυτή τα αγαπημένα μας κρουασάν!
Είναι ένας ιδανικός τρόπος ν’ αρχίσει η μέρα μας μέσα σε αρώματα!


Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Κέικ- Βασιλόπιτα με Μανταρίνι και Αµύγδαλα

Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τη συνήθεια που μας ήλθε από την Ευρώπη, κόψαμε μια πρωτότυπη παραλλαγή της παραδοσιακής Βασιλόπιτας-Κέικ, που αποδείχτηκε νοστιμότατη και πολύ αρωματική και αληθινά την απολαύσαμε!
Σας την προτείνω και σαν απλό κέικ, τώρα που τα μανταρίνια είναι άφθονα. Θα πλημμυρίσει το σπίτι σας αρώματα και θα συνοδεύσει ιδανικά το τσάι ή τον καφέ σας. Το άρωμα του μανταρινιού θα είναι έντονο, το χρώμα του ελαφρά κίτρινο, η υφή του τραγανή υφή, η γεύση του ενισχυμένη από τα αμύγδαλα.
Δοκιμάστε το μαζί μ’ ένα φλιτζάνι τσάι, αρωματισμένο με εσπεριδοειδή, αλλά και με τον καφέ σας! Θα το αγαπήσετε!


Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Πρασοκιμαδόπιτα με Γλυκό, Σταρένιο Τραχανά

Μία από τις πιο νόστιμες και λαχταριστές πίτες που έχω φτιάξει! Είναι χορταστική, συνδυάζει πρωτεΐνες με χορταρικά και έχει πολλές φυτικές ίνες.
Ένα πλήρες και υγιεινό γεύμα, που θα ήθελες να το απολαμβάνεις κάθε εβδομάδα αλλά και ιδανική για μπουφέ!
Η πλούσια γέμιση, με τα εξαιρετικά δεμένα, γευστικά, υλικά, περικλείεται μέσα σ’ ένα τραγανό ροδοκόκκινο φύλλο.
Ο σταρένιος γλυκός τραχανάς, δηλαδή από πλιγούρι, που παρασκευάζεται με πρόβειο γάλα, προσθέτει στη γέμιση εξαιρετική νοστιμιά.
Δεν πρέπει όμως να τον αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο είδος τραχανά, διότι δεν θα πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. 
Δοκιμάστε τη!

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Σπιτικά Πεϊνιρλί

Αγαπημένα μικρών και μεγάλων! Τυρένια ψωμάκια ιδανικά για πρωινό, πλούσια και λαχταριστά, αλλά και κατάλληλα για ένα χορταστικό κολατσιό. Η ζύμη τους είναι αφράτη και απαλή, ταιριάζει υπέροχα και αναδεικνύει τη νοστιμιά του ψημένου τυριού που πρωταγωνιστεί.
Διαλέγουμε τυριά που λιώνουν, με απαλή γεύση για κλασικά πεϊνιρλί.
Μπορούμε όμως να προσθέσουμε και πικάντικα τυριά, αλλαντικά ή μπαχαρικά και αρωματικά χόρτα της αρεσκείας μας. Δοκιμάστε τα, όπως σας αρέσουν!

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Το Ρόδι στην Παράδοση και την Ιστορία

Η Ροδιά (Punica Granatu) ή Ροιά, όπως ονομάζεται στα αρχαία Ελληνικά, και ο καρπός της, το Ρόδι, λένε ότι πρωτοεμφανίστηκε στην Κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στην Περσία.
Άλλοι όμως υποστηρίζουν και αρχαιολογικές ανασκαφές το αποδεικνύουν με ευρήματα ότι αυτός ο καρπός είναι ενδημικός στη Μεσόγειο και μάλιστα αυτόχθων.
Το δέντρο ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα. Ο Όμηρος στην Οδύσσεια αναφέρει ότι η Ροδιά ήταν ένα από τα δένδρα που καλλιεργούσαν στους θαυμαστούς κήπους του αιώνια ευτυχισμένου βασιλιά Αλκίνοου, του πατέρα της Ναυσικάς.


Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Τυλιχτά με Καρύδι και Μέλι

Αυτά τα τυλιχτά «σαλιγκαράκια» τα Χριστούγεννα έκλεψαν την παράσταση! Όλοι τα λατρέψαμε και τα τιμήσαμε δεόντως! Πώς μπορούσαμε να τους αντισταθούμε, έτσι που τα βλέπαμε ροδοκόκκινα, τραγανά, μυρωδάτα και μελωμένα με επιτυχία;
Ευχαριστώ θερμά την καλή μου Πηνελόπη από το Άρωμα Βανίλιας που μου έμαθε την τεχνική! Το μέλι έκανε θαύματα! Το φύλλο δεν μαλάκωσε, θρυμματιζόταν σε κάθε μπουκιά και αποκάλυπτε την υπέροχη γέμιση με τα αρώματά της!



Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Πρόσφορο ή Λειτουργιά

Καλή κι ευλογημένη ας είναι για όλους μας η νέα χρονιά!
Για πρώτη ανάρτηση του νέου χρόνου ένα ιδιαίτερο ψωμάκι, του οποίου η όλη προετοιμασία πρέπει να  γίνεται   με ευλάβεια. Το προσφέρουμε, δώρο ευλογίας, στην εκκλησία, όπως δηλώνει και το όνομά μου. Από αυτό ο ιερέας θα αφαιρέσει το κομμάτι με τα αρχικά του ονόματος του Χριστού για την τέλεση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και το υπόλοιπο θα μοιραστεί στους πιστούς ως αντίδωρο.