Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013

Βασιλόπιτα Πολίτικη

Μια θρησκευτική παράδοση συνδέει τη Βασιλόπιτα, το τσουρέκι όχι το κέικ που είναι έθιμο της Ευρώπης,  με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή τη θρησκευτική παράδοση, όταν η Καισάρεια κινδύνευε να λεηλατηθεί, ο επίσκοπός της, ο Μέγας Βασίλειος, ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης να συγκεντρώσουν ό τι χρυσαφικά μπορούσαν, προκειμένου να τα παραδώσει ως "λύτρα" στον επερχόμενο κατακτητή.
Πράγματι συγκεντρώθηκαν πάρα πολλά χρυσαφικά και χρυσά νομίσματα αλλά η πόλη σώθηκε εκ θαύματος.
Ο Μέγας Βασίλειος τότε επέστρεψε τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης μέσα σε μικρά ψωμάκια, για να τύχει από ένα σε κάθε δικαιούχο, όχι όμως κατ' ανάγκη το δικό του.
Η παράδοση αυτή του γλυκού ψωμιού που φτιάχνεται και κόβεται την ημέρα της μνήμης του Αγίου συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας!


Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013

Κουραμπιέδες με Μαστίχα και Αμύγδαλα

Πολύ αρωματικοί κουραμπιέδες με άρωμα μαστίχας. Χρειάζονται βούτυρο καλής ποιότητας, λιωμένο, για να αναδείξει τα αρώματα της μαστίχας και των ψημένων αμυγδάλων.
Είναι ξεχωριστοί, τραγανοί και μπισκοτένιοι, μικρές ζαχαρένιες μπουκίτσες απόλαυσης! Δοκιμάστε τους!


Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013

Ρώσικη Σαλάτα με Σπιτική Μαγιονέζα χωρίς Αυγά

Η Ρώσικη Σαλάτα είναι μια σαλάτα πολύ δημοφιλής και πολύ νόστιμη που μπορούμε να τη σερβίρουμε ως ορεκτικό, μέσα σε σάντουιτς, ή ως γαρνιτούρα για κρέας και ψάρι.
Το κύριο συστατικό της είναι η μαγιονέζα, που πολύ την αντικαθιστούν με γιαούρτι και αρκετά λαχανικά.
Η πρωτότυπη συνταγή της σαλάτας επινοήθηκε το 1860 από τον Λυσιέν Ολιβιέ, σεφ στο εστιατόριο του Ερμιτάζ, ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια της Μόσχας. Η σαλάτα αυτή έγινε ταχύτατα παρά πολύ δημοφιλής στους τακτικούς θαμώνες του Ερμιτάζ, και εξελίχθηκε σε σπεσιαλιτέ του εστιατορίου.
Η ακριβής συνταγή, ιδιαίτερα αυτή του ντρέσινγκ, κρατήθηκε με επιμέλεια μυστική, αλλά είναι γνωστό ότι η σαλάτα περιείχε αγριόγαλο, γλώσσα μοσχαρίσια, χαβιάρι, μαρούλι, ουρές από καραβίδα, κάππαρη, αγγούρι, καλά βρασμένα αυγά και πιθανότατα σπόρους σόγιας.
Άλλα αναφερόμενα υλικά περιελάμβαναν τρούφες, κύβους από ζελέ και καπνιστή πάπια, αν και πιθανολογείται ότι η συνταγή τροποποιούνταν ανάλογα με την εποχή.


Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013

Κοτόπουλο Γεμιστό

Κοτόπουλο γεμιστό, ροδοψημένο και νοστιμότατο, γι’ αυτούς που δεν τους αρέσει η γαλοπούλα και ψάχνουν μια εναλλακτική λύση!
Το κοτόπουλο μαρινάρεται και γεμίζει με εξαιρετικά υλικά. Η γέμιση είναι γευστικότατη, αρωματική και λαχταριστή, και, βέβαια, γίνεται ανάρπαστη!  Πρέπει, οπωσδήποτε, να τη δοκιμάσετε! Η ξεχωριστή νοστιμιά της θα σας μείνει αξέχαστη!

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013

Αρνάκι Μαριναρισμένο στη Γάστρα με Πατάτες

Η γάστρα μαγειρεύει εξαιρετικά το κρέας. Το διατηρεί μαλακό και ζουμερό και κρατάει όλα τα αρώματα που θα χρησιμοποιήσουμε.
Αν μας αρέσει το κρέας ροδοψημένο και τραγανό, θα πρέπει να την ξεσκεπάσουμε για 20-30λεπτά, ώστε να αποκτήσει κρούστα και να θωρακίσει το εσωτερικό του. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε και να μην το αφήσουμε να ψηθεί πάρα πολύ, διότι θα στεγνώσει.
Καλό είναι να προσθέσουμε και πατάτες για να εκπλαγούμε από το τέλειο ψήσιμό τους και τη μοναδική τους νοστιμιά.
Ας το μαγειρεύσουμε, λοιπόν, το κρέας στη γάστρα για ένα Κυριακάτικο ή το εορταστικό γεύμα και να περιποιηθούμε αυτούς που αγαπάμε!


Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013

Tiramisu με Σοκολάτα

Το κλασικό κι αγαπημένο μας γλυκό σε μια πιο μοντέρνα έκδοση που μπορεί να θεωρηθεί εορταστική! Την πρώτη φορά χρειάζεται προσοχή και υπομονή, διότι έχει κάποια δυσκολία η σύνθεσή του αλλά γίνεται εντυπωσιακό, ειδικά όταν κοπεί.
Δεν καλύπτεται με σκόνη κακάου αλλά με λιωμένη κουβερτούρα και πασπαλίζεται με τρίμματα λευκής και μαύρης σοκολάτας που το κάνουν περισσότερο ελκυστικό και ιδιαίτερο.
Δοκιμάστε το κι εσείς τώρα τις γιορτές!

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

Νοστιμότατες Κροκέτες Βακαλάου με Πατάτα - Cod Croquettes with Potatoes

Νοστιμότατες και τραγανές κροκέτες με αρωματικά χόρτα για ορεκτικό ή για κύριο πιάτο! Διαλέγουμε φιλέτα παστού βακαλάου με αρκετό κρέας, αφαιρούμε το δέρμα, κόβουμε τα πτερύγια και τον ξαλμυρίζουμε πολύ καλά. Δεν ξεχνάμε ν’ αλλάξουμε το νερό πολλές φορές!
Θα τις συνοδεύσουμε με σκορδαλιά με πατάτα και μια ζεστή σαλάτα βραστών λαχανικών εποχής! Ένας συνδυασμός απόλυτα επιτυχής!

Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

Thai Tom Yum Soup (Ταϊλανδέζικη Σούπα)

Μια κλασική σούπα από την Ταϊλάνδη, εξωτική και νοστιμότατη, η οποία συνηθίζεται πολύ και στη Μαλαισία και στην Ινδονησία !
Ετοιμάζεται πανεύκολα, είναι πολύ αρωματική και αποτελεί ένα εξαιρετικό χειμωνιάτικο πιάτο.
Τα υλικά της τα βρίσκουμε εύκολα στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, όπως το lemon grass/λεμονόχορτο και την Thai chili sauce
Η κλασική συνταγή απαιτεί και κάποια επί πλέον υλικά, όπως φυλλαράκια lime-αλλά αυτά μπορούν να αντικατασταθούν από φλοίδα lime -και fish sauce που έχει πολύ έντονη μυρωδιά ψαριού, αρκετά ασυνήθιστη σε μας! Σ’ εμένα πάντως δεν αρέσει!
Όσοι πάλι δεν αγαπούν το γάλα καρύδας, μπορούν να το αντικαταστήσουν με γάλα εβαπορέ αλλά σε μισή ποσότητα από αυτή που αναγράφεται στη συνταγή. Ή μπορούν να μην βάλουν κανένα από αυτά, όπως έκανα εγώ!
Η σούπα πάντως γίνεται εξαιρετική και χωρίς γάλα! Δοκιμάστε τη!

Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013

Νηστίσιμα Τρουφάκια

Καλό μήνα να έχουμε, γλυκό και εορταστικό!
Ας τον γλυκάνουμε εμείς προκαταβολικά, κερνώντας τον πανεύκολα, νοστιμότατα, νηστίσιμα και πολύ ευπαρουσίαστα τρουφάκια!
Κι ας κεραστούμε κι εμείς-γιατί όχι; - χωρίς τύψεις!
Έχει και η νηστεία νόστιμα γλυκάκια και προπάντων σοκολατένια. Δοκιμάστε τα!