Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

Μελιτζάνες Παπουτσάκια με Μπεσαμέλ

Η Μπεσαμέλ είναι μια κρεμώδης σάλτσα που χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποικιλία φαγητών του φούρνου. Έχει ως βάση το γάλα, το αλεύρι (ή το corn flour) και το βούτυρο. Συνήθως αρωματίζεται με μοσχοκάρυδο ή κανέλα και εμπλουτίζεται η υφή της με αυγά και τριμμένο τυρί.
Στην Ελληνική Κουζίνα πρωτοχρησιμοποιήθηκε από το διάσημο Έλληνα Σεφ Νικόλαο Τσελεμεντέ στις αρχές του 20ου αιώνα!
Σύμφωνα με τον Κονιέ Ντρισκολίνι (Connier Driscollinni) η σάλτσα Μπεσαμέλ ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του μαρκησίου Λουί ντε Μπεσαμέλ, ο οποίος κατ' ουσίαν τελειοποίησε μια παρόμοια παλαιότερη σάλτσα, γνωστή ως βελουτέ!



Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013

Κεφτεδάκια με Γλυκό Τραχανά, Ψημένα στο Γκριλ

Λατρεύω τα Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και τις παραδοσιακές γεύσεις! Τα αγοράζω, όπου τα βρω και συγκεντρώνω παραδοσιακές συνταγές της περιοχής μου. (Θα τις βρείτε εδώ).
Μου άρεσε πολύ η πρόταση της Ντίνας Νικολάου για κεφτεδάκια και γλυκό τραχανά (από πλιγούρι), τον οποίο αγαπώ πάρα πολύ και είναι ένα παραδοσιακό προϊόν της περιοχής μας.
Με τον τραχανά, μουλιασμένο σε νερό, αντικαθιστούμε μέρος του ψωμιού και τον προσθέτουμε στο μείγμα του κιμά. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικά νόστιμο και τα κεφτεδάκια γίνονται πολύ αφράτα.
Δοκιμάστε τα κι εσείς και θα τα αγαπήσετε, τηγανητά, όπως τα προτείνει η chef ή ψητά, όπως τα έκανα εγώ. (Την αυθεντική συνταγή θα την βρείτε εδώ).
Η επιλογή είναι δική σας!


Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

Πανεύκολη και Νοστιμότατη Ζαμπονοτυρόπιτα

Μου αρέσουν πάρα πολύ όλες οι πίτες, αλμυρές και γλυκές, γιατί στο σπίτι μας τις συνηθίζαμε πολύ. Χρησιμοποιούσαμε μόνο σπιτικό φύλλο που ενσωματώνεται τέλεια με τη γέμιση μιας τυρόπιτας, αντέχει και δεν διαλύεται στις χορτόπιτες. Το φύλλο κρούστας ήταν μόνο για γλυκά ταψιού και θεωρείτο ακατάλληλο για πίτες!
Κι όμως η συγκεκριμένη πίτα έγινε με φύλλο κρούστας, το οποίο δεν ξεράθηκε αλλά αφομοιώθηκε πλήρως από τα υπόλοιπα υλικά και έδωσε ένα αφράτο και λαχταριστό αποτέλεσμα! Ζεστή ήταν φανταστική! Δοκιμάστε τη!


Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

Κολιοί στο Φούρνο

“Κι ο κολιός (είναι εξαιρετικός) τον Αύγουστο” λέει ο λαός μας! Αυτό βέβαια δεν άρχισε να λέγεται τυχαία. Όμως πιστεύω ότι κάθε φρέσκο ψάρι είναι εξαιρετικά νόστιμο και εκτός της εποχής του. Έτσι έναν φρεσκότατο κολιό δεν τον τρώμε μόνο τον Αύγουστο αλλά όποτε τον βρούμε!
Και οι συγκεκριμένοι φρεσκότατοι κολιοί έτυχαν ιδιαίτερης φροντίδας. Γέμισαν με διάφορα αρωματικά, αναπαύτηκαν πάνω σε πολύχρωμο «χαλάκι», ψήθηκαν στο φούρνο και συνοδεύτηκαν από βραστό μπρόκολο με αρκετό φρέσκο λεμονάκι. Μια σαλάτα απλή, για να μην καλυφθεί η πανδαισία των βοτάνων που τους συνόδευαν!

Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

Κέικ Λεμονιού με Αμύγδαλα και Σοκολάτα - Lemon Cake with Almonds and Chocolate

Ένα αφράτο και απαλό κέικ, που διατηρείται μαλακό και τις επόμενες ημέρες. Είναι πολύ αρωματικό, χορταστικό και νοστιμότατο! Το άρωμα του λεμονιού ταιριάζει υπέροχα με τις νιφάδες σοκολάτας που κρύβονται στη ζύμη του και η παρουσία της αμυγδαλόψιχας χαρίζει ιδιαίτερη γεύση!
Όσο για τη σοκολατένια επικάλυψη, θα τη λατρεύσουν όλοι!




Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013

Cookies με Πετιμέζι και Καρύδια

Μια συνταγή που έγινε την πρώτη φορά δοκιμαστικά, πέτυχε και εκτιμήθηκαν πολύ τα σκουρόχρωμα, πετιμεζένια της Cookies.
Ακολούθησε δεύτερη και τρίτη εκτέλεση με επιτυχία. Έγιναν απλά, την άλλη ζαχαρένια ή καρυδάτα, όλα νόστιμα και πολύ αρωματικά. Αγαπήσαμε όλες τις παραλλαγές, γι αυτό και μοιράζομαι τη συνταγή μαζί σας.
Δοκιμάστε τη κι εσείς για να δείτε πόσο νόστιμα είναι αυτά τα χωρίς ζάχαρη μπισκοτάκια, με τραγανή επιφάνεια, μαλακό εσωτερικό με σοκολατένια υφή και πλούσια σε ξηροψημένο καρύδι!
Γίνονται πανεύκολα και διατηρούνται φρέσκα για αρκετές ημέρες!

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

Ομελέτα με Βουβαλίσιο Καβουρμά

Ο Καβουρμάς είναι ένα παραδοσιακό πικάντικο αλλά όχι καυτερό αλλαντικό που συνηθίζεται πολύ στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Θράκη. Εκεί τον πρωτοέφαγα κι εγώ, πριν χρόνια, και η νοστιμιά του μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Ευτυχώς που τώρα τον βρίσκω εύκολα στα καταστήματα με παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα, σε καλή τιμή και εξαιρετικής ποιότητας.
Ο Καβουρμάς παραδοσιακά φτιάχνεται από βρασμένα κομμάτια κρέατος (βοδινό, βουβαλίσιο ή χοιρινό), ανακατεμένα μαζί με το ζωμό τους, διάφορα μπαχαρικά και πράσο. Μοιάζει λίγο με την πηχτή, αλλά η υφή του είναι πιο συμπαγής.
Πωλείται σε κυλινδρικά μπαστούνια και κόβεται χονδρές φέτες. Τρώγεται και ωμός και συνοδεύεται μοναδικά με ένα ξινόμαυρο κόκκινο κρασί ή τσίπουρο και λάχανο τουρσί.
Φτιάχνει και εξαιρετική ομελέτα! Δείτε πώς!



Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Γιουβαρλάκια Σούπα Αυγολέμονο

Τα Γιουβαρλάκια Αυγολέμονο είναι μία από τις πιο αγαπημένες σούπες μικρών και μεγάλων, βελούδινη, γευστική, θρεπτικότατη και ορεκτική!
Ένα αγαπημένο, ζεστό και δυναμωτικό πιάτο, που κάθε φορά που το τρώμε μας ξυπνάει μνήμες της παιδικής μας!
Τα Γιουβαρλάκια τα μαγείρευε πολύ τακτικά η φίλη μου η Amal, όταν τα παιδιά της ήταν μικρά. Ήταν μια έξυπνη ιδέα να τα πείσει εύκολα να φάνε χορταρικά. Εκτός από το πιπέρι πρόσθετε και κύμινο και η σούπα της είχε μια εξωτική γεύση!



Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2013

Υπέροχες Τηγανίτες Σοκολάτας

Ένα υπέροχο Κυριακάτικο πρωινό ή ένα εξαιρετικό κέρασμα για τους μικρούς και μεγάλους λάτρεις της τηγανίτας αλλά και της σοκολάτας!
Υπέροχες σοκολατένιες μπουκιές που μας θυμίζουν γευστικά το δημοφιλές τιραμισού και οπτικά υπόσχονται αρμονικά συνταιριασμένες γεύσεις.
Να είστε σίγουροι ότι κανείς δεν θα τους αντισταθεί!
Δοκιμάστε τις και θα τις αγαπήσετε!

Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013

Σαρδέλες με Μυρωδικά στο Φούρνο

Η σαρδέλα ανήκει στα αφρόψαρα,τα οποία μέχρι προ τινος θεωρούνταν ψάρια δεύτερης κατηγορίας!
Σήμερα έχουν εκτιμηθεί, διότι έχει γίνει γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και B12 και πρωτεΐνες και έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά επιμόλυνσης από υδράργυρο.
Η Sardina pilchardus είναι το είδος σαρδέλας που συναντάται στην Ευρώπη, είναι εξαιρετικά νόστιμη και θεωρείται ευλογία της Μεσογείου!
Ας την τιμήσουμε, λοιπόν, κι εμείς και ας τη συνοδεύσουμε με τα μοναδικά μυρωδικά της Ελληνικής Γης!

Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Κοτόπουλο Καπαμάς

Ένα αγαπημένο Κυριακάτικο φαγητό των παιδικών μου χρόνων! Πολύ συνηθιζόταν αυτή την εποχή στην περιοχή μου, ίσως διότι οι νοικοκυρές ήθελαν να δοκιμάσουν την ποιότητα, ειδικά το άρωμα, του λιαστού ή βραστού πελτέ ντομάτας που είχαν φτιάξει για το χειμώνα.
Για μας τα παιδιά ήταν μεγάλη απόλαυση οι μελωμένες πατάτες που συνόδευαν το κοτόπουλο. Πρώτα τηγανίζονταν ελαφρά και μετά έβραζαν μέσα στη νόστιμη σάλτσα του πουλερικού! Μια γεύση αξέχαστη που μάλλον σ’ αυτό συνέβαλε και το πραγματικά χωριάτικό, μάλιστα με πιστοποιητικό, κοτόπουλο !
Αξίζει να το δοκιμάσετε, ακόμα και με τα κοτόπουλα της αγοράς!