Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013

Κέικ με Μαστίχα και Καραμελωμένα Φρούτα

Ένα πανεύκολο, πολύ αφράτο και νοστιμότατο κέικ, αρωματισμένο με τη μοναδική Μαστίχα Χίου, που το κάνει ξεχωριστό. Μικρές ψηφίδες από ζαχαρωμένες φλοίδες εσπεριδοειδών χαρίζουν χρώμα και εξαιρετική γεύση.
Διατηρείται φρέσκο και λαχταριστό και τις επόμενες μέρες. Αν δεν καταναλωθεί αμέσως μπορεί να πάει και μέχρι την παραλία ή το σχολείο! Εξαρτάται από την εποχή!
Αν μείνει στο σπίτι είναι ιδανικό για να συνοδεύσουμε το απογευματινό μας καφεδάκι και να απολαύσουμε άρωμα και γεύση.


Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013

Πέννες Καλοκαιρινές

Ένα πανεύκολο και νοστιμότατο πιάτο, πολύ καλοκαιρινό, με τα αρώματά του, που θα το αγαπήσουν όλοι! Γίνεται όσο θέλουμε πικάντικο και με το αλλαντικό της αρεσκείας μας, αρκεί να μην είναι πολύ λιπαρό.
Σ’ αυτή τη συνταγή χρησιμοποίησα χοιρινό ψαρονέφρι, «παστό», διατηρημένο μέσα σε λάδι, και μια υπέροχη πρόβια μυζήθρα, υλικά που έφερα από τις καλοκαιρινές μας διαδρομές στην Πελοπόννησο.
Προτίμησα αυτά τα υπέροχα Ελληνικά προϊόντα που πραγματικά απογείωσαν το πιάτο!


Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Εύκολο Εκμέκ με Φρυγανιές (Της Φυλλίτσας)

Για το μεσημέρι της Κυριακής αλλά και για το απογευματινό καφεδάκι, σας προτείνω ένα πανεύκολο και γρήγορο γλυκάκι ψυγείου, τύπου Εκμέκ.
Είναι ιδανικό για αρχάριες, γιατί μπορούν να φτιάξουν με απόλυτη επιτυχία ένα νοστιμότατο και πολύ ευπαρουσίαστο γλυκό, με υλικά που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι!
Το αγαπώ ιδιαίτερα, γιατί είναι από τα πρώτα γλυκά –ίσως και το πρώτο- που έμαθα να φτιάχνω! Κι αυτό χάρη στην καλή μου φίλη, τη Φυλλίτσα, που είναι εξαιρετική σε όλα της!
Σας παρουσιάζω, λοιπόν, το Εκμέκ της Φυλλίτσας, υπέροχο στην απλότητά του, μυρωδάτο και λαχταριστό! Έτσι το ονόμασα, τιμώντας τη διδάξασα, μέσα στο πρώτο χειρόγραφο τετράδιο των συνταγών μου! Scripta manet!




Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

Φρουτοσαλάτα Καλοκαιρινή με Γλυκό Κρασί

Απίθανη γεύση, υπέροχα χρώματα και όλη η δροσιά των φρούτων του καλοκαιριού μέσα σε ένα μπολάκι!
Η Φρουτοσαλάτα γίνεται υπέροχη με τα φρέσκα, καλοκαιρινά φρούτα. Διαλέγουμε αυτά που μας αρέσουν περισσότερο, ώριμα και ζουμερά, αλλά φροντίζουμε να έχουμε και ποικιλία χρωμάτων. Έτσι η φρουτοσαλάτα μας θα γίνει περισσότερο ελκυστική.
Η προσθήκη γλυκού κρασιού ή λικέρ βοηθάει, ώστε να δέσουν καλύτερα οι γεύσεις των φρούτων.
Τη σερβίρουμε κρύα, μέσα σε ψηλά ποτήρια, ώστε να φαίνεται η ποικιλία των χρωμάτων, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, σαν μπολ, και τις άδειες φλοίδες των φρούτων που χρησιμοποιήσαμε (πεπόνι, πορτοκάλι, grape fruit). Αυτό πάντα κάνει εντύπωση!
Εγώ πάντως προτιμώ να φαίνονται τα φρούτα, γιατί, λέω, πρέπει να χορτάσει πρώτα το μάτι! Έχω άδικο;



Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

Μαρμελάδα με Βανίλιες

Οι Βανίλιες, όταν είναι ώριμες, είναι από τα πιο νόστιμα φρούτα, πολύ ζουμερά και με υπέροχη κατακόκκινη σάρκα. Τρώγονται φρέσκες, μόνες τους ή μέσα σε φρουτοσαλάτες αλλά φτιάχνουν και μια πανεύκολη και νοστιμότατη μαρμελάδα που έχει ένα λαχταριστό χρώμα!
Ας τις αξιοποιήσουμε, όπως μας αρέσει. Ας δοκιμάσουμε να φτιάξουμε μαρμελάδα, αρωματισμένη με όποιο μπαχαρικό μας αρέσει, για να κλείσουμε στα βαζάκια μας τα υπέροχα χρώματα του καλοκαιριού!


Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013

Κοτόπουλο Πικάντικο με Τριφτή Ντομάτα

Το κοτόπουλο είναι ένα αγαπημένο υλικό που επιδέχεται ποικίλους τρόπους μαγειρέματος και συνδυάζεται με πάρα πολλά υλικά ή σάλτσες. Μας δίνει νοστιμότατα πιάτα που τα λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.
Τώρα που οι φρέσκες ντομάτες αφθονούν, ας ετοιμάσουμε ένα πικάντικο πιάτο με το αγαπημένο μας κοτόπουλο που είναι ιδανικό για μεζεδάκι ή κύριο πιάτο. Η φρέσκια ντομάτα που θα χρησιμοποιήσουμε, το ελάχιστο αλκοόλ και τα μπαχαρικά θα μας δώσουν μια υπέροχη σάλτσα και ο φούρνος θα προσθέσει εκπληκτικό άρωμα! Δοκιμάστε το!