Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Κοτόπουλο Kabab - Chicken Kabab

Ένα αγαπημένο πιάτο που συνηθίζουμε να το παραγγέλνουμε απ' έξω. Όταν, όμως, κάποιος δοκιμάσει το σπιτικό Kabab, θα εκτιμήσει πάρα πολύ την εξαιρετική νοστιμιά και υπέροχα αρώματά του! Θα πει ότι δεν υπάρχει καμία σύγκριση!
Είναι και πανεύκολο, διότι ετοιμάζεται από πριν και ψήνεται εύκολα και γρήγορα πάνω σε μαντεμένια πλάκα, μέσα στο σπίτι ή στο BBQ της  βεράντας μας! Αλλά και στο εξοχικό είναι το ιδανικό μεσημεριανό ή βραδινό της οικογένειας ή ένας υπέροχος μεζές για την παγωμένη μπίρα της συντροφιάς μας.
Το ανακοινώνεται την τελευταία στιγμή για να είναι για όλους μια λαχταριστή έκπληξη!


Αρωματικό Ελαιόλαδο

Το ωμό ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία μας αλλά πάντοτε πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο. Τώρα το καλοκαίρι το απολαμβάνουμε μέσα στην κλασική ντοματοσαλάτα, που της χαρίζει πλούσια γεύση, και σε όλα τα λαδερά.
Μπορούμε όμως ευκολότατα να το αρωματίσουμε, με διάφορα φρέσκα ή αποξηραμένα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, για να νοστιμίσουμε μ’ αυτό τις σαλάτες μας, τα ψητά κρεατικά και τα ψάρια, τα τυριά, ακόμα και τον κλασικό ντάκο.
Μια νοστιμιά πανεύκολη που αξίζει να τη δοκιμάσουμε!

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Αλμυρό Κέικ με Κάπαρη και Λιαστές Ντομάτες

Είναι ένα πανεύκολο και νοστιμότατο αλμυρό κέικ, ιδανικό για κολατσιό στο Σχολείο ή το Γραφείο. Αλλά και τώρα το καλοκαίρι, που περνάμε πολλές ώρες κοντά στη θάλασσα, θα χορτάσει μικρούς και μεγάλους και θα μας ζητήσουν να το φτιάξουμε πολλές φορές!
Μεταφέρεται εύκολα και καταναλώνεται ταχύτατα!
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Γλυκό Ψυγείου με Ζελέ, Κεράσια και Γιαούρτι - Jelly Sweet with Cherries and Yogurt

Ένα πανεύκολο γλυκάκι, ιδανικό για αρχάριες, με χρώμα ρόδινο και κόκκινο άλικο, άκρως καλοκαιρινό, πολύ δροσερό, αγαπημένο μικρών και μεγάλων!
Συνδυάζει τα τραγανά φρέσκα κεράσια με την απαλή υφή μιας παγωμένης κρέμας. Είναι ένα ευπρόσδεκτο κέρασμα, δίχρωμο και εντυπωσιακό, υγιεινό και διαιτητικό!
Απολαύστε το ή κεράστε το!



Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Γαύρος Μαριναρισμένος

Έχω έντονη διάθεση για ένα νοσταλγικό ταξίδι! Λέω να πάμε μαζί σ’ ένα πανέμορφο Ελληνικό νησί που επισκέφτηκα για πρώτη φορά, πριν πολλά χρόνια, και το αγάπησα, για την ηρεμία του τοπίου του, το γαλάζιο της θάλασσάς του, τη λαμπρή ιστορία του, τις φυσικές του ομορφιές, τη μνήμη του απώτερου και πρόσφατου παρελθόντος, τη Λέσβο!
Τη Λέσβο του Αλκαίου και της παρεξηγημένης Σαπφούς, της αρχόντισσας Μυτιλήνης, της πανέμορφης Μήθυμνας(Μόλυβος), της Ερεσσού με τις προϊστορικές μνήμες, της Παναγίας της Πέτρας και της Αγιάσου, του Ηλία Βενέζη και του Στράτη Μυριβήλη! Τη Λέσβο της Αιολικής Γης* και της Δασκάλας με τα χρυσά μάτια*, των ασημένιων ελαιώνων και των απολιθωμένων δένδρων!
Κι όπως όλα τα ταξίδια, πραγματικά ή μνήμης, έχει κι αυτό, εκτός από χρώματα και εικόνες, αρώματα και γεύσεις. Θυμάμαι ακόμα τα καταπληκτικά, χειροποίητα ζυμαρικά της περιοχής, το λαχταριστό  αμυγδαλένιο μπακλαβά, τις μοναδικές σαρδέλες της Καλλονής αλλά και το μαριναρισμένο γαύρο της κυρίας Μαρίας από το Μόλυβο! Της κυρίας Μαρίας που το νοικοκυρεμένο σπίτι της μύριζε ασβέστη και γιασεμί! Που μας υποδέχτηκε με γλυκό βύσσινο και κρύο νερό και που μας σκέπασε με τα ολόλευκα κεντημένα σεντόνια της προίκας της!  
Την ευγνωμονώ που μου έμαθε αυτό το εξαιρετικό μεζεδάκι, υπέροχο στην απλότητά του, αλλά μοναδικής νοστιμιάς!
Η συνταγή της περίμενε υπομονετικά δύο δεκαετίες, γραμμένη πάνω σε κιτρινισμένο από το χρόνο χαρτί, να ζωντανέψει πάλι και να τη μοιραστούμε!
(*Λογοτεχικά βιβλία)




Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Σπιτικό Λικέρ Amaretto

Το Amaretto –το όνομά του μας έρχεται από τα Ιταλικά- είναι ένα λικέρ με ελαφρά σκούρο χρώμα και άρωμα και γεύση αμυγδάλου.
Πολύ συχνά, αντί για τα κανονικά αμύγδαλα, χρησιμοποιούνται πικραμύγδαλα ή κουκούτσια βερίκοκου που έχουν πιο έντονο άρωμα.
Είναι η κατάλληλη εποχή να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό Amaretto!
Τώρα υπάρχουν άφθονα βερίκοκα, είναι η εποχή τους. Ας τα απολαύσουμε αλλά ας κρατήσουμε τα κουκούτσια τους, για να φτιάξουμε αυτό το πολύ αρωματικό λικέρ.
Αφού αφαιρέσουμε όλη τη σάρκα των φρούτων, θα τα πλύνουμε καλά και τα θα αφήσουμε στον ήλιο, να ξεραθούν. Μετά θα τα σπάσουμε και με την ψίχα τους θα φτιάξουμε το λικέρ μας!

Το Amaretto συνδέεται με την πόλη του Saronno της Λομβαρδίας.
Η αρχική συνταγή, με το όνομα Amaretto di Saronno, λένε ότι χρονολογείται από το 1525. 
Η ιστορία του Amaretto αναφέρει ότι ο Luini Μπερναρντίνο, ένας μαθητής του Leonardo da Vinci, χρησιμοποίησε τη χήρα ενός ντόπιου πανδοχέα, ως μοντέλο για την Madonna, στην τοιχογραφία του με τίτλο “Η Λατρεία των Μάγων”.  Αυτή, για να τον ευχαριστήσει, του χάρισε ένα λικέρ που είχε φτιάξει με βερίκοκα και μπράντι.  Αυτό θεωρείται το πρώτο λικέρ Amaretto που είναι πολύ αγαπητό σε όλη την Ιταλία!




Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Παγωτό με Μαρμελάδα Φράουλα και γεύση Cheesecake

Ένα πανεύκολο παγωτό, που δεν χρειάζεται παγωτομηχανή, αφράτο και νόστιμο, με την απίθανη γεύση του Cheesecake!
Για όσους λατρεύουν τα σπιτικά παγωτά και αγαπούν το Cheesecake.
Σερβίρεται χωρίς ή με έξτρα Μαρμελάδα Φράουλα ή πασπαλισμένο με άγλυκο κακάο ή συνοδεύει τις κρέπες και τα φρουτένια καλοκαιρινά κέικ μας! Δοκιμάστε το!

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Μπακαλιαρόσουπα Καλοκαιρινή

Ο φρέσκος βακαλάος των Ελληνικών θαλασσών μας δίνει μια θρεπτικότατη σούπα, με υπέροχο λευκό ζωμό, πλούσιο σε γεύση, που τρώγεται ευχάριστα όλες τις εποχές. 
Το καλοκαίρι γίνεται νοστιμότατη, αν προσθέσουμε μερικές ώριμες, ζουμερές ντομάτες και μερικά τρυφερά κολοκυθάκια! Θα τη σερβίρουμε με ολόκληρα τα χορταρικά για να τα απολαύσουμε, έτσι όπως τα έχει νοστιμίσει το ψάρι!
Επίσης νόστιμη σούπα γίνεται και με τον παστό βακαλάο. Πρέπει όμως να διαλέξουμε ένα κομμάτι χωρίς κόκκαλα και αρκετά χονδρό, για να μην μας διαλυθεί κατά το βράσιμο. Προσοχή, δεν πολυβράζουμε τον παστό!
Πάντως, φρέσκος ή παστός, ο βακαλάος είναι από τα αγαπημένα ψάρια, λόγω της  νόστιμης και λευκής σάρκας του!

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Ντολμαδάκια με Αμπελόφυλλα στην Κατσαρόλα ή το Φούρνο

Άκρως επιμελημένο πιάτο, με εξαιρετική εμφάνιση και νοστιμιά. Είναι ένα αγαπημένο πιάτο σε όλη τη Μ. Ανατολή, όπου τυλίγονται με μεγάλη επιμέλεια και γίνονται λεπτότατα δαχτυλάκια. Στην Ελλάδα όμως χρησιμοποιούμε περισσότερα αρωματικά και γίνονται περισσότερο νόστιμα.
Ένας εκλεκτός μεζές για τσίπουρο ή ούζο αλλά και ένα τέλειο ορεκτικό για τα περισσότερα κυρίως πιάτα.
Γίνονται νοστιμότατα με  φρέσκα, τα οποία τα πλένουμε και τα ζεματίζουμε μερικά λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Μετά τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα χωρίζουμε σε μαγειριές και τα βάζουμε στην κατάψυξη.
Αν είναι δύσκολο να βρούμε φρέσκα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κονσέρβας.



Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ντάκος, Σαλάτα ή Γλυκός!

Το Παξιμάδι είναι ο αρχαιοελληνικός Διπυρίτης ή Δίπυρος Άρτος (δις εις την πυράν) πήρε το όνομά του από τον Πάξαμο, λόγιο ή αρτοποιό του 1ου μ. Χ. αιώνα από τη Βοιωτία.
Είναι γνωστό ότι δίπυροι άρτοι παρασκευάζονταν και πολύ νωρίτερα από την εποχή του Πάξαμου. Η πρώτη μνεία σε αυτούς γίνεται περίπου τον 7ο π. Χ αιώνα, από τον Αλκαίο, στα Συμποτικά του. Η τέχνη όμως της διπλής "όπτησης" τελειοποιήθηκε στην Ρωμαϊκή εποχή. 
Το παξιμάδι, όταν ψηθεί για δεύτερη φορά αποβάλλει και το τελευταίο ίχνος υγρασίας του. Έτσι αποκτά μια νέα ιδιότητα: μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν.
Ντάκος στην Κρήτη ονομάζεται το παξιμάδι που είναι μακρόστενο. Πρώτα πλάθεται το ψωμί σε φρατζόλα, χαράσσεται σε φέτες και αφήνεται να φουσκώσει. Μετά ψήνεται και, αφού ψηθεί, χωρίζεται σε φέτες, οι οποίες ξαναψήνονται, μέχρι να γίνουν τα γνωστά μας παξιμάδια.
Το παξιμάδι που είναι στρογγυλό και έχει τρύπα στη μέση ονομάζεται Κουλούρα, ενώ, αν δεν έχει, ονομάζεται Ταμπακιέρα! Και τα δύο πλάθονται σαν ατομικά κουλουράκια, φουσκώνουν, ψήνονται, χωρίζονται στη μέση ( σε πανωκαύκαλο και κατωκαύκαλο) και μετά ξαναψήνονται για να γίνουν κι αυτά παξιμάδια.
Η ονομασία Ντάκος επικράτησε και δόθηκε σε όλα τα Κρητικά παξιμάδια.





Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ένας Ιβίσκος που γίνεται Τσάι!

Από καιρό ήθελα να σας μιλήσω για κάτι διαφορετικό από τις συνταγές, το συνήθιζα άλλωστε παλιότερα. Ώσπου ήρθε η ανάρτηση της φίλης Αγγελικής από το πολύ ενδιαφέρον blog Λεμόνι και Κανέλα για τα Βρώσιμα Λουλούδια!
Έτσι, νομίζω, ότι μετά Βρώσιμα/Εδώδιμα ταιριάζει να ακολουθήσουν τα Αποικιακά, δηλαδή εξωτικά για την Ελλάδα, για να σας θυμίζω το "Εδώδιμα και Αποικιακά" που έγραφαν οι ταμπέλες των παλιών Παντοπωλείων!

Πάμε, λοιπόν, να κάνουμε μια μικρή βόλτα και να επισκεφτούμε τον κήπο της φίλης μου της Odilia, που κατάγεται από το San Salvador και αγαπά πάρα πολύ τα βότανα και την υγιεινή διατροφή. Εκεί θα γνωρίσουμε έναν άλλον Ιβίσκο, διαφορετικό από τους καλλωπιστικούς αλλά εξίσου εντυπωσιακό, με τα υπέροχα κατακόκκινα μπουμπούκια! Θαυμάστε τα!


Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Semifreddo με Γιαούρτι και Μπισκότα OREO

Η λέξη Semifreddo προέρχεται από την Ιταλική γλώσσα και σημαίνει μισο-κρύο, μισο-παγωμένο και αναφέρεται στα ημι-κατεψυγμένα επιδόρπια, συνήθως το παγωτό κέικ, τις ημι-κατεψυγμένες κρέμες, καθώς και ορισμένες τάρτες φρούτων .
Το Semifreddo έχει την πλούσια υφή των κατεψυγμένων mousse, διότι παράγεται συνήθως από τη ανάμειξη παγωτού και σαντιγί, σε ίση ποσότητα.
Οι περισσότεροι chef στις συνταγές τους προσθέτουν κρόκους ή ασπράδια αυγών, πολύ καλά χτυπημένα, για να πετύχουν πλούσια και κρεμώδη υφή, όπως τη γνωρίζουμε από το παγωτό Parfait.
Η δική μου πρόταση δεν περιέχει αυγά αλλά στραγγιστό γιαούρτι, γεύση καφέ και υφή εμπλουτισμένη από τραγανά μπισκότα OREO. Το αποτέλεσμα είναι ελκυστικό και γευστικότατο!