Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Γλυκό Κουταλιού Κεράσι - Cherry Preserves

Γλυκό κουταλιού Κεράσι: το λαμπερό κόκκινο χρώμα του καλοκαιριού φυλακισμένο μέσα σε ερμητικά κλειστά βάζα. Μπορούμε να περιμένουμε υπομονετικά  να φωτίσουμε το γκρίζο του χειμώνα;
Αν όχι, ας ετοιμάσουμε περισσότερο από αυτό το ρουμπινένιο γλυκάκι κι ας απολαύσουμε από τώρα την εξαιρετική γεύση του  πάνω σε κρέμα βανίλιας ή Ρυζόγαλο, Παγωτό με Μαστίχα, στραγγιστό γιαούρτι, Cheese Cake, τάρτες και άλλα πολλά γλυκά! Ό τι αγαπά η ψυχή μας!


Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

Γαύρος Λαδορίγανη στο Φούρνο

Ένα πιάτο απλό, εύκολο, υγιεινό, νοστιμότατο, αρωματισμένο με το έμβλημα της Ελληνικής και γενικότερα της Μεσογειακής κουζίνας, τη ρίγανη. Μάλιστα η Ελληνική ρίγανη θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως!
Η αρχαιοελληνική ονομασία αυτού του αρωματικού βοτάνου είναι  Ορίγανον ή Ορίγανος. Η λέξη είναι σύνθετη και προέρχεται από το ουσιαστικό όρος (= βουνό) και το ρήμα "γάνυμαι", που σημαίνει χαίρομαι.
Ορίγανον, λοιπόν σημαίνει “αυτό που αγαπάει τις ορεινές περιοχές”, διότι εκεί αναπτύσσεται και αποκτά εξαιρετικό άρωμα!

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

Κερασόπιτα - Κέικ - Cherry Pie-Cake


Ένα κέικ γεμισμένο με φρέσκα κεράσια, ξεχωριστό, πλούσιο σε υφή και γεύση, πολύ ευπαρουσίαστο που γίνεται ανάρπαστο. Ετοιμάζεται γρήγορα και πανεύκολα και είναι ιδανικό για όσους λατρεύουν αυτά τα υπέροχα καλοκαιρινά φρούτα με το λαμπερό κόκκινο χρώμα.
Το τυρί κρέμα και το Αριάνι σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο το κάνουν αφράτο και μαλακό, ώστε μοιάζει φρέσκο και τις επόμενες ημέρες.
Όσο ακόμα υπάρχουν κεράσια, δοκιμάστε το!



Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Tortellini Καλοκαιρινά


Εύκολο και γρήγορο πιάτο με αγαπημένα γεμιστά ζυμαρικά με προσούτο ή μανιτάρια, σε μια πιο διαιτητική, καλοκαιρινή εκδοχή.
Είναι ένας εξαιρετικός διατροφικά συνδυασμός ζυμαρικού, μανιταριών και χορταρικών, ένα ελαφρύ, νόστιμο και χορταστικό γεύμα για τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες. Η δοκιμή δική σας!


Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

Γλυκό Ψυγείου με Μπισκότα και Κεράσια - Chilled Jelly Cream with Cherries

Τα κεράσια πλέον είναι στις δόξες τους! Καιρός να τα αξιοποιήσουμε και να τα απολαύσουμε σε όλες τις εκδοχές τους: γλυκό κουταλιού, μαρμελάδα, κερασόπιτα, κέικ.
Κεράσια σας κερνάω κι εγώ σήμερα, για την ονομαστική μου εορτή, αλλά μέσα σ' ένα νοστιμότατο, δροσερό, κερασένιο γλυκάκι, με αγαπημένη γεύση Τιραμισού και μαστίχας, εύκολο και ευπαρουσίαστο!

Με όλη μου την αγάπη!


Σάββατο, 18 Μαΐου 2013

Κρεατόπιτα με Τρία Τυριά


Νόστιμη, πικάντικη, όσο πρέπει, με χρώματα και γεύσεις, πλούσια γέμιση και τραγανό, σπιτικό, πανεύκολο φύλλο. Οικονομική, αν αξιοποιήσουμε μικρές ποσότητες τυριών και κρεατικών που μας έχουν απομείνει και τα μετασχηματίσουμε σε μία εξαιρετικά νόστιμη πίτα.
Είναι ιδανική για μπουφέ αλλά, μαζί με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα, γίνεται ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα, ένα χορταστικό κολατσιό ή ένα συνοδευτικό της κρύας μπύρας της παρέας μας! 
Θα την εκτιμήσουν όλοι!


Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013

Βακαλάος με Τσιγαριστά Άγρια Χόρτα


Ένα πολύ νόστιμο παραδοσιακό πιάτο με άγρια αρωματικά χόρτα της Ελληνικής φύσης, ενισχυμένα από το καταπληκτικό άρωμα του μάραθου.
Ο παστός βακαλάος γίνεται νοστιμότατος και η κόκκινη σάλτσα εξαιρετική.
Αν δεν υπάρχουν άγρια χόρτα, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με σπανάκια ή σέσκλα, ζεματισμένα, αλλά τότε, χόρτα και ψάρι, θα τα βάλουμε όλα μαζί να βράσουν. Δεν ξεχνάμε ποτέ το μάραθο!


Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

Μαρμελάδα Φράουλα


Ο Μάιος είναι ο μήνας της φράουλας! Τις βρίσκουμε παντού και σε πολύ προσιτή τιμή. Ας εκμεταλλευτούμε αυτό το υπέροχο και αρωματικό φρούτο για να φτιάξουμε σιρόπι ή μαρμελάδα με το υπέροχο λαμπερό κόκκινο χρώμα για τα παγωτά ή τα γλυκά μας. Είναι πανεύκολη και ετοιμάζεται  πολύ γρήγορα.
Θα τη χρησιμοποιήσουμε στα σπιτικά  Cheese Cakes, τις Τάρτες ή τη χειμωνιάτικη Πάστα Φλώρα για να αποκτήσουν “προσωπικότητα”, υπέροχο άρωμα και γεύση!
Θα τη δοκιμάσουμε και πάνω σε στραγγιστό γιαούρτι ή τυρί κρέμα. Και με τα δύο ταιριάζει υπέροχα!


Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

Αφράτο Παγωτό Μαστίχα


Το πιο αφράτο και αρωματικό παγωτό που έχω φτιάξει!
Τα υλικά του δίνουν ένα υπέροχο κρεμώδες αποτέλεσμα και το άρωμα της μαστίχας το κάνει ακαταμάχητο! Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα δυνατό μίξερ με μεταλλικό κάδο που βοηθάει το γρήγορο «δέσιμο» της κρέμας.


Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

Μακαρονάδα μετα-Πασχαλινή!


Δεν γίνεται Ρουμελιώτικο Πάσχα χωρίς ψητό αρνί ή κατσίκι! Παλιότερα σε μια ψησταριά-λάκκο τη λένε στα χωριά της Λοκρίδας, διατηρώντας την ονομασία από την εποχή των Κλεφτών και Αρματολών- ψήνονταν, χωρίς υπερβολή, δώδεκα αρνιά ή και περισσότερα! Ήταν ευκαιρία οι συγγενείς και οι γείτονες και αναθερμάνουν τις σχέσεις, να μοιραστούν το ίδιο τραπέζι και τη χαρά της Ανάστασης!
Σήμερα όλα έχουν αλλάξει. Η μόνη συνήθεια που παραμένει σταθερή είναι το ψητό αρνί, με το συμβολισμό της θυσίας του.
Χρειάζεται αρκετή προετοιμασία και ώρες για να ψηθεί αλλά η αναμονή αμείβεται από τη μοναδική νοστιμιά του!
Πρέπει όμως η οικογένεια να είναι πολυμελής και να τους αρέσει υπερβολικά το κρέας για να καταναλωθεί ολόκληρο. Διαφορετικά, παραμένει στο ψυγείο μέρες πολλές και χάνει τη γεύση του, εκτός αν ανακυκλωθεί και μαζί με άλλα υλικά αποτελέσει ένα διαφορετικό αλλά νόστιμο πιάτο, όπως η εύκολη και γρήγορη μακαρονάδα που σας προτείνω! 


Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013

Καρυδόπιτα Κλασική


Ένα κλασικό γλυκό, χωρίς βούτυρο και αλεύρι, αφράτο και νοστιμότατο, το οποίο μπορούμε να το σερβίρουμε το χειμώνα με σιρόπι σοκολάτας και το καλοκαίρι με σπιτικό παγωτό καϊμάκι ή βανίλια.
Η συνταγή που σας δίνω είναι αυτή που έφτιαχνε η μητέρα μου και είχε πάντα εξαιρετική επιτυχία. Μετρούσε τη φρυγανιά, την καρυδόψιχα και τη ζάχαρη με κουταλιές σούπας και όχι με φλιτζάνια, πάντα ανάλογες με τον αριθμό των αυγών που χρησιμοποιούσε.
Είναι μια από τις ωραιότερες καρυδόπιτες που έχω φτιάξει. Κι όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά, είναι καλύτερα να σερβιριστεί την επομένη ημέρα, όταν θα έχει απορροφήσει όλο το σιρόπι!


Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013

Πασχαλινά Αυγά με Sumac


Το Sumac, με το υπέροχο πορφυρό του χρώμα, είναι ένα αγαπημένο μπαχαρικό της κουζίνας της Μέσης Ανατολής, που δεν είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα. Χρησιμοποιείται κυρίως σαν καρύκευμα, διότι ταιριάζει πολύ με το κοτόπουλο, τα ψάρια και τα θαλασσινά, το αρνί, τις μελιτζάνες, τα ρεβίθια και τις φακές. Πάρα πολύ επίσης ταιριάζει με τις πράσινες σαλάτες αλλά και το γιαούρτι, το οποίο χρωματίζει εξαιρετικά.
Το χρώμα του αξιοποίησα και έβαψα φέτος τα αυγά μου, οικολογικά, χωρίς να χρησιμοποιήσω τις χημικές βαφές του εμπορίου. Πιστέψτε με, έβαψα μόνο τα αυγά, όχι τα χέρια μου ή την κατσαρόλα!
Το αποτέλεσμα ήταν, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, εξαιρετικό!

Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

Εύκολα Πασχαλινά Τσουρέκια


Φέτος δοκίμασα και μια πιο εύκολη συνταγή για τσουρέκια, που δεν χρειάζονται ζύμωμα με το χέρι, όπως τα παραδοσιακά, αλλά τα ζυμώνουμε με τη βοήθεια του μίξερ. Είχα έναν ενδοιασμό, αν θα γίνονταν εξίσου αφράτα, επειδή το βούτυρο μπαίνει από την αρχή, αναμεμειγμένο με τα υπόλοιπα υλικά!
Έγιναν, όμως, πολύ αφράτα και εξαιρετικά αρωματικά, αφού χρησιμοποίησα όλα τα παραδοσιακά αρωματικά. Μοσχομύρισε όλο το σπίτι!
Αν εσείς δεν έχετε ποτέ δοκιμάσει να φτιάξετε τσουρέκια, αυτός ο τρόπος είναι ιδανικός, για να αρχίσετε. Αρκεί να έχετε λίγη υπομονή, να τα περιμένετε να φουσκώσουν! Πρέπει να έχετε άνεση χρόνου. Το άρωμα και η νοστιμιά τους θα σας ανταμείψουν!