Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Χαλβάς με Άνθος Αραβοσίτου

Ένας χαλβάς διαφορετικός, χρυσαφένιος, αρωματικός, νηστίσιμος, ελαφρύς  αλλά πολύ γευστικός! Μοιάζει πολύ στην υφή με το Χαλβά Φαρσάλων αλλά έχει διαφορετική και ήπια γεύση και δεν είναι πολύ γλυκός. Ετοιμάζεται πανεύκολα και πολύ γρήγορα. Τα αμύγδαλα που του προσθέτουμε τον κάνουν πιο πλούσιο και ευπαρουσίαστο και η βανίλια ή το ανθόνερο του χαρίζουν εξαιρετικό άρωμα.
Δοκιμάστε τον, θα σας ενθουσιάσει!


Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Νοστιμότατα Τηγανητά Μύδια

Νηστεία δεν σημαίνει παντελή αποχή απ' όλες τις τροφές ή κατάχρηση μερικών. Προτείνει "τη μέση οδό" και ευνοεί τις μικρές ποσότητες αλλά σε νόστιμη και τις ελκυστική εκδοχή. Η Ελληνική Κουζίνα προτείνει ιδιαίτερα Σαρακοστιανά πιάτα με θαλασσινά, μαγειρευμένα με μεράκι και με ποικίλους τρόπους, που χορταίνουν πρώτα την όραση και μετά τη γεύση!
Γρήγορα, εύκολα και με ελάχιστα υλικά μπορούμε να συνθέσουμε Σαρακοστιανά μεζεδάκια με θαλασσινά, όπως τα μύδια. Πιάτα πεντανόστιμα, με αρώματα και γεύση μοναδική, τα οποία οι δικοί μας και οι φίλοι μας θα τα θυμούνται για καιρό!
Δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή που σας προτείνω. Το κουρκούτι για το τηγάνισμα είναι πανεύκολο και δημιουργεί μια τραγανή, χρυσαφένια  κρούστα γύρω από τα νοστιμότατα θαλασσινά! Θα με θυμηθείτε!



Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013

Κέικ με Πετιμέζι και Καρύδια



Το πετιμέζι, το παχύρρευστο, αρχαίο γλυκαντικό που παράγεται με το βράσιμο του μούστου, είναι πλούσιο σε ενέργεια, σίδηρο και ασβέστιο.
Για αιώνες ήταν, παραδοσιακά, το βασικό γλυκαντικό σε κάθε ελληνικό σπίτι, το οποίο, δυστυχώς, εξοστρακίστηκε από τη ζάχαρη.
Παραμένει εξαιρετικά υγιεινό, διότι δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά, χρωστικές ή ζάχαρη και διατηρείται αρκετό καιρό εκτός ψυγείου.
Όπως και το μέλι, θεωρείται ότι έχει ιδιότητες αντιβιοτικές και θεραπευτικές.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το απολαύσουμε πάλι σήμερα και να ευεργετηθούμε από τις θρεπτικές του ιδιότητες. Θα το χρησιμοποιήσουμε στη ζαχαροπλαστική αλλά και τη μαγειρική.
Κλασικά, θα φτιάξουμε μυρωδάτα μουστοκούλουρα και αραιωμένο αρωματική μουσταλευριά.
Μπορούμε, όμως, να ξεκινήσουμε τη μέρα μας πίνοντας μια μικρή ποσότητα για δύναμη και ενέργεια. Να συνοδεύσουμε μ’ αυτό τους λουκουμάδες ή τις τηγανίτες μας ή να το χρησιμοποιήσουμε αντί άλλου σιροπιού στο παγωτό και το γιαούρτι. Μαζί με το ξίδι θα μας δώσει ένα θαυμάσιο ντρέσιγκ για τις πράσινες σαλάτες μας.

Νομίζω ότι ήρθε πάλι η ώρα του να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει στην καθημερινή μας διατροφή. Γι’ αυτό ας το τιμήσουμε κι ας φτιάξουμε ένα εξαιρετικά νόστιμο, νηστίσιμο, αφράτο, μαλακό και πάρα πολύ αρωματικό Κέικ με Πετιμέζι! Είμαι σίγουρη ότι θα το αγαπήσετε!


Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Αρωματική Χορτόπιτα

Η πιο νόστιμη πίτα που μοσχοβολάει Ελλάδα!
Η γέμισή της αποτελείται από άγρια μυρωδάτα χόρτα, μοναδικής νοστιμιάς: μυρώνια, καυκαλήθρες, λάπατα, παπαρούνες, λίγα σέσκλα, και όποια άλλα ήμερα αρωματικά χόρτα μας αρέσουν! Απαραίτητα λίγα πράσα και αρκετά φρέσκα κρεμμυδάκια.
Αν ενισχύσουμε αυτή τη νοστιμότατη γέμιση με μερικά Ελληνικά τυριά και την κλείσουμε μέσα σε τραγανό, σπιτικό φύλλο, τότε η πίτα μας θα γίνει εκπληκτική! Κι όσο την ψήνουμε, θα μοσχοβολάει όλο το σπίτι!
Πρέπει, όμως, να προσέξουμε να στραγγίσουν πολύ καλά τα χόρτα μας, γιατί διαφορετικά θα νοτίσουν τα φύλλα! Γι’ αυτό, καλό θα είναι, να προσθέσουμε στη γέμιση λίγο σιμιγδάλι ή καλαμποκάλευρο. Η γέμιση θα δέσει και θα φαίνεται πιο πλούσια. Δοκιμάστε τη! 
(Τα αρωματικά χόρτα ήλθαν από την Ελλάδα!)




Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Γλυκό Κουταλιού Περγαμόντο


Στην ανατολική Φθιώτιδα υπήρχαν και ακόμα υπάρχουν πολλοί ελαιώνες. Μόνο τώρα τελευταία φύτευσαν φιστικές και διάφορα οπωροφόρα δένδρα, τα οποία σε μερικές περιοχές ευδοκιμούν εξαιρετικά.
Σπανίζουν τα περιβόλια με τα εσπεριδοειδή και μόνο μικρές λεμονιές στολίζουν τις αυλές των σπιτιών, που κι αυτές, πολλές φορές, υποφέρουν από τις παγωνιές.

Θυμάμαι ότι δύο μόνο περιβόλια με εσπεριδοειδή, όπως τα γνωρίζουμε από την Πελοπόννησο, ευδοκιμούσαν στην περιοχή, προφυλαγμένα μέσα σε ρεματιές. Το ένα ανήκε στην οικογένεια ενός θείου μου, ο οποίος κάθε χρόνο μας έδινε καλοθρεμμένα νεράντζια για γλυκό.
Το άλλο στον παππού μιας παιδικής μου φίλης, ο οποίος αγαπούσε ιδιαίτερα τις πορτοκαλιές.

Στο περιβόλι αυτό υπήρχαν, εκτός από τις πορτοκαλιές διαφόρων ποικιλιών,  και άλλα εσπεριδοειδή, που έδιναν παράξενα φρούτα, όπως αυτά φάνταζαν στα παιδικά μου μάτια: φράπες, κίτρα, περγαμόντο!
Η φίλη μου τα γνώριζε όλα τα δένδρα με τα ονόματά τους! 
Θαύματα έκανε η μητέρα της με τις φλοίδες αυτών των φρούτων που δεν τρώγονταν ωμά. Τα δοκιμάζαμε αυτά τα γλυκά με μεγάλη μας χαρά, όλη η παιδική παρέα, σε κάθε επίσκεψη που τους κάναμε! Κάθε φορά και κάτι διαφορετικό, μέχρι που τα μάθαμε όλα και τα ξεχωρίζαμε.

Μα απ’ όλα τα γλυκά αγάπησα ιδιαίτερα τα μικρά χρυσά και αρωματικά ρολάκια του περγαμόντου με το μελένιο σιρόπι που το θεσπέσιο άρωμά τους, που έμενε για πολλή ώρα στο στόμα! Τους έβαλα άριστα με τόνο και τα θεώρησα το ωραιότερο γλυκό του κουταλιού! Ακόμα και τώρα έχω την ίδια άποψη!
(Το βασικό υλικό ήρθε αναπάντεχο δώρο από την Ελλάδα!)



Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013

Νόστιμες προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας 2013

Καλή σας μέρα, φίλες και φίλοι!

Αύριο, είναι η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, η Κυριακή της Τυροφάγου. Σύμφωνα με την παράδοση απέχουμε πλέον από τα κρεατικά, εξ ου και Απόκρεω, και επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση προϊόντων γάλακτος. Οι τυρόπιτες, οι γαλατόπιτες, με ή χωρίς σιρόπι, οι μπουγάτσες και το γαλακτομπούρεκο έχουν την τιμητική τους! Όλες οι εκδοχές είναι νοστιμότατες κι αγαπημένες! Ας τις ευχαριστηθούμε!

Από την Καθαρά Δευτέρα, εγκράτεια! Αρχίζει η μεγάλη περίοδος νηστείας, σύμφωνα με το τυπικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή! Η μεγάλη νηστεία, προετοιμασία για το Πάσχα.
Είναι η ημέρα των θαλασσινών, του χαλβά, της φάβας και του ταραμά. Όλα αυτά τα παραδοσιακά εδέσματα και ακόμη περισσότερα, καλοφτιαγμένα, προσεγμένα και ελκυστικά, θα στολίσουν το οικογενειακό μας ή το φιλικό τραπέζι. Κι αν ο καιρός το επιτρέψει, το πρώτο γεύμα της νηστείας θα γίνει στην εξοχή, όπως ακόμα συνηθίζουν στην περιοχή μου.
Η ημέρα δεν απαιτεί κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από κάθε έδεσμα. Απαιτεί όμως ποιότητα, ποικιλία και καλή παρέα! Για να αρχίσει με γέλιο και αισιοδοξία η αυστηρή και μεγάλη περίοδος της νηστείας.
Δείτε μερικές προτάσεις μου για το εορταστικό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Πιάτα παραδοσιακά, νόστιμα, εύκολα στην παρασκευή τους, που θα ευχαριστήσουν όλους!

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Κοτόπουλο Πανέ στο Φούρνο


Το παναρισμένο κοτόπουλο, τηγανιτό ή ψητό, αρέσει πολύ σε όλους, μικρούς και μεγάλους, διότι είναι πολύ νόστιμο, διατηρείται τρυφερό παρά την τραγανή εξωτερική κρούστα του, που πρέπει να είναι πικάντικη, όσο μας αρέσει. Είναι ιδανικό για μπουφέ ή παιδικό πάρτι αλλά γίνεται και ένα εξαιρετικό μεζεδάκι για μπύρα ή κρασί.
Οι μικροί μάλλον το προτιμούν περισσότερο από το κλασικό ψητό κοτόπουλο! Ας το δοκιμάσουμε κι εμείς, γιατί είναι εύκολο, γρήγορο, φτιαγμένο με σπιτική φροντίδα. Κι ένα σπιτικό κοτόπουλο πανέ αξίζει περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο που θ’ αγοράσουμε απ’ έξω, ακόμα κι αν αυτό είναι πολύ φημισμένο!

Στη Σαουδική Αραβία υπάρχουν τα Al Baik (البيك), μία αλυσίδα εστιατορίων γρήγορου φαγητού, και πουλάνε παναρισμένο τηγανιτό κοτόπουλο και γαρίδες. Τα συνοδεύουν με σάλτσες κέτσαπ και σκόρδου και, βέβαια, αρκετές προτηγανισμένες πατάτες!
Το κοτόπουλο αυτό είναι πικάντικο, με μια τραγανή εξωτερική κρούστα που γίνεται από άγνωστα υλικά. Θεωρείται εξαιρετικά νόστιμο και, μια και η τιμή του είναι πολύ προσιτή και οι μερίδες χορταστικές, είναι πολύ δημοφιλές. Πολύς κόσμος σταματάει καθημερινά έξω από αυτά τα εστιατόρια για να προμηθευτεί όχι μία αλλά πολλές μερίδες! Πολλές φορές χρειάζεται να περιμένει κανείς αρκετά, μέχρι να εξυπηρετηθεί!
Φανταστείτε ότι η αλυσίδα αυτή διαθέτει σαράντα υποκαταστήματα μόνο στη Τζέντα!


Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

Εύκολη Τηγανιά, Μεθυσμένη


Ένας λαχταριστός, παραδοσιακός μεζές της Ελληνικής Κουζίνας με ονειρική γεύση. Ετοιμάζεται εύκολα και πολύ γρήγορα μέσα σ’ ένα βαθύ τηγάνι, εξ ου και το όνομά της, και σερβίρεται ζεστή. Είναι μια καταπληκτική πρόταση για ένα φιλικό τραπέζι που πάντα καταπλήσσει με τη νοστιμιά και τα αρώματα των βοτάνων της Ελληνικής γης.



Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

Μπακλαβάς με Αμύγδαλα και Βούτυρο


Ο μπακλαβάς είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα γλυκά ταψιού!
Νοστιμότατο και ευπαρουσίαστο, εορταστικό και πάντα επίκαιρο,  συναρπάζει οπτικά και ευφραίνει με τη γλύκα, το άρωμα και την υπέροχη γεύση του αμύγδαλου! Είναι πολύ χορταστικός, γι’ αυτό χρειάζεται παρέα για να καταναλωθεί φρέσκος και ακόμα τραγανός!
Στο σπίτι μας η μητέρα μου τον έφτιαχνε την Πρωτοχρονιά, γεμίζοντας με αρκετά κιλά αμυγδαλόψιχας ένα μεγάλο χάλκινο ταψί. Ήθελε πάντα να είναι αρκετός, για να βγάλει πολλά κομμάτια για μας αλλά και να χαρίσει στις αδελφές και τις φίλες της, “να τις γλυκάνει για το καλό”, όπως έλεγε! Μόνο που δεν χρησιμοποιούσε βούτυρο αλλά τον ζεμάτιζε με ελαιόλαδο, δικής μας παραγωγής. Έτσι γινόταν νηστίσιμος και τον απολαμβάναμε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Νηστίσιμος συνηθίζεται στην περιοχή μου να  προσφέρεται την ημέρα του Ευαγγελισμού.
Εμείς-η αδελφή μου κι εγώ- επειδή μας άρεσαν και μας αρέσουν ακόμα  πολύ τα αμύγδαλα, την πείθαμε και μας τον έφτιαχνε κι άλλες φορές, με αφορμή κάποιο ευχάριστο γεγονός ή ένα οικογενειακό τραπέζι. Όταν ο μπακλαβάς έβγαινε από το φούρνο, περιμέναμε πώς και πώς να απορροφήσει το αρωματικό σιρόπι για να γευτούμε το πρώτο κομμάτι, σχεδόν ζεστό ακόμα! Μια απόλαυση που δεν ξέχασα ποτέ!
Περνώντας τα χρόνια μας, έμεινε αυτή η συνήθεια, δηλαδή κάθε ευχάριστο γεγονός ή μία οικογενειακή συγκέντρωση να εορτάζεται μ’ ένα, έστω μικρό, ταψάκι ροδοψημένο μπακλαβά. Είναι υπέροχο να μοσχοβολάει όλο το σπίτι ψημένο αμύγδαλο και γαρίφαλο, και όλοι να τον περιμένουν να ψηθεί και να σιροπιαστεί με ανυπομονησία!  Κι όταν σερβιριστεί, να “δίνεται μάχη” για τις γωνίες !

(Την ανάρτηση αυτή θα μου επιτρέψετε να την αφιερώσω στην αδελφή μου και στις φίλες, Πηνελόπη και την Ξανθή, που το γλυκό αυτό τους ξυπνά τις ίδιες μ' εμένα νοσταλγικές αναμνήσεις, αλλά και σε όσους αγαπούν τον αμυγδαλένιο μπακλαβά!)



Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

Ανάμεικτο Σπιτικό Τουρσί


Η λέξη τουρσί (torsh=ξινό) είναι Περσικής προελεύσεως και σημαίνει τα διατηρημένα μέσα σε άλμη λαχανικά. Το τουρσί είναι ένα πολύ αγαπημένο ορεκτικό σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου, της Μέσης Ανατολής και γενικά στον Αραβικό Κόσμο, ακόμα και σε όλη την Κεντρική Ασία!
Στην Ελλάδα το τουρσί, καλοκαιρινό ή χειμωνιάτικο, το καταναλώνουμε την Καθαρά Δευτέρα και την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αντίθετα στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και στη Μ. Ανατολή το εκτιμούν ιδιαίτερα και το καταναλώνουν καθημερινά. Συνοδεύουν με αυτό όλα τα ψητά κρεατικά, το σερβίρουν μαζί με φρέσκα λαχανικά, το βάζουν μέσα στη Shawarma (σαούρμα), δηλαδή την Αραβική πίτα με γύρο από κρέας κοτόπουλου ή μοσχαριού, στο σάντουιτς με Falafel και δίπλα στο Hummus!
Συνηθίζουν να φτιάχνουν τουρσί με μεγάλη ποικιλία λαχανικών. Το διατηρούν μέσα σε μεγάλα γυάλινα βάζα και στολίζουν με αυτά  και το πολύχρωμο περιεχόμενό τους τα μαγαζιά τους. Είναι χάρμα οφθαλμών! Σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις όλα!
Στην εδώ αγορά βρίσκουμε εύκολα και Ελληνικό τουρσί, καλής ποιότητας, σε αρκετά καλή τιμή.
Όσο καλής ποιότητας κι αν είναι το τουρσί του εμπορίου, με τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το σπιτικό! Είναι πανεύκολο να το φτιάξουμε, χρησιμοποιώντας εποχιακά λαχανικά και μπαχαρικά της αρεσκείας μας. Σε μία εβδομάδα, το πολύ σε δέκα μέρες, θα έχουμε το δικό μας αρωματικό και τραγανό τουρσί! Βέβαια δεν διατηρείται πάνω από δύο μήνες(maximum), διότι δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά. 
Σας προτείνω τον παρακάτω εύκολο, γρήγορο και δοκιμασμένο τρόπο παρασκευής του. Δοκιμάστε τον, για να έχετε σπιτικό τουρσί την Καθαρά Δευτέρα. Προλαβαίνετε!



Σάββατο, 2 Μαρτίου 2013

Αφράτο Κέικ Ζέβρα


Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να φτιάξω αυτό το αφράτο και δίχρωμο κέικ, που είναι κατά το ήμισυ σοκολατένιο, με απαλή υφή και, όταν το κόβεται, εμφανίζονται υπέροχες, εντυπωσιακές ρίγες ζέβρας!
Ετοιμάζεται πανεύκολα, όπως όλα τα κέικ. Η μόνη διαφορά που δίνει και το ξεχωριστό αποτέλεσμα είναι ο τρόπος που αναμειγνύουμε το απλό μείγμα του κέικ με αυτό που περιέχει σοκολάτα. Χρειάζεται λίγη υπομονή αλλά το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει και ενθουσιάζει όλους!
Σας προτείνω να φτιάξετε διπλή δόση, διότι καταναλώνεται πάρα πολύ γρήγορα!