Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Muffins με Φέτα και Θυμάρι

Πανεύκολα στην παρασκευή τους, αφράτα και νοστιμότατα, με άρωμα και πλούσια γεύση. Μια ωραία πρόταση για κολατσιό αλλά και για μπουφέ ή παιδικό πάρτυ. Σερβίρονται και τρώγονται ευκολότερα από ένα κομμάτι πίτας και είναι πολύ ευπαρουσίαστα.
Θα τα αγαπήσουν όλοι, μικροί και μεγάλοι!


Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013

Αρνάκι με Κυδώνια και Κρόκο Κοζάνης

Μια παλιά εορταστική και νοστιμότατη συνταγή από την περιοχή μου, για όσους αγαπούν τον ιδιαίτερο συνδυασμό κρέατος και φρούτων.
Ένα πιάτο που μαγειρευόταν με ιδιαίτερη φροντίδα, όταν στο σπίτι υπήρχε αρκετό κρέας και μικρά μυρωδάτα κυδώνια-μοσχοκύδωνα τα έλεγαν-πρώτα στην κατσαρόλα και τελείωνε στο φούρνο ή το τζάκι, μέσα σε πήλινο σκεύος. Αποτελούσε μια εξαιρετική πολυτέλεια για την οικογένεια ή τους φίλους που έρχονταν να τους επισκεφθούν, συνήθως μέρες εορτών, και μια ευκαιρία για τη νοικοκυρά, να δείξει τις ικανότητές της.
Αυτό το πιάτο σας προτείνω για το Κυριακάτικό σας ή το εορταστικό τραπέζι. Στην παραδοσιακή συνταγή πρόσθεσα Κρόκο και ελάττωσα κατά πολύ τον πελτέ ντομάτας. Το αποτέλεσμα ήταν γευστικότατο! Δοκιμάστε το, αξίζει!





Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

Μπισκότα με Cranberries

Μπισκοτάκια/Cookies πανεύκολα, τραγανά και λαχταριστά, με άρωμα πορτοκαλιού και αποξηραμένα Cranberries. Μια νοστιμότατη και πολύ δελεαστική παραλλαγή της κλασικής συνταγής, με όμορφες κόκκινες πινελιές, που εκπλήσσουν ευχάριστα, οπτικά και γευστικά!
Μπισκοτάκια χορταστικά για να συνοδεύσουμε τον πρωινό ή απογευματινό μας καφέ ή τσάι αλλά κι ένα υγιεινό κολατσιό για το Σχολείο ή το Γραφείο. Να είστε βέβαιοι ότι όλοι θα λατρεύσουν τη νοστιμιά τους!

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

Κουνουπίδι Καπαμάς


Ο καπαμάς (kapama) είναι μία τεχνική μαγειρικής με βάση το αρνίσιο ή το μοσχαρίσιο κρέας, που τσιγαρίζεται σε ελαιόλαδο και μαγειρεύεται με κρεμμύδι, ντομάτες και αρκετά καρυκεύματα.
Καπαμάς επίσης ονομάζεται και το φαγητό που παρασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο και μπορεί να είναι όχι μόνο κρέας αλλά και λαχανικά.
Ας μαγειρεύσουμε κι εμείς το κουνουπίδι καπαμά, ξεφεύγοντας λίγο από την παράδοση, για να το αγαπήσουν ακόμα κι εκείνοι που το αποφεύγουν, λόγω της έντονης μυρωδιάς του. Θα το αρωματίσουμε λίγο εξωτικά, για να ευχαριστηθούμε την πηχτή νοστιμότατη σάλτσα του! Μην ξεχάσετε όμως να ετοιμάσετε ή να αγοράσετε φρέσκο ψωμί!



Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013

Πανεύκολο Κέικ Καφέ - Σοκολάτας

Ένα πανεύκολο, γρήγορο και νοστιμότατο κέικ, με άρωμα καφέ και ανάμεικτη γεύση καφέ, σοκολάτας και ξηρών καρπών. Μια νοστιμότατη καρδούλα για μας ή την παρέα μας! Εξαιρετικό για πρωινό, για το απογευματινό καφεδάκι του Σαββατοκύριακου ή για μια ξαφνική φιλική επίσκεψη.



Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Πατατόπιτα με Σφολιάτα


Μια πανεύκολη και χορταστική Πατατόπιτα, με έτοιμο φύλλο σφολιάτας, με χρώματα και τα υπέροχα αρώματα θυμαριού, πιπεριάς και φρέσκου κρεμμυδιού!
Το τραγανό, ροδοψημένο φύλλο περικλείει μια νοστιμότατη, τυρένια γέμιση, αρκετά ιδιαίτερη και πικάντικη. Μια γεύση που μένει αξέχαστη!
Είναι μια πίτα πανεύκολη, μια εξαιρετική πρόταση για κολατσιό ή ακόμα και για πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι, αν η σφολιάτα στρωθεί κανονικά και δεν κοπεί σε λωρίδες. Αν έχετε υπομονή και φτιάξετε μικρά σφολιατένια σαλιγκαράκια θα γίνουν ανάρπαστα σε ένα μπουφέ ή παιδικό πάρτυ! Εγώ σας προτείνω αλλά εσείς αποφασίζετε!


Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Αρνί ή Μοσχάρι Κοκκινιστό με Τραχανά


Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό ζυμαρικό που φτιάχνεται από πλιγούρι, δηλαδή σιτάρι κοπανισμένο ή αλεσμένο, σιμιγδάλι ή αλεύρι που βράζεται απαραίτητα μέσα σε φρέσκο πρόβιο γάλα ή ζυμώνεται με αυτό. Μόλις τελειώσει η παρασκευή του και γίνει χλιαρός, τεμαχίζεται και απλώνεται πάνω σε μεγάλη επιφάνεια, σκεπασμένη με καθαρό τραπεζομάντηλο ή σεντόνι, για να ξεραθεί .
Το να φτιάξουμε τραχανά δεν είναι καθόλου δύσκολο. Δείτε πώς εδώ! Δύσκολη και χρονοβόρα είναι η διαδικασία του στεγνώματος που απαιτεί υπομονή και επιτήρηση. Παλιά, που τον άπλωναν έξω στο μπαλκόνι, να ξεραθεί, και δεν υπήρχε το τούλι για να τον σκεπάσουν, συμμετείχαν όλα τα μέλη της οικογένειας στη διαδικασία της προστασίας του από τις μύγες ή τις κότες! Ήταν η μεγάλη έννοια της νοικοκυράς που έπρεπε να ασχολείται συνεχώς με το άπλωμα και το γύρισμά του. Από αυτή την υπευθυνότητα προήλθε και η φράση «έχω τραχανά απλωμένο» που χρησιμοποιείται πλέον μεταφορικά και σημαίνει ότι προφασιζόμαστε κάποια απασχόληση, όταν θέλουμε να αποφύγουμε μία δουλειά! Η φράση χρησιμοποιείται επίσης και ειρωνικά.

  

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

Πανεύκολη Γλυκιά Μπουγάτσα


Πανεύκολη, γρήγορη, νόστιμη και αρωματική!
Εξαιρετική  σαν πρωινό, για να αρχίσει η μέρα μας γλυκά και να πλημμυρίσει το σπίτι μας αρώματα! Χρειαζόμαστε ελάχιστα υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, φύλλο, γάλα, βούτυρο και λίγο σιμιγδάλι. Θα ετοιμάσουμε τη γλυκιά αυτή πίτα και θα την προσφέρουμε ζεστή, κομμένη σε μικρές μπουκίτσες, γεμισμένες με κρέμα, αρωματισμένες με βανίλια και κανέλα, τυλιγμένες σε τραγανό, βουτυρωμένο φύλλο και πασπαλισμένες με αρκετή ζάχαρη άχνη! Απόλαυση!



Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

Σούπα με Κοτόπουλο, Καλαμπόκι και Κρόκο Κοζάνης


Μια πολύ νόστιμη και χορταστική σούπα που θα γίνει η αγαπημένη της οικογένειας. Ένα υγιεινό, χειμωνιάτικο πιάτο, μεσημεριανό ή βραδινό, με ελαφρά κρεμώδη υφή, που θα μας ευχαριστήσει και θα μας ζεστάνει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφιερώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο για να φτιάξουμε πανεύκολα το δικό μας σπιτικό ζωμό. Τότε η ποιότητα και η νοστιμιά της σούπας μας θα είναι απόλυτα εξασφαλισμένη!



Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

Μαροκινό Κοτόπουλο με Κίτρινη Κολοκύθα και Λεμόνια Τουρσί

Είναι ένα κλασικό, παραδοσιακό Μαροκινό tagine, πολύ νόστιμο και πολύ αρωματικό, με λεμόνια τουρσί, κίτρινη κολοκύθα και άλλα λαχανικά. Εκεί συνηθίζουν να προσθέτουν και πράσινες ελιές που ενισχύουν την υπόξινη γεύση της σάλτσας. Εγώ δεν τις πρόσθεσα, γιατί, όταν το έφαγα σε Μαροκινό εστιατόριο, δεν μου άρεσε ο συνδυασμός ελιάς και κολοκύθας.
Μεγάλη ποσότητα φαγητού ψήνεται παραδοσιακά αργά στο φούρνο, μέσα σε μεγάλο πήλινο tagine. Μετά το τέλος του ψησίματος, το φαγητό αφήνεται δέκα περίπου λεπτά εκτός φούρνου σκεπασμένο να ηρεμήσει και μετά σερβίρεται στο τραπέζι μέσα στο σκεύος.
Αυτή την πιο εύκολη εκδοχή την είδα στο δορυφορικό Αραβικό Food Channel, Fatafeat. Τη δοκίμασα αρκετές φορές στο σπίτι και μας άρεσε πολύ. Δοκιμάστε τη κι εσείς και απολαύστε τη γεύση και τα αρώματα που κάνουν αυτό το πιάτο ξεχωριστό!








Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013

Το Φάος ή Φως και τα Φώτα

«Σήμερα τα Φώτα κι ο φωτισμός
η χαρά μεγάλη κι ο αγιασμός»

 Τα Θεοφάνια είναι μια μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Λέγονται και Επιφάνια ή Φώτα.
Το όνομα της εορτής προέκυψε από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που συνέβη, σύμφωνα με τρεις Ευαγγελιστές, κατά τη διάρκεια του βαπτίσματος του Ιησού. Η Αγία Τριάδα φανέρωσε τον εαυτό Της στην ανθρωπότητα και τη φώτισε, ώστε να γνωρίσει, ποιον δρόμο να ακολουθήσει, για να σωθεί.


Και τα τρία ονόματα της εορτής έχουν σχέση με το αρχαίο ελληνικό ουσιαστικό το φάος- φῶς, που προέρχεται από ρήμα φάω (=λάμπω, φωτίζω).

Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

Βασιλόπιτα-Κέικ με Cassius και Cranberries

«Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά, κι αρχή καλό μας χρόνος» και για μια καλή αρχή το έθιμο απαιτεί Βασιλόπιτα. Κέικ ή τσουρέκι, δεν έχει σημασία, αρκεί να γλυκάνουμε το Νέο Χρόνο να μας φέρει ό τι καλό ξέχασε ή μας αρνήθηκε ό Παλιός! Το αγαπάμε αυτό το κέικ για το συμβολισμό και τη νοστιμιά του.
Όλοι έχουμε παλιές δοκιμασμένες συνταγές αλλά μας αρέσει να πειραματιζόμαστε με νέα υλικά και διαφορετικούς συνδυασμούς τους.
Η φετινή μας Βασιλόπιτα-Κέικ μας ενθουσίασε, διότι έγινε εξαιρετική, αφράτη, αρωματική, νοστιμότατη, με πλούσια υφή. Σας την προτείνω, όχι μόνο σαν Βασιλόπιτα αλλά και σαν ιδιαίτερα νόστιμο κέικ, ιδανικό για ένα θρεπτικό πρωινό ή κολατσιό.