Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Πικάντικες Πατάτες σαν του Aroma Café


Εδώ, στη Τζέντα, υπάρχει ένα εστιατόριο στην παραλιακή λεωφόρο που ονομάζεται Aroma Café. Είναι ένα εστιατόριο με δύο αίθουσες, μία για καφέ και μία για φαγητό, μόνο για γυναίκες και για οικογένειες. Είναι πολύ αγαπητό στους ντόπιους αλλά και στους ξένους, γιατί έχει προσεγμένο φαγητό.
Όταν για πρώτη φορά το επισκέφτηκα, μου έκανε μεγάλη εντύπωση ο εσωτερικός του διάκοσμος: πολλά φυτά εσωτερικού χώρου και μικρά σιντριβάνια σκορπισμένα μέσα τις αίθουσες δημιουργούν μικρές ιδιωτικές γωνιές, όπως συνηθίζεται εδώ. Ο ήχος του νερού είναι ευχάριστος. Δυστυχώς όμως δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες!
Ένα από τα πιάτα που λατρεύουν όλοι είναι οι πατάτες του. Ροδοψημένες, με τραγανή κρούστα, μοιάζουν τηγανητές αλλά δεν είναι. Φυσικά και δεν λένε πώς τις φτιάχνουν!
Ψάχνοντας κι αλλάζοντας λίγο το κλασικό «ρωτώντας πας στην Πόλη» βρήκα τις Wedges Potatoes από τις συνταγές που προτείνει η Kenwood (Making great food simple). Τις δοκίμασα πολλές φορές και ενθουσιάστηκα, γιατί μου θύμισαν πολύ αυτές του Aroma Café, μην σας πω ότι οπτικά και γευστικά ήταν ίδιες!
Δοκιμάστε κι εσείς αυτές τις καταπληκτικές, πικάντικες πατάτες για να συνοδεύσετε τα ψητά ή τις αγαπημένες σας σάλτες και ντιπ. Είναι υγιεινές, ροδοψημένες και λαχταριστές, απίστευτα νόστιμες.
Κανείς δεν θα καταλάβει ότι δεν τις τηγανίσατε!




Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

Κόκορας Κρασάτος

Κόκορας κρασάτος και μάλιστα ελευθέρας βοσκής!  Ένα νοστιμότατο, παραδοσιακό πιάτο που το τιμούν ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα!
Είναι αλήθεια ότι το απολαμβάνουμε αρκετά σπάνια αλλά τη νοστιμιά του τη θυμόμαστε για καιρό! Εκπληκτικό φαγητό και μάλλον εύκολο, αρκεί να βρούμε το βασικό του υλικό, δηλαδή κόκορα χωριάτικο! Αυτός θα δώσει ιδιαίτερη νοστιμιά στη σάλτσα που θα την ευχαριστηθούμε, χωρίς ενοχές, πάνω σε χονδρά μακαρόνια ή χυλοπίτες! Κι αν έχουμε και χωριάτικη μυζήθρα, όπως απαιτεί η παράδοση, τότε θα έχουμε το τέλειο πιάτο! 


 

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Κολοκυθόπιτα Γλυκιά σε Πακετάκι και ένα Βραβείο!


Σε μια εβδομάδα φθάνουν και τα Halloween ("All Hallows' Evening"), μια γιορτή που τη γνώριζα κατ’ όνομα μόνο αλλά αγνοούσα πώς γιορτάζεται. Όταν πρωτοήρθαμε εδώ, υπήρχαν πολλοί ξένοι. Μου άρεσε το πώς διακοσμούσαν τα παράθυρα και τις εισόδους των σπιτιών τους τη γιορτή αυτή, με τις σκαλισμένες και φωτισμένες με κεράκια κολοκύθες, έργα Τέχνης και μεγάλης υπομονής. Μια χρονιά σκαλίσαμε κι εμείς κολοκύθες, γιατί, αν και δεν γιορτάζαμε, τα παιδάκια, ντυμένα μάγισσες και φαντάσματα, χτυπούσαν την πόρτα μας για να μας τρομάξουν, λέγοντας “Trick-or-treating !” Τα κερνούσαμε λιχουδιές κι αυτά έφευγαν χαρούμενα για το επόμενο σπίτι, μην προλάβει η άλλη παρέα και πάει πρώτη!
Τώρα πλέον είναι λίγοι οι εναπομείναντες ξένοι στον οικισμό και έχουν μεγάλα παιδιά. Έτσι τα Halloween δεν γιορτάζονται, όπως παλιά.
Σπανίζουν στην αγορά και οι μεγάλες αφράτες κολοκύθες. Υπάρχουν μόνο κάποιες όμορφες εξωτερικά αλλά πολύ σκληρές εσωτερικά. Όμως η ανάγκη γίνεται φιλοτιμία, αν θέλεις να φτιάξεις ένα παραδοσιακό, ελληνικό και μυρωδάτο επιδόρπιο.
Βασικό του υλικό η Κίτρινη Κολοκύθα, αναμεμειγμένη, κλασικά, με χονδροκομμένα καρύδια και ξανθές σταφίδες, τυλιγμένη μέσα σε τραγανό ζαχαρωμένο φύλλο, ένα κανελοκαρυδένιο πακετάκι!
Κάθε μπουκιά κι απίθανη γεύση και ξεχωριστό άρωμα! 



Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Κεμπάπ - Kofta Kebab

Νομίζετε ότι είναι δύσκολο να φτιάξουμε ένα  νόστιμο, σπιτικό Kofta (από το Περσικό koftah, δηλαδή κιμάς) Kebab, που τόσο αγαπούν τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι; Θα δείτε ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο! Το πιάτο μας θα ετοιμαστεί πολύ γρήγορα, θα είναι νοστιμότατο, μα προ πάντων εξαιρετικής ποιότητας, αφού εμείς θα έχουμε διαλέξει τα υλικά.
Ακολουθώντας την παράδοση της Μέσης Ανατολής θα χρειαστούμε κιμά, αρνίσιο και μοσχαρίσιο, σε ίσες ποσότητες, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό, αρκετά μπαχαρικά, σπιτική, απλή σάλτσα ντομάτας και μερικές λεπτές Αραβικές πίτες.
Σε όλες τις Αραβικές χώρες το Κεμπάπ σερβίρεται μέσα ή πάνω από πίτα και συνοδεύεται από ψημένο κρεμμύδι, ντομάτα και καυτερή πιπεριά αλλά και από λαχανικά τουρσί. Θα έχουμε ένα γεύμα νοστιμότατο, πλήρες, με γεύση και άρωμα Ανατολής!
 

Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012

Υπέροχες Τηγανίτες με Μπανάνες

Χαλαρό πρωινό Κυριακής και να ξυπνάς σ’ ένα σπίτι που μοσχοβολάει κανέλα και μέλι! Ένα υπέροχο ξύπνημα με ένα πιάτο φανταστικές τηγανίτες να μας  περιμένουν, λαχταριστές και αρωματικές! Φτιάχνουμε και το αγαπημένο μας καφεδάκι – εμείς, οι μεγάλοι, γιατί οι μικροί δε θα σκεφτούν τίποτα άλλο!- και η Κυριακή μας, έτσι απλά, θα γίνει ξεχωριστή.
Ας φτιάξουμε, λοιπόν, τηγανίτες, για μικρά και μεγάλα παιδιά, όμως διπλή δόση, γιατί εξαφανίζονται. Κι ας αφήσουμε να μας πλημμυρίσει μια γλυκιά νοσταλγία, ας ξυπνήσουν μνήμες, ήχοι, αρώματα της παιδικής μας ηλικίας.
Δεν θα κουραστούμε καθόλου, γιατί είναι πανεύκολες, σαν παιχνίδι. Θα έχουμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο ροδοψημένες τηγανίτες, απαλές, με φρουτένια γεύση και άρωμα μπανάνας.
Αν δεν μας αρέσουν οι μπανάνες, μπορούμε να τρίψουμε μήλα ή ακόμα να τις ετοιμάσουμε σκέτες και να τις γαρνίρουμε με φρέσκα φρούτα εποχής.
Καλή Κυριακή!





Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012

Rigatoni με Μυζήθρα και Καρύδια

Ένα εξαιρετικά νόστιμο πιάτο ζυμαρικών, εύκολο και γρήγορο, που θα το αγαπήσετε. Ιδανικό για όσους δεν αγαπούν ιδιαίτερα την κρέμα γάλακτος, όπως εμείς, αλλά λατρεύουν τα ζυμαρικά, χωρίς απαραίτητα κόκκινη σάλτσα.
Είναι ένα μάλλον διαιτητικό πιάτο, με τυριά ήπιας γεύσης, εξαιρετικά υλικά και πολύ ευπαρουσίαστο. Η προσθήκη καρυδιού μην σας εκπλήσσει! Δένει υπέροχα με τα υπόλοιπα υλικά και κάνει το πιάτο ξεχωριστό!

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012

Άσπρα Φασόλια Σαλάτα


Τα άσπρα Φασόλια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και αποτελούν ένα πλήρες κύριο γεύμα. Στην Ελλάδα φτιάχνουν ένα από τα παραδοσιακά μας πιάτα, κυρίως χειμωνιάτικο, τη Φασολάδα, ενισχυμένη με λαχανικά και πολλές φορές συνοδευμένη από πικάντικα αλλαντικά ή καπνιστό ψάρι.
Τα άσπρα Φασόλια μπορούν όμως να σερβιριστούν και σαν σαλάτα με φρέσκα λαχανικά όλες τις εποχές, νόστιμη και χορταστική και αρωματισμένη με υπέροχα μπαχαρικά.
Δοκιμάστε τα σαλάτα και είμαι σίγουρη πώς θα σας ενθουσιάσουν. Χρησιμοποιείστε μικρές Αραβικές πίτες, κομμένες στη μέση, ανοίξτε τες  σαν “τσεπούλες” και γεμίστε τες με αυτή τη σαλάτα. Στο Γραφείο θα έχετε ένα πλήρες, υγιεινό και νοστιμότατο γεύμα!

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Μια Καραβέλα για πολλά Ταξίδια!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!

Ελπίζω να μην σας κούρασα πολύ με τις πολλές δοκιμές που έκανα, μέχρι να καταλήξω στη νέα εμφάνιση της σελίδας μου! Περισσότερο όμως προβληματίστηκα με τη φωτογραφία του τίτλου. Δοκίμασα αρκετές από τα ταξίδια μου, εικόνες από χώρες που επισκέφτηκα, πρόσφατα ή παλιότερα, πόλεις που με εντυπωσίασαν και με κέρδισαν με την ξεχωριστή τους προσωπικότητα, την Ιστορία και την Παράδοσή τους. Κάποιες από αυτές τις θυμάμαι ακόμα με νοσταλγία!
(Άποψη της πόλης από το κάστρο του Αγίου Γεωργίου)

Μια από αυτές τις πόλεις είναι και η όμορφη και γραφική Λισσαβόνα, με τους φιλικούς κατοίκους,τα πλακόστρωτα και τα "azulejos", η πόλη από την οποία ξεκίνησαν για τις εξερευνήσεις τους οι θαλασσοπόροι. Ιδιαίτερα μαγευτική είναι η παλιά πόλη που είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Τάγου(στα Πορτογαλικά Tejo = Τέζου), του μεγαλύτερου ποταμού της Ιβηρικής Χερσονήσου, που πηγάζει από τα όρη Αλμπαραθίν (Albarracín) της ανατολικής Ισπανίας και εκβάλλει στον Ατλαντικό  Ωκεανό. Δείτε φωτογραφίες της πόλης εδώ.
(Το Μνημείο των Ανακαλύψεων)


Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012

Ταρτάκια Μπανάνας, Σοκολάτας και Μανταρινιού

Αφορμή για να ξαναθυμηθώ αυτά τα Ταρτάκια μου έδωσαν πέντε υπέρ-ώριμες, Ινδικές μπανάνες που μας είχαν απομείνει και είχαν γλυκάνει πολύ. Στην εδώ αγορά έρχονται και Ινδικές μπανάνες που μας αρέσουν περισσότερο από τις άλλες, τις γνωστές, γιατί δεν είναι πολύ γλυκές. Η σάρκα τους έχει ένα ζωηρό κίτρινο χρώμα που γίνεται πορτοκαλί, όταν ψηθεί, και το άρωμά τους είναι πιο έντονο. Όταν όμως ωριμάσουν, γίνονται κι αυτές γλυκές, όχι βέβαια υπερβολικά.


Σκεφτόμουν πώς να τις αξιοποιήσω. Είχαμε βρει φρέσκα μυρωδάτα μανταρίνια , είχα πικρή σοκολάτα και αν πρόσθετα και τις μπανάνες θα γινόταν ένας υπέροχος γευστικός συνδυασμός!  Μου άρεσε η σκέψη αυτή, οπότε αποφάσισα να ξαναδοκιμάσω μια συνταγή από τις παλιές σημειώσεις μου για Τάρτα Μπανάνας.
Έτσι προέκυψαν αυτά τα νοστιμότατα, αρωματικότατα και ευπαρουσίαστα μπανανοσοκολατένια ταρτάκια, με αφράτο μπισκότο, γευστικότατη φρουτένια γέμιση και υπέροχο άρωμα μανταρινιού. Η απόλαυση των αισθήσεων!

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Κοτόπουλο με Ελιές και Πολύχρωμες Πιπεριές

Μου αρέσει να το ονομάζω “το κοτόπουλο της Lidia”, της Ιταλίδας φιλενάδας μου, που το μαγείρευε πάρα πολύ συχνά, όταν ήταν εδώ, γιατί άρεσε πολύ στο σύζυγό της. Θυμάμαι ότι πάντα διαφωνούσαν με τι θα το συνοδεύσουν, γιατί δεν είχαν τις ίδιες προτιμήσεις στα ζυμαρικά. Τότε ρωτούσε εμένα πώς θα μου άρεσε! Κάθε φορά προσπαθούσα να κάνω διαφορετική επιλογή από την προηγούμενη αλλά μου ήταν δύσκολο να θυμηθώ, τι είχα πει. Κι εκείνοι το καταλάβαιναν και γελούσαν! Βλέπετε, δεν ήθελα να δυσαρεστήσω κανέναν!
“Το κοτόπουλο της Lidia”, λοιπόν, με πράσινες ελιές και πολύχρωμες πιπεριές, peperoncino (καυτερή) και κρασί! Ένα πιάτο νόστιμο και πικάντικο, με χρώμα και άρωμα και μια υπέροχη σάλτσα! Μια πικάντικη νότα στο τραπέζι μας!

 

Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

Αρωματικό Λαδόψωμο Γεμιστό με Φέτα

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Να αρχίσει όμορφα με ζεστά, αφράτα και ροδοψημένα ψωμάκια, με μια υπέροχη, τραγανή κρούστα λαδιού και γεμισμένα με πικάντικη Ελληνική Φέτα! Ιδανικά για το πρωινό όσων δεν αρχίζουν την ημέρα τους με κάτι γλυκό, για το Σχολείο ή το Γραφείο, υγιεινά και πεντανόστιμα.
Εγώ τα λατρεύω, γιατί το άρωμά τους, που πλημμυρίζει όλο το σπίτι, όταν ψήνονται, μου φέρνει μνήμες της παιδικής μου ηλικίας, όταν, ζεστά και μυρωδάτα, έβγαιναν από τον ξυλόφουρνο και τα μοιραζόμουν με τις φίλες μου! Μάταια μας έλεγαν να τα αφήσουμε να κρυώσουν!
Ακόμα και τώρα που αρέσουν ζεστά, να μοσχοβολάει το ελαιόλαδο. Τα συνοδεύω με μαύρες ελιές θρούμπες με ρίγανη. Τέλειο πρωινό!
Δοκιμάστε τα κι εσείς και θα με θυμηθείτε! Κι αν σας κουράζει το κλασικό ζύμωμα, αφήστε τον αρτοπαρασκευαστή να σας βοηθήσει με κάποιο από τα προγράμματά του.




Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012

Τραγανά Κουλουράκια με Κανελογαρίφαλα και Μανταρίνι


Μικρές, τραγανές, μπισκοτένιες, πολύ αρωματικές μπουκίτσες, με υπέροχη γεύση αγαπημένων μπαχαρικών! Ευωδιάζουν κανέλα και γαρίφαλα, είναι αφράτα και λαχταριστά, μια μικρή πολυτέλεια που κάνει το απογευματινό μας τσάι ή το καφεδάκι απόλαυση!
Η εξαιρετική αυτή συνταγή είναι της καλής μου της Αφροδίτης (η συνταγή εδώ ) από τις Γλυκές Ιστορίες, την οποία ευχαριστώ πάρα πολύ που μου επέτρεψε την αναδημοσίευση.
Έκανα ελάχιστες αλλαγές στα υλικά και όχι στις ποσότητες: χρησιμοποίησα χυμό μανταρινιού για γεύση και άρωμα και ελαιόλαδο αντί του καλαμποκέλαιου. Σκεφτόμουν να βάλω και στη ζύμη λίγο ξύσμα μανταρινιού αλλά τελικά άφησα τα αρώματα των μπαχαρικών να πρωταγωνιστήσουν!
 

Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

Κολοκυθοκεφτέδες με Κίτρινη Κολοκύθα


Οι μεγάλες κίτρινες κολοκύθες, όλο το καλοκαίρι, απλωμένες παντού, μάζευαν τον ήλιο και τον μετέτρεπαν σε χρυσαφένια σάρκα, αφράτη και ευωδιαστή! Ο πεθερός μου, θυμάμαι, τέτοια εποχή που ξερίζωνε τις κολοκυθιές, έβρισκε μεγάλες, καλοθρεμμένες κολοκύθες, ανεβασμένες στις πορτοκαλιές! Επειδή το περιβόλι ποτιζόταν όλο το καλοκαίρι, αυτές θέριευαν και απλώνονταν μέχρι πάνω στα δένδρα και μάζευαν εκεί τους χυμούς τους μέσα σε καρπούς - έκπληξη!
Η κίτρινη κολοκύθα είναι ένα πολύ χρήσιμο και αγαπημένο υλικό της Ελληνικής Κουζίνας. Μ’ αυτή γίνονται υπέροχες γλυκές ή αλμυρές πίτες, μελωμένο γλυκό κουταλιού αλλά ένα υπέροχο ελληνικό μεζεδάκι, που φτιάχνεται πανεύκολα και καταναλώνεται ταχύτατα: κίτρινοι, λαχταριστοί και ευωδιαστοί κολοκυθοκεφτέδες!
Ας τους φτιάξουμε αλλά να μην ξεχάσουμε να προσθέσουμε δυόσμο για άρωμα, κρεμμύδι για να γίνουν αφράτοι, τυρί Φέτα για να τους κάνουμε πικάντικους και κουρκουμά για να τους ενισχύσουμε χρωματικά.
Να είστε βέβαιοι ότι σ’ αυτό το μεζεδάκι δύσκολα θα αντισταθεί κανείς!


Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Σαργός ή Συναγρίδα Ψητά, Πικάντικα

Στην προηγούμενη ανάρτηση σας έδειξα τον πλούτο της Ερυθράς θάλασσας, ψάρια και διάφορα θαλασσινά.
Κι όταν κάποιος επισκέπτεται την τοπική ψαραγορά, δεν ξέρει, τι να πρωτοδιαλέξει. Πάντως ένα είναι σίγουρο, πως δεν φύγει με άδεια χέρια! Τα ψάρια πολλές φορές είναι ζωντανά και τρομάζουν να τα καθαρίσουν! Φοβερή εμπειρία!
Αρίστη επιλογή για το μεσημεριανό τραπέζι είναι ένα ολόφρεσκο ψάρι ψητό που, αν και δεν είναι τόσο νόστιμο, όπως της Μεσογείου, θα γίνει εξαιρετικό με μια Ασιατική πικάντικη πάστα και θα πλημμυρίσει όλο το σπίτι αρώματα!