Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Βόλτα στην Ψαραγορά της Jeddah αλλά και τις Πλατείες!


Πολλές φορές σας έχω δείξει φωτογραφίες αλλά δεν σας έχω μιλήσει για τον πλούτο της Ερυθράς Θάλασσας. Λένε ότι πενήντα είδη ψαριών ζουν στα νερά της: σφυρίδες, ροφοί, σαργοί, παπαγάλοι, καρχαρίες, μπαρακούντα και άλλα είδη που θυμίζουν λυθρίνια και τσιπούρες αλλά και μερικά εντελώς άγνωστα σε μας. Ζουν επίσης πολλά οστρακοειδή και όλων των ειδών τα μαλάκια.
Κάθε weekend το πρωί, δηλαδή Πέμπτη και Παρασκευή, πολλοί κάτοικοι της Τζέντας συνηθίζουν να επισκέπτονται την ψαραγορά της πόλης για να αγοράσουν ολόφρεσκα τα θαλασσινά της εβδομάδας.
Η ψαραγορά βρίσκεται κοντά στο παλιό εμπορικό κέντρο της Τζέντας, σε μια πολυάνθρωπη περιοχή που ονομάζεται Al-Balad, νότια της πόλης και βέβαια κοντά στην θάλασσα.



Εκεί πολύ νωρίς καταφτάνουν οι μικρές ψαράδικες βάρκες και οι ψαράδες, που κατάγονται από τις γειτονικές χώρες, αρχίζουν τις δημοπρασίες των αλιευμάτων τους. Τότε αρχίζει το παζάρι, όπως συνηθίζεται σ’ όλη την Ανατολή!

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Τυροπιτάκια με Μεσογειακή Γέμιση

Ροδοψημένα τυροπιτάκια με σφολιάτα, εύκολα, γευστικότατα και τραγανά, γεμισμένα με ένα πικάντικο, μυρωδάτο και νοστιμότατο μείγμα Μεσογειακών υλικών που όλοι έχουμε στο σπίτι μας. Βασικό υλικό τους η Ελληνικότατη Φέτα, ενισχυμένη γευστικά και χρωματισμένη φυσικά από τις λιαστές ντομάτες και τις μαύρες ελιές και αρωματισμένη υπέροχα από τον φρέσκο δυόσμο. Με την πρώτη μπουκιά οι γεύσεις αποκαλύπτονται έντονες αλλά ο συνδυασμός τους ενθουσιάζει.
Κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στη νοστιμιά τους και να σταματήσει στο πρώτο τυροπιτάκι!


Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Γλυκό Κουταλιού Μελιτζανάκι


Προχθές στην αγορά βρήκα θαυμάσια άσπρα μελιτζανάκια και τα αγόρασα, χωρίς δεύτερη σκέψη. Τα προόριζα να γίνουν σπιτικό τουρσί, γεμιστό, που πολύ το αγαπούν εδώ και σ’ εμάς αρέσει πολύ. Το σκεφτόμουν αλλά δεν το αποφάσιζα!
Τελικά είπα να έχουν καλύτερη τύχη και να γίνουν γλυκό, αρωματισμένο με αγαπημένα μπαχαρικά και συνοδευμένο με ασπρισμένα αμύγδαλα. Όπερ και εγένετο!
Μελιτζανάκι γλυκό, της εποχής! Ευπαρουσίαστο και πολύ μυρωδάτο. Μπορεί να απαιτείται υπομονή και περισσότερος χρόνος από μια μαρμελάδα για να ολοκληρωθεί, αλλά κάθε φορά θα ασχοληθείτε μαζί του ελάχιστα. Το αποτέλεσμα θα είναι υπέροχο και, πιστέψτε με, θα εκπλαγείτε πόσο γρήγορα θα καταναλωθεί!






Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Κέικ με Μπανάνα και Άρωμα Λεμονιού

Ένα κομμάτι νόστιμο και μυρωδάτο κέικ, με φρουτένια γεύση και καραμελωμένη επιφάνεια είναι ιδανικό για να αρχίσει η ημέρα μας ευχάριστα!
Ας φτιάξουμε, λοιπόν, ένα πανεύκολο κέικ για να αξιοποιήσουμε τις πολύ ώριμες μπανάνες που μας έχουν απομείνει και έχουν γλυκάνει πολύ.  Θα τις πολτοποιήσουμε και φτιάξουμε αυτό το υπέροχο κέικ με την πλούσια υφή και αρωματισμένο με ξύσμα λεμονιού, που ταιριάζει υπέροχα με το άρωμα της μπανάνας.
Μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε αμύγδαλα ή φουντούκια, αποφλοιωμένα και τριμμένα, για να ενισχύσουμε τη θρεπτική του αξία. Όμως και χωρίς αυτά είναι γευστικότατο!



Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Γεμιστές Χρωματιστές Πιπεριές, Λαδερές


Θα τα έλεγα «γεμιστά, όπως παλιά», χωρίς κιμά, με πολλά αρωματικά χόρτα, φρεσκοτριμμένα μπαχαρικά, σταφίδες και κουκουνάρι!  Όπως τα έφτιαχναν οι παλιές νοικοκυρές, οι γιαγιάδες μας, και τα έψηναν στον ξυλόφουρνο. Το ανακοίνωναν από την προηγούμενη ημέρα ότι θα ανάψουν φούρνο, καλώντας έτσι  και τις φιλενάδες τους, να ψήσουν κι αυτές το δικό τους φαγητό, «για να μην πάει χαμένος ο φούρνος με ένα ταψί!»
Και μέχρι να ψηθούν τα φαγητά, είχαν χρόνο να πιουν ένα καφεδάκι, να κουβεντιάσουν τα προβλήματά τους και να πουν τους καημούς τους.
Ο φούρνος, γεμάτος με τις μυστικές συνταγές της καθεμιάς, αναδείκνυε και συνταίριαζε όλα τα αρώματα των φαγητών και τα σκόρπιζε λαχταριστά σ’ ολόκληρη τη γειτονιά!
Νοσταλγικές μνήμες, με γεύσεις και αρώματα μιας άλλης εποχής!


Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Γλυκό Κουταλιού Σταφύλι


Σεπτέμβριος, Φθινόπωρο χωρίς να φτιάξουμε γλυκό Σταφύλι γίνεται;
Όχι βέβαια! 
Είμαι ευτυχής, διότι βρήκα στην εδώ στη Τζέντα πολύ καλά σταφύλια με υπέροχο άρωμα, γι' αυτό αποφάσισα να φτιάξω το γλυκό κουταλιού που δεν έλλειπε από το σπίτι μας τέτοια εποχή. 

Κάθε φθινόπωρο αξιοποιούσαμε τα υπέροχα μοσχάτα σταφύλια από το αμπέλι μας και μερική από τη σταφίδα της κληματαριάς μας! Την περισσότερη βέβαια την τρώγαμε! 
Φτιάχναμε και γλυκό με σταφύλι φράουλα αλλά αυτό είχε πολλή φασαρία, γιατί έπρεπε να αφαιρεθούν φλοίδα και κουκούτσια.  Τότε ήταν η εποχή της αφθονίας, όπως συνηθίζω να λέω, αλλά και της ποιότητας!

Το γλυκό Σταφύλι, από ποικιλία χωρίς κουκούτσια, είναι από τα πολύ εύκολα γλυκά κουταλιού, σερβίρεται μόνο του ή με το Ελληνικό καφεδάκι αλλά πάνω σε στραγγιστό γιαούρτι είναι υπέροχο! 
Δοκιμάστε το και θα πειστείτε!





Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Μελιτζάνες Τηγανιτές με Πικάντικο Κουρκούτι


Τέτοια εποχή που τα φυτά - μελιτζάνες, κουρασμένα πλέον από την καλοκαιρινή καρποφορία, μας δίνουν κάτι μικρά μελιτζανάκια, πολλές φορές αρκετά ισχνά. Μην θεωρήσετε ότι δεν αξίζει να ασχοληθείτε μαζί τους. Θα σας προτείνω μάλιστα το αντίθετο αλλά μην περιμένετε πρόταση για γλυκό κουταλιού!
Η πρότασή μου έχει σχέση με μεζεδάκι πικάντικο - τηγανιτό, τι να γίνει! - που θα ευχαριστήσει τους μεγάλους αλλά και τους μικρούς, που βλέπουν τα λαχανικά και αλλάζουν δρόμο! Πιο νόστιμες μελιτζάνες δεν θα έχουν φάει!
Θα τις τηγανίσουμε με πικάντικο κουρκούτι και θα γίνουν φανταστικές!
Όταν ήμουν μικρή, τέτοια εποχή ήταν από τα αγαπημένα μου φαγητά. Το κουρκούτι το έφτιαχναν με τον κλασικό τρόπο, όπως η Μαρία Β, με αλεύρι και μπύρα.
Εγώ θα σας προτείνω κάτι πιο πικάντικο, χρυσαφένιο και  νόστιμο που θα μεταμορφώσει τις μελιτζάνες σε ακαταμάχητο μεζεδάκι! Αν όμως εσείς θέλετε το κουρκούτι σας πιο ήπιο δείτε εδώ την πρόταση της Ξανθής.


Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Αφράτα Ρολάκια Κανέλας και Σοκολάτας


Υπέροχα ρολάκια, με αφράτη ζύμη σαν τσουρέκι, αρωματισμένα με κανέλα και γεμισμένα με σοκολάτα! Ροδοψημένα και λαχταριστά θα συνοδεύσουν ιδανικά το γάλα ή το πρωινό μας Κυριακάτικο καφεδάκι ή θα γίνουν ένα υπέροχο σνακ, πλούσιο σε γεύση και άρωμα.
Δεν είναι πολύ γλυκά. Αν θέλουμε, παραλείπουμε εντελώς τη ζάχαρη και αξιοποιούμε το σιρόπι που μας έμεινε από ένα γλυκό κουταλιού. Εγώ χρησιμοποίησα σιρόπι από γλυκό κουταλιού σταφύλι. Το ιδανικό όμως είναι  σιρόπι από φλοίδες εσπεριδοειδών. Τότε τα αρώματα θα αποτελέσουν έναν υπέροχο συνδυασμό!

(Προσαρμοσμένη συνταγή του Bread and Buns /Murdoch Books)



Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Spaghetti με Μύδια και Βασιλικό


Μεγάλη εορτή αύριο, της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.  
Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας αλλά και την Ιστορία, για πρώτη φορά ο Τίμιος Σταυρός υψώθηκε, μετά την εύρεσή του από την αγία Ελένη, από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, όταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Μ. Κωνσταντίνος.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 335μΧ. υψώθηκε για δεύτερη φορά την επομένη των εγκαινίων του Ναού της Αναστάσεως.
Για τρίτη και τελευταία φορά υψώθηκε το έτος 628μΧ. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ηράκλειος, αφού νίκησε τους Πέρσες μετά από έναν μακροχρόνιο πόλεμο (14 έτη!), που είχαν αρπάξει τον Τίμιο Σταυρό, τον επανέκτησε, τον πήγε στο Ιεροσόλυμα και τον παρέδωσε στον Πατριάρχη Ζαχαρία. Εκείνος ύψωσε τον Τίμιο Σταυρό, ευλόγησε τα πλήθη των Χριστιανών και έψαλλε για πρώτη φορά τον ύμνο «Σώσον, Κύριε, τον Λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου ...».
Η ημέρα αυτή της τρίτης ύψωσης, που έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως αυστηρή μονοήμερη αλάδωτη νηστεία για την Εκκλησία, εκτός αν συμπέσει με Κυριακή. Τότε καταλύεται (επιτρέπεται) το λάδι!
Νηστίσιμο πιάτο θέλει η ημέρα, νηστίσιμο ας μαγειρεύσουμε κι εμείς αλλά με λάδι!

 


Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ψωμί με Χαρουπάλευρο, Νόστιμο και Υγιεινό


Αυτό το υπέροχο ψωμάκι με το έντονο σοκολατένιο χρώμα και την ιδιαίτερη γεύση με πηγαίνει πίσω στα πρώτα σχολικά μου χρόνια! Τότε το είχα πρωτοδοκιμάσει και το είχα λατρεύσει. Η μαμά μιας φίλης μου, που είχαν φούρνο, συνήθιζε να μας κερνάει ζεστές φέτες ψωμιού με χαρουπάλευρο, αλειμμένες με μέλι. Ήταν τεράστιες, γιατί το ψωμί το έψηναν σε κάτι μεγάλες μακρόστενες φόρμες. Νομίζω ότι πιο νόστιμες φέτες δεν έχω ξαναφάει! Όλες οι φίλες μου τις απολάμβαναν, μέχρι το τελευταίο ψίχουλο!
Απογοητευόμουν, όταν κανείς στο σπίτι μου δεν ήθελε να ακούσει γι’ αυτό το ψωμί. Αργότερα κατάλαβα ότι σ’ εκείνους ξυπνούσε μνήμες της Κατοχής και όλων των δυσκολιών που είχαν περάσει!
Εγώ όμως, έτσι που το έβλεπα πολύ διαφορετικό από το καθημερινό μας ψωμί, λαχταριστό, αφράτο και μυρωδάτο, το θεωρούσα περισσότερο γλυκό και είχα λατρεύσει το άρωμά του!
Μεγάλη πια στην Αθήνα, το βρήκα τυχαία στα πρώτα καταστήματα υγιεινής διατροφής και χάρηκα πολύ! Τότε το αγόραζα, δεν ζύμωνα, γιατί ο ελεύθερος χρόνος μου ήταν λίγος. Πάντως είχα χρόνο να ενημερωθώ για τη διατροφική αξία και τις ευεργετικές ιδιότητες του χαρουπάλευρου και, μια και τώρα ζυμώνω, το έχω εντάξει στη διατροφή μας!




Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Τάρτα “Tutti Frutti”

Οι γλυκές τάρτες, ιδιαίτερα οι σκεπαστές, κατά την άποψή μου είναι υπέροχες, διότι δεν επιτρέπουν να στεγνώσει η φρουτένια γέμισή τους αλλά τη διατηρούν ζουμερή και λαχταριστή.
Είναι υπέροχο να κόβεις μια τάρτα και να αποκαλύπτεται, σαν από θαύμα,  μια πολύχρωμη, εκπληκτική γέμιση, γλυκιά και αρωματική, που δένει γευστικά με τη μπισκοτένια βάση! Απόλαυση!
Ας φτιάξουμε, λοιπόν, μια σκεπαστή τάρτα με γέμιση διάφορα καλοκαιρινά φρούτα, με λαμπερά χρώματα και ποικίλες γεύσεις, γλυκιά, όσο μας αρέσει. Ας αφήσουμε τα αρώματα των φρούτων να συνοδεύσουν το πρωινό ή απογευματινό μας καφεδάκι! Αρκεί μόνο να συνδυάσουμε φρούτα με ζωηρά χρώματα και έντονα αρώματα για να πετύχουμε ένα λαχταριστό αποτέλεσμα!

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Μαρμελάδα Ροδάκινο με Grape Fruit


Εδώ, η αγορά φρούτων είναι πολύ πλούσια και οι τιμές πολύ καλές. Στα διάφορα πολυκαταστήματα, βρίσκουμε φρούτα κάθε εποχής, δίπλα-δίπλα,  που εισάγονται από πολλές χώρες των δύο ημισφαιρίων. Η ποικιλία είναι πολύ μεγάλη: υπάρχουν φρούτα γνωστά σ’ εμάς αλλά και φρούτα εξωτικά, που πολλές φορές μας φαίνονται αρκετά παράξενα!
Αυτή η μεγάλη ποικιλία φρούτων με παρακίνησε να πειραματιστώ με μια μαρμελάδα, συνδυάζοντας ένα καλοκαιρινό και ένα χειμωνιάτικο φρούτο,  το ροδάκινο και το grape fruit!
Είμαι πολύ χαρούμενη, διότι ο πειραματισμός πέτυχε! Η μαρμελάδα έγινε πανεύκολα και γρήγορα. Το χρώμα της είναι ζωηρό κόκκινο-πορτοκαλί, η γεύση της υπέροχη, τονισμένη από τη σκούρα ζάχαρη και το άρωμα των φρούτων, έδεσε πολύ με αυτό της βανίλιας.
Η πρώτη δόση καταναλώθηκε αμέσως και σήμερα μπήκε στα βαζάκια η δεύτερη δόση!


Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Μοσχάρι Κοκκινιστό με Κολοκυθάκια


Εξαιρετικός και νοστιμότατος συνδυασμός κρέατος και λαχανικών, που είναι διατροφικά πλήρης!
Ένα πιάτο που με τη νοστιμότατη, κόκκινη σάλτσα του θα πείσει ακόμα και όσους δεν πολυσυμπαθούν τα κολοκυθάκια και διαμαρτύρονται, όταν τα βλέπουν σερβιρισμένα στο πιάτο τους!
Δοκιμάστε το, όσο ακόμα υπάρχουν τρυφερά κολοκυθάκια και φρέσκες, ώριμες ντομάτες. Θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά του!



Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Τάρτα με Καλοκαιρινά Λαχανικά και Φέτα


Όλες οι τάρτες είναι υπέροχες, γλυκές ή αλμυρές! Έχουν εξαιρετική, αρωματισμένη, μπισκοτένια βάση και γέμιση «ό τι ζητήσει η ψυχή μας!»
Ειδικά οι αλμυρές αποτελούν την εύκολη αλλά νόστιμη λύση για το μεσημεριανό ή βραδινό της οικογένειας αλλά κι ένα εξαιρετικό σνακ για την παρέα ή το Γραφείο, γιατί τρώγονται και κρύες.
Διατροφικά είναι ένα πλήρες γεύμα, προσεγμένο και υγιεινό κι ένα ευπαρουσίαστο πιάτο.
Στη γέμισή τους αξιοποιούμε διάφορα υλικά που έχουμε σε μικρές ποσότητες, καινοτομούμε ή ακολουθούμε τις διατροφικές επιλογές της οικογένειας. Μας δίνεται όμως η δυνατότητα κάθε εποχή να χρησιμοποιήσουμε τα νόστιμα λαχανικά της, όπως στη συγκεκριμένη συνταγή που φέρνουμε στο πιάτο μας τη γεύση και τα χρώματα του καλοκαιριού!



Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Κέικ με Χαρουπάλευρο, Δίχρωμο


Ένα ιδιαίτερο κέικ, πολύ εύκολο και υγιεινό. Είναι εξαιρετικό για πρωινό, διότι δεν είναι πολύ γλυκό.
Δεν περιέχει αυγά ή  βούτυρο αλλά ελαιόλαδο, που το διατηρεί μαλακό, πολλές φυτικές ίνες, διότι χρησιμοποιούμε αλεύρι ολικής αλέσεως και το  εξαιρετικό και ευεργετικό χαρουπάλευρο. Ενισχύουμε τη διατροφική του αξία με χυμό πορτοκαλιού και καρυδόψιχα. Το γλυκαίνουμε, όσο θέλουμε, με καστανή ζάχαρη που του δίνει σκούρο χρώμα και εξαιρετική γεύση και το αρωματίζουμε με ξύσμα πορτοκαλιού ή τριμμένο γαρίφαλο. Και τα δύο αρώματα του ταιριάζουν πολύ.
Είναι μια συνταγή για να δοκιμάσετε το χαρουπάλευρο και κανείς δεν θα καταλάβει ότι δεν έχετε χρησιμοποιήσει κακάο!