Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Το Χαρουπάλευρο, ένας ξεχασμένος θησαυρός!

Η Χαρουπιά (Ceratonia siliqua), είναι ένα αειθαλές, αυτοφυές  δέντρο που ευδοκιμεί στις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο  και σε όλη τη Μέση Ανατολή. Μπορεί να ζήσει ακόμα και σε πολύ φτωχά εδάφη.

Το χαρούπι ή αλλιώς ξυλοκέρατο (Αρχαία Ελληνικά κεράτιον, εξ ου και Κεράτιος Κόλπος!), είναι ο καρπός της Χαρουπιάς.
Μοιάζει σαν αυτόν της Φασολιάς, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερος. Όταν είναι χλωρό, είναι πράσινο, ενώ μετά την ωρίμανσή του παίρνει ένα καφετί χρώμα και γίνεται σκληρό.





Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Αυγά Ψητά στο Φούρνο με Λαχανικά


Νοστιμότατα αυγά «μάτια» ψημένα  στο φούρνο, απλωμένα πάνω σε πολύχρωμα λαχανικά και σπιτική, απλή σάλτσα ντομάτας, αρωματισμένα με δυόσμο ή φρέσκια ρίγανη! Ένα πιάτο που μπορεί να γίνει πλήρες γεύμα ή σνακ. Είναι πολύ εμφανίσιμα και, τώρα το καλοκαίρι, ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για μπίρα και ουζάκι.
Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε!



Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Σαλάτα με Ντομάτα και Μοτσαρέλα (Insalata Caprese)


Θέλουμε μια απλή και εύκολη καλοκαιρινή σαλάτα ή ορεκτικό με ελάχιστα υλικά; Ας χρησιμοποιήσουμε ώριμη ντομάτα, που είναι η καλύτερη αυτή την εποχή, φρέσκο τυρί Μοτσαρέλα (Mozzarella), βασιλικό από το μπαλκόνι ή τον κήπο μας κι αλάτι κι ας φτιάξουμε μια Insalata Caprese, γεμάτη χρώμα και γεύση!
Το όνομά της μας προέρχεται από την Ιταλική περιφέρεια της Καμπανίας και ονομάζεται «Σαλάτα του Κάπρι», χωρίς να είναι βέβαιο, αν όντως προέρχεται από εκεί.
Χρειαζόμαστε ντομάτες και τυρί Μοτσαρέλα (Mozzarella), ένα μαλακό τυρί που παρασκευάζεται στη Νότια Ιταλία που το πρωτοχρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε Πίτσα. Από εκεί το αγαπήσαμε και σήμερα το βρίσκουμε εύκολα στα καταστήματα τροφίμων, τριμμένο ή σε ολόκληρα κομμάτια.
Αν θέλουμε, λοιπόν, να φτιάξουμε ένα γρήγορο, εύκολο και νόστιμο και εντυπωσιακό ορεκτικό για την παρέα μας, ας χρησιμοποιήσουμε τη Μοτσαρέλα σ’ αυτή την απλή, όλο χρώμα και νόστιμη σαλάτα!

 

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Σνίτσελ Γαλοπούλας με Κρούστα από Καλαμποκάλευρο


Τα Σνίτσελ είναι η πιο δημοφιλής σπεσιαλιτέ των Γερμανών. Κατάλληλο κρέας για Σνίτσελ είναι το μοσχαρίσιο, καλά χτυπημένο, ή το στήθος κοτόπουλου ή το χοιρινό.
Κλασικά πανάρονται διαδοχικά με αλεύρι, αυγό και φρυγανιά και τηγανίζονται σε καυτό βούτυρο ή λάδι.
Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και γαλοπούλα (το στήθος) που θεωρείται «άσπρο κρέας», όπως και το κοτόπουλο, και είναι στη λίστα με τα «καλά» κρέατα, δηλαδή αυτά που έχουν πολύ χαμηλά λιπαρά.
Αν τα πανάρουμε με τον κλασικό τρόπο θα κάνουν μια παχιά κρούστα και θα απορροφήσουν αρκετό λάδι. Αν όμως χρησιμοποιήσουμε μόνο αλεύρι καλαμποκιού, θα γίνουν πιο ελαφρά και η κρούστα τους θα γίνει τραγανή και νοστιμότατη. Έτσι θα έχουμε ένα γρήγορο και εύκολο φαγητό, «της ώρας», για τις μέρες που δεν μπορούμε να διαθέσουμε πολύ χρόνο στην κουζίνα.
Θα είναι ένα πλήρες γεύμα, αν τα συνοδεύσουμε με φρέσκες σαλάτες ή βραστά λαχανικά, ρύζι ή τηγανητές πατάτες και θα τα αγαπήσουν όλοι, ακόμα και οι πιο απαιτητικοί!



Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Μελιτζάνες Παπουτσάκια χωρίς Μπεσαμέλ


Οι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι ένα από τα αγαπημένα, καλοκαιρινά,  οικογενειακά  φαγητά, με πολύ χρώμα και υπέροχη γεύση. Είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο και διατροφικά πλήρες πιάτο, αφού συνδυάζει κρέας με χορταρικό. Τα μυρωδικά και η φρέσκια ντομάτα απογειώνουν τη γεύση του.
Στην εκδοχή αυτή δεν χρησιμοποιείται Μπεσαμέλ αλλά πάνω από κάθε παπουτσάκι δημιουργείται μια νοστιμότατη κρούστα, άκρως καλοκαιρινή και χρωματισμένη με λαμπερές φέτες ώριμης ντομάτας !
Πανδαισία γεύσης και χρώματος!

                  

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Μια Αραβική Γιορτή, ένα Βιβλίο και μια Αρχόντισσα!

Μια Αραβική γιορτή, ένα βιβλίο και μια Αρχόντισα!Θα σας εξηγήσω ποια σχέση τα συνδέει! 
Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Ζώντας σε μια Αραβική, επομένως Μουσουλμανική χώρα, την περίοδο του Ραμαζανιού, κάθε απόγευμα που πλησιάζει η ώρα της λήξης της νηστείας, όλα τα καταστήματα τροφίμων γεμίζουν με εκείνους τους τεράστιους δίσκους, γεμάτους με όλα τα καλά του Κόσμου.

Όταν βλέπω όλα αυτά τα αγαθά, κάνω περίεργους συνειρμούς! Θυμάμαι τη Λωξάνδρα, εκείνη την υπέροχη και αξιαγάπητη αρχόντισσα της Πόλης που μας την περιέγραψε εκπληκτικά στο ομότιτλο βιβλίο της η Μαρία Ιορδανίδου!


(Γλυκά στριφτά με φύλλο, φιστίκι από το Χαλέπι, για μας Αιγίνης, βούτυρο και σιρόπι)

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Καλοκαιρινά Λαχανικά Γεμιστά, Νηστίσιμα

Διαλέγουμε διάφορα, φρέσκα, καλοκαιρινά λαχανικά, πολύχρωμα και νοστιμότατα, για να  φέρουν στο τραπέζι μας όλα τα φωτεινά χρώματα του καλοκαιριού!
Τα γεμίζουμε με ρύζι, πλιγούρι και φρέσκια ντομάτα, τα αρωματίζουμε με τα αγαπημένα μας χορταρικά και τα ψήνουμε στο φούρνο. Η κουζίνα μας θα γεμίσει με υπέροχα αρώματα και σε λίγο το τραπέζι θα στολιστεί εορταστικά!  
Ένα νηστίσιμο, καλοκαιρινό φαγητό, νοστιμότατο και υγιεινό!




Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Σπιτικό Λικέρ Καρύδι

Ένα μυρωδάτο λικέρ, φτιαγμένο με φρέσκα, πράσινα καρύδια και Κονιάκ και αρωματισμένο μόνο με γαρίφαλα. Το έχει φτιάξει η χρυσοχέρα η αδελφούλα μου! Όταν μας κέρασε, μας άρεσε πάρα πολύ η γεύση και το άρωμά του. Η συνταγή είναι δικής της και τη μοιράζομαι μαζί σας!
Αν βρείτε στις διακοπές σας καρυδιές, ζητείστε να σας δώσουν μερικά πράσινα καρυδάκια, δε χρειάζονται πολλά, για να φτιάξετε αυτό το εύκολο αλλά εξαιρετικό λικέρ.
Θα το απολαύσετε το χειμώνα και θα το χρησιμοποιήσετε σε όλα τα κέικ σας που περιέχουν καρύδι. Θα γίνουν εξαιρετικά, γιατί θα τους προσθέσετε απίθανο άρωμα και γεύση!





Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Focaccia, ένα νόστιμο Ιταλικό ψωμί

Τη Focaccia, το επίπεδο, μυρωδάτο αυτό Ιταλικό ψωμί, την αγαπήσαμε πολύ και στην Ελλάδα, γιατί είναι απλό, νόστιμο και ιδιαίτερα καλοκαιρινό. Τη βρίσκουμε και έτοιμη στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων αλλά δεν έχει καμία σχέση με τη σπιτική που θα φτιάξουμε εμείς! Το ζύμωμά της γίνεται παραδοσιακό με το χέρι αλλά και πιο εύκολα με τον αρτοπαρασκευαστή.
Χρειάζεται να έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης ψωμιού, που θα το  πιέσουμε να απλώσει με το χέρι, θα το αλείψουμε με ελαιόλαδο, θα το πασπαλίσουμε με χονδρό, «ει δυνατόν», αλάτι, υα το αρωματίσουμε με διάφορα βότανα και θα το ψήσουμε στο φούρνο. Η κουζίνα μας θα γεμίσει αρώματα!
Μπορούμε, πριν το ψήσουμε, να το “στολίσουμε” με μαύρες ελιές, θρούμπες, φέτες ώριμης ντομάτας και κρεμμυδιού. Θα μας θυμίσει τη δική μας Λαδένια ή, αν προστεθεί τυρί ή κρέας και διάφορα λαχανικά, να γίνει κάτι σαν Πίτσα.
Όπως κι αν αποφασίσουμε να τη φτιάξουμε, θα είναι εντυπωσιακή και νόστιμη κι άνετα θα την πάρουμε μαζί μας στο Γραφείο για κολατσιό ή, τώρα το καλοκαίρι, στην παραλία! Τρώγεται και κρύα την ίδια μέρα.
Ας δούμε τι υλικά χρειάζονται και πώς φτιάχνεται.

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Brownies με τρεις Σοκολάτες και Καρύδια

Τα Brownies είναι ένα κλασικό, επίπεδο Αμερικάνικο γλυκό, εύκολο και γρήγορο, κομμένο σε τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια, με υφή μεταξύ σοκολατένιου κέικ και μαλακού μπισκότου! Δεν πρέπει να είναι πολυψημένο και το εσωτερικό του να παραμένει υγρό και μαστιχωτό.
Συνήθως περιέχουν αρκετή σοκολάτα, άγλυκο κακάο, σκούρα ζάχαρη, καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς.
Τρώγονται με το χέρι και συχνά συνοδεύονται από γάλα ή καφέ, γι’ αυτό είναι ιδανικά για πρωινό. Είναι υπέροχο να ξυπνάει η οικογένεια το Σαββατοκύριακο με τη μυρωδιά σοκολάτας που ψήνεται, μια μυρωδιά που όλοι λατρεύουμε!
Δημιουργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα τέλη του 19ου αιώνα και κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα διαδόθηκε και τον Καναδά.
Το όνομα «brownie» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην έκδοση 1896 του βιβλίο μαγειρικής.

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Koshari, το Αιγυπτιακό Φακόρυζο με Σάλτσα Ντομάτας

Είναι ένα τυπικό και νόστιμο Αιγυπτιακό πιάτο που συνοδεύεται από πικάντικη σάλτσα ντομάτας. Είναι αρκετά νόστιμο και θρεπτικό, ιδανικό για την περίοδο της νηστείας. Το αγαπούν επίσης σε όλη τη Μέση Ανατολή, ακόμα και την Κύπρο, από χώρα σε χώρα παραλείποντας ή αλλάζοντας μερικά από τα υλικά του.
Στην κλασική του συνταγή έκανα μικρές αλλαγές, προσαρμόζοντάς την στις γευστικές προτιμήσεις μας. Μείωσα το τσίλι και πρόσθεσα κύμινο και κουκουνάρι, όπως το μαγειρεύει η φίλη μου από τη Συρία.
Στην Αίγυπτο το ρύζι το μαγειρεύουν μαζί με τις φακές και το προσθέτουν, όταν αυτές μισοβράσουν. Επειδή, όμως εμένα δεν μου αρέσει να σκουραίνει από τις φακές, το μαγειρεύω χωριστά και μετά τα αναμειγνύω. Έτσι πλέον το παρουσιάζουν και Αραβικά δορυφορικά κανάλια!
Το Koshari σερβίρεται σε μεγάλη πιατέλα με κάθε υλικό χωριστά σε στρώσεις αλλά και με όλα μαζί αναμεμειγμένα. Το γευστικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Αν σας αρέσουν τα υλικά, αξίζει να το δοκιμάσετε!




Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Αυγά με Ντομάτες και Πιπεριές


Τον Αύγουστο στην Ελλάδα οι ντομάτες είναι άφθονες, με πλούσια σάρκα και γεύση. Ευχαριστιόμαστε παραδοσιακές ντοματοσαλάτες αλλά και πολλά φαγητά φούρνου, με λαχανικά ή κρεατικά.
Τώρα είναι η εποχή να θυμηθούμε κι ένα εύκολο καλοκαιρινό φαγητό που μας φέρνει μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια: αυγά με ντομάτες ή στραπατσάδα. Ποιος δεν έχει ευχαριστηθεί αυτό το απλό αλλά πολύ νόστιμο πιάτο;
Στο σπίτι μας προσθέταμε πάντα τρυφερές πιπεριές από τον κήπο, συνήθεια που κρατάω κι εγώ, γιατί δίνουν στο πιάτο χρώμα και εξαιρετική γεύση.
Θυμάμαι ακόμα ότι δεν χτυπάγαμε τα αυγά αλλά τα ρίχναμε ολόκληρα μέσα στις βρασμένες ντομάτες και τα ανακατεύαμε εκεί.
Μου είπαν ότι και στην Ηλεία, την ώρα που βράζει η ντομάτα, συνηθίζουν να σπάζουν μέσα ολόκληρα αυγά (μάτια) - ένα για κάθε άτομο. Δεν τα ανακατεύουν, να γίνουν στραπατσάδα, αλλά φροντίζουν να διατηρήσουν το σχήμα τους και να μην αναμειχθούν με τη σάλτσα.
Όπως κι αν προσθέσουμε τα αυγά, το αποτέλεσμα θα είναι ένα υπέροχο και νόστιμο, καλοκαιρινό φαγητό, πανεύκολο και πολύ αγαπημένο, μεσημεριανό ή βραδινό. Αν κατά τύχη έχουμε και φρέσκο ψωμί, τότε ο συνδυασμός θα είναι ιδανικός!

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Εκμέκ Κανταΐφι

Κατά την περίοδο της νηστείας του Ραμαζανιού σε όλες τις Αραβικές χώρες τα απογεύματα πωλούνται παντού φρέσκα γλυκά με σιρόπι μέσα σε μεγάλα ταψιά! Εξαιρετικό θέαμα! Τα τρώνε, μαζί με χουρμάδες, πριν την απογευματινή προσευχή, όταν θα σταματήσουν τη νηστεία, για να πιούνε νερό και τσάι, από τα οποία απείχαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα γλυκά αυτά φτιάχνονται με σιμιγδάλι, κανταΐφι και πολύ βούτυρο. Είναι ζεστά, σερβίρονται με πολύ σιρόπι και πολλά περιέχουν ξηρούς καρπούς. Χορταίνουν όλες οι αισθήσεις! (Φωτογραφίες σε επόμενη ανάρτηση).
Υπάρχουν και μερικά φτιαγμένα με τραγανό, ροδοψημένο κανταΐφι κι ένα μοιάζει με το Ελληνικό Εκμέκ, χωρίς σαντιγί και γέμιση κρέμας τυριού ή ξηρούς καρπούς (καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης) και μοσκοβολάει ανθόνερο.  Συνηθίζεται πολύ στην Αίγυπτο, όπου λέγεται ότι φτιάχτηκε για να γλυκάνει έναν αχόρταγο πρίγκιπα, και τη Σαουδική Αραβία και ονομάζεται Κunafah (ή Κnafeh ή Kunafeh). Για μένα είναι ένα από τα νοστιμότερα γλυκά του Ραμαζανιού και το αγαπώ ιδιαίτερα! Δείτε μια εύκολη εκδοχή του εδώ.

Εκμέκ (Ekmegi ) στην Τουρκική γλώσσα σημαίνει ψωμί, ιδιαίτερο και αφράτο. Με αυτό το ψωμί στην Πόλη, ακόμα και σήμερα,  φτιάχνουν μια πουτίγκα με πολύ σιρόπι που καλύπτεται από μια πλούσια κρέμα καϊμάκι.
Η ελληνική εκδοχή διατηρεί μόνο το όνομα αλλά χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά. Η βάση του Ελληνικού Εκμέκ είναι κανταΐφι, στο κέντρο απλώνεται κρέμα ζαχαροπλαστικής και η επικάλυψή του είναι κρέμα  σαντιγί. Τα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή τα φιστίκια Αιγίνης είναι συνήθως το αποκορύφωμά του! Εξαιρετική, μοναδική γεύση και υπέροχο άρωμα του δίνει η μαστίχα Χίου!
Το Εκμέκ με Κανταΐφι είναι ένα πανεύκολο και οικονομικό γλυκό, αφράτο, νόστιμο και αρωματικό, εορταστικό και ξεχωριστό αλλά και πολύ αγαπημένο καθημερινό.




Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Κρέμα Ζαχαροπλαστικής με Corn Flour

Είναι η βασική κρέμα της Ζαχαροπλαστικής, εξ ου και το όνομά της.
Και πού δεν τη χρησιμοποιούμε: στις Τούρτες, τις Πάστες Αμυγδάλου και το Μιλφέιγ, γεμίζουμε Τάρτες ή Ταρτάκια, Εκλέρ ή Κοκ και Τρίγωνα Πανοράματος!
Την αρωματίζουμε κλασικά με βανίλια ή φλοίδα λεμονιού, μαστίχα Χίου ή ανθόνερο, όπως κάνουν στη Μέση Ανατολή. Τη συνδυάζουμε με φρέσκα φρούτα, καραμέλα, καβουρντισμένα αμύγδαλα και, βέβαια, σοκολάτα! Παλιότερα, όταν δεν υπήρχε η ευκολία του corn flour, χρησιμοποιούσαν το αλεύρι για να πήξει. Έπρεπε όμως να τη βράσουν αρκετά, για να μην μυρίζει το αλεύρι, οπότε γινόταν πολύ σφιχτή και την απάλυναν με κρέμα  σαντιγί.
Σήμερα υπάρχει στην αγορά και η έτοιμη, σε σκόνη (φακελάκι), την οποία χτυπάμε με το μίξερ ή το σύρμα, προσθέτοντας κρύο γάλα.
Σε καμία περίπτωση, όμως, αυτή η κρέμα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη σπιτική!





Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Γλυκό Κουταλιού Πράσινο Νεραντζάκι


Μ' ένα ιδιαίτερο σε γεύση αλλά πολύ μυρωδάτο και αγαπημένο μου γλυκό κουταλιού που συνηθίζεται στην περιοχή μου, φτιαγμένο με μια παλιά οικογενειακή συνταγή θα σας ευχηθώ καλό μήνα! Ας είναι γλυκός και χαρούμενος ο Αύγουστος, με όλα τα καλά του καλοκαιριού!
Μία θεία μου αγαπημένη μας έστελνε κάθε χρόνο αυτούς τους άγουρους, πικρούς αλλά γεμάτους άρωμα καρπούς, κομμένους από το περιβόλι τους. Διάλεγε πάντα τα μικρά νεραντζάκια, ενώ τα υπόλοιπα τα άφηνε να ωριμάσουν, για να φτιάξουμε το χειμώνα το κίτρινο τυλιχτό νεραντζάκι!
Σήμερα πολύ σπάνια συνηθίζουν να φυτεύουν νεραντζιές στα περιβόλια, όπως έκαναν παλιά. Οι νεραντζιές σήμερα θεωρούνται μάλλον διακοσμητικά δένδρα και τις βρίσκουμε σε όλες τις γειτονιές, τους δρόμους και τους  περιβόλους των εκκλησιών. Φυσικά, όπου υπάρχουν νεραντζιές, θα υπάρχουν αυτή την εποχή και πράσινα μικρά νεραντζάκια!  Σπεύσατε!
Μην φοβηθείτε τη διαδικασία της παρασκευής του γλυκού που φαίνεται λίγο χρονοβόρα, διότι κάθε στάδιο απαιτεί ελάχιστο χρόνο. Το αποτέλεσμα θα σας πείσει ότι άξιζε να δοκιμάσετε!