Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Κέικ Λεμονιού με Γιαούρτι

«Λεμονάκι μυρωδάτο»  που λέει και το τραγούδι! Ειδικά, όταν προέρχονται από τη λεμονιά του κήπου μας, πρέπει να τα αξιοποιείται όσο καλύτερα γίνεται! Έξω από το σπίτι μου στο χωριό υπάρχει μια λεμονιά που την είχε φυτεύσει ο πατέρας μου, πριν χρόνια, και είναι δίφορη. Ακόμα και το καλοκαίρι, όταν πηγαίνουμε, βρίσκουμε ζουμερά λεμονάκια να μας περιμένουν! Είναι σαν καλωσόρισμα και μου αρέσει πολύ. Το άρωμά τους είναι καταπληκτικό!
Με μερικά λεμόνια από αυτή τη λεμονιά έφτιαξα ένα εύκολο, αφράτο, νόστιμο και πολύ αρωματικό κέικ! Αν βάλουμε σιρόπι, θα ενισχύσουμε τη γεύση του λεμονιού. Αλλά, πιστέψτε με, είναι υπέροχο και χωρίς αυτό, ιδανικό για όσους δεν αγαπούν την πολλή ζάχαρη, όπως εμείς.
Γίνεται ένα εκπληκτικό πρωινό με γάλα ή καφεδάκι αλλά και ένα γεμάτο άρωμα απογευματινό κέρασμα, αν το συνοδεύσουμε με σπιτικό παγωτό βανίλια! Εσείς διαλέγετε!

 


Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Καλοκαιρινές διαδρομές

«Ήτανε που λες κατακαλόκαιρο
κι ο δρόμος σ’ ένα διάφανο ουρανό . . .»


Δεύτερο μέρος των διακοπών μας στην Ελλάδα και είπαμε να πάρουμε «τα όρη τα άγρια βουνά» μέχρι να φτάσουμε στην Ηλεία! Κι όντως η διαδρομή μας αντάμειψε, ήταν φανταστική!
Ξεκινήσαμε αρκετά πρωί για να κερδίσουμε τη μέρα και να μην έχουμε πολλή ζέστη. Ο δρόμος καινούργιος, κίνηση κανονική και φύση υπέροχη. Συναντήσαμε βουνά με ξεχασμένα κάστρα – λυπήθηκα που δεν μπόρεσα να φωτογραφίσω τον Ακροκόρινθο - και βουνά που μοιάζουν σαν κάστρα!


Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Σπιτικό Λικέρ Βύσσινο

Ευτυχία μεγάλη φέτος που ήρθα νωρίς στην Ελλάδα για διακοπές! Έτσι πρόλαβα και είδα τους φίλους μας, χάρηκα την οικογένειά μου και πρόλαβα να αγοράσω ελληνικά προϊόντα για να τα πάρω μαζί μου. Ένα από αυτά είναι το βύσσινο που το λατρεύω! Εκτός από το γλυκό κουταλιού, που γέμισε αρκετά βάζα και η πρώτη δόση καταναλώθηκε, πριν φύγουμε για την επαρχία, προετοίμασα το αγαπημένο μας λικέρ, το λικέρ Βύσσινο! Πώς τα καταφέρνω, όμως, πάντα και φτιάχνω μικρή ποσότητα και όχι ανάλογη της ζήτησης!
Το λικέρ Βύσσινο, πιστεύω, είναι ένα από τα ωραιότερα σπιτικά λικέρ ή μάλλον το ωραιότερο, με ζεστό, λαμπερό, σκούρο ρουμπινί χρώμα, υπέροχη γεύση και μεθυστικό άρωμα! Δεν θέλω να περιέχει πολλά μπαχαρικά αλλά μόνο ένα, για να αναδεικνύεται, κατά την άποψή μου, καλύτερα. Τα πολλά μπαχαρικά λίγο ενοχλούν το λαιμό και η γεύση του φρούτου χάνεται εντελώς!
Στο σπίτι μας είναι το κατ’ εξοχήν Χριστουγεννιάτικο λικέρ και όλοι το τιμούν εξαιρετικά. Ελάχιστη ποσότητα μένει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Αν είμαστε προνοητικοί και έχουμε φτιάξει αρκετή ποσότητα και το φυλάξουμε μέσα σε αποστειρωμένα μπουκάλια που σφραγίζουν πολύ καλά, μπορούμε να το παλαιώσουμε! Όταν μετά από καιρό το δοκιμάσουμε, η μεστή γεύση και το άρωμά του θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη!


Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Μια νέα πρόσκληση!

Σήμερα δεν θα σας δώσω συνταγή ούτε θα σας διηγηθώ ταξιδιωτικές εντυπώσεις!

Πριν λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια των διακοπών μας εκτός Αθηνών, πήρα μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόσκληση από δύο αγαπημένες, σχετικά παλιές  φίλες, την Ερμιόνη και την Αγγελική Ν. και χθες από τη νέα φίλη Villy να δημοσιεύσω μερικές φωτογραφίες με θέμα «τι βλέπω από το παράθυρο ή την πόρτα του σπιτιού μου»!
Ευχαριστώ και τις τρεις πάρα πολύ, γιατί μου δίνουν μια ευκαιρία να ασχοληθώ με ένα πολύ αγαπημένο μου χόμπι, τη φωτογραφία.
Έχω όμως ένα θέμα: σε ποιο παράθυρο να αναφερθώ; Δεν είμαι στο σπίτι μου στην Αθήνα αλλά στην ιδιαίτερή μου πατρίδα, την Αταλάντη της Λοκρίδας (Φθιώτιδα). Το είδα, λοιπόν, σαν μια ευκαιρία να σας τη γνωρίσω.
Η Αταλάντη είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Λοκρίδος.  

Ανατολή στην Ατάλαντη από το μπαλκόνι μου. Στο βάθος φαίνεται ο Ευβοϊκός, νησί Αταλάντη και πίσω τα βουνά της κεντρικής Εύβοιας



Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Τηγανητά Ψάρια με Καλαμποκάλευρο

Τα τηγανητά φρέσκα ψάρια των Ελληνικών θαλασσών, μικρά ή μεγάλα,  είναι ένα από τα πιο νόστιμα και αγαπημένα καλοκαιρινά πιάτα. Σερβίρονται παντού: στις παραλιακές ψαροταβέρνες, στις ποικιλίες για ούζο ή μπύρα αλλά και στα σπίτια, διότι αποτελούν ένα εύκολο και γρήγορο μεσημεριανό πιάτο που αρέσει σε όλους. Συνοδεύονται από μια πλούσια παραδοσιακή Ελληνική σαλάτα ή μια βραστή σαλάτα εποχής: βραστά βλίτα και κολοκυθάκια.
Κι εμείς, όσο μένουμε στην Ελλάδα, τιμούμε πολύ τα νοστιμότατα μικρά ψαράκια που τα αγοράζουμε ολόφρεσκα στην πλούσια ψαραγορά του Πύργου Ηλείας. Σαρδέλες, γαύρος, μικρές τσιπούρες, κουτσομούρες και μπαρμπούνια βρίσκονται πολύ συχνά στο μεσημεριανό μας τραπέζι τραγανά και ροδοκόκκινα. Τα μεγάλα ψάρια της Ερυθράς, αν και πολύ ελκυστικά στην όψη, δεν τα φτάνουν καθόλου στη νοστιμιά! Τα αλευρώνω με καλαμποκάλευρο, διότι τα κάνει πιο νόστιμα, πιο τραγανά και δεν απορροφούν πολύ λάδι.
Τα τηγανητά ψάρια τα αντιμετωπίζουμε με αρκετό σκεπτικισμό, λόγω των αυξημένων θερμίδων. Αποτελούν, όμως, εξαιρετικά θρεπτική τροφή, αρκεί να τα τηγανίσουμε με ελαιόλαδο!
Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μελέτες και αναλύσεις που έγιναν στο Εργαστήριο Xημείας-Βιοχημείας-Φυσικοχημείας Τροφίμων του Xαροκοπείου Πανεπιστημίου. (Διαβάστε αναλυτικά τα σημαντικά στοιχεία των μελετών εδώ).




Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Γλυκό Κουταλιού Βύσσινο

Το Βύσσινο είναι το αγαπημένο μας γλυκό κουταλιού είτε συνοδεύει το ελληνικό καφεδάκι μας με ένα ποτήρι παγωμένο νερό είτε δίνει χρώμα στο απογευματινό μας γιαούρτι ή στολίζει υπέροχα το παγωτό καϊμάκι.
Επειδή, όμως, κάθε χρόνο προγραμματίζαμε τις διακοπές μας στην Ελλάδα τον Ιούλιο, δυστυχώς τότε είχε περάσει η εποχή του βύσσινου!
Φέτος ήμουν τυχερή, διότι έφτασα πάνω στην ώρα! Τα πρώτα βύσσινα είχαν εμφανιστεί στην αγορά και έτσι προμηθεύτηκα αρκετά. Έγιναν ένα υπέροχο ρουμπινί γλυκό κουταλιού με τη χαρακτηριστική γεύση!
Το δοκιμάσαμε, βέβαια, και το βαθμολογήσαμε με άριστα!
Θα φυλάξουμε μερικά για να τα πάρουμε μαζί μας. Έτσι το χειμώνα θα  έχουμε την ψευδαίσθηση ότι πήραμε μαζί μας χρώματα και αρώματα από το  Ελληνικό καλοκαίρι!