Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Από την Ελλάδα με αγάπη!

Από την Ελλάδα με αγάπη!
Καλώς σας βρήκα πάλι, σχεδόν μετά από επτά μήνες!
Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να σχεδιάζετε τις διακοπές σας! Όπου κι αν πάτε, σας εύχομαι να περάσετε υπέροχα, να απολαύσετε φωτεινές, ήρεμες μέρες και υπέροχα καλοκαιρινά βράδια. Καιρός για ηρεμία και λίγη ξεγνοιασιά!






Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Spaghetti Ολικής Αλέσεως με Σάλτσα Αντζούγιας

Είναι πολύ ευχάριστο που πλέον οι περισσότερες εταιρείες ζυμαρικών παράγουν, εκτός από τα γνωστά και τη σειρά Ολικής Αλέσεως που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα ζυμαρικά αυτά παράγονται από αλεύρι σίτου ολικής άλεσης, υψηλής ποιότητας και είναι ιδανικά για όσους ακολουθούν υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Μαγειρευμένα με υλικά εποχής ετοιμάζονται πανεύκολα και γίνονται υπέροχα και νοστιμότατα καλοκαιρινά πιάτα, για την οικογένεια ή τη φιλική συντροφιά. Ένα τέτοιο νόστιμο πιάτο σας προτείνω!
 




Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012

Πράσινη Σαλάτα με Ρόκα, Τυρί και Μήλο

Όλο το χρόνο αλλά ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι λατρεύουμε τις σαλάτες. Είναι υγιεινές, δροσερές, νόστιμες και χορταστικές. Μας επιτρέπουν να κάνουμε άπειρους συνδυασμούς υλικών, η εμφάνισή τους είναι δελεαστική και η νοστιμιά τους αξεπέραστη. Παραδοσιακές ή μοντέρνες, Ελληνικές ή εισαγωγής έχουν την πρωτοκαθεδρία στο καθημερινό μας τραπέζι.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια μάθαμε να χρησιμοποιούμε και άλλα υλικά, εκτός από τα παραδοσιακά, που τα θεωρούσαμε ευτελή και τροφή μόνο για τα ζώα. Στην αρχή αντιμετωπίσαμε τη χρήση τους με σκεπτικισμό αλλά, όταν τα δοκιμάσαμε, μας εξέπληξε η υπέροχη γεύση τους αλλά και οι πληροφορίες για τη μεγάλη τους θρεπτική αξία.
Ένα από αυτά τα υλικά είναι και η ρόκα που φυτρώνει σε άγρια μορφή σε κάθε γωνιά της Ελληνικής γης και νοστιμίζει τις σαλάτες μας με τη μοναδική πιπεράτη γεύση της.
Ας φτιάξουμε με ρόκα μια νοστιμότατη και υγιεινή πράσινη σαλάτα με υπέροχη βινεγκρέτ, λίγο διαφορετική από την εισαγόμενη, που μπορεί από μόνη της να θεωρηθεί ένα πλήρες γεύμα.


Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012

Ένα αφράτο Καλαμποκόψωμο σαν Κέικ

Εξαιρετικά νόστιμο κέικ ή ένα αφράτο ψωμί από αλεύρι Καλαμποκιού. Η αλμυρή ή η γλυκιά του εκδοχή είναι πολύ αγαπητή και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής Παραδοσιακής Κουζίνας.
Το ψωμί αυτό γίνεται ένα ιδανικό πρωινό, όχι μόνο Κυριακάτικο αλλά και καθημερινό! 
Το καλαμποκάλευρο είναι εξαιρετική αμυλούχα τροφή, διότι αναπληρώνει τη γλυκόζη στον οργανισμό μας, που εξαντλήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, και μας τροφοδοτεί με ενέργεια. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος B και μαγνήσιο και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη σωστή ανάπτυξη των οστών.
Γι αυτό το λόγο αποτελεί τη βάση των παιδικών τροφών και των περισσοτέρων τυποποιημένων δημητριακών που χρησιμοποιούνται ως πρωινό.
Επίσης ενδείκνυται και για άτομα που απαγορεύεται να τρώνε γλουτένη.



Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

Αρνάκι στη Λαδόκολλα

Το Αρνάκι στη λαδόκολλα με τυρί και λαχανικά είναι ένας λαχταριστός, εκλεκτός μεζές που πάντα μας ενθουσιάζει, διότι το κρέας είναι καλοψημένο αλλά μαλακό, ενώ το τυρί και τα λαχανικά του προσθέτουν γεύση και αρώματα.
Είναι ένα εύκολο φαγητό, διότι μπορούμε να μαρινάρουμε το κρέας από το βράδυ, να το τυλίξουμε και να το ψήσουμε το πρωί.
Το ιδανικό είναι να μας το ψήσει, κατόπιν βέβαια συνεννοήσεως, ο φούρνος της γειτονιάς κι εμείς, ελεύθεροι, να απολαύσουμε ένα υπέροχο καλοκαιρινό πρωινό, όπως το θέλουμε!
Το μεσημέρι θα μας περιμένει έτοιμο να το ανοίξουμε ζεστό πάνω στο τραπέζι μας, να πλημμυρίσουν τα αρώματά του την ατμόσφαιρα και να το απολαύσουμε με πατάτες φούρνου, μια χωριάτικη σαλάτα και ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα!
Η απόλαυση σε όλο το μεγαλείο της!







Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Φιογκάκια με Μανιτάρια και Κατίκι Δομοκού



Στο πιάτο αυτό συναντώνται υλικά από δύο Μεσογειακές χώρες, την Ελλάδα και την Ιταλία και δίνουν ένα εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα!
Το ένα είναι το Ελληνικό Κατίκι, ένα λευκό, κρεμώδες τυρί, φτιαγμένο από κατσικίσιο γάλα ή ανάμεικτο με πρόβειο γάλα, με αλάτι (1%) και με σχετικά χαμηλά λιπαρά (10 -14%). Η προέλευσή του είναι από τον Δομοκό, της βόρειας Φθιώτιδας. Τρώγεται σε σαλάτες, σε πίτες, σε φαγητά, αλειμμένο πάνω σε ψωμί και είναι ένας τέλειος μεζές για κρασί ή ούζο.
Το άλλο είναι το Ιταλικό ζυμαρικό Φαρφάλες (Πεταλούδες) ή Φιογκάκια  που είναι ευρέως γνωστό ως "ζυμαρικά παπιγιόν". Το όνομά του προέρχεται από την ιταλική λέξη farfalla (πεταλούδα).
Τα μανιτάρια προσθέτουν μεγάλη θρεπτική αξία αλλά και απίθανη γεύση, κάνοντας αυτό το εύκολο και νόστιμο πιάτο πολύ αγαπημένο μας!
Ας δούμε τα υλικά του.


Κυριακή, 3 Ιουνίου 2012

Παγωτό Σοκολάτα Σάντουιτς

Όταν ήμουν μικρή, αγαπημένο μου παγωτό ήταν το Σάντουιτς με τα δύο  τεράστια μπισκότα του-έτσι μου φαίνονταν τότε- που συγκρατούσαν την αφράτη κρέμα βανίλιας! Το προτιμούσα από τον πύραυλο ή το ξυλάκι, ίσως γιατί νόμιζα ότι έτρωγα ταυτόχρονα δύο γλυκά, ένα παγωμένο και ένα μπισκοτένιο! Ίσως πάλι να ένιωθα περισσότερη σιγουριά, ότι δεν θα το χάσω, καθώς έλιωνε, όπως γινόταν με τα άλλα παγωτά!
Αυτή την προτίμηση τη διατηρώ και μεγάλη, αν και συνηθίζω πλέον να τρώω ελάχιστα παγωτά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μόνο σπιτικά.
Μπορεί, προϊούσης της ηλικίας, να έγινα και λίγο παράξενη αλλά, ειλικρινά, όσα παγωτά έχω δοκιμάσει εκτός σπιτιού, ελάχιστα πέρασαν τις εξετάσεις!
Κι όταν αναφέρομαι σε σπιτικό παγωτό, να σας εξηγήσω τι εννοώ. Να είναι εύκολο, πολύ νόστιμο, βανίλια ή σοκολάτα, που να μην θέλει πολύ χτύπημα. Να μην είναι πολύ παγωμένο και με κρυστάλλους, να σερβίρεται εύκολα και να τρώγεται ακόμα ευκολότερα!
Δείτε αυτή τη συνταγή για σπιτικό παγωτό που σας προτείνω. Είμαι σίγουρη ότι, αν τη δοκιμάσετε, θα σας αρέσει πολύ!



Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012

Ομελέτα με Μπρόκολο, Μανιτάρια και Πιπεριές

Ο όρος ομελέτα προέρχεται από τη γαλλική λέξη omelette, η οποία χρησιμοποιείται από τα μέσα του 16ου αιώνα.
Η ομελέτα είναι ένα αγαπημένο, ελαφρύ φαγητό τις καθημερινές , συνήθως βραδινό, αλλά τα Σαββατοκύριακα γίνεται ένα εξαιρετικό πρωινό.
Η χρήση χτυπημένων αυγών στη μαγειρική γίνεται από αρχαιοτάτων χρόνων.  Οι Ρωμαίοι έτρωγαν ζεστές ή κρύες ομελέτες, γνωστές με την ονομασία patina.  Οδηγίες για patinae συμπεριλαμβάνονται στο γνωστότερο βιβλίο μαγειρικής της αρχαιότητας, το "De re coquinaria".
Σύμφωνα με τον Η. Πετρόπουλο, στα ελληνικά η ομελέτα ονομαζόταν σφουγγάτο, καγιανάς ή καϊγανάς, στα ποντιακά φούστορο ή φούστρο, ενώ υπάρχει και ο λόγιος ορισμός ωοτηγανίτης.
Ο Βυζαντινός συγγραφέας και ποιητής Θεόδωρος Πρόδρομος ή Πτωχοπρόδρομος, του 12ου αιώνα, περιγράφει συνεχώς με ενθουσιασμό τις διπλές ομελέτες ή διπλοσφουγγάτα, όπως ο ίδιος τις ονομάζει. (Sfouggato/σφουγγάτο σημαίνει «αυτό που μοιάζει με ένα σφουγγάρι στην υφή». Η λέξη προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη σπόγγος, σφουγγάρι).
Στην Ελλάδα η παραδοσιακή ομελέτα αποτελείται από ντομάτες, πράσινες πιπεριές, κρεμμύδια, τυριά (φέτα, γραβιέρα) και βούτυρο και συνοδεύεται, πολλές φορές με χωριάτικη σαλάτα.