Τρίτη, 29 Μαΐου 2012

Πράσινη Σαλάτα με Πλιγούρι

Πλιγούρι (πουργκούρι ή μπλουγούρι ή χόντρος) ονομάζεται το αλεσμένο σιτάρι. Είναι εξαιρετικό υλικό δημητριακό, διότι  είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, έχει το χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι, μετά την κατανάλωσή του, ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ ήπια. Γι’ αυτό το λόγο θεωρείται αρίστη πηγή υδατανθράκων για διαβητικούς.
Έχει επίσης υψηλό δείκτη κορεσμού, δηλαδή μας χορταίνει περισσότερο σε σύγκριση με άλλες πηγές υδατανθράκων, όπως το ρύζι και οι πατάτες, ενώ ουσιαστικά δίνει την ίδια ενέργεια.
Στην Αραβική κουζίνα χρησιμοποιείται πάρα πολύ, κυρίως ωμό αλλά μουλιασμένο, στις σαλάτες μαζί με αρωματικά χόρτα και χυμό λεμονιού. Ας το βάλουμε κι εμείς στη διατροφή μας. Ας το χρησιμοποιήσουμε σε μια απλή, πολύ δροσερή και μυρωδάτη σαλάτα που συνοδεύει υπέροχα το ψητό ψάρι, το κοτόπουλο ή το κρέας και τρώγεται πάντα πολύ ευχάριστα!


Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

Παϊδάκια Αρνίσια με Σπιτική Σάλτα BBQ

Η συνταγή αυτή της σάλτσας Barbeque είναι πολύ εύκολη αλλά και πολύ νόστιμη! Δεν περιέχει κάτι ζωικό, οπότε είναι κατάλληλη και για χορτοφάγους.
Διατηρείται για τουλάχιστον μία εβδομάδα στο ψυγείο κι έτσι έχουμε στη διάθεσή μας μια εξαιρετική σπιτική σάλτσα, όποτε τη χρειαστούμε!
Με αυτή τη σάλτσα θα φτιάξουμε μοναδικά αρνίσια παϊδάκια, μελωμένα, ροδοψημένα  και κυρίως πεντανόστιμα!


Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

Μια Καλοκαιρινή Τάρτα κι ένα εξαιρετικό Δώρο!

Είναι μια τάρτα χορταστική, γευστική και πολύ υγιεινή!
Όλα τα αρώματα και οι γεύσεις του Καλοκαιριού συγκεντρωμένα στην τάρτα αυτή με την μπισκοτένια βάση, χρωματισμένη χρυσαφένια από τα υπέρ- μπαχαρικά Κουρκουμάς και Πάπρικα που κάνουν τη διαφορά!
Τα λαχανικά της γέμισης δένουν αρμονικά με την ελληνική Φέτα και τα μυρωδικά απογειώνουν τη γεύση!





Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

Σοκολατένια Καρυδόπιτα με Σιρόπι

Κέρασμα, απόλυτα σοκολατένιο, για την ονομαστική μου εορτή, ένα νοστιμότατο σοκολατένιο κέικ-καρυδόπιτα με τέλεια και πλούσια γεύση. Το επίσης σοκολατένιο σιρόπι του, αρωματισμένο με κανέλα και κονιάκ, προσθέτει ένα λεπτό στρώμα γλάσου στην επιφάνειά του και το διατηρεί φρέσκο και μαλακό.
Απολαύστε το με το πρωινό ή το απογευματινό σας καφεδάκι και είμαι σίγουρη ότι θα σας κερδίσει!
Αν θέλετε συνοδεύστε το με περισσότερη σαντιγί ή παγωτό βανίλια και αφήστε τη δίαιτα να αρχίσει. . . την άλλη Δευτέρα!
Να ευχηθώ χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα και σε όλες τις εορτάζουσες διαδικτυακές φίλες μου που είχα την τύχη να αποκτήσω και τη χαρά να επικοινωνώ μαζί τους καθημερινά και να μοιράζομαι σκέψεις και δημιουργικές προτάσεις!


Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

Λεμονάδα με Δυόσμο – Mint Lemonade

Οι χυμοί φρέσκων φρούτων, απλοί ή πολύπλοκοι,  αλλά και η λεμονάδα είναι αδιαμφισβήτητα τα καλύτερα δροσιστικά ποτά του καλοκαιριού!
Τα φρούτα μας δίνουν μεγάλη ποικιλία γεύσεων, υπέροχα χρώματα και αρώματα και κάνους τους χυμούς ακαταμάχητους!
Κι εδώ αγαπούν πολύ τους χυμούς φρούτων από μάνγκο, γκουάβα ή πορτοκάλι, λατρεύουν όμως και τη λεμονάδα που συνηθίζουν να την αρωματίζουν με φρέσκο δυόσμου, τη σερβίρουν παντού και ντόπιοι και ξένοι την αγαπούν ιδιαίτερα. Θα έλεγα, όχι άδικα!
Διότι ο Δυόσμος ( Ηδύοσμος ο Πιπερώδης, Menta Viridis), που ανήκει στην οικογένεια της Μέντας και έχει τις ίδιες αρωματικές ιδιότητες με αυτή, είναι πολύ τονωτικός, χωνευτικός, καταπραϋντικό του στομάχου, αντισπασμωδικό, σταματάει τον λόξυγκα, ενώ η μάσηση των φύλλων του ανακουφίζει από τις ημικρανίες και τον πονόδοντο. Το αφέψημά του μπορεί να βοηθήσει όσους υποφέρουν από ναυτίες, ενώ το άρωμά του ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο, τις νευραλγίες και το στρες, αφού έχει και ηρεμιστικές ιδιότητες
Ας φτιάξουμε, λοιπόν, κι εμείς μια αρωματική λεμονάδα με δυόσμο, με όποιον από τους παρακάτω δύο τρόπους μας αρέσει, χρησιμοποιώντας φρέσκα μυρωδάτα Ελληνικά λεμόνια κι ας την απολαύσουμε παγωμένη! Θα μας αναζωογονήσει και θα φτιάξει τη διάθεσή μας!



Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Ριζότο με Αγκινάρες και Κρόκο Κοζάνης

Ο Κρόκος Κοζάνης, ο «κόκκινος χρυσός» της ελληνικής γης, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα Saffron παγκοσμίως και είναι ανώτερος από τον Περσικό και τον Ινδικό. Έχει μεγάλη χρωστική δύναμη, επιβεβαιωμένη από εργαστηριακές εκθέσεις, που είναι 66 βαθμούς υψηλότερα από το ελάχιστο διεθνές πρότυπο!  
Οι γνωστές παραδοσιακά αποδεκτές ιδιότητες του Κρόκου είναι πολλές, όπως η αντισηπτική της στοματικής κοιλότητας, η αντισπασμωδική και η χωνευτική και επικυρώθηκαν πλέον πειραματικά.
Ωστόσο προέκυψαν και νέα στοιχεία. Είναι πλέον γνωστό ότι τα στίγματα του κρόκου διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύουν τον οργανισμό μας ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Πρόσφατες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι βελτιώνουν τη μνήμη, καθώς και την κυκλοφορία του αίματος.
Στη μαγειρική χρησιμοποιήθηκε κατά τη Βυζαντινή εποχή και απέκτησε τη φήμη ενός πολύτιμου, ευγενούς αρτύματος που χάριζε μοναδικό άρωμα, χρώμα και γεύση σε πλήθος εδεσμάτων, όπως ψαρόσουπες, σάλτσες, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα.

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

Κουλουράκια Γεμιστά με Φέτα

Σε ποιον δεν αρέσουν τα αφράτα, σπιτικά κουλουράκια ή ψωμάκια, αλμυρά ή γλυκά; Ειδικά, αν είναι αρωματικά και γεμιστά με Ελληνικό τυράκι; Αποτελούν ένα υγιεινό, νοστιμότατο και χορταστικό πρωινό αλλά είναι ευπρόσδεκτα και σαν κολατσιό στο Σχολείο ή το Γραφείο.
Εμείς κάθε week end –εδώ είναι Πέμπτη και Παρασκευή – συνηθίζουμε, νωρίς το πρωί, να πηγαίνουμε  στην ακροθαλασσιά, όχι για μπάνιο, διότι δεν επιτρέπεται δημόσια, αλλά για να απολαύσουμε τον καφέ μας στην παραλία και το πρωινό θαλασσινό αεράκι. Έχουμε πάντα μέσα στο αυτοκίνητο πτυσσόμενες  καρέκλες και ένα τραπεζάκι, γι’ αυτό το σκοπό.
Μην φανταστείτε ότι στην παραλία είμαστε μόνοι μας! Πάρα πολλές οικογένειες ντόπιων έχουν την ίδια συνήθεια. Παρ'  όλα αυτά δεν υπάρχει συνωστισμός, διότι η παραλία είναι μεγάλη και κατάλληλα διαμορφωμένη για να περάσει κάποιος λίγες ώρες ευχάριστα, πριν αρχίσει η ζέστη.
Για την πρόσφατη πρωινή μας βόλτα στην παραλία έφτιαξα τα μυρωδάτα, γεμιστά κουλουράκια της παρακάτω συνταγής που έγιναν πολύ αφράτα και νοστιμότατα και μας άρεσαν πάρα πολύ! 


Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Φλωμάρια Λήμνου με Θαλασσινά

Η Λήμνος, η "ανεμόεσσα" κατά τον Όμηρο, η νήσος του Ηφαίστου με τους πολλούς ανέμους, είναι ένα πανέμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου, γνωστή από την αρχαιότητα και ως "αμπελόεσσα", δηλαδή με τους πολλούς αμπελώνες και τα εκλεκτά κρασιά.
Στην κλασική εποχή τη θεωρούσαν έναν από τους σιτοβολώνες τις αρχαίας Αθήνας και στη Βυζαντινή εποχή ήταν ο προμηθευτής σιταριού της αυτοκρατορικής αυλή.
Και σήμερα φημίζεται όχι μόνο για τα κρασιά της αλλά και για την άριστη ποιότητα του σιταριού της, από το αλεύρι του οποίου παρασκευάζονται τα εξαιρετικά, παραδοσιακά  ζυμαρικά του νησιού.  
Ένα από τα παραδοσιακά αυτά ζυμαρικά είναι τα νοστιμότατα Φλωμάρια, οι τοπικές χυλοπίτες που παρασκευάζονται με λημνιό αλεύρι, χωριάτικα αυγά και λημνιό πρόβειο γάλα.  
Ένα σακουλάκια Φλωμάρια ήρθε και σ’ εμένα, δώρο από την καλή μου φίλη την Ξένια Τ. μαζί με δύο εξαιρετικά κρασιά τοπικής παραγωγής. Το ένα μπουκάλι το καταναλώσαμε και συνοδεύσαμε το παρακάτω πιάτο, ενώ το άλλο μας περιμένει ακόμα στην Αθήνα!



Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Κολοκυθάκια ψητά με Ντοματάκια και Σάλτσα Σκόρδου

Με πολλά από τα υπέροχα καλοκαιρινά λαχανικά μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλούς συνδυασμούς!  Όχι μόνο απλά να τα βράσουμε αλλά να τα γεμίσουμε, με όποια υλικά θέλουμε, να τα συνδυάσουμε με κρέας, να τα δοκιμάσουμε σε συνταγές Ασιατικής Κουζίνας, τα γεμίσουμε με αυτά νοστιμότατες τάρτες και πίτες, να τα τρίψουμε και να φτιάξουμε απίθανους χορτοκεφτέδες και πολλά ακόμη.
Θα σας προτείνω, λοιπόν, να φτιάξετε μια υπέροχη σαλάτα με το κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό λαχανικό, τα κολοκυθάκια με έναν εξαιρετικά εύκολο τρόπο.  Θα εκπλαγείτε από την εμφάνιση και τη νοστιμιά της. Δεν έχετε παρά να τη δοκιμάσετε  και να συνοδεύσετε το ψητό ψάρι αλλά και ένα οποιοδήποτε άσπρο τυρί που γίνεται ψητό ή σαγανάκι. Μην ξεχάσετε το ψημένο ψωμάκι και μια παγωμένη μπίρα!


Τρίτη, 8 Μαΐου 2012

Κλασικά και εύκολα Spring Rolls με Γαρίδες

Τα Spring Rolls είναι πολύ δημοφιλή σε όλες τις χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ασίας, όπως την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ταιβάν, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, το Χονγκ Κογκ, την Ινδονησία, τις  Φιλιππίνες και τη Νότια Κορέα. Τα συναντάμε επίσης και στις κουζίνες των χωρών της Ν. Αμερικής (Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Κόστα Ρίκα) αλλά και στην Μεξικάνικη κουζίνα. Το όνομά τους μας παραπέμπει στην Άνοιξη και τα φρέσκα χορταρικά αυτής της εποχής.
Τα υλικά του γεμίσματος και ο τρόπος σερβιρίσματος των Spring Rolls διαφέρουν αρκετά από χώρα σε χώρα αλλά και από περιοχή σε περιοχή, μέσα στην ίδια χώρα. Φανταστείτε τι ποικιλία Spring Rolls υπάρχει στην Κίνα, τη μεγάλη αυτή Ασιατική χώρα!
Τα Spring Rolls διακρίνονται σε γλυκά, όπως αυτά της Α. και Β. Κίνας που γίνονται με αυγό και φρέσκα λαχανικά (Eggrolls), και τα αλμυρά, τα γνωστά μας Κινέζικα.
Διακρίνονται επίσης και από τον τρόπο σερβιρίσματος: τηγανητά ή «ωμά».
Τα «ωμά» φτιάχνονται από προμαγειρευμένα υλικά και τυλίγονται με πολύ  λεπτό φύλλο ρυζάλευρου, όπως στην Taiwan.  Εκεί μάλιστα αποτελούν και το παραδοσιακό έδεσμα της Cold Food Day (Ημέρας Κρύου Φαγητού) αλλά και της Tomb Sweeping Day (Ημέρας του καθαρισμού των Τάφων) που γιορτάζεται την Άνοιξη και είναι ημέρα μνήμης και σεβασμού των προγόνων.
Ως προς τα υλικά θα τα διακρίναμε σε χορτοφαγικά, που ήταν και μάλλον ακόμα είναι τα Spring Rolls των φτωχών που γίνονται από χορταρικά και Tofu και σε αυτά που περιέχουν κρέας (χοιρινό, κοτόπουλο, θαλασσινά), θα τα λέγαμε αυτά των πλουσίων!




Κυριακή, 6 Μαΐου 2012

Γλυκό ψυγείου με Μάνγκο και Ινδική Καρύδα

Όσο καλοκαιριάζει, σε όλους αρέσουν περισσότερο τα γλυκά ψυγείου που είναι δροσερά, έχουν όμορφα χρώματα και αρκετά φρέσκα φρούτα.  Είναι πράγματι χάρμα οφθαλμών και μετά έρχεται η χαρά της γεύσης!
Σας προτείνω, λοιπόν,  ένα εύκολο και νόστιμο γλυκάκι που έφτιαξα πρόσφατα και μας άρεσε πολύ. Συνδυάζει ζελέ με κρέμα  και δύο εξωτικές γεύσεις, του Μάνγκο και της Ινδικής Καρύδας. Κομμάτια φρέσκων φρούτων κάνουν το γλυκό πιο πλούσιο και συντείνουν στο καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Δοκιμάστε το!


Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012

Ντολμαδάκια με Κιμά και Φύλλα Μαρουλιού

Πολύ νόστιμα, ανοιξιάτικα ντολμαδάκια με τη γεύση του Φρικασέ, τυλιγμένα σε τρυφερά φύλλα μαρουλιού και συνοδευμένα με βελούδινη σάλτσα αυγολέμονου.
Τυλίγονται από την προηγούμενη μέρα, μαγειρεύονται γρήγορα και γίνονται αγαπημένο κύριο πιάτο. Μπορούν όμως να στολίσουν υπέροχα και έναν εορταστικό μπουφέ.
Αν δεν χρησιμοποιήσουμε αυγολέμονο, σερβίρονται και την επόμενη μέρα ζεστά, με λίγο χυμό λεμονιού.


Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

Χαρούμενη Πρωτομαγιά!

Καλή σας μέρα και χαρούμενη Πρωτομαγιά!

Ήλθε κι ο Μάιος, ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης, ο μήνας των χρωμάτων, των αρωμάτων και των λουλουδιών. Όλη η φύση «μάγεμα κι όνειρο, σε ομορφιά και χάρη», γιατί βρίσκεται «στην πιο καλή και τη γλυκιά της ώρα» που λέει και ο ποιητής. Παντού χρώματα και μεθυστικά αρώματα.

Για χρώματα κι αρώματα θα σας μιλήσω κι εγώ και θα σας γνωρίσω δύο πανέμορφα εξωτικά φυτά με υπέροχα άνθη.