Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012

Τα "Κίτρινα" και ένα νέο Βραβείο!

Πολύ εύκολα, μικρά, αφράτα cup cakes με υπέροχο άρωμα και γεύση πορτοκαλιού και σοκολατένια καρδούλα!
Το αλεύρι του καλαμποκιού, μαζί με το πορτοκάλι, έδωσε ένα εξαιρετικό κίτρινο χρώμα στο εσωτερικό τους και τα κράτησε πολύ αφράτα - όσα έμειναν!- και την επόμενη μέρα.
Τα πορτοκαλένια cup cakes διακοσμήθηκαν με κίτρινο γλάσο για να γίνουν χαρούμενα και ανοιξιάτικα!



Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012

Η Αραβική Τέχνη και ο Χρυσός



Σήμερα σας ετοίμασα ένα διαφορετικό ταξίδι,που δεν έχει σχέση με συνταγές αλλά με το κατ' εξοχήν πολύτιμο μέταλλο, το χρυσό, το πιο επιθυμητό σε όλες τις εποχές της ανθρώπινης Ιστορίας. Γι' αυτόν έγιναν πόλεμοι, ανακαλύψεις Νέων Χωρών, καταστράφηκαν λαμπροί πολιτισμοί και πανέμορφες πόλεις, γράφτηκαν ιστορίες προδοσίας, έγιναν σύμβολο δύναμης, χαρίστηκε με αγάπη και συνόδευσε βασιλιάδες στον αιώνιο ύπνο τους.

(Ψήγματα χρυσού)
Όσοι και όσες έχετε ταξιδεύσει στις Αραβικές χώρες,θα έχετε οπωσδήποτε επισκεφθεί τις υπαίθριες ή σκεπαστές αγορές, γνωστές ως souk. Εκεί θα έχετε αγοράσει εξωτικά προϊόντα της Ανατολής: μπαχαρικά, αρώματα και αρωματικές ρητίνες, μαργαριτάρια και ημιπολύτιμες πέτρες.
Θα έχετε όμως θαυμάσει τις εντυπωσιακές βιτρίνες με τα υπέροχα χρυσά κοσμήματα, που πολλά από αυτά είναι εξαιρετικής τέχνης.
Θαμπώνεται κανείς από την ποσότητα του χρυσού, την τέχνη της επεξεργασίας, τα μοναδικά σχέδια και δεν ξέρει τι να πρωτοθαυμάσει!




Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

Τιραμισού με Τσουρέκι και άρωμα Μαστίχας

Πανεύκολη και γρήγορη Τιραμισού, με ανάλαφρη, νόστιμη και όχι πολύ γλυκιά κρέμα τυριού, αρωματισμένη με λικέρ Μαστίχα που ταιριάζει απόλυτα με τα αρώματα του Πασχαλινού τσουρεκιού που χρησιμοποιούμε.
Σερβιρισμένη σε ποτήρια και όχι σαν ενιαίο κέικ προσφέρεται ευκολότερα και εντυπωσιάζει με το παιχνίδι των χρωμάτων της σοκολάτας!
Όσοι επιμένετε στην κλασική συνταγή θα τη βρείτε εδώ.









Σάββατο, 21 Απριλίου 2012

Τυρόπιτα με Κρέμα και άσπρα Ελληνικά Τυριά

Μια πίτα νόστιμη με Ελληνικά τυριά, από τις συνταγές της μητέρας μου. Χαίρομαι που τη μοιράζομαι μαζί σας! 

Η κρέμα με το σιμιγδάλι κάνει την υφή της πιο πλούσια, ενσωματώνει υπέροχα όλα τα υλικά, εξισορροπώντας τις διαφορετικές τους γεύσεις. Τα μπαχαρικά είναι απαραίτητα, γιατί τονίζουν γευστικά το αποτέλεσμα.
Αν φτιάξετε μόνες σας το φύλλο, τότε θα ενισχύσετε κατά πολύ τη γεύση της. Όπως κι αν είναι, δοκιμάστε να τη φτιάξετε και απολαύστε τη!


Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012

Αγκινάρες και Κουκιά με Nτομάτα

Οι αγκινάρες και τα κουκιά, τα αγκιναροκούκια, είναι ένα πολύ δημοφιλές φαγητό στην Ηλεία και το πρωτομαγειρεύουν, με φρέσκα υλικά, κομμένα από τα περιβόλια τους τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στο χωριό του συζύγου μου είναι το κατ’ εξοχήν φαγητό της Μεγάλης Πέμπτης. Το προτιμούν κοκκινιστό και το αρωματίζουν με φρέσκο μάραθο. Κι εγώ έτσι έμαθα να το μαγειρεύω!
Νομίζω ότι, μετά την υπερβολική κατανάλωση κρέατος που κάναμε, επιβάλλεται να μαγειρεύσουμε φρέσκα κι ανοιξιάτικα χορταρικά, με όποιον τρόπο μας αρέσει!




Παρασκευή, 13 Απριλίου 2012

Τα Σμυρναίικα

Τα κουλουράκια αυτά ταξίδευσαν από την άλλη άκρη του Αιγαίου, σε καιρούς δύσκολους, και πλημμύρισαν την κυρίως Ελλάδα με τα αρώματα της Ανατολής αλλά και τη νοσταλγία για τις Χαμένες Πατρίδες.
Αγαπήθηκαν κι εδώ πολύ, γιατί είναι μυρωδάτα και τραγανά, ζυμωμένα με φρέσκο βούτυρο, χωρίς αμμωνία αλλά με παραδοσιακά Πασχαλινά μπαχαρικά!
Μια αρχοντική παράδοση που εγγυάται ποιότητα και γεύση.






Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

Πασχαλινά Κίτρινα Αυγά βαμμένα με Turmeric και Saffron

Το Turmeric (Κουρκουμάς ή Κιτρινόριζα) είναι ένα Ινδικό μπαχαρικό με πιπεράτη και λίγο πικρή γεύση. Παράγεται από τη ρίζα του φυτού Curcuma Longa και θεωρείται ένα από τα θαύματα της Φύσης. Είναι χρωστικό μπαχαρικό με έντονο κίτρινο χρώμα, το βασικό συστατικό της σκόνης Curry και του χρωματισμού της μουστάρδας.
Στους λαούς της Ανατολής είναι γνωστό εδώ και χιλιετίες. Στο παρελθόν ήταν γνωστό με το όνομα "Indian saffron" και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του εμπορίου της Ινδίας.
Με το Turmeric οι πονηροί έμποροι μπαχαρικών νόθευαν το άλλο καταπληκτικό μπαχαρικό, τον Κρόκο (Saffron), το οποίο είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στον Πλανήτη. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Κουρκουμάς λέγεται και “ψευδοσαφράν”.
Πολλές πληροφορίες για τις θεραπευτικές ιδιότητες και τη χρήση στη μαγειρική του μπαχαρικού αυτού μπορείτε να διαβάσετε εδώ, από το εξαιρετικό site Kitchen Stori.es της Ζαμπίας.
Κι εμείς το Turmeric και και το Saffron, αυτά τα δύο θαυμαστά μπαχαρικά θα χρησιμοποιήσουμε για να βάψουμε Πασχαλινά αυγά με ένα λαμπερό, χαρούμενο κίτρινο χρώμα, να στολίσουμε το τραπέζι μας και να τα φάμε άφοβα.
Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Πρέπει όμως να χρησιμοποιήσουμε σκεύος για το βράσιμο των αυγών που να μην λεκιάζει και εμείς να φορέσουμε γάντια μιας χρήσης. Όπου πέσει η βαφή, πρέπει γρήγορα το μέρος να σαπουνιστεί και να ξεπλυθεί με νερό, για να μην παραμείνει ο λεκές για μέρες, όχι για πάντα!


Κυριακή, 8 Απριλίου 2012

Κουλουράκια Νηστίσιμα με Ταχίνι και Αμύγδαλα

Νηστίσιμα αλλά νόστιμα, μυρωδάτα, αφράτα, μπισκοτένια κουλουράκια! Είναι υγιεινά, χωρίς αυγά και πολύ ζάχαρη, με αλεύρι ολικής αλέσεως, ευεργετικό ελαιόλαδο, εξαιρετικό ταχίνι και σουσάμι. (Διαβάστε εδώ πληροφορίες).
Η διατροφική τους αξία ενισχύεται από τα αμύγδαλα και αρωματίζεται υπέροχα από το πορτοκάλι και το μαραθόσπορο, δύο γλυκά αρώματα της Ελληνικής φύσης που «έδεσαν» καταπληκτικά!
Θα γίνουν τα αγαπημένα σας, όχι μόνο όταν νηστεύετε!


Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

Ριζότο με Σπαράγγια

Το Σπαράγγι (Asparagus officinalis) ήταν γνωστό από τους αρχαίους χρόνους ως ένα σπάνιο και από τα πιο ακριβά  χορταρικά που μπορούσαν να γευθούν μόνο οι ανώτερες κοινωνικές τάξεις.
Είναι αυτοφυές φυτό των χωρών γύρω από τη Μεσόγειο. Στην αρχαία Αίγυπτο έχει βρεθεί η εικόνα του σε τοιχογραφίες των πυραμίδων που χρονολογούνται γύρω στο 5000π.Χ. και στη Μικρά Ασία γνώριζαν τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, ήδη από το 2000π. Χ.  Στην Ελλάδα εμφανίστηκε ως άγριο και  αυτοφυές φυτό σε πολλές υγρές, ημιορεινές περιοχές. Από τη Μεσόγειο διαδόθηκε στη Βόρεια Ευρώπη και από εκεί στη Βόρεια Αμερική.
Το Σπαράγγι έχει εξαιρετικές διαιτητικές και διουρητικές ιδιότητες, διότι ως υδατώδες λαχανικό περιέχει 90-95% νερό. Περιέχει ελάχιστες θερμίδες και μικρή ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων

Τα  Σπαράγγια είναι πλούσια σε:
  ·   βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως φυλλικό οξύ , θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3).
  ·   αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη E, καροτένιο (προβιταμίνη της βιταμίνης Α), οι  οποίες  εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και έχουν επίσης και ισχυρή αντικαρκινική δράση.
  ·   μέταλλα όπως φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαμηλά σε νάτριο και περιέχουν αρκετό κάλιο.
 
Σήμερα τα Σπαράγγια θεωρούνται απαραίτητα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, είτε φρέσκα, είτε μαγειρεμένα. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στις σαλάτες, στις μακαρονάδες, στις ομελέτες, στο ριζότο, στις τάρτες ή τις πίτες.
Αξίζει να τα βάλουμε στη διατροφή μας.

Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

Πρασοκεφτέδες αρωματικοί και νηστίσιμοι

Νηστίσιμοι, νόστιμοι και πολύ αρωματικοί χορτοκεφτέδες αποτελούν ένα χορταστικό καθημερινό πιάτο, συνοδευμένοι από μια ολόφρεσκη πράσινη σαλάτα. Θα τους αγαπήσουν όλοι!
Γίνονται επίσης και ένας ιδανικός μεζές για το ουζάκι, το κρασάκι ή τη μπύρα της παρέας!



Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Τα Τσουρέκια μου


Οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα τσουρέκια είναι δύσκολα και φοβούνται ότι θα αποτύχουν, αν επιχειρήσουν να τα φτιάξουν στο σπίτι. Όμως δεν είναι καθόλου δύσκολα, χρειάζονται μόνο χρόνο, υπομονή και όχι βιασύνη.
Οι θερμοκρασίες των υλικών, ο χρόνος ξεκούρασης της ζύμης και η αναμονή είναι οι βασικές προϋποθέσεις της επιτυχίας τους. «Τα ζυμώνουμε και τα ξεχνάμε για κάποιες ώρες», όπως λεει και η φιλενάδα μου η Βαγγελίτσα! Προσέχουμε επίσης να τα προετοιμάσουμε και να αφήσουμε τη ζύμη να φουσκώσει στο πιο ζεστό σημείο της κουζίνας μας, διότι εκεί θα φουσκώσει γρήγορα και όπως πρέπει.
Εσείς, αν φτιάξετε τσουρέκια για πρώτη φορά, πρώτα να ετοιμάσετε και να συγκεντρώσετε κοντά σας όλα τα υλικά. Μετά να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες και με υπομονή να αφήσετε τη ζύμη να φουσκώσει σιγά-σιγά και σωστά.
Κι όταν τα βγάλετε από το φούρνο, αφράτα και ροδοκόκκινα, θα πείτε ότι άξιζε η αναμονή. Θα έχετε φτιάξει τα πιο νόστιμα και αρωματικά τσουρέκια που θα μείνουν φρέσκα και τις επόμενες μέρες! Να το τολμήσετε!