Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Σαλάτα με ψητές πολύχρωμες Πιπεριές με Σκόρδο και Σούμακ

Μια πανεύκολη, πολύχρωμη, χαρούμενη και γευστικότατη σαλάτα ή ένα καλοδεχούμενο ορεκτικό  για μια οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση! Στολίδι για το τραπέζι μας όλες τις εποχές!
Οι πιπεριές ταιριάζουν εξαιρετικά με το σκόρδο, το ελαιόλαδο μετριάζει τη οξύτητα του ξυδιού και το Σούμακ (Sumac) προσθέτει ανατολίτικη πινελιά.
Μπορεί να συνοδεύσει ένα πιάτο με ποικιλία τυρών και ένα δροσερό κρασί της προτιμήσεώς μας ή ένα ζουμερό ψητό φιλέτο ενός φρέσκου ψαριού, ακόμα και μια ροδοψημένη μπριζόλα! Δεν κάνει διακρίσεις , μόνο “απαιτεί” αρκετές φέτες φρέσκου ψωμιού! Μην το παραλείψουμε!
Ό τι περισσεύσει θα μπει στο σάντουιτς ή θα προστεθεί στο κολατσιό της επόμενης ημέρας. Δεν συμφωνείτε;



Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Cup Cakes με Μήλο και χυμό Μανταρινιού

Νηστίσιμα μεν αλλά με πλούσια, μυρωδάτη και υγιεινή γέμιση και πολλά αρώματα! Μήλο, κανέλα, μανταρίνι κάνουν έναν υπέροχο συνδυασμό γεύσεων και αρωμάτων που ενισχύεται διατροφικά από τις σταφίδες και το ταχίνι.
Ετοιμάζονται εύκολα και γίνονται ανάρπαστα!


Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

25η Μαρτίου, ημέρα τιμής και μνήμης των Ελλήνων Αγωνιστών του 1821

Η Ελληνική επανάσταση υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 19ου αιώνα. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της Δυτικής Ευρώπης, προκάλεσε τη διάλυση της Ιεράς Συμμαχίας, ενέπνευσε διανοούμενους και καλλιτέχνες της δύσης και γέννησε το κίνημα του Φιλελληνισμού.


Πολλές επαναστάσεις είχαν ξεσπάσει παλιότερα στον ελληνικό γεωγραφικό χώρο ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία, πριν από την μεγάλη επανάσταση του 1821 αλλά απέτυχαν. Οι περισσότερες είχαν γενικά τοπικό χαρακτήρα, δεν ήταν προσεκτικά οργανωμένες και υποκινήθηκαν από ξένες Δυνάμεις.

Σουπιές με Λιαστές Ντομάτες και Μπύρα

Η σηπία, κοινώς η σουπιά (επιστημονικά sepia σηπία) είναι ένα Κεφαλόποδο. Ζει σε βάθος εκατό μέτρων, στις εύκρατες και ζεστές θάλασσες, ψαρεύεται πολύ εύκολα και είναι ένας νοστιμότατος και πολύ αγαπητός μεζές, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νηστείας.
Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τη σουπιά εκλεκτό αλλά ακριβό έδεσμα. Οι πτωχοί δεν μπορούσαν να την αγοράσουν! Αν και αφθονούσε τότε στις Ελληνικές θάλασσες, ειδικά σε μερικές περιοχές, όπως μαρτυρούν και τα παρακάτω τοπωνύμια:
α) Σέπια ή κάβο Σέπια, η κατάληξη της χερσονήσου του νομού της Μαγνησίας, β) στην ίδια περιοχή υπήρχε και η πόλη Σηπιάς, γ) Σήπεια, αρχαία πόλη της Αργολίδας, κοντά στην Τίρυνθα.
Τότε φημισμένες ήταν οι σουπιές των Θρακικών πόλεων Αβδήρων και Μαρώνειας. Τα κείμενα μαρτυρούν ότι συνήθιζαν να τις τηγανίζουν ή να τις βράζουν.
Ο Αριστοτέλης χαρακτηρίζει τη σουπιά ως το «πανουργότατον των μαλακίων», διότι χρησιμοποιεί τη μελάνη της για να εξαφανιστεί από τους διώκτες της. Σήμερα με τον όρο «σουπιά» χαρακτηρίζουμε τον άνθρωπο που ξεγλιστράει από τις δυσκολίες, το δόλιο και τον υποκριτή.
Ας τις μαγειρεύσουμε μεθώντας τες με λίγη μπύρα για να φτιάξουμε ένα  πεντανόστιμο νηστίσιμο πιάτο!


Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ρεβίθια με Πράσο και λιαστή Ντομάτα

Τα όσπρια είναι ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς που μας προσφέρει η Μητέρα Γη. Σε κάθε χώρα, σε κάθε ήπειρο υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες οσπρίων, όλες είναι εξίσου θρεπτικές.
Τα όσπρια είναι αγαπημένη τροφή των ανθρώπων από τα πολύ παλιά χρόνια. Περιέχουν πρωτεΐνες, γι αυτό και ονομάζονται "το κρέας του φτωχού", και μπορούν να υποκαταστήσουν ως ένα βαθμό τις ζωικές πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητες για τη διατροφή του ανθρώπου.
Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, σίδηρο και πληθώρα άλλων θρεπτικών συστατικών.
Η Ρεβιθιά (Ερέβινθος ο κοινός, Cicer arietinum) είναι ένα ποώδες φυτό με καταγωγή από την Ασία που ανήκει στην υποοικογένεια των ψυχανθών. Είναι μονοετές φυτό και καλλιεργείται για τους σπόρους του, τα γνωστά μας ρεβίθια.
Τα ρεβίθια καταναλώνονται βραστά ή μαγειρευμένα ως όσπρια, καβουρντισμένα ως ξηροί καρποί (τα γνωστά μας στραγάλια), γίνονται θρεπτικά άλευρα και μετά από επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο του καφέ. Είναι πλούσια σε φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο καθώς και βιταμίνες Β, Κ, Ε, και C.
Επομένως τα ρεβίθια αξίζουν να μπουν στο διαιτολόγιό μας και αν τα συνδυάσουμε με λαχανικά θα μας δώσουν ένα εξαιρετικό διατροφικά πιάτο!


Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Γαρίδες Biryani

Τo Biryani είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στην Ινδία. Είναι ένα πιάτο με βάση το ρύζι, συνήθως το Basmati, λαχανικά ή κρέας ή θαλασσινά και αρωματικά μπαχαρικά. Λένε ότι το έφεραν στην Ινδία οι Μογγόλοι  αυτοκράτορες. Σε μικρό χρονικό διάστημα το πιάτο αφομοιώθηκε από την τοπική μαγειρική παράδοση και σήμερα υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του κατά περιοχές.
Το ρύζι Basmati αρωματίζεται με Saffron (Κρόκο) και στα σπίτια σερβίρεται επιμελημένα σε στρώσεις. Αυτός ο τρόπος σερβιρίσματος συναντάται σε πολλές Ασιατικές κουζίνες, ειδικά στην Αραβική και την Περσική. Διαφέρει βέβαια το μείγμα των μπαχαρικών που χρησιμοποιείται σε κάθε χώρα και κάποια διαφορετικά υλικά προστίθενται στις παραδοσιακές, τοπικές συνταγές που τις κάνουν να ξεχωρίζουν: πχ. στην Αραβική κουζίνα χρησιμοποιούνται πολλοί ξηροί καρποί, ενώ στην Περσική πολλά λαχανικά.
Η συνταγή που σας δίνω είναι αυθεντική, σπιτική αλλά σε λίγο πιο ήπια εκδοχή, απ’ ό,τι συνηθίζεται στην Ινδία! Ίσως φανεί λίγο περίπλοκη η διαδικασία, αλλά, πιστέψτε με, το τελικό αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο!


Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Gorica ή Gorizia;

Καιρό έχω να σας ταξιδεύσω!
Ελάτε, λοιπόν, να πάμε στη Σλοβενία, σήμερα της Ευρώπης, πολύ παλιά επαρχία της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και κατόπιν της Αυστροουγγαρίας των Αψβούργων μέχρι το 1918.
Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μαζί με τη Σερβία και την Κροατία εντάχτηκε  στο Νοτιο-σλαβικό κράτος που το 1929 ονομάστηκε Γιουγκοσλαβία.
Για τη Σλοβενία και την πρωτεύουσά της, τη Ljubljana, σας έχω μιλήσει σε παλιότερες αναρτήσεις μου.

(Άποψη της πόλης, κεντρικός δρόμος)
Σήμερα θα σας γνωρίσω μια μικρή Σλοβενική πόλη που, αν και νέα, εντούτοις έχει τη δική της Ιστορία!
Ονομάζεται Gorica , για την ακρίβεια Nova Gorica (Νέα Γκορίτσα). Gora και μάλιστα Sveta Gora (Ιερό Βουνό ή Άγιο Όρος) ονομάζεται το υψηλότερο βουνό της περιοχής και από αυτό πήρε και η πόλη το όνομά της , Gorica, δηλαδή «μικρό βουνό».

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Μια εύκολη και νόστιμη Μανιταρόσουπα

Η λέξη μανιτάρι είναι υποκοριστικό της αρχαιοελληνικής αμανίτης. Η θρεπτική αξία των μανιταριών ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Τα θεωρούσαν μάλιστα εκλεκτή τροφή. Διάφοροι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η αμβροσία που ήταν το έδεσμα των θεών του Ολύμπου δεν ήταν παρά ένα μανιτάρι και μάλιστα ο αμανίτης (amanita muscaria). Το συγκεκριμένο είδος έχει παραισθησιογόνες ιδιότητες και οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν σ' αυτό μαγικές δυνάμεις.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, είναι πολύ ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες και  πλησιάζουν την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών
Tα μανιτάρια είναι πολύ αγαπητά πλέον σε όλους και αποτελούν ένα δημοφιλές υλικό σε όλες τις κουζίνες.

 

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Κολοκυθόπιτα Γλυκιά

Η παραδοσιακή πίτα της νηστείας, νόστιμη και μυρωδάτη που πάντα μου ξυπνάει νοσταλγικές μνήμες των παιδικών μου χρόνων.
Θυμάμαι ότι οι μεγάλες, χρυσοκίτρινες κολοκύθες περίμεναν υπομονετικά στην αποθήκη του σπιτιού μας, όχι για να μεταμορφωθούν σε πριγκιπικές άμαξες (!) αλλά να αξιοποιηθούν και να μετατραπούν σε μια υπέροχη γλυκιά πίτα που ήταν και είναι η αγαπημένη μου!
Στην παραδοσιακή συνταγή πρόσθεσα σκούρα ζάχαρη που καραμέλωσε τη γέμισή της και ενίσχυσε τη γεύση της.
Τα υλικά της είναι απλά αλλά η νοστιμιά της μοναδική!



Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Καλαμάρια Γεμιστά με Ρύζι

Η νηστεία μας δίνει την ευκαιρία να αποτοξινωθούμε, υιοθετώντας μια διατροφή περισσότερο υγιεινή αλλά και να θυμηθούμε ξεχασμένες γεύσεις και νόστιμες παραδοσιακές συνταγές. Αφού εκτιμήσουμε τη διατροφική τους αξία, να τις βάλουμε στο διαιτολόγιό μας και μετά το τέλος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Μια παραδοσιακή συνταγή θα σας θυμίσω σήμερα, ένα πιάτο νηστίσιμο, νόστιμο και πολύ εμφανίσιμο, με μια ιδανική επιλογή για τις ημέρες της νηστείας, τα καλαμάρια.
Τα καλαμάρια ανήκουν στα θαλασσινά, τα κεφαλόποδα, και είναι πλούσια σε φώσφορο, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Μας παρέχουν πρωτεΐνες και ελάχιστα λιπαρά, από τα οποία τα περισσότερα είναι τα πολύ χρήσιμα ω-3 λιπαρά οξέα. Αποτελούν, επίσης, πολύ καλή πηγή βιταμινών Β2, Β3 και Β12 και είναι εξαιρετική πηγή σεληνίου (100γρ. καλαμαριού καλύπτουν το 64% των καθημερινών μας αναγκών σε σελήνιο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της ανοσοποιητικής και αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού μας).
Ας τα τιμήσουμε, λοιπόν, όπως τους αξίζει!







Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Baba Ghanoush ( ή Ghannouj), η Αραβική Μελιτζανοσαλάτα (Αραβικά بابا غنوج)

Μια πολύ νόστιμη και αγαπημένη σαλάτα που προέρχεται από το Λίβανο αλλά είναι δημοφιλής σε όλον τον Αραβικό κόσμο.
Η νοστιμιά και η ιδιαίτερη γεύση της οφείλεται στον τρόπο ψησίματος της μελιτζάνας: στην κυριολεξία «καίγεται» πάνω στη φωτιά, η σάρκα της όμως παραμένει λευκή και αποκτά τη γεύση και το άρωμα του καπνιστού. Στη συνέχεια η καμένη φλοίδα αφαιρείται, η σάρκα τεμαχίζεται, αρωματίζεται με σκόρδο και νοστιμίζει με ελαιόλαδο και κύμινο. Με αυτά τα συστατικά η σαλάτα ονομάζεται Baba Ghanoush (Μπαμπαγκανούς).
Πολλές φορές όμως προσθέτουν αρκετό ταχίνι, που είναι πολύ αγαπητό σε όλη τη Μέση Ανατολή, και επιπλέον χυμό λεμονιού για να γίνει η σαλάτα περισσότερο λευκή. Τότε την ονομάζουν Mutabbal (Μουτάμπελ).
Σας προτείνω να τη δοκιμάσετε, γιατί είναι εύκολη και νοστιμότατη. Θα τη λατρεύσετε!


Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Στρούντελ με Μήλα, Μπανάνες και Χαλβά σε φόρμα

Ένα διαφορετικό Στρούντελ, με φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς, όπως το κλασικό, στο οποίο προσθέτουμε χαλβά από ταχίνι.
Το αποτέλεσμα είναι ένα υγιεινό, νόστιμο, νηστίσιμο και μυρωδάτο επιδόρπιο, αρκετά θρεπτικό αλλά χωρίς πολλή ζάχαρη. Είμαι σίγουρη ότι θα το αγαπήσετε.
Ποιος λέει ότι η νηστεία δεν έχει νόστιμα γλυκάκια;