Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Δύο νέα βραβεία!

Καλή σας μέρα, φίλες και φίλοι μου
Να ευχηθώ, λόγω της ημέρας, σε όλους τους bloggers-Εκπαιδευτικούς και στους μικρούς και μεγάλους μαθητές χρόνια πολλά, φωτισμένα και δημιουργικά!

Χαίρομαι πολύ , όταν παίρνω από εσάς ένα βραβείο. 
Το θεωρώ πολύ σημαντικό γεγονός και εξαιρετική τιμή. Γι’ αυτό πρόσθεσα και ιδιαίτερη σελίδα στο blog μου και έχω αναρτήσει εκεί όλα τα βραβεία, με τα οποία με τιμήσατε!

Φαντάζεστε τώρα τη χαρά μου, όταν η γλυκιά Κική του Tante Kiki μου χάρισε, όχι ένα, αλλά δύο νέα όμορφα βραβεία!

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Ψάρι Κινέζικο Γλυκόξινο ( Sweet and Sour Fish)


Η 23η Ιανουαρίου του 2012 ήταν η αυγή του έτους 4710 – κατά το Κινέζικο σεληνιακό ημερολόγιο – του έτους του αρσενικού (Yang) Μαύρου Δράκου του Νερού. Το στοιχείο του Νερού αντιπροσωπεύει τη σοφία και την ευφυΐα.
Ο Δράκος είναι ένα θρυλικό, ευοίωνο πλάσμα της Κινέζικης παράδοσης, που κατέχει μαγικές δυνάμεις. Συνδέεται με ισχυρά και απρόβλεπτα φυσικά φαινόμενα, όπως βροντές, καταιγίδες, τυφώνες, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλους, ακόμα και σεισμούς.
Η εικόνα του είναι μυστικιστική, θολή και ομιχλώδης και συμβολίζει την ουράνια εξουσία αλλά και τη δύναμη του αυτοκράτορα.
Μετά το 581μ.Χ. το σύμβολο του Δράκου υιοθετήθηκε από τους Κινέζους αυτοκράτορες ως εξέχον σύμβολο της Απαγορευμένης Πόλης των ανακτόρων. Έτσι βρέθηκε να διακοσμεί από τις φορεσιές τους μέχρι τις πόρτες, τις στέγες, τους ναούς, τα όπλα και τα οικιακά σκεύη.
Προς τιμήν αυτού του ευοίωνου Δράκου της Κινεζικής παράδοσης ας μαγειρέψουμε ένα κλασικό, νόστιμο κι αγαπημένο Κινέζικο φαγητό!


Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Ριζότο με Ρεβίθια

Στο Ριζότο χρησιμοποιούμε ρύζι με μικρό κόκκο, διότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αμυλοπηκτίνη.  Κατάλληλα είναι τα Ιταλικά ρύζια Arborio και Carnaroli αλλά, ως εισαγόμενα, είναι λίγο ακριβά.
Μας δίνουν όμως ένα επιτυχημένο Ριζότο, χυλωμένο και λίγο ζουμερό που πρέπει να σερβιριστεί αμέσως!
Αν όμως μας γίνει λίγο στεγνό, δε χάθηκε ο Κόσμος! Προσθέτουμε λίγο ακόμα ζωμό (αν έχουμε ) ή απλά ζεστό νερό. Αυτό το έξτρα υγρό στο τέλος θα κάνει τη διαφορά, διότι θα μετατρέψει το κολλημένο άμυλο του ρυζιού σε κρέμα και το Ριζότο σας θα φαίνεται υπέροχο!
Περισσότερα μυστικά επιτυχίας του Ριζότου εδώ.


Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

Κεφτεδάκια Γεμιστά με Φέτα ή Κουκουνάρι

Τα Κεφτεδάκια είναι τα αγαπημένα όλων! Ζουμερά, νόστιμα, μυρωδάτα, υπέροχα! Αν κρύβουν και επί πλέον νοστιμιές, τότε γίνονται σωστός πειρασμός!
Μπορούν να γίνουν νοστιμότατο μεζεδάκι σε ποικιλία για κρασάκι ή μπύρα αλλά και ένα νόστιμο και χορταστικό κύριο πιάτο, σερβιρισμένα με σπιτική σάλτσα ντομάτας και ροδοκόκκινες τηγανητές πατάτες ή, πιο διαιτητικά,  με μια ανάμεικτη πράσινη σαλάτα. Συνδυασμοί υπέροχοι, διαλέγουμε και παίρνουμε!



Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

Έχει και ο Χειμώνας χρώματα!

Τέλος οι ωραίες διακοπές στην Ελλάδα. Τέλος τα καλωσορίσματα και οι συγγενικές συναθροίσεις. Ανάμνηση και οι όμορφες συναντήσεις με παλιούς και νέους φίλους. Χαρήκαμε πάντως τη βροχή γιατί εδώ βρέχει σπάνια, το λίγο κρύο μας αναζωογόνησε αλλά, όταν ο καιρός αγρίεψε, τα πράγματα δυσκόλευσαν! Δυστυχώς έχουμε ξεχάσει το χειμώνα!



Επιστρέφοντας στη Τζέντα (Φωτογραφία πάνω) βρήκαμε κι εδώ "χειμώνα". Όμως μην τον φανταστείτε σαν της Ελλάδας. H θερμοκρασία 18-24º C!  

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Καροτόσουπα

Μια εκπληκτική, εύγεστη, χορταστική, χειμωνιάτικη χορτόσουπα, με ιδιαίτερη γεύση και εκπληκτικό, λαμπερό χρώμα. Ιδανική για πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο τραπέζι αλλά και εξαιρετική για τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια. Θα την αγαπήσετε!


 

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

Μπισκότα με Ινδοκάρυδο και Γιαούρτι

Εξαιρετικά εύκολα, αφράτα και νόστιμα μπισκότα, τραγανά εξωτερικά αλλά με ένα υπέροχο, τρυφερό εσωτερικό. Δεν έχουν καθόλου πρόσθετο άρωμα και αφήνουν την Ινδική Καρύδα να κυριαρχήσει!
Καταναλώνονται πολύ εύκολα και συνοδεύουν ιδανικά ένα αρωματικό τσάι αλλά και μια υπέροχη ζεστή σοκολάτα.




Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

Μια Μεσογειακή Στριφτή Τυρόπιτα

Με το που επέστρεψα, είχα και ένα ανέλπιστο, εξαιρετικό δώρο: δύο μεγάλα, πλούσια κομμάτια σπιτικής σφολιάτας! Τι τύχη! Η σπιτική σφολιάτα δε συγκρίνεται με αυτή του εμπορίου, είναι πιο νόστιμη αλλά απαιτεί κόπο και χρόνο και τέχνη μέχρι να ετοιμαστεί.
Σκεφτόμουν ότι χίλια δυο πράγματα μπορούσε να γίνει αυτή η υπέροχη ζύμη. Όμως εδώ και μέρες επιθυμούσα μια πίτα με σπιτικό φύλλο. Έτσι η απόφαση ήταν εύκολη: το ένα φύλλο θα γίνει μια νόστιμη πίτα με διαφορετική γέμιση από την κλασική, καθαρά Μεσογειακή.  
Έτσι κι έγινε. Ο πειραματισμός πέτυχε και το αποτέλεσμα νοστιμότατο. Έφαγαν κι όσοι στην αρχή πρόβαλαν ισχυρές αντιρρήσεις! Ζήτησαν μάλιστα «το πείραμα» να επαναληφθεί σύντομα!!!
Δοκιμάστε τη, χρησιμοποιώντας έτοιμη φρέσκια σφολιάτα. Θα σας αρέσει πάρα πολύ, τόσο η εμφάνιση της πίτας όσο και η εξαιρετική γεύση της!
 
 


Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

Ψωμάκια με νιφάδες βρώμης και γάλα

Αυτά τα μικρά, νόστιμα ψωμάκια με νιφάδες βρώμης και γάλα είναι ιδανικά για πρωινό, ξαναζεσταίνονται εύκολα, χωρίς να χάσουν τη φρεσκάδα τους, συνδυάζονται με βούτυρο και μαρμελάδα, ιδιαίτερα σπιτική, αλλά και με τυράκι. Εμείς τα δοκιμάσαμε και σάντουιτς και ήταν υπέροχα.
Η διαδικασία της παρασκευής τους δεν έχει ιδιαίτερη δυσκολία, παρά τα έξτρα υλικά, είναι η ίδια με εκείνη του σπιτικού ψωμιού. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν.


Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Πάνω από την Ιορδανία και τον Ιορδάνη Ποταμό

Η Ιορδανία είναι μια χώρα με πολιτιστική κληρονομιά χιλιάδων χρόνων, που επιφυλάσσει στον ταξιδιώτη πολλές εναλλαγές εικόνων, από τις ρωμαϊκές πόλεις του βορρά ως την πολύχρωμη έρημο του νότου. Γεμάτη μαγεία, σαν τα ανατολίτικα παραμύθια, η Γη της Παλαιάς Διαθήκης και του Λόρενς της Αραβίας, διατηρεί ακόμη και σήμερα, μεγάλο μέρος της αυθεντικότητας και της μαγείας της.
Η χώρα είναι περισσότερο γνωστή για τον περίφημο πολιτισμό των αρχαίων Ναβαταίων και τα θαυμάσια μνημεία στην αρχαία Πέτρα (φωτογραφία κάτω) και τη Νεκρά Θάλασσα.


Ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ιορδανίας είναι έρημος και στέπα και η ζωή σ’ αυτές τις περιοχές είναι ελάχιστη. Όταν, όμως, βλέπεις από ψηλά αυτό το αφιλόξενο τοπίο, μαγεύεσαι από τους καταπληκτικούς γεωμετρικούς σχηματισμούς που δημιουργεί η εναλλαγή ερήμου και στέπας.



Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Βασιλόπιτα-Κέικ με αποξηραμένα φρούτα

Η φετινή μας βασιλόπιτα ήταν διαφορετική και πολύ νόστιμη, με περισσότερα υλικά από τις παραδοσιακές βασιλόπιτες- κέικ. Τα αποξηραμένα φρούτα και το κονιάκ της έδωσαν μια εξαιρετική και πλούσια γεύση και την επιτυχία της υπέγραψε ο Στέλιος Παρλιάρος.
Ως βασιλόπιτα είναι εκπληκτική και αρέσει πάρα πολύ σε όλους αλλά νομίζω ότι και σαν καθημερινό κέικ, θα σας ενθουσιάσει! Δοκιμάστε τη!

 


Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012

Κέικ Καρότου

Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία! Ευτυχισμένο το 2012!
Καλή αρχή με μια υγιεινή και μυρωδάτη πρόταση για ένα νόστιμο και χορταστικό πρωινό. Τα καρότα και τα καρύδια έχουν μεγάλη διατροφική αξία και τα μπαχαρικά ενισχύουν και αναδεικνύουν τη γεύση τους και δημιουργούν ένα μείγμα αρωμάτων μοναδικό.
Εμείς το προτιμάμε απλό, μόνο με λίγη άχνη ζάχαρη. Εσείς, προαιρετικά,  μπορείτε να το συνδυάσετε με μια επικάλυψη κρέμας τυριού ή λευκό γλάσο ή λευκή σοκολάτα.