Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Τούρτα Σοκολάτα Καρό ή με Κερασάκια

Μια τούρτα εορταστική, εντυπωσιακή αλλά και νόστιμη με δύο κρέμες, μία λευκή και μία σοκολάτας. Στολισμένη με κερασάκια μαρασκίνο γίνεται περισσότερο Χριστουγεννιάτικη.
Το κέικ της είναι ένα σπιτικό, απλό παντεσπάνι σοκολάτας ή ακόμα κι ένα έτοιμο, διαμέτρου 24-26 εκ.
Δεν ξέρω αν σας αρέσει με ή χωρίς κερασάκια, δηλαδή λίγο ή πολύ στολισμένη. Όπως κι αν την προτιμάτε, είναι ένα εκ των προτέρων νόστιμο κέρασμα για τη γιορτή του συζύγου μου που είναι ανήμερα τα Χριστούγεννα!
Πολλές ευχές και σ΄εκείνον αλλά και σε όποιον από εσάς γιορτάζει τις μέρες των Χριστουγέννων.



Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Μελομακάρονα Γεμιστά με Καρύδι

Στην Ελλάδα τα μελομακάρονα δεν λείπουν από κανένα σπίτι κατά την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων. Η νηστεία, λοιπόν, έχει και τα νόστιμα και αρωματικά γλυκά – μπισκοτάκια.
Τα μελομακάρονα είναι απλά γλυκά, με βασικά υλικά το αλεύρι, το λάδι και το μέλι. Το καρύδι και τα μπαχαρικά τα κάνουν εορταστικά αλλά και πολύ θρεπτικά. Θεωρούνται επιτυχημένα, όταν λιώνουν στο στόμα, χωρίς να σε γεμίζουν σιρόπι.
Η συνταγή που σας δίνω είναι από τις σημειώσεις μου, δοκιμασμένη πολλά χρόνια και πάντα με επιτυχία. Μας δίνει περίπου 60-70 μελομακάρονα, ανάλογα με το μέγεθος, γεμισμένα με αρκετό καρύδι και μελωμένα μέχρι το εσωτερικό τους!

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Μια πολύ νόστιμη Σούπα Θαλασσινών

Είναι μια εύκολη, πολύ νόστιμη, τονωτική και χορταστική σούπα με εξωτική γεύση και εμφάνιση.
Η ιδέα ξεκίνησε από μια καταπληκτική chef του Αραβικού δορυφορικού καναλιού Fatafeat. Με τα υπόλοιπα ψαριών μετά το φιλετάρισμα, τα κεφάλια από τις γαρίδες, τις δαγκάνες των καβουριών φτιάχνει καταπληκτικές σούπες. Και λέω καταπληκτικές, γιατί τις έφτιαξα στο σπίτι και το αποτέλεσμα ήταν νοστιμότατο.
Γι’ αυτό, λοιπόν, σας προτείνω αυτή την εξαιρετικά νόστιμη σούπα που έγινε με υλικά θαλασσινών που δεν πέταξα αλλά τα φύλαξα στο ψυγείο και με διάφορα χορταρικά που διέθετα στο σπίτι.
Τολμείστε τη και θα με θυμηθείτε!





Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Γαρίδες στο Φούρνο με Σκόρδο και Πιπεριές

Ένα εξαιρετικό, νηστίσιμο φαγητό με πολύ αγαπημένα υλικά και την υπέροχη νοστιμιά του φούρνου. Είναι εξίσου νόστιμο με φρέσκες ή κατεψυγμένες γαρίδες.
Το φαγητό μπορεί να σερβιριστεί σαν κύριο πιάτο αλλά να γίνει κι ένα δελεαστικό μεζεδάκι για το ούζο ή τη μπύρα της παρέας.




Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Πίτσα Xορτοφαγική

Σε όλους μας αρέσει η πίτσα, με τυριά ή χωρίς και αποτελεί ένα ιδιαίτερα νόστιμο και γρήγορο βραδινό ή συνοδευτικό της μπύρας ή του κρασιού.
Ας τη φτιάξουμε στο σπίτι, γιατί τα υλικά της είναι απλά και ο τρόπος παρασκευής της εύκολος. Θα τη γεμίσουμε με ό τι θέλουμε και μας αρέσει. Θα έχει σίγουρη επιτυχία και θα μοσχοβολήσει ολόκληρο το σπίτι μας!




Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Φάβα με Φούλια (Ful) ή Κουκιά

Τα Φούλια (Ful) είναι όσπρια, δηλαδή μικρά κουκιά με άσπρο εσωτερικό. Μαγειρευμένα ονομάζονται «ful medames» και δίνουν ένα απλό και νόστιμο πιάτο φάβας που αποτελεί δημοφιλές καθημερινό πρωινό για τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων αλλά και των κατοίκων των χωρών της Μέσης Ανατολής.  
Ας τα μαγειρεύσουμε κι εμείς, νεωτερίζοντας λίγο, κι ας φτιάξουμε ένα εύκολο, νόστιμο, πιο ελαφρύ από το παραδοσιακό και νηστίσιμο πιάτο.


Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Σοκολατάκια Δίχρωμα

Σε όλους μας αρέσει ο συνδυασμός σοκολάτας και πορτοκαλιού. Με τη σοκολάτα όμως εξ ίσου ταιριάζει και το μανταρίνι, που της δίνει εξαιρετικό, φρέσκο άρωμα και ιδιαίτερη γεύση. Κι εγώ αυτόν το συνδυασμό τον αγαπώ περισσότερο.
Ας φτιάξουμε, λοιπόν, ωραιότατα, σπιτικά  σοκολατάκια, αρωματισμένα με χυμό και ξύσμα μανταρινιού και ας τα διακοσμήσουμε με λευκή σοκολάτα. Θα γίνουν εξαιρετικό κέρασμα από τα χεράκια μας ή ευπρόσδεκτο εορταστικό δωράκι σε φίλους αγαπημένους. Είναι βέβαιο ότι Θα μας ευγνωμονούν!


 

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Πέρκα Φιλέτο στο Φούρνο με Χορταρικά

Πολύ ελαφρύ και μυρωδάτο ψάρι, μια συνταγή της φίλης μου Κατερίνας Ν. που το μαγειρεύει εξαιρετικά και το λατρεύουν τα παιδιά της. Αρέσει και σ' εμάς πολύ και το μαγειρεύω αρκετά συχνά.
Είναι ένα νοστιμότατο πιάτο, με το ψάρι και τα χορταρικά να ανταλλάσσουν τις γεύσεις τους και να δημιουργούν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Πρωτότυπος είναι ο τρόπος κοπής των λαχανικών που ψήνονται γρηγορότερα και γίνονται νοστιμότατα. Δοκιμάστε το.