Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011

Φέτα ψητή στο φούρνο

Όταν ανάβουμε το φούρνο για να ψήσουμε ένα φαγητό, ας τον εκμεταλλευτούμε και ας ψήσουμε ταυτόχρονα και λίγο τυράκι φέτα. Θα φτιάξουμε έτσι μια παραλλαγή της κλασικής φέτας λαδορίγανη, με την οποία συνήθως συνοδεύουμε τα  λαδερά φαγητά μας.
Η φέτα όμως στο φούρνο αποκτά επιπλέον νοστιμιά, γίνεται πιο πικάντικη, ένα απλό αλλά νοστιμότατο μεζεδάκι  για τη μπύρα μας, το κρασάκι ή το ουζάκι μας.
Πρώτη φορά τη δοκίμασα σε ένα παραδοσιακό ουζερί της πλατείας Αβησσυνίας, πριν χρόνια, μετά από μια μεγάλη βόλτα στα υπαίθρια παλιατζίδικα της περιοχής - υπάρχουν, άραγε, ακόμα;  
Κι από τότε μπαίνει συχνά σαν ορεκτικό το τραπέζι μας ή γίνεται υπέροχο μεζεδάκι για την παρέα μας. Τολμείστε το κι εσείς και μόνο ευμενή σχόλια θα εισπράξετε!


Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

Κέικ Σοκολάτας Νηστίσιμο

Γνωρίζω πολύ καλά την αγάπη όλων μας για τη σοκολάτα γι αυτό είπα να σας κεράσω ένα νόστιμο, πανεύκολο - «all in one bowl” που λένε και οι ξένες συνταγές – αφράτο, νηστίσιμο και προπάντων σοκολατένιο κέικ! Είναι το αγαπημένο μας και είναι υπέροχο!


Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

Η "φωτεινή" και η "σκοτεινή" πλευρά της Σοκολάτας

Άλλη ανάρτηση είχα ετοιμάσει και μάλιστα από λάθος την ανέβασα και μετά την διέγραψα. Ποιος ο λόγος; Μια φίλη μου έστειλε μερικά βίντεο που αξίζει τον κόπο να τα δείτε κι εσείς, αν δεν τα ξέρετε ήδη, που αναφέρονται στη σοκολάτα που όλοι αγαπάμε. Το Διαδίκτυο με βοήθησε  να κάνω μια εισαγωγή στο θέμα μας.


Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

Αρνάκι Μαροκινό, της Φεζ (Fez Tajin)

Ένα από τα κατ’ εξοχήν παραδοσιακά πιάτα της Μαροκινής κουζίνας με το όνομα της γραφικότατης πόλης Fez ή Fes, γνωστό ως Fez Tajin, όταν μαγειρεύεται και σερβίρεται στο πήλινο χαρακτηριστικό σκεύος.
Το προσφέρουν σε σημαντικές οικογενειακές συγκεντρώσεις και γιορτές ή όταν θέλουν να τιμήσουν έναν επισκέπτη τους
Το αρνάκι μαγειρεύεται μόνο με μπαχαρικά, τζίντζερ και ζαφορά, χωρίς καθόλου χορταρικά. Η προσθήκη των δαμάσκηνων και των ξηρών καρπών κάνει αυτό το νόστιμο πιάτο εξαιρετικά ευπαρουσίαστο. 



Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

Μια Ντοματοσαλάτα και μια Καροτοσαλάτα : εύκολες, νόστιμες και διαφορετικές

Η μία από την Ανατολή και η άλλη από τη Δύση! Και οι δύο έχουν γνωστά και αγαπημένα υλικά αλλά με κάποιους συνδυασμούς που τις κάνουν μοναδικά γευστικές.
Η Ντοματοσαλάτα είναι Ινδική και έχει γίνει αγαπημένη μας. Τα υλικά που κάνουν τη διαφορά είναι το μαριναρισμένο κρεμμύδι και το αρωματικό κόλιανδρο, δημοφιλές υλικό της Ινδικής κουζίνας.
Η άλλη είναι μια νόστιμη παραδοσιακή σαλάτα από το  Μαρόκο, με καρότα, σκόρδο και αρωματικά μπαχαρικά. Τη δοκιμάσαμε πρόσφατα σε Μαροκινό εστιατόριο και μας άρεσε πολύ. Την έφτιαξα και στο σπίτι πανεύκολα και τώρα τη μοιράζομαι μαζί σας.
Ελπίζω να σας αρέσουν εξίσου και οι δύο!



Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

Μαρμελάδα Kυδώνι με Μήλο και ένα ωραίο βραβείο

Η ιδέα γι' αυτή τη μαρμελάδα ξεκίνησε από τη Λευκή Μαρμελάδα της φίλης Πηνελόπης αλλά στην πορεία άλλαξε «περιεχόμενο» και διαφορετική ποικιλία φρούτων συμμετείχαν στον πειραματισμό μου που έδωσαν, ειλικρινά, ένα αποτέλεσμα υπέροχο!
Αυτή η πανεύκολη και μάλλον χειμωνιάτικη μαρμελάδα έγινε γευστικότατη και μυρωδάτη και τελικά ανάρπαστη!




Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

Σε ένα Μαροκινό εστιατόριο

Πολύ καιρό είχαμε να επισκεφτούμε ένα Μαροκινό εστιατόριο. Η κουζίνα του Μαρόκου είναι από τις καλύτερες του Αραβικού κόσμου, χωρίς καυτερό πιπέρι, χρησιμοποιεί πολύ τον κρόκο/ζαφορά και κάποια πιάτα της είναι επηρεασμένα από την Ισπανική και την Ιταλική κουζίνα.



Όσοι έχουν ταξιδεύσει στο Μαρόκο, θα έχουν εντυπωσιαστεί από τα εκεί παραδοσιακά εστιατόρια, ιδιαίτερα αυτά που στεγάζονται σε αναπαλαιωμένα παλάτια (Riyadh ) και σερβίρουν ντόπιες συνταγές με συνοδεία μαροκινής μουσικής.

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

Φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα με τυρί

Μια πολύ νόστιμη, θρεπτική και μυρωδάτη σαλάτα που αποτελεί και ένα πλήρες γεύμα. Εμείς τη λατρεύουμε και την τρώμε αρκετά συχνά, με λεμόνι όχι με ξύδι. Κάθε φορά  όμως χρησιμοποιώ και διαφορετικό τυρί για να  αλλάζει εμφάνιση και γεύση.
Εσείς να κάνετε τη δική σας επιλογή και να την απολαύσετε.


Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Κοτόπουλο Tikka ή Ινδικό σουβλάκι

Η λέξη Tikka στα Hindi και Urdu σημαίνει κομμάτια, μπουκιές. Επίσης έτσι ονομάζεται και ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της Ινδικής κουζίνας που φτιάχνεται με κομμάτια κοτόπουλου, μαριναρισμένα σε γιαούρτι με πολλά αρωματικά και μπαχαρικά και μετά γίνονται χρυσαφένια σουβλάκια. Το κοτόπουλο Tikka  είναι ένα φαγητό πανεύκολο, πάρα πολύ νόστιμο, υγιεινό, όλο χρώμα και αρώματα.
Μεταξύ των μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται συμπεριλαμβάνεται και το θαυματουργό turmeric ( κιτρινόριζα ή κουρκουμάς).
Σας προτείνω να διαβάσετε τις εξαιρετικές πληροφορίες για τις ιδιότητες, τη διατροφική αξία, τα ευεργετήματα στην υγεία μας και τον τρόπο αξιοποίησης του turmeric  στην καθημερινή μας διατροφή στο blog Kitchen Stori.es.


Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

Πάστα Φλώρα, η Αγαπημένη

Η πιο γνωστή, κλασική και αγαπημένη τάρτα, με το όμορφο, χαρακτηριστικό, δικτυωτό τελείωμα είναι ιδανική για πρωινό ή απογευματινό καφέ.
Η συνταγή που σας δίνω είναι από τα παλιά μου τετράδια, δοκιμασμένη πολλές φορές και με σίγουρη επιτυχία.
Στη βάση αυτής της τάρτας χαρίζουν το άρωμά τους τα  εσπεριδοειδή - λεμόνι, πορτοκάλι, περγαμόντο - είναι αφράτη και τραγανή, σαν μπισκότο, όμως δε διαλύεται στο κόψιμο. Γίνεται όσο θέλουμε γλυκιά και διαίτερα το άρωμα πορτοκαλιού, νομίζω, της ταιριάζει απόλυτα. Στη γέμισή της αξιοποιούμε τις σπιτικές μαρμελάδες και, όταν την ψήνουμε, η κουζίνα μας πλημμυρίζει με αρώματα πορτοκαλένια!