Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Η μέρα έχει τη δική της Ιστορία!

Λίγες φωτογραφίες, σκέψεις και σχόλια, έτσι για την ιστορία . . .

Το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν.
Πρωί 28ης Οκτωβρίου 1940

"Αι Ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουσιν από της 05:30 ώρας της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής Μεθορίου.
Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του Πατρίου εδάφους."



Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

Σκεπαστή Τάρτα με Πιπεριές και Τυριά

Μια τάρτα νόστιμη και ευπαρουσίαστη με πολύ τραγανό φύλλο, που θα την απολαύσετε και θα την αγαπήσετε. Στο περιεχόμενό της κρύβει τα χρώματα του καλοκαιριού και η γεύση της είναι καθαρά Μεσογειακή. Το φύλλο της γίνεται πανεύκολα και στη γέμισή της μπορούμε να αξιοποιήσουμε υλικά που υπάρχουν στο σπίτι σε μικρές ποσότητες.
Είναι μια παλιά μου συνταγή, βελτιωμένη και ανανεωμένη! Δοκιμάστε τη.


Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

Kheer ή Ινδική πουτίγκα ρυζιού

Ένα εύκολο και μυρωδάτο Ινδικό γλυκό που θυμίζει το δικό μας ρυζόγαλο αλλά σε μια πιο πλούσια και αρωματική εκδοχή. Σε κάθε παραδοσιακή γιορτή στην Ινδία είναι απαραίτητο το εορταστικό μενού να περιλαμβάνει και Kheer, που στα Hindi σημαίνει γλυκιά πουτίγκα. Το Kheer είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα γλυκά των Ινδών. Στη νότια Ινδία είναι γνωστό και με το όνομα Payasam Pal (= πουτίγκα γάλακτος).
Επειδή η Ινδία είναι μια μεγάλη χώρα, υπάρχουν πολλές εκδοχές της συνταγής αυτής, με μικρές διαφορές κατά περιοχές, όπως με ή χωρίς ξηρούς καρπούς, αλλά τα βασικά συστατικά της είναι το ρύζι και το γάλα. Η συνταγή που ακολουθεί είναι σπιτική.



Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

Μπιφτέκια φούρνου με φέτα

Μπιφτέκια, αγαπημένα όλων, ροδοκόκκινα, μυρωδάτα και  νοστιμότατα. Η ντομάτα και η φέτα δεν προσθέτουν μόνο εμφάνιση αλλά και γεύση.
Το αποτέλεσμα τιμάται πάντα από όλη την οικογένεια.

Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011

Ζαμπονοτυροπιτάκια με σπιτική ζύμη

Μια κλασική αλλά αγαπημένη συνταγή. Πολύ νόστιμα τα ζαμπονοτυροπιτάκια που ετοιμάζονται και καταναλώνονται πολύ γρήγορα! Σερβίρονται ζεστά, σαν ορεκτικό ή σνακ, αλλά μπαίνουν άψητα στην κατάψυξη, τοποθετημένα μέσα σε αεροστεγές μπολ σε σειρές, με αντικολλητικό χαρτί ενδιάμεσα.
Αυτή η συνταγή είναι της μικρής ανιψιάς μου, της Ελίνας, για τις δημιουργίες της οποίας είμαι πολύ υπερήφανη!



Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011

Ινδική Σαλάτα με Γιαούρτι

Επειδή υπάρχουν ακόμα σταφύλια, ας φτιάξουμε μια εξωτική σαλάτα με το αγαπημένο υλικό της Ινδικής κουζίνας, το γιαούρτι!
Το γιαούρτι στην Ινδία το χρησιμοποιούν πολύ, στα φαγητά, τις σάλτσες, τα γλυκά αλλά και τις σαλάτες, διότι μετριάζει τη γεύση των ισχυρών μπαχαρικών.
Εμείς την έχουμε δοκιμάσει και μας άρεσε πολύ, γιατί είναι μια σαλάτα πανεύκολη, ιδιαίτερη αλλά και πολύ νόστιμη. Είναι ιδανική να συνοδεύσει φαγητά φούρνου αλλά και άλλα πικάντικα, όπως πιάτα με curry.


Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Ένα ακόμα όμορφο βραβείο!

Καλημέρα, φίλες και φίλοι μου

Κι εσείς θα συμφωνείτε-πιστεύω-ότι είναι πολύ όμορφο να αρχίζει η μέρα αισιόδοξα και με όμορφες εκπλήξεις, όπως έγινε με τη σημερινή.

Πρωί-πρωί βρήκα να με περιμένει αυτό το υπέροχο βραβείο από τη γλυκιά Κική του Tante Kiki και με συγκίνησε πολύ. Κάθε βραβείο είναι μια μικρή αναγνώριση και μια μεγάλη τιμή!
Σε ευχαριστώ πολύ, Κικίτσα, και σου εύχομαι από καρδιάς να διατηρήσεις την ευαισθησία και την αισιοδοξία σου, κόντρα στους δύσκολους καιρούς, και να είσαι πάντα χαρούμενη και δημιουργική.



Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Κέικ ή Tσουρέκι με Σοκολάτα και Σταφίδες

΄Ενα πολύ αφράτο κέικ με όλα τα αρώματα και τη γεύση του τσουρεκιού ή ένα τσουρέκι νόστιμο, πολύ εύκολο που γίνεται πολύ αγαπημένο πρωινό.
Γίνεται γρήγορα, γιατί δεν χρειάζεται πολύ χρόνο ούτε και πολύ ζύμωμα, όπως τα παραδοσιακά τσουρέκια και δεν περιέχει πολλά αυγά. Δεν υστερεί όμως σε τίποτα από αυτά. Δοκιμάστε το και θα πειστείτε.
Η συνταγή αυτή είναι από τους θησαυρούς των σημειώσεών μου -έτσι τις ονομάζω-πάνω σε παλιά τετράδια με πολλές συνταγές! Καιρός να τις αξιοποιήσω.


Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011

Χειμωνιάζει . . .

Χειμωνιάζει ακόμα και εδώ στη χώρα όπου ζω, κοντά στον Τροπικό του Καρκίνου!

Ο Τροπικός του Καρκίνου (ή βόρειος τροπικός) είναι ένας από τους πέντε βασικούς νοητούς κύκλους γεωγραφικού πλάτους στη χαρτογράφηση της Γης. Βρίσκεται παράλληλος με τον ισημερινό της Γης σε απόσταση 23° 26′ 22″ βόρεια.

Μην περιμένετε να περιγράψω χειμώνα με κρύο, βροχές και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, όπως στην Ελλάδα. Εδώ το καλοκαίρι σιγά-σιγά μετατρέπεται σε πραγματικό αλλά λίγο υγρό φθινόπωρο, τα απογεύματα γίνονται αρκετά δροσερό και νυχτώνει νωρίς. Η δύση όμως είναι ένα μεγαλείο!

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Curry λαχανικών

Παλιότερα είχα δημοσιεύσει το κοτόπουλο με κάρυ, μια από τις πολλές συνταγές με κάρυ που μαγειρεύω στο σπίτι, γιατί μας αρέσει πολύ η Ασιατική κουζίνα.
Έχω πειραματιστεί πολύ, πριν καταλήξω στις συγκεκριμένες συνταγές που σας προτείνω και έχω μειώσει την ποσότητα μερικών υλικών.
Η σημερινή συνταγή για Ινδικό κάρυ λαχανικών είναι γρήγορη και εύκολη , όχι πάρα πολύ καυτερή αλλά πολύ νόστιμη.
Τα λαχανικά που χρησιμοποίησα είναι τα βασικά της αυθεντικής Ινδικής συνταγής, πάντα φρέσκα και όχι κατεψυγμένα, και δεν πρόσθεσα γιαούρτι, γιατί δεν έγινε ιδιαίτερα καυτερό.
Εσείς, βέβαια, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα του τσίλι, φρέσκο ή σε σκόνη,  αν θέλετε το κάρυ σας να γίνει πραγματικά Ινδικό!


Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

Το curry που γνωρίζουμε και άλλα δύο που ίσως αγνοούμε

Ας κάνουμε πάλι ένα ταξίδι αρωμάτων, χρωμάτων και γεύσεων  στις μακρινές χώρες της Ασίας, απ' όπoυ μας έρχονται πραγματικοί θησαυροί! Μας προσκαλεί το κάρυ κι αρωμάτισε για χάρη μας το δρόμο. Ξεκινάμε;

Όταν λέμε κάρυ, εννοούμε ένα τυποποιημένο μπαχαρικό της αγοράς σε μορφή σκόνης που δίνει στα φαγητά μας μια γεύση Ανατολής.
Όμως κάνουμε λάθος! Το κάρυ δεν είναι ένα ούτε δύο αλλά δέκα έως σαράντα μπαχαρικά, τριμμένα στο γουδί και μερικά ακόμα μυρωδικά σε διάφορες αναλογίες,όπως κρόκος, μαυροπίπερο, κόλιαντρο, κανέλλα, γαρίφαλο, πιπεριά, κάρδαμο, κουρκουμάς, πιπερίτσα τσίλι, τζίντζερ, κάρδαμο και άλλα πολλά!


(Διάφορα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται για τα μείγματα του κάρυ)

Από αυτά τα διάφορα τριμμένα μπαχαρικά προέρχεται η κίτρινη, μυρωδάτη σκόνη του εμπορίου που γνωρίζουμε και κυκλοφορεί σε δύο μορφές, απαλή και δυνατή.

(Μείγμα κάρυ του εμπορίου)

Όμως οι Ινδοί ή οι Πακιστανοί δεν ονομάζουν κάρυ αυτό το μείγμα των μπαχαρικών αλλά μασάλ (masala). Έχει διαφορετικό χρώμα, διότι χρησιμοποιούν άλλη ποικιλία μπαχαρικών και είναι για μας καυτερό.


(Μείγμα Masala για κοτόπουλο, αρκετά καυτερό)

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011

Μοσχαράκι κοκκινιστό και φουρνιστό

Μια άλλη εκδοχή κοκκινιστού, πολύ νόστιμη και ευπαρουσίαστη. Στα υλικά προστέθηκαν πατατούλες τηγανητές, αγαπημένες μικρών και μεγάλων. Τα πήλινα σκεύη, ατομικά ή για δύο, ψήνουν μοναδικά το φαγητό και τα τυράκια προσθέτουν γεύση και ελκυστική εμφάνιση.
Δοκιμάστε το!