Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Cup Cakes με Γιαούρτι και Σταγόνες Σοκολάτας

(Για 12 μικρά κέικ)
Λατρεύω αυτά τα μικρά κέικ, διότι όσο εύκολα ετοιμάζονται και ψήνονται άλλο τόσο εύκολα καταναλώνονται! Είναι πάντα ευπρόσδεκτα από όλους, ιδανικά για πρωινό, για το Σχολείο και το Γραφείο.
Σου αφήνουν πλήρη ελευθερία να κάνεις πολλούς συνδυασμούς υλικών, να νεωτερίσεις με επιτυχία και να ευχαριστήσεις και τους πιο απαιτητικούς. Είναι ευπαρουσίαστα, κρύβουν γευστικές εκπλήξεις, στολίζονται ελκυστικά αλλά και απλά συνοδεύουν ιδανικά το καφεδάκι ή το τσάι μας.
Σας κερνάω, λοιπόν, νόστιμα, μυρωδάτα και ζουμερά muffins με κρυμμένα κομματάκια σοκολάτας και άρωμα λεμονιού!

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Αμπελοφάσουλα με αρνάκι στο φούρνο

Το καλοκαίρι στις διακοπές μας στην Ελλάδα δοκιμάσαμε αμπελοφάσουλα στο φούρνο με ντοματούλα, όπως τα μαγειρεύει μία ξαδέλφη μου - τα φασολάκια βέβαια ήταν του κήπου της!
Μας άρεσαν πολύ, γιατί τα φασολάκια αλλά και τα φαγητά φούρνου είναι τα αγαπημένα μας.
Γυρνώντας εδώ τα μαγείρεψα κι εγώ στο φούρνο, ενισχύοντάς τα μάλιστα με κρεατάκι, οπότε έγιναν πραγματικά πεντανόστιμα. Τρυφερά απελοφάσουλα, λοιπόν, όχι μόνο σαλάτα ή στην κατσαρόλα αλλά και στο φούρνο. Αν ο συνδυασμός αυτός σας αρέσει, δοκιμάστε τον και πείτε μου τις εντυπώσεις σας.


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Μελιτζανόπιτα

Δοκιμάστε τη όσο ακόμα υπάρχουν μελιτζάνες.
Πρόκειται για μια νοστιμότατη και χορταστική πιτούλα με μελιτζάνες, τραγανό σπιτικό φύλλο και αρωματικά χόρτα. Η μελιτζάνα «χάνεται» μέσα στη γέμιση κι αφήνει μια γλύκα που ταιριάζει απόλυτα με το πικάντικο των τυριών.
Τρώγεται ζεστή σαν κύριο πιάτο, γίνεται μεζεδάκι ή ένα υγιεινό και χορταστικό κολατσιό στο Σχολείο ή το Γραφείο.
Την πιτούλα αυτή την έμαθα από τη φίλη μου Εύη Π. που την έφτιαχνε τακτικά για να «κρύβει» μέσα τον κιμά που δεν τον τρώει η κόρη της και προτιμά τα λαχανικά!
"Κρύψτε" κι εσείς υλικό που θα τη νοστιμίσει αλλά δε θέλετε να φανεί.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Fuggerei, οι παλαιότερες κατοικίες απόρων στον Κόσμο

Η Fuggerei είναι το παλαιότερο συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών για τη στέγαση απόρων στον Κόσμο.
Πρόκειται για έναν περιφραγμένο οικισμό εντός της πόλης του Augsburg της Βαυαρίας, όπου μπορούσαν να στεγαστούν οι άποροι πολίτες της.
(Η κύρια είσοδος του οικισμού)

Το όνομά του ο οικισμός το πήρε από την οικογένεια Fugger και ιδρύθηκε το 1516 από τον Jacob Fugger το νεώτερο.
Η οικογένεια Fugger πλούτισε από την υφαντουργία και το εμπόριο. Αργότερα ασχολήθηκε με την εξόρυξη του ασημιού και το εμπόριο με τη Βενετία. Η οικογένεια είχε άριστες σχέσεις με το Βατικανό και έγινε χρηματοδότης της βασιλικής οικογένειας των Αψβούργων. Μάλιστα ο ίδιος ο Jacob Fugger χρηματοδότησε την επιτυχή εκλογή του Καρόλου του V ως αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 1519 .

(Αναμνηστική πλάκα πάνω από την είσοδο)

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Τηγανόψωμο

Αυτό το ροδοκόκκινο, τραγανό ψωμάκι με γυρίζει πίσω στα παιδικά μου χρόνια. Θυμάμαι ότι στο σπίτι μου, κάθε φορά που ζύμωναν φρέσκο ψωμί, πάντα περίσσευε - σκόπιμα! - ένα κομμάτι ζύμης για να "κρύψει" κομματάκια φέτας και να γίνει ένα ζεστό και λαχταριστό τηγανόψωμο!
Και τώρα, όταν εγώ ζυμώνω, μου περισσεύουν - σκόπιμα!- κομματάκια ζύμης για να γίνουν μικρά τηγανόψωμα. Όλοι είμαστε ευχαριστημένοι, ακόμα και με λίγες τραγανές μπουκίτσες.
Δοκιμάστε κι εσείς να φτιάξετε αυτό το εύκολο αλλά νόστιμο ψωμάκι και απολαύστε το ζεστό-ζεστό με λίγες φετούλες ντομάτας και ελίτσες. Δεν θα υπάρξει τίποτα πιο νόστιμο!
Όμως και κρύο μπορεί να πάει στο Σχολείο αλλά και στο Γραφείο κι ας μοιραστεί με τους συναδέλφους! 


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Σολομός στο Φούρνο με Φινόκιο

(Για δύο μερίδες)
Απλή και εύκολη συνταγή και ένα αποτέλεσμα μεγαλείο.
Σολομός ο αγαπημένος, παρέα με μυρωδάτα χορταρικά και άρωμα φούρνου, ένας συνδυασμός που θα σας μείνει αξέχαστος.


Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Αρωματική πάστα ελιάς

Ένα γρήγορο, πανεύκολο, πικάντικο και αρωματικό ορεκτικό ή μεζέ για τσικουδιά ή για τσίπουρο από τα χεράκια μας.
Μπορούμε επίσης να τη χρησιμοποιήσουμε στα σάντουιτς, στις πίτσες, να προσθέσει πικάντικη γεύση στον ντάκο ή πάνω σε βουτυρωμένες και ψημένες φέτες μπακέτας να αποτελέσει ένα ελαφρύ βραδινό.


Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Φακές σαλάτα με άγγιγμα Ανατολής!

Μια διαφορετική σαλάτα, νόστιμη και δροσερή, που αποτελεί ένα πλήρες και χορταστικό πιάτο. Παραλείποντας το αλλαντικό και το τυρί γίνεται νηστίσιμη, χωρίς να υστερήσει καθόλου σε νοστιμιά.
Ξεφεύγουμε αρκετά από τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος της φακής και πλησιάζουμε περισσότερο την Αραβική παράδοση.


Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Κεφτεδάκια Φούρνου, Καλοκαιρινά

Τα κεφτεδάκια είναι ένα πολύ αγαπημένο φαγητό ή μεζεδάκι. Συνήθως τα τηγανίζουμε και γίνονται ομολογουμένως νοστιμότατα. Αν τα συνοδεύσουμε με τηγανητές πατάτες, τότε γίνονται ένα πιάτο πειρασμός. Ποιος μπορεί να αντέξει και να μη δοκιμάσει;
Η δική μου εκδοχή είναι πιο ελαφριά, διότι δεν χρειάζονται τηγάνισμα και τη λέω καλοκαιρινή, γιατί τα κεφτεδάκια συνοδεύονται από φρέσκα καλοκαιρινά χορταρικά και κάνουν ένα συνδυασμό νοστιμότατο και ένα πιάτο «χάρμα οφθαλμών»! 
Μια δοκιμή θα σας πείσει!



Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Κέικ Δίχρωμο με Καφέ Espresso

Το κέικ αυτό είναι από τα αγαπημένα μου, διότι δεν έχει πολλά αυγά και ζάχαρη. Ανήκει στην κατηγορία των coffee cakes, δηλαδή αυτών που συνοδεύουν το καφεδάκι μας αλλά τυχαίνει να περιέχει και καφέ που του δίνει μια ξεχωριστή γεύση. Είναι ένα αφράτο και γευστικό κέικ, ιδανικό για τον πρωινό μας καφέ.
Σαν απογευματινό κέρασμα μπορούμε να το προσφέρουμε σκέτο ή να το συνοδεύσουμε με παγωτό καϊμάκι ή μόκα. Εσείς δοκιμάστε το, όπως σας αρέσει!