Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011

Φανουρόπιτα, Παραδοσιακή και Μυρωδάτη

Κάθε χρόνο την παραμονή της εορτής του Αγίου Φανουρίου (η εορτή είναι στις 27 Αυγούστου) η μητέρα μου συνήθιζε να φτιάχνει το παραδοσιακό νηστίσιμο και μυρωδάτο κέικ/πίτα, τη φανουρόπιτα. Η παρασκευή του ήταν μια τελετουργία. Τα υλικά τα έβαζε με μια ορισμένη σειρά: πρώτα αναμείγνυε τα στερεά και μετά πρόσθετε τα υγρά και φτιάχνοντας την πίτα " μελετούμε" αυτό που θα ζητούσε από τον Άγιο Φανούριο. Γιατί ο Άγιος μπορεί να βρει και να φανερώσει ό τι έχασε ο καθένας, έτσι υπόσχεται το όνομά του! Φανούριος = φαίνω, φανερώνω!
Το απόγευμα πήγαινε την πίτα μαζί με τις άλλες γυναίκες στον εσπερινό στο μικρό εκκλησάκι, λίγο πιο μακριά από το σπίτι μας, για να την ευλογήσει ο ιερέας και στη συνέχεια να τη μοιράσει σε όλους ως ευλογία, για να συγχωρέσουν τη μητέρα του Αγίου που η παράδοση τη θέλει σκληρή και άπονη.
Τα υλικά της φανουρόπιτας ήταν 7 ή 9, πολλαπλάσιο του τρία, μια παράδοση που έρχεται από την αρχαία Ελλάδα και τους Πυθαγόρειους που μίλησαν για την «ιερότητα» κάποιων αριθμών.
Άρα η φανουρόπιτα δεν είναι ένα απλό κέικ αλλά ένα γλύκισμα τελετουργικό. Να αποφασίσετε κι εσείς φέτος να φτιάξετε, κι εγώ να σας ευχηθώ αυτή η συνταγή να σας «φανερώσει» αρώματα και γεύσεις Παράδοσης και πολλή ευτυχία και χαρά στη ζωή σας!

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011

Καλοκαίρι στην Αραβική Χερσόνησο

Η μεγάλη Ασιατική χερσόνησος της Αραβίας ή Αραβική Χερσόνησος είναι ουσιαστικά ένα τεράστιο οροπέδιο. Περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες αμμώδεις ερημικές περιοχές του Κόσμου, όπως το «al Khali» (Empty Quarter) ή Μεγάλη Αραβική έρημος,νότια που είναι μια άλλη Σαχάρα, και το Nafud στα βόρεια.
Η Αραβία δεν έχει καμία λίμνη ή μόνιμο ποταμό, μόνο wadis (ρέματα), τα οποία είναι ξερά και αποκτούν λίγο νερό κατά τη σύντομη περίοδο των βροχών. Οι δρόμοι όμως του νερού παραμένουν χαραγμένοι στην επιφάνεια της γης και προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα, αν τους δεις από ψηλά.
Το κλίμα είναι εξαιρετικά ζεστό και ξηρό, εκτός από τις παραλιακές περιοχές που επηρεάζεται κάπως από τη θάλασσα. Έτσι το καλοκαίρι στην Αραβική Χερσόνησο είναι πολύ ζεστό, ιδιαίτερα τον Αύγουστο, διότι η θερμοκρασία καθημερινά ξεπερνά τους 45° C και πολλές φορές φτάνει και τους 55º!
Οι άνθρωποι στις πόλεις, αν και είναι καταπράσινες, ζουν και εργάζονται μέσα σε κλιματιζόμενους χώρους: σπίτια, αυτοκίνητα, καταστήματα, εστιατόρια. Αρκετοί άνθρωποι βέβαια εργάζονται έξω σε δύσκολες συνθήκες!

Στη χερσόνησο υπάρχουν και αρκετές ορεινές περιοχές, όπως η περιοχή του Asir στη Σαουδική Αραβία με υψόμετρο 2200 μέτρα, κοντά στα σύνορα με την Υεμένη. Στην περιοχή αυτή υπάρχει το Εθνικό Πάρκο του Asir, ένα από τα μεγαλύτερα Εθνικά Πάρκα του Κόσμου με μεγάλη οικολογική σημασία και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Το Πάρκο καλύπτει πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα και εκεί βρίσκεται το υψηλότερο βουνό της χώρας, το Jebel Sawdah, με υψόμετρο περίπου 3000 μέτρα.
Από τις κορυφές και τις πλαγιές του η θέα των φαραγγιών και των κοιλάδων είναι καταπληκτική.

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011

Μελιτζάνες και πιπεριές με ντομάτα

Μια καλοκαιρινή συνταγή με μελιτζάνες, πιπεριές και ντομάτες νοστιμότατες, διότι είναι η εποχή τους, αρωματισμένη με βασιλικό από το μπαλκόνι ή τον κήπο μας και λίγο κύμινο εξ Ανατολής!
Χρώματα κι αρώματα στο πιάτο μας!


 

Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011

Μαρμελάδα Βατόμουρo

Τον Ιούλιο στην Ελλάδα με την αδελφή μου φτιάξαμε μια καταπληκτική και εύκολη μαρμελάδα από ήμερα ώριμα βατόμουρα – μας τα χάρισαν, δεν ήξερα ότι υπάρχουν και ήμερα! Το χρώμα της ήταν φανταστικό και η γεύση της υπέροχη.
Όπως ήταν φυσικό, δοκιμάζοντας όλοι στο σπίτι την καταναλώσαμε πολύ γρήγορα. Μας άρεσε ιδιαίτερα πάνω σε παγωτό καϊμάκι και στο cheese cake.
Τελικά έμεινε πολύ λίγη για να συνοδεύσει με τις φρυγανιές το πρωινό καφεδάκι μας την άλλη μέρα!
Αν βρείτε κι εσείς βατόμουρα, άγρια ή ήμερα, αξίζει να μη φτιάξετε μόνο λικέρ αλλά να δοκιμάσετε και τη μαρμελάδα τους.


Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011

Μοσχάρι Κοκκινιστό

Ένα αγαπημένο Κυριακάτικο φαγητό, πεντανόστιμο.
Αρέσει σε όλους, γιατί το συνοδεύουμε με ό τι επιθυμεί ο καθένας τους: ροδοκόκκινες τηγανητές πατάτες ή νόστιμες φούρνου ή αφράτο πουρέ, ρύζι σπυρωτό λευκό ή εξωτικό, διάφορα ζυμαρικά που δένουν όμορφα με τη σάλτσα του, ακόμα και σοταρισμένα λαχανικά, σαν μια πιο gourmet εκδοχή!
Όπως και να το παρουσιάσουμε στο τραπέζι, δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο.


Σάββατο, 13 Αυγούστου 2011

Ένα νόστιμο μυδοπίλαφο

Τα μύδια είναι νόστιμα και αγαπημένα. Μαζί με το ρυζάκι κάνουν έναν πικάντικο συνδυασμό και συναγωνίζονται, σαν Ελληνική πρόταση, την παέλλα της άλλης πλευράς της Μεσογείου.
Ειδικά τώρα το καλοκαίρι οι φρέσκες ντομάτες δίνουν στο φαγητό χρώμα και μια ακαταμάχητη γεύση που θα εκτιμήσουν νηστεύοντες και μη νηστεύοντες.
Ας τα μαγειρεύσουμε.


Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2011

Χαλβάς με Νισεστέ

Τι είναι ο νισεστές;
Από το On Line Λεξικό του Κόμβου διαβάζουμε ότι είναι « αμυλάλευρο που το χρησιμοποιούν στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική για να πήζουν σάλτσες, κρέμες κτλ. ή στη βιομηχανία για να κατασκευάζουν κόλλες».
Σε άλλα Λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη νισεστές είναι Περσικής προέλευσης και σημαίνει πολύ λεπτό αλεύρι από την καρδιά του σπόρου του καλαμποκιού.
Από καιρό ήθελα να δημοσιεύσω αυτή την απλή, εύκολη και παραδοσιακή συνταγή για έναν νηστίσιμο χαλβά με νισεστέ. Μπορεί να μην αρέσει σε όλους η γεύση του, γιατί δεν συνηθίζεται παντού. Αν, όμως, μας αρέσουν οι κρέμες, πρέπει να δοκιμάσουμε αυτό το νόστιμο και ελαφρύ γλυκάκι με τα πολύ απλά υλικά. Ας δούμε τι χρειαζόμαστε.





Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011

Falafel ή Αραβικοί ρεβιθοκεφτέδες

Οι Falafel (Φαλάφελ) γνωστές και ως ta'amia είναι ένα νόστιμο και πολύ δημοφιλές γρήγορο φαγητό(snack) στην Αίγυπτο και στη Μέση Ανατολή που μπορείς να το αγοράσεις στα μικρά μαγαζάκια που υπάρχουν σε κάθε κεντρικό δρόμο. Στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τη Συρία γίνονται από μουλιασμένα και τριμμένα ρεβίθια, ενώ στο Λίβανο από κουκιά φάβα με λίγα ρεβίθια.
Σαν κύριο πιάτο σερβίρονται σαν σάντουιτς μέσα σε λεπτή Αραβική πίτα με σαλάτα μαρούλι και ντομάτα και σάλτσα ταχινιού. Σαν ορεκτικό συνοδεύουν ποικιλία πράσινης σαλάτας με χούμους και πάντα με άφθονη σάλτσα ταχινιού.
Η συνταγή που θα σας δώσω παρακάτω είναι της φιλενάδας μου της Amal από τη Συρία, είναι πιο εύκολη από την παραδοσιακή αλλά ομολογουμένως εξαιρετικά νόστιμη. Δοκιμάστε τη!  Δεν θα μείνει ούτε μία! 

 


Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011

Φασολάκια Λαδερά με τριφτή Ντομάτα

Το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο, με χρώματα και νοστιμιά που το αγαπάμε όλοι.
Ο τρόπος μαγειρέματος είναι γνωστός αλλά πιστεύω ότι κάθε συνταγή έχει και κάποιο μυστικό που βοηθάει στο να γίνει το φαγητό νοστιμότερο.
Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα και τα συνοδεύουμε απαραίτητα με Ελληνική φέτα, με λαδάκι και ρίγανη και ελιές μαύρες θρούμπες.

 Είναι ο τέλειος συνδυασμός!


Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2011

Ψάρι στο Φούρνο Πλακί

Ψαράκι στο φούρνο για αύριο, όπως το καλεί η ημέρα και μάλιστα πλακί, παραδοσιακό, μόνο με λίγες αλλαγές, για να γίνει πιο ελαφρύ.
Αγαπημένο οικογενειακό φαγητό, νόστιμο και υγιεινό. Αν προσθέσουμε και πολύχρωμες πιπεριές, τότε η γεύση του γίνεται καταπληκτική και μοσχοβολάει όλο το σπίτι! Πιστέψτε με!


Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011

Μαρμελάδα Ροδάκινο και Βανίλιες

Το καλοκαίρι είναι ευλογημένο, με πολλά φρούτα, χρώματα κι αρώματα. Δίνει και σ’ εμάς την ευκαιρία να δημιουργήσουμε στην κουζίνα μας, να πρωτοτυπήσουμε, να πειραματιστούμε, να καρδιοχτυπήσουμε αλλά και να καμαρώσουμε για το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας. Τι κι αν υπάρχουν κι άλλοι που έκαναν την ίδια σκέψη με εμάς; Όλοι έχουν δικαίωμα να προσθέσουν κάτι σε μια συνταγή!
Επί το έργον! Ας «φυλακίσουμε» το κόκκινο και το κίτρινο του καλοκαιριού σ’ ένα βαζάκι κι ας το φυλάξουμε για να φωτίσει τα χειμωνιάτικα πρωινά μας και να μας γεμίσει με νοσταλγία για όσα όμορφα ζήσαμε αυτό το καλοκαίρι.
Ελάτε να φτιάξουμε μαρμελάδα χρυσαφένια με ζουμερά καλοκαιρινά φρούτα με μια δοκιμασμένη κι αγαπημένη συνταγή.


Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2011

Αύγουστος: ένας μήνας, ένας αυτοκράτορας και ένας Αιγαιοπελαγίτης ποιητής

«Αύγουστε, μήνα και θεέ,
σ εσένα ορκιζόμαστε!»
(Οδυσσέας Ελύτης, Τα Ρω του Έρωτα)

Αρχή του νέου μήνα σήμερα. Καλώς μας ήρθε ο Αύγουστος, ο καλός, ο μήνας «που θρέφει τους ένδεκα», όπως συνηθίζει να λέει ο λαός μας. Η αφθονία των καρπών της γης κάνει αυτό το μήνα ξεχωριστό κι αγαπημένο, εξ ου και η επιθυμία/ευχή «Αύγουστε καλέ μου μήνα, να ‘σουν δυο φορές το χρόνο!».

(Η Άνοιξη και το Καλοκαίρι, πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη)

Ο Αύγουστος, ο Μεταγειτνιών του αρχαίου αττικού ημερολογίου, είναι ο μήνας με τα «μερομήνια», δηλαδή με τις λαϊκές προβλέψεις για τον καιρό όλου του χρόνου αλλά και ο μήνας της νηστείας και της μεγάλης γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Όσοι τυχεροί θα κάνετε διακοπές αυτόν το μήνα σε κάποιο Αιγαιοπελαγίτικο νησί, θα απολαύσετε εκεί «γιορτές και πανηγύρια!». Παντού υπάρχουν εκκλησίες και μοναστήρια αφιερωμένα στη Χάρη της. Γι’ αυτό κι ο Ελύτης την έκανε προστάτιδα των Μικρών Κυκλάδων.

«Η Παναγιά τα πέλαγα κρατούσε στην ποδιά της
Τη Σύκινο, την Αμοργό και τ’ άλλα τα παιδιά της»

(Κολάζ του Οδυσσέα Ελύτη: η Παναγία προστατεύει τις Μικρές Κυκλάδες – Στίχοι από το ποίημα Το θαλασσινό τριφύλλι)