Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011

Αρνάκι στο Φούρνο Ανοιξιάτικο

Το ονόμασα «ανοιξιάτικο», γιατί είναι πολύχρωμο και μυρωδάτο. Είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό, που μπορεί να αποτελέσει το Κυριακάτικο κύριο πιάτο ή το μεζεδάκι για την κρύα μπύρα μιας φιλικής συνάντησης, τώρα που αρχίζουμε πάλι να χαιρόμαστε τη βεράντα ή τον κήπο μας. Συνδυάζει υπέροχα το κρέας με τα χορταρικά και έχει την ξεχωριστή νοστιμιά του φούρνου. Δοκιμάστε το.

 


Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Το Μουσείο του Καΐρου και ο Νείλος

Την ανάρτηση αυτή ήθελα να τη δημοσιεύσω στις 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, όπως την έχει κηρύξει το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) και έχει σαν στόχο «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών». Ένα από τα Μουσεία που έχω επισκεφθεί και μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση είναι το Μουσείο της πόλης του Καΐρου της Αιγύπτου που περιέχει ανεκτίμητες συλλογές αιγυπτιακών αρχαιοτήτων.
Το Κάιρο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής με 15,2 εκατομμύρια κατοίκους. Ονομάστηκε Αλ-Καχίρα (القاهرة), δηλαδή «η νικήτρια» της μεγάλης Αραβικής εξάπλωσης και σήμερα είναι η «Umm al Dunya», «η μητέρα του κόσμου» για τους Άραβες.

Όλοι θυμόμαστε πρόσφατες ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας που θυμίζουν την Ελληνική παροιμία «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται!»
«Σοβαρές ζημιές και λεηλασίες υπέστησαν αρχαιότητες στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο κέντρο του Καΐρου»
«Συμμορίες κακοποιών αποκεφάλισαν δυο σπάνιες μούμιες, και κατέστρεψαν δέκα τουλάχιστον μικρά αρχαία καλλιτεχνήματα, πριν συλληφθούν». Αλλά και αισιόδοξες:
«Για να προστατεύσουν το Μουσείο, οι διαδηλωτές σχημάτισαν γρήγορα μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το κτίριο».
Γιατί συνέβη αυτό; Διότι το Μουσείο βρίσκεται στην πλατεία Ταχρίρ, δηλαδή στο κέντρο του Καΐρου, πολύ κοντά στα σημεία των πρόσφατων διαδηλώσεων.
 

Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο

Ένα πολύ νόστιμο, ελαφρύ, καλοκαιρινό φαγητό. Η μόνη δυσκολία που έχει είναι η ετοιμασία των κολοκυθιών, που, όταν γίνεται πρώτη φορά, προβληματίζει. Αν το δούμε λίγο «καλλιτεχνικά» λίγη προσοχή χρειάζεται και όλα τελειώνουν με επιτυχία. Κάθε αρχή φαίνεται δύσκολη αλλά μετά την πρώτη δοκιμή αποκτάς αυτοπεποίθηση και μάλιστα καμαρώνεις!Όταν μάλιστα σερβίρεις το ευπαρουσίαστο και πολύ γευστικό αυτό πιάτο και όλοι αρχίσουν τους επαίνους, χαμογελάς με ικανοποίηση και απολαμβάνεις κι εσύ τον κόπο σου!

 

Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

Τα βιβλία/δωράκια έχουν παραλήπτες!

Φίλες και φίλοι
Σας ευχαριστώ πολύ όλες και όλους που πήρατε μέρος στην κλήρωση, αφήνοντας το σχόλιό σας στην αναδημοσιευμένη, λόγω του γνωστού προβλήματος των Blogger, ανάρτηση.

Οι συμμετέχοντες στην ανάρτηση ήταν 14 συνολικά, οι εξής κατά σειρά :
Σοφία Ζ
Afroditi
Vita
Ξανθή
Pansofix
Eva
ΕΛΕΝΑ (Συνταγές της καρδιάς)
Para-kelsoscooks
Lourdi lourdaki
[handmade+atr]x2
Penelope
EvaZ
Vassiliki
Αναστάσιος




Σάββατο, 21 Μαΐου 2011

Tiramisu

Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όσες και όσους εορτάζουν! Χρόνια πολλά στο γαμπρό μου τον Κώστα και στο μικρό κι αγαπημένο μας Κωνσταντίνο που αγαπάει πολύ τα τρακτέρ!
Σήμερα που έχω κι εγώ την ονομαστική μου εορτή θα σας κεράσω Tiramisu, γνωστή και δημοφιλή, ένα γλυκάκι που αγαπώ πολύ και που το έμαθα από τη φίλη μου τη Lidia από την Τοσκάνη. Από αυτή έμαθα ότι tira mi su σημαίνει pick me up, δηλαδή τραβήξτε με να σηκωθώ!!!
Η ονομασία του γλυκού μάλλον παραπέμπει στο υψηλό ενεργειακό περιεχόμενό του (κρέμα, τυρί, ζάχαρη) και στην καφεΐνη του ισχυρού καφέ espresso. Η άποψή μου είναι ότι η Tiramisu είναι ξεχωριστή, διότι συνδυάζει τον καφέ, την αφράτη κρέμα τυριού και τη σοκολάτα. Αυτή θεωρώ και πραγματική καινοτομία του γλυκού.
Σας κερνάω, λοιπόν, ένα γλυκάκι για να συνοδεύσετε το πρωινό ή το απογευματινό σας καφεδάκι ή να το απολαύσετε και μόνο του. Δείτε τι υλικά χρησιμοποίησα και πώς την έφτιαξα πανεύκολα.





Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Κέικ με Ινδική καρύδα και γιαούρτι

Ένα γλυκάκι για κέρασμα, για τον απογευματινό μας καφέ ή το τσάι. Γίνεται πανεύκολα, δεν περιέχει πολλά αυγά, είναι πολύ αφράτο και ζουμερό και προ πάντων γευστικότατο. Δοκιμάστε αυτή την εκδοχή. Έχει πάντα επιτυχία!
 



Σάββατο, 14 Μαΐου 2011

Δύο δωράκια και πολλά ευχαριστώ !

Καλημέρα σας φίλες και φίλοι μου
Λυπάμαι πολύ που χάθηκε η πρώτη ανάρτηση μαζί με τα σχόλιά σας!(Πάντως θυμάμαι πολύ καλά τα ονόματα αλλά όχι τα σχόλια!!!). Γνωρίζετε όλοι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στους Blogger . Γι' αυτό σας παρακαλώ πολύ να αφήσετε νέα σχόλια σε αυτή την ανάρτηση που αναδημοσιεύεται σήμερα για να συμμετάσχετε στην κλήρωση. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή τύχη!



Έχει περάσει λιγότερο από ένας χρόνος, αφ’ ότου ένα παλιό μου ανενεργό blog άλλαξε όνομα, άνοιξε πάλι τα πανιά του και το ξεκίνησε να ταξιδεύσει σε άγνωστα νερά!

Έτσι «Τα ταξίδια μου» εμφανίστηκαν δειλά-δειλά στο «μπλογκοχώρο» και ζήτησαν την προσοχή και το ενδιαφέρον σας και –γιατί όχι - την αγάπη σας! Πραμάτεια τους αναμνήσεις, εντυπώσεις, εικόνες, χρώματα, αρώματα, γεύσεις ξεχωριστές, φυγή από την καθημερινότητα, ταξίδια Πολιτισμού, Ιστορίας και Παράδοσης. Προ πάντων ταξίδια, κοντινά ή μακρινά, στο χρόνο και στον Κόσμο. Το πέτυχαν; Εσείς θα μου πείτε.

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011

Αρνάκι Αρωματισμένο στο Φούρνο με Πατάτες

Το αρνάκι στο φούρνο είναι ένα φαγητό εορταστικό, πολύ γευστικό και αποτελεί το κύριο πιάτο μιας χαρούμενης Κυριακάτικης οικογενειακής συνάντησης . Το μυστικό της επιτυχίας της συνταγής αυτής είναι τα υλικά: το τρυφερό κρέας από μικρό ζώο, χωρίς πολύ λίπος, και οι μικρές φρέσκες πατάτες.Το φαγητό θα αρέσει γευστικά σε όλους. Όταν δε τολμήσετε να το πάτε στο τραπέζι ροδοψημένο μέσα στο ταψί, τότε θα δείτε ακόμα κι αυτούς που δήλωναν, ότι αποφεύγουν το αρνί, να ενδίδουν!

 

Σάββατο, 7 Μαΐου 2011

Λαβράκι Ψητό, Ανοιχτό

Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι η Ερυθρά θάλασσα είναι ένας καταπληκτικός ψαρότοπος και τα εδώ ψαράδικα φέρνουν ό τι αγαπά η ψυχή σου. Δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις! Κι εμείς είμαστε ευτυχείς, διότι αγαπάμε πολύ τα ψάρια.
Χθες αποφασίσαμε ότι το μενού θα είχε ψάρι. Έτσι πήγαμε μια βόλτα στα κοντινά ψαράδικα. Η ψαραγορά έχει καλύτερες τιμές αλλά είναι λίγο μακριά. Είδαμε πολλά μεγάλα ψάρια αλλά πήραμε λαβράκια θαλασσινά, που ως γνωστόν, έχουν άσπρο κρέας και λίγα κόκκαλα. Τα φέραμε στο σπίτι, τα περιποιηθήκαμε, όπως τους άξιζε, και μετά τα ψήσαμε! Το αποτέλεσμα; Πεντανόστιμο!
 





Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

Αλμυρή τάρτα με κολοκυθάκια και γιαούρτι

Είναι μια μάλλον ανοιξιάτικη τάρτα με νόστιμα υλικά και ωραία κρούστα, χωρίς πολλά λιπαρά. Οι αλμυρές τάρτες είναι η αδυναμία μου, διότι είναι νόστιμες και μυρωδάτες, τρώγονται ζεστές ή κρύες και μπορούν να αξιοποιήσουν τα περισσεύματα του ψυγείου μας και να τα μετατρέψουν σε ένα λαχταριστό γεύμα. Επί πλέον "κρύβουν" και τα υλικά που κάποιοι από μας, μικροί ή μεγάλοι, δε τα πολυσυμπαθούμε! Στέκονται πολύ αξιοπρεπώς σε ένα οικογενειακό τραπέζι αλλά γίνονται gourmet εκδοχή για έναν εορταστικό μπουφέ. Δοκιμάστε τη.



Κυριακή, 1 Μαΐου 2011

Ένα ταξίδι στην Ανατολή των αρωμάτων

Καλό μήνα! Πρωτομαγιά σήμερα, ημέρα των χρωμάτων και των αρωμάτων! 
 Τα ποικίλα χρώματα και το συμβολισμό τους και τα γλυκά, φυσικά αρώματα έμαθα κι εγώ να εκτιμώ στην Ανατολή. Είναι λίγο έντονα, περισσότερο απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει αλλά πολύ ευεργετικά στη διάθεση και τα συναισθήματά μας.- ας μην ξεχνάμε την αρωματοθεραπεία που συνηθίζεται πολύ σήμερα.
Στην Αραβική Ανατολή πιστεύουν ότι τα αρώματα, προ πάντων δε οι αρωματικές φυτικές ρητίνες, εξαγνίζουν και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα - άλλωστε αυτή είναι μια πανάρχαια αντίληψη! Πιστεύουν επίσης ότι την κάνουν πιο εορταστική και απομακρύνουν κάθε κακό. Είναι τιμή για τον επισκέπτη να αρωματίσουν το σπίτι τους καίγοντας μέσα σε παραδοσιακά λιβανιστήρια αρωματικά ξύλα και ρητίνες. Με αυτόν τον τρόπο δείχνουν ότι τους είναι αγαπητός και καλοδεχούμενος!



Στη φωτογραφία μεγάλο και μικρό τυπικό λιβανιστήρι από τη Σαουδική Αραβία.