Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

Τάρτα με κοτόπουλο, πιπεριές και μπέικον

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Μια πολύ νόστιμη τάρτα με κοτόπουλο και πιπεριές που αρέσει σε όλους μας αλλά ιδιαίτερα στις αγαπημένες μου ανιψιές Βιβή και Μάγδα! Τους την αφιερώνω. Είναι μια τάρτα αρκετά εύκολη, ιδανική για τραπέζι ή μπουφέ και τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα. Αντικαθιστώντας την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι δεν χάνει καθόλου σε εμφάνιση και νοστιμιά. Δοκιμάστε τη.
  

Βάση γλυκιάς ή αλμυρής τάρτας

Μια πολύ εύκολη ζύμη που γίνεται αφράτη και νόστιμη βάση γλυκιάς ή αλμυρής τάρτας. Ψήνεται και κρύα γεμίζεται με κρέμα ζαχαροπλαστικής, φρέσκα φρούτα ή κονσέρβα και στολίζεται με σαντιγί ή σοκολάτα. Μπορεί επίσης να ψηθεί μαζί με τα υλικά, ανάλογα με τη συνταγή.



Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Τσικνοπέμπτη!

Τσικνοπέμπτη σήμερα!

Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των τριών εβδομάδων του εορτασμού του Καρναβαλιού. Πρόκειται για τη Πέμπτη της 2ης εβδομάδας, της Κρεατινής. Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα.
Η λέξη σύνθετη από τις λέξεις "τσίκνα", η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος και "Πέμπτη", ημέρα προηγούμενη της Παρασκευής , κατά παράδοση ημέρας νηστείας.
Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους Χριστιανούς, καθώς πλησιάζει η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής, πριν το Πάσχα. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.

Καλά τα έθιμα αλλά και λίγη προσοχή δε βλάπτει. Διαβάστε «Τα 5 συχνότερα λάθη της Τσικνοπέμπτης»


Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

Τούρτα Σεράνο

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Μια τούρτα όμορφη και νόστιμη, σας το εγγυώμαι. Μην βλέπετε τα πολλά υλικά και φοβηθείτε, διότι η βάση δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κέικ σοκολάτας που συνοδεύεται από δύο εύκολες κρέμες. Διακοσμείστε τη, όπως εσείς θέλετε, καμαρώστε τη λίγο και μετά δοκιμάστε τη! Περιμένω τα σχόλιά σας.

 


Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

Μαρμελάδα Πορτοκάλι

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection

Μια πανεύκολη συνταγή, δοκιμασμένη πάρα πολλές φορές με επιτυχία. Η μαρμελάδα πορτοκάλι έχει υπέροχο χρώμα, άρωμα και γεύση, είναι ιδανική για πρωινό, μπορεί να γίνει γέμιση για μπισκότα ή τάρτες, να συνοδεύσει το γιαούρτι ή το παγωτό μας, ακόμα να στολίσει - γιατί όχι - και ένα cheese cake. Δοκιμάστε τη, θα σας ξετρελάνει.




Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011

Λιουμπλιάνα (Ljubljana), η πολυαγαπημένη και οι ερωτευμένοι της

Η Λιουμπλιάνα ( η πολυαγαπημένη στα Σλοβενικά) είναι η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβενίας, σχισμένη στις όχθες του ποταμού Λιουμπλιάνιτσκα (Ljubljanica) γι' αυτό και η πόλη έχει πολλές περίτεχνες γέφυρες. Μια από αυτές είναι η γνωστή «Γέφυρα των δράκων» που στολίζεται στην είσοδο και στην έξοδό της από δράκους που είναι και το σύμβολο της πόλης.

Μοσχαράκι στιφάδο

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Ένα γνωστό και παραδοσιακό φαγητό που μαγειρεύεται με διάφορα είδη κρέατος στην κατσαρόλα ή σε πήλινη γάστρα στο φούρνο, ακόμα και δίπλα στο τζάκι. Έτσι το μαγειρεύει η αδελφή μου και γίνεται πεντανόστιμο. Η παρακάτω συνταγή έχει δοκιμαστεί πολλές φορές διότι το στιφάδο είναι το αγαπημένο φαγητό του συζύγου μου – άντε τώρα να το αρνηθεί! Ελπίζω να αρέσει και σ’ εσάς. Περιμένω τα σχόλιά σας.



Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

Παντζαροσαλάτα με Γιαούρτι και Καρύδια

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Μια δροσερή, εύκολη και εξαιρετική σαλάτα σε εμφάνιση αλλά και γεύση που μπορεί να στολίσει το εορταστικό ή το καθημερινό μας τραπέζι. Είναι ιδανική και για μπουφέ. Η συνταγή είναι της αδελφής μου της Σούλας που, κατά γενική ομολογία, μεγαλουργεί στην κουζίνα της!
  

Στην Ερυθρά Θάλασσα (Red Sea)


Η Ερυθρά θάλασσα – έτσι την ονόμασαν οι αρχαίοι Έλληνες - είναι o στενός θαλάσσιος βραχίονας του Ινδικού Ωκεανού ανάμεσα στην ΒΑ. Αφρική και την ΝΔ. Ασία δημιουργώντας τον αρχαίο Αράβιο κόλπο. Ενώνεται με τον Ινδικό Ωκεανό μέσω του στενού του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και του κόλπου του Άντεν και με τη Μεσόγειο με τη διώρυγα του Σουέζ. Στα βόρειο άκρο της προβάλλει μικρός βραχίονάς της δημιουργώντας τον κόλπο της Άκαμπα, όπου μεταξύ αυτού και του κόλπου του Σουέζ - βρίσκεται η χερσόνησος του Σινά. Έχει 1.900 χλμ. μήκος, 300 χλμ. μέγιστο πλάτος.

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Το πρώτο μου βραβείο!

Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενη γιατί είχα μια ευχάριστη έκπληξη: πήρα το πρώτο μου πολύχρωμο μπλογκοβραβείο (τι λέξη κι αυτή!) από την Έλενα, από τις Συνταγές της καρδιάς. Σε ευχαριστώ πολύ, φιλενάδα, από καρδιάς!

Χαίρομαι επίσης πολύ που «ταξιδεύοντας» διαδικτυακά απέκτησα φίλες/ους με κοινά ενδιαφέροντα, πρόθυμες να βοηθήσουν. Πριν το χαρίσω με τη σειρά μου σε άλλους bloggers, συμμετέχοντας στο παιχνίδι, ας αναφέρω 10 πράγματα που αγαπώ και με ευχαριστούν:
1. Τα ταξίδια, όπου και όποτε μπορώ
2. Το blogging που μου έδωσε την ευκαιρία να σας γνωρίσω
3. Τα παραδοσιακά τραγούδια από όλο τον κόσμο που μιλάνε στην καρδιά, χωρίς να γνωρίζεις τη γλώσσα
4. Τα πολύχρωμα παζάρια της Ανατολής
5. Τα χρώματα και τα αρώματα των μπαχαρικών
6. Η γαλήνη των αρχαιολογικών χώρων
7. Οι Έλληνες πεζογράφοι και ποιητές της Γενιάς του 30
8. Οι ήσυχες βραδιές στο σπίτι με το σύζυγό μου
9. Οι ανοιξιάτικες λιακάδες κοντά στη θάλασσα
10. Να πειραματίζομαι στην κουζίνα μου κλπ.


Δίνω με τη σειρά μου το πολύχρωμο βραβείο στους παρακάτω bloggers:
Στην Penelope και στο
Άρωμα βανίλλιας
Στη Μαργαρίτα και στις Συνταγές της από σπίτι
Στην Αγγελική που μας ταξιδεύει με το μυρωδάτο της blog
Στη Μάρα και την
Επανάστασή της
Στην
Gasteroplix που ελπίζω να αγαπά τους Γαλάτες, όπως κι εγώ
Στις αλχημείες του
para-kelsoscooks
Στον φίλο μου τον Κώστα που με βοηθά πάντα
Στη φίλη μου τη Σοφία που ενδιαφέρεται για την
κλιματική αλλαγή
Στην Χανθή και τις συνταγές της Ασπρούλας
Στις Γλυκιές ιστορίες

Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011

Μπισκότα με Σοκολάτα και Μανταρίνι

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Cookies σπιτικά, αφράτα, νόστιμα και μυρωδάτα. Γίνονται 30 περίπου. Η συνταγή τους είναι πανεύκολη και γρήγορη, όπως όλες οι συνταγές για cookies. Η καταγωγή της είναι αμερικάνικη - καλό είναι, όταν ζεις στο Εξωτερικό, να αξιοποιείς τις γειτόνισσές σου! Η κανονική έχει χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, ενώ εγώ χρησιμοποίησα μανταρίνι και ο συνδιασμός αυτός εκτιμήθηκε δεόντως από όλους! Δοκιμάστε τη.


 

Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Κόκκινες Ινδικές Φακές - Red Indian Lentils

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που περιέχει μέτρια ποσότητα μπαχαρικών και καθόλου καυτερό πιπέρι ούτε ινδοκάρυδο. Η ποικιλία αυτή της φακής υπάρχει και στην Ελλάδα, καθώς και τα μπαχαρικά που θα χρειαστούμε.




Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Ο λόγος περί φακής

Οι φακές είναι ένα από τα σημαντικότερα όσπρια με μεγάλη διατροφική αξία, πολύ δημοφιλείς σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Οι φακές είναι πλούσιες σε διάφορες βιταμίνες, αλλά κυρίως σε αυτές του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, οι φακές είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου και σιδήρου. Λόγω του χαμηλού τους γλυκαιμικού δείκτη ενδείκνυνται στην πρόληψη σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο αποτελούν ιδανική τροφή για υπερτασικούς ασθενείς. Το φυτό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα (γύρω στο 2.000 π.Χ.) και απανθρακωμένοι σπόροι του έχουν βρεθεί στις ανασκαφές της Σαντορίνης.