Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Κοτόπουλο με Ινδικά μπαχαρικά

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection

Ας χρησιμοποιήσουμε, λοιπόν, το μείγμα των Ινδικών μπαχαρικών για biryani (μπιργιάνι) κι ας φτιάξουμε ένα εξωτικό κοτόπουλο. Η κουζίνα μας θα γεμίσει αρώματα και η γεύση του θα μας ταξιδεύσει στον κόσμο της Ανατολής. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και το αποτέλεσμα πεντανόστιμο.



Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Άρωμα Ινδίας

Λατρεύουμε την ινδική κουζίνα. Ετσι λοιπόν πήγαμε στο ινδικό εστιατόριο στη Τζέντα που λέγεται "Taj Mahal" - καμία σχέση με το ομώνυμο γνωστό μνημείο που έχτισε ο αυτοκράτορας Shah Jahan στη μνήμη της αγαπημένης του τρίτης γυναίκας , Mumtaz Mahal. Η γνήσια εξωτική κουζίνα του και το ανάλογο περιβάλλον μας ταξίδευσαν σε μέρη μακρινά. Τα φαγητά περιείχαν πολύ κάρυ, τα κρέατα ήταν μαγειρευμένα σε ταντούρι(πήλινο φούρνο) και τα ψωμάκια ήταν διάφορες νόστιμες πίτες.

Αρχίσαμε με Ινδικά ορεκτικά: κρεμμύδια με ξύδι και χυμό μπατζαριού, τουρσί πράσινου μάγκο και πάστα τσίλι, γι' αυτούς που αντέχουν.

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Κρύα σαλάτα με ζυμαρικό

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Η Ελένη και η Αγγέλα είναι καταπληκτικές στην κουζίνα - αν δεν απαινέσω το σόι μου..!- και πολύ δημιουργικές. Αυτή η νόστιμη σαλάτα είναι έργο τους και κάθε φορά που μας τη σερβίρουν εξαφανίζεται. Μου άρεσε πολύ η νόστιμη ιδέα τους που μπορεί να γίνει και κύριο,πλήρες πιάτο αλλά προπάντων οι λεπτομέρειες στην παρουσίασή της. Σας την προτείνω και σας δίνω παρακάτω υλικά και οδηγίες. Ελπίζω να σας αρέσει. Περιμένουμε τα σχόλιά σας.

 

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Εύκολο Cheese Cake

Μια πολύ εύκολη συνταγή και πολύ νόστιμη. Έχει πάντα επιτυχία και αρέσει πολύ σε όλους, ιδιαίτερα στις φίλες μου Βιβή και Εύη. Απόδειξη οι φωτογραφίες παρακάτω: το γλυκό εξαφανίστηκε και δεν πρόλαβα να το φωτογραφίσω ολόκληρο!



Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Πλεξούδες με αρακά και τέσσερα τυριά

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Μια γνωστή εταιρεία ζυμαρικών έφτιαξε παραδοσιακά ζυμαρικά με σχήματα εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση. Οι πλεξούδες, εμπνευσμένες από τη Θεσσαλία, είναι ένα από αυτά. Βέβαια δεν είναι χειροποίητα αλλά μπορούμε να τα μαγειρεύσουμε, όπως κι αυτά, με κρέας ή κοτόπουλο και ντομάτα αλλά και άσπρα με τυριά. Διάλεξα τις πλεξούδες και τις μαγείρευσα με τέσσερα τυριά, εκ των οποίων τρία ελληνικά, αρακά και ντοματίνια. Έγιναν πολύ όμορφες οπτικά και νοστιμότατες γευστικά. Δοκιμάστε κι εσείς αυτή την εύκολη και νόστιμη συνταγή.



Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Τεμπελόπιτα με Δυόσμο και Γιαούρτι

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Στην περίοδο των εορτών όλοι στο σπίτι μας αγοράζουμε πολλά και διάφορα τυριά σε αρκετή ποσότητα, τα οποία, δυστυχώς, δεν τα καταναλώνουμε. Καλό θα είναι να τα χρησιμοποιήσουμε έγκαιρα, πριν λήξουν και να φτιάξουμε με αυτά τάρτες ή πίτες.
Τα τυριά που μου περίσσευσαν από τις γιορτές ήταν διάφορα και σε μικρές ποσότητες. Και μια και αισθάνομαι λίγο τεμπέλα μετά τα εορταστικά μαγειρέματα είπα να φτιάξω κάτι εύκολο αλλά νόστιμο: μια τεμπελόπιτα με δυόσμο και γιαούρτι. Δείτε τι υλικά χρησιμοποίησα- είναι εύκολο να τα θυμηθεί κανείς - ο θρίαμβος του 2!





Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Κατσικάκι Φρικασέ

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Το φρικασέ είναι ένα γνωστό παραδοσιακό φαγητό με κρέας και χορταρικά. Το κρέας συνήθως είναι κατσικάκι ή αρνάκι, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τα χόρτα μαρούλια ή αντίδια ή άγρια (χόρτα για πίτα ή ραδίκια). Η πεθερά μου το μαγείρευε μόνο με άγρια μυρωδάτα χόρτα και η μητέρα μου μόνο με μαρούλια. Όπως θα δείτε παρακάτω, ακολουθώ τη «μέση οδό» και το αποτέλεσμα –λένε - είναι νόστιμο και μυρωδάτο.
  

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Κοτόσουπα Αυγολέμονο

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Στο σπίτι μας στην Αταλάντη παραδοσιακά το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς συνηθίζουμε ακόμα να τρώμε νόστιμη σούπα κότας ελεύθερης βοσκής και . . . κάποιας ηλικίας. ( Δεν είναι δα μυστικό ότι «η γριά κότα έχει το ζουμί !»).
Διαβάζω ότι και σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας μας διατηρείται το έθιμο της κοτόσουπας Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά, όπως στη Θεσσαλία και την Κρήτη.
Έτσι για την Ιστορία, η γαλοπούλα ήρθε στην Ευρώπη από το Μεξικό (Οι θαυμαστές του Αστερίξ και του Οβελίξ ήδη το γνωρίζουν !)το 1824, και στην Ελλάδα γεμιστή έγινε σύμβολο πλούτου και καλοπέρασης. Η κοτόσουπα όμως είναι πεντανόστιμη και μπορεί να μας δυναμώσει τα μεσημέρια και να μας ζεστάνει τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες. Τα περισσότερα παιδιά θα τη λατρεύσουν. Εξάλλου η δυναμωτική αυτή σόυπα είναι ιδανική για το κρυολόγημα και τις ιώσεις, καταπραύνει τον πόνο στο στομάχι και μαλακώνει το βήχα. Αν θέλουμε να την κάνουμε πιο Ελληνική και της μόδας μπορούμε να προσθέσουμε κρόκο Κοζάνης για χρώμα και άρωμα. Στη Βουδαπέστη, θυμάμαι, μας την είχαν σερβίρει με φυλλαράκια φρέσκου κόλιανδρου και ήταν εξαιρετική.