Ας κάνουμε πάλι ένα ταξίδι αρωμάτων, χρωμάτων και γεύσεων στις μακρινές χώρες της Ασίας, απ' όπoυ μας έρχονται πραγματικοί θησαυροί! Μας προσκαλεί το κάρυ κι αρωμάτισε για χάρη μας το δρόμο. Ξεκινάμε;
Όταν λέμε κάρυ, εννοούμε ένα τυποποιημένο μπαχαρικό της αγοράς σε μορφή σκόνης που δίνει στα φαγητά μας μια γεύση Ανατολής.
Όμως κάνουμε λάθος! Το κάρυ δεν είναι ένα ούτε δύο αλλά δέκα έως σαράντα μπαχαρικά, τριμμένα στο γουδί και μερικά ακόμα μυρωδικά σε διάφορες αναλογίες,όπως κρόκος, μαυροπίπερο, κόλιαντρο, κανέλλα, γαρίφαλο, πιπεριά, κάρδαμο, κουρκουμάς, πιπερίτσα τσίλι, τζίντζερ, κάρδαμο και άλλα πολλά!
(Διάφορα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται για τα μείγματα του κάρυ)
Από αυτά τα διάφορα τριμμένα μπαχαρικά προέρχεται η κίτρινη, μυρωδάτη σκόνη του εμπορίου που γνωρίζουμε και κυκλοφορεί σε δύο μορφές, απαλή και δυνατή.
(Μείγμα κάρυ του εμπορίου)
Όμως οι Ινδοί ή οι Πακιστανοί δεν ονομάζουν κάρυ αυτό το μείγμα των μπαχαρικών αλλά μασάλ (masala). Έχει διαφορετικό χρώμα, διότι χρησιμοποιούν άλλη ποικιλία μπαχαρικών και είναι για μας καυτερό.
(Μείγμα Masala για κοτόπουλο, αρκετά καυτερό)