Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011

Φασολάκια Λαδερά με τριφτή Ντομάτα

Το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο, με χρώματα και νοστιμιά που το αγαπάμε όλοι.
Ο τρόπος μαγειρέματος είναι γνωστός αλλά πιστεύω ότι κάθε συνταγή έχει και κάποιο μυστικό που βοηθάει στο να γίνει το φαγητό νοστιμότερο.
Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα και τα συνοδεύουμε απαραίτητα με Ελληνική φέτα, με λαδάκι και ρίγανη και ελιές μαύρες θρούμπες.

 Είναι ο τέλειος συνδυασμός!



Τ α Υ λ ι κ ά

1 κιλό φασολάκια φρέσκα, τσαουλιά ή μπαρμπούνια
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανός, πλυμένος και ψιλοκομμένος
4 ώριμες ντομάτες τριμμένες σε χονδρό τρίφτη
2-3 πατάτες καθαρισμένες και χονδροκομμένες

6-8 μικρά κολοκυθάκια
2 μεγάλα καρότα κομμένα ροδέλες
Μερικά ντοματίνια (προαιρετικά)
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
½ κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι


Ο δ η γ ί ε ς
Πλένουμε καλά, στραγγίζουμε και καθαρίζουμε τα φασολάκια. (Τσιμπάμε τις άκρες τους και με κοφτερό μαχαιράκι αφαιρούμε τα νεύρα τους). Αν τα φασολάκια είναι πολύ μακριά, τα κόβουμε στη μέση. 




Πλένουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε στη μέση και τις τρίβουμε με χονδρό τρίφτη.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και, όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε, ώσπου να μαραθούν, όχι να ροδίσουν. Μετά προσθέτουμε τα φασολάκια και τις πατάτες και ανακατεύουμε, ώσπου να αποκτήσουν ζωηρό πράσινο χρώμα.
Τότε προσθέτουμε την τριφτή ντομάτα, αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε, αφήνοντας «να πάρουν μερικές βράσεις».
Σκεπάζουμε το φαγητό με ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το σιγοβράζουμε για 45 περίπου λεπτά, ανακινώντας που και που την κατσαρόλα και προσέχοντας μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό.
Προς το τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε προσεχτικά. Αν η σάλτσα είναι λίγη,προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά ακόμα ή μέχρις ότου μαλακώσουν πολύ τα φασολάκια και το φαγητό μείνειμε το λάδι του.
Τα σερβίρουμε ζεστά ή μάλλον χλιαρά και τα συνοδεύουμε με ένα γενναίο κομμάτι φέτα και φρέσκο ψωμί.
Καλή σας όρεξη.

TIPS

Προσθέτουμε το μαϊντανό προς το τέλος του μαγειρέματος για να μην χάσει όλα τα συστατικά του. Επίσης και το περισσότερο λάδι, αν προστεθεί στο τέλος "φαίνεται" περισσότερο στο φαγητό και κάνει τη σάλτα νοστιμότερη και πιο «γεμάτη».

4 σχόλια:

  1. Ελένη άμα τα φασολάκια είναι καλά (κι αν είναι κι από τον κήπο μας, που τέτοια πια) είναι το καλύτερο πιάτο. Βρίσκω στη λαϊκή κάποια ποικιλία με καταγωγή από το Δομοκό τα καλύτερα μπορώ να πω.
    Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, Ξανθήμου, έχεις απόλυτο δίκαιο. Έχουμε χάσει την ποιότητα και σε λίγο όλα θα έχουν την ίδια γεύση. Καλό αυτό με τη λαϊκή της γειτονιάς σου. Κι εγώ εδώ αγόρασα ντομάτες από Αυθιοπία(!) καλύτερες από της Ελλάδας! Αυτά είναι τα παράξενα. καλή εβδομάδα, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχο καλοκαιρινό φαγάκι, τα λατρεύω τα φασολάκια!
    ... και πολύ ωραία η παρουσίαση! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ πολύ Betty, καλή εβδομάδα να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή