Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011

Μαρμελάδα Ροδάκινο και Βανίλιες

Το καλοκαίρι είναι ευλογημένο, με πολλά φρούτα, χρώματα κι αρώματα. Δίνει και σ’ εμάς την ευκαιρία να δημιουργήσουμε στην κουζίνα μας, να πρωτοτυπήσουμε, να πειραματιστούμε, να καρδιοχτυπήσουμε αλλά και να καμαρώσουμε για το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας. Τι κι αν υπάρχουν κι άλλοι που έκαναν την ίδια σκέψη με εμάς; Όλοι έχουν δικαίωμα να προσθέσουν κάτι σε μια συνταγή!
Επί το έργον! Ας «φυλακίσουμε» το κόκκινο και το κίτρινο του καλοκαιριού σ’ ένα βαζάκι κι ας το φυλάξουμε για να φωτίσει τα χειμωνιάτικα πρωινά μας και να μας γεμίσει με νοσταλγία για όσα όμορφα ζήσαμε αυτό το καλοκαίρι.
Ελάτε να φτιάξουμε μαρμελάδα χρυσαφένια με ζουμερά καλοκαιρινά φρούτα με μια δοκιμασμένη κι αγαπημένη συνταγή.


Τ α  Υ λ ι κ ά  τ η ς

8 μέτρια ροδάκινα, άσπρα και κίτρινα
6 μέτριες βανίλιες
(Τα φρούτα κομμένα γέμισαν 4 φλιτζάνια, αρκετά πιεσμένα)
4 φλιτζάνια καστανή ζάχαρη
1 φλιτζανάκι νερό
2 ξυλάκια κανέλας
Χυμός από ½ λεμόνι
Ο δ η γ ί ε ς

Πλένουμε καλά τα φρούτα, βγάζουμε τη φλοίδα τους και τα κουκούτσια τους και τα κόβουμε σε λεπτά φετάκια.
Μετράμε την κομμένη σάρκα των φρούτων με φλιτζάνι/μέτρο, πιέζοντας να γεμίσει καλά, ή τα ζυγίζουμε και βάζουμε την ίδια ποσότητα ζάχαρης.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα κομμένα φρούτα, το νερό, την κανέλα και τη ζάχαρη και τα σιγοβράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν.
(Αν δεν μας αρέσει η μαρμελάδα μας να έχει κομματάκια, τότε πολτοποιούμε τα φρούτα με το εργαλείο του πουρέ.)
Ανακατεύουμε πάντα με ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε να βράζουμε τη μαρμελάδα μας σε χαμηλή φωτιά, έως ότου πήξει.
Τότε την αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε την κανέλα και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Τη μοιράζουμε ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα.
Όταν ανοίξουμε ένα βάζο για να το χρησιμοποιήσουμε, μετά το διατηρούμε στο ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου