Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Κουραμπιέδες με Aμύγδαλα

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Οι κουραμπιέδες είναι ένα παραδοσιακό Ελληνικό κέρασμα, όχι μόνο Χριστουγεννιάτικο. Στην περιοχή μου έφτιαχταν μεγάλες ποσότητες και κερνούσαν αυτούς που έρχονταν να δουν και να θαυμάσουν την έκθεση προικιών της νύφης. Οι κεραστές περιφέρονταν κρατώντας μεγάλες πιατέλες με πόδι –έχουμε ακόμα μία τέτοια στο σπίτι μας- γεμάτες με ένα κάτασπρο βουνό κουραμπιέδες. Όλοι οι παρευρισκόμενοι έπρεπε να κεραστούν και να ευχηθούν ευτυχία στους μελόνυμφους.
Βασικά υλικά των κουραμπιέδων είναι το βούτυρο γάλακτος, το αλεύρι, η άχνη ζάχαρη και τα πολλά αμύγδαλα που συμβολίζουν αφθονία αγαθών. Απαραίτητο και το ανθόνερο, με το οποίο τους ράντιζαν ζεστούς και μοσχοβολούσε όλο το σπίτι. Πάνω σε αυτή τη βασική συνταγή δημιουργήθηκαν πολλές παραλλαγές με την προσθήκη διαφόρων υλικών. Σε μένα αρέσει να επιμένω παραδοσιακά.






Η αρχαία πόλη Γέρασα στην Ιορδανία, η Πομπηία της Ανατολής

Ένα καταπληκτικό ταξίδι πίσω στο χρόνο σε μια πόλη που γνώρισε δύναμη και δόξα, στα θέατρά της αντήχησε ο ελληνικός λόγος, από τους δρόμους της πέρασαν στρατηγοί θριαμβευτές και έμποροι της Ανατολής και σήμερα απλώνεται γύρω σου σιωπηλή και μεγάλη, περιμένοντας να διηγηθεί ιστορίες θριάμβου. (Πατάτε πάνω στο βέλος να αρχίσει η παρουσίαση).

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Αμμάν, Ιορδανία-Amman, Jordan

Το Αμμάν, η πρωτεύουσα της Ιορδανίας, είναι γνωστή στην ιστορία ως Ραββά Αμμών, η "βασιλική πόλη" των Αμμωνιτών και Φιλαδέλφεια, όπως ονομάστηκε το 285 π.Χ. προς τιμήν του Έλληνα άρχοντα της Αιγύπτου Πτολεμαίου Β' του Φιλάδελφου που την κατέκτησε. Η πόλη ανήκε στην Δεκάπολη των Ελληνιστικών Χρόνων (1ος αίωνας π.Χ. - 2ος αιώνας μ.Χ.). Στη συνέχεια έγινε τμήμα του βασιλείου των Ναβαταίων και μετά κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους που την ανοικοδόμησαν. Διατήρησε την ονομασία της μέχρι τα Βυζαντινά χρόνια και είχε μάλιστα γίνει έδρα μιας επισκοπής.

Μετά την άνοδο του Ισλάμ, καταλήφθηκε από τους Άραβες και ήκμασε και μετονομάστηκε σε Αμμάν. Γύρω στα 1300 η πόλη καταστράφηκε από σεισμό και παρέμεινε επί αιώνες ερειπωμένη. Στα τέλη του 19ου αιώνα άνθισε και πάλι χάρη στο σιδηρόδρομο που συνέδεε τη Δαμασκό με την ιερή πόλη Μεδίνα: το Αμμάν έγινε εμπορικός σταθμός και στάση για τους μουσουλμάνους προσκυνητές που κατευθύνονταν στις ιερές τους πόλεις Μεδίνα και Μέκκα.

Η πόλη είναι κτισμένη πάνω σε λόφους, λίγο απρόσωπη και πυκνοκατοικημένη, ένα πολυσύχναστο εμπορικό και διοικητικό κέντρο που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Ψηλά από την αρχαία ακρόπολή της, το Citadel, η πόλη φαίνεται όμορφη.



Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Περί νηστείας

Παλαιότερα νηστεία σήμαινε την πλήρη αποχή από τροφές που περιέχουν λάδι, δηλαδή μαγειρευμένες, και από το κρασί. Σήμερα, όμως, με τον όρο "νηστεία" δηλώνουμε την αποχή από κάποιες κατηγορίες τροφίμων, την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει καθιερώσει με σκοπό να τιμήσει ένα συγκεκριμένο γεγονός του λειτουργικού κύκλου της και να προετοιμάσει τους πιστούς γι' αυτό.

Τι γράφει το Λεξικό του Κόμβου; νηστεία η: 1α.αποχή από ορισμένες τροφές, ζωικής κυρίως προέλευσης, που επιβάλλεται για θρησκευτικούς λόγους και για ορισμένες ημέρες (επέκτ., προφ.) αναγκαστική αποχή από ορισμένες απολαύσεις ή πολύ αυστηρή δίαιτα. ΦP ~ και προσευχή, για περίοδο που κάποιος ζει με στερήσεις και που συγχρόνως αφιερώνεται με ζήλο σε ένα έργο. β. το χρονικό διάστημα που διαρκεί η νηστεία 2. αποχή από την τροφή ή περιορισμός της ποσότητας της τροφής που τρώει κάποιος.
Ποιες είναι οι νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας;

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Κουνουπίδι στο Φούρνο με Ντομάτα και Πιπεριές

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Πολλές φορές στο σπίτι περισσεύει φαγητό από την προηγούμενη μέρα (Leftover που λένε και οι ξένοι μάγειροι), το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί και να σερβιριστεί στο τραπέζι μας με έναν πολύ διαφορετικό και ελκυστικό τρόπο. Ας ακολουθήσουμε, λοιπόν, τη φαντασία μας και τις οικογενειακές προτιμήσεις και ας δημιουργήσουμε στην κουζίνα μας.
Δείτε πώς αξιοποίησα το βρασμένο κουνουπίδι για σαλάτα, στο οποίο όμως δεν είχα προσθέσει λεμόνι. Άρεσε πολύ η ιδέα μου, γι’ αυτό και τη μοιράζομαι μαζί σας. Ελπίζω να αρέσει και σε εσάς. Περιμένω τα σχόλιά σας.


Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Εύκολη Τούρτα με Σαβαγιάρ

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection

Είναι μια πραγματικά εύκολη τούρτα ψυγείου με τα βασικά υλικά της Τιραμισού αλλά με γεύση σοκολάτας, γιατί μας αρέσει πολύ. Δεν είναι πολύ γλυκιά και ταιριάζει θαυμάσια με ζεστό απογευματινό καφέ. Δέχεται και κεράκια («Χρόνια πολλά, Τάκη, να τα εκατοστήσεις»!) και όταν κοπεί και σερβιριστεί, εξαφανίζεται αμέσως!




Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Μαρινάρισμα – Μαρινάτες

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Σήμερα εγκαινιάσαμε την καινούρια μας ψηστιέρα με θαλασσινά. Ακολουθήσαμε όμως κανονικές διαδικασίες προετοιμασίας τους, δηλαδή τα μαρινάραμε. Το αποτέλεσμα ήταν γευστικότατο και σας προτείνω αυτή τη διαδικασία. Λίγα λόγια για τις μαρινάτες


Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Χούμους (Hummus - حمّص‎ )

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Το Hummus είναι ένα από τα πιο δημοφιλή, εύκολα και απλά ορεκτικά ή σαλάτες της Μέσης Ανατολής. Απαραίτητα συστατικά του είναι τα ρεβίθια και το ταχίνι που δεν μπορούν να αντικατασταθούν.
Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές για σπιτικό χούμους που χρησιμοποιούν διαφορετικά μπαχαρικά και ποσότητα σκόρδου. Τα ρεβίθια, φρέσκα ή κονσέρβα, νομίζω ότι δεν αλλάζουν το αποτέλεσμα. Η συνταγή που σας δίνω είναι εύκολη και γρήγορη, όπως την έμαθα από τη φίλη μου την Amal από τη Συρία και τη δημοσιεύω για το φίλο μας τον Κώστα που μου τη ζήτησε και τη «στέλνουμε χαιρετίσματα» σ’ εκείνον και τη Νανά στην απέναντι ήπειρο!


 


Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Όλα . . . ρόδινα σε Κινέζικο εστιατόριο της Τζέντα!

Στη Τζέντα, όπως και σε κάθε μεγαλούπολη, υπάρχουν εστιατόρια για κάθε προτίμηση, Αραβικά παραδοσιακά ή με γεύσεις Ανατολής. Υπάρχουν και άλλα με Μεσογειακή κουζίνα αλλά όχι Ελληνική, που εκτιμούν πάρα πολύ οι ντόπιοι. Εσύ διαλέγεις και επισκέπτεσαι.
Μας αρέσει να δοκιμάζουμε διάφορες κουζίνες, ιδιαίτερα ανατολίτικες και προτιμάμε τα εστιατόρια που έχουμε ξαναπάει και μείναμε ευχαριστημένοι ή για τα οποία φίλοι μας εκφράζονται πολύ θετικά.
Η είσοδός του ήταν «χαμηλών τόνων», απλή και φωτεινή με ένα εντυπωσιακό παραβάν με Ασιατική γραφή.
 
Μπαίνοντας στον προθάλαμο το φως χαμήλωσε και ο φωτισμός με Νέον δημιούργησε ατμόσφαιρα.

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Κοτόπουλο πικάντικο με πολύχρωμες πιπεριές

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection

Ένα πολύ νόστιμο και εξωτικό πιάτο που θα σας ενθουσιάσει. Προϋπόθεση βέβαια να σας αρέσουν τα πικάντικα πιάτα, η γεύση της πιπεριάς και το άρωμα του δίνει ο φούρνος και κάνει κάθε φαγητό ξεχωριστό.





Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Καλό μήνα

Καλό μήνα!
Οι ευχές πρέπει πάντα να συνοδεύονται κι από λουλούδια, έτσι για το καλό. Σας χαρίζω αυτές τις όμορφες τουλίπες που τις φωτογράφισα στο Μόναχο.

Δείτε και μερικές φωτογραφίες, όπως και η διάθεσή μας αυτή την εποχή, μια πάνω, μια κάτω!