Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

Παέγια/Paella Θαλασσινών

(Μια δική μου συνταγή)
Σε όλη την Αραβική χερσόνησο οι ψαραγορές φημίζονται για την ποικιλία και τη φρεσκότητα των ψαριών αλλά και κάθε είδους θαλασσινών. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που προσθέσαμε πολλά θαλασσινά στο εβδομαδιαίο οικογενειακό μας μενού κι εγώ άρχισα να πειραματίζομαι με τις συνταγές θαλασσινών. Η συνταγή παέγιας που ακολουθεί δεν είναι η κλασική αλλά μια αρκετά τροποποιημένη, όπως αρέσει στην οικογένειά μου.
Ελπίζω να αρέσει και σε σας.

Διάβασα ότι το φαγητό αυτό πήρε το όνομά του από το σκεύος μέσα στο οποίο μαγειρεύεται στον Ισπανικό Νότο, την «paellera», που είναι ένα ρηχό, πλατύ τηγάνι με δύο χερούλια στο πλάι, αντί για ένα. Περιττό να πω ότι εγώ δεν έχω τέτοιο σκεύος! Έτσι για την παρασκευή του φαγητού αρκούμαι σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή μια πλατειά ρηχή κατσαρόλα.



Τρίτη, 17 Αυγούστου 2010

Κρεατοπιτάκια / Samboosak από τη Σαουδική Αραβία

Οι Samboosak είναι παραδοσιακά τριγωνικά κρεατοπιτάκια που συνηθίζονται να τρώγονται κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια του μήνα Ramadan σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής χερσονήσου. Στην παραδοσιακή γέμιση του κιμά υπάρχει δυνατότητα να προστεθούν τσιγαρισμένα πράσα ή τριμμένο καρότο ή βρασμένος αρακάς ή κουκουνάρι και διάφορα χαρακτηριστικά μπαχαρικά των περιοχών, όπως το sumac.


Εγώ πάντως τις προτιμώ παραδοσιακές με κύμινο και λίγο κουκουνάρι.

Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2010

Ένας εκπληκτικός υφαντής στην αυλή μου

Το πουλί-υφαντής είναι ένας κάτοικος της Αφρικής και καταπληκτικός καλλιτέχνης. Η φωλιά που κατασκευάζει είναι ένα έργο υπομονής.



Τρίτη, 10 Αυγούστου 2010

Kunafa με κρέμα

Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές για kunafa και όλες προέρχονται από τη Μέση Ανατολή. Διαφέρουν στο υλικό της γέμισης που μπορεί να είναι φρέσκιες μπανάνες, ξηροί καρποί, κρέμα ή ανάλατο τυρί.
Ζώντας σε μια Αραβική χώρα φυσικό είναι να έχω δοκιμάσει αρκετές από αυτές τις εκδοχές. Από όλες προτιμώ την kunafa με κρέμα. Δείτε τη συνταγή και δοκιμάστε τη. Καλή σας επιτυχία.

 

Σάββατο, 7 Αυγούστου 2010

Κέικ με Χουρμάδες

Οι χουρμάδες είναι μια αγαπημένη και εξαιρετικά θρεπτική τροφή όλων των κατοίκων της Αραβικής χερσονήσου. Τους προτιμούν φρέσκους ή αποξηραμένους και τσυς συνοδεύουν με τσάι ή αραβικό καφέ, αρωματισμένο με κάρδαμο.
Κατά τη διάρκεια Ραμαζανιού το απόγευμα, όταν σταματούν την ολοήμερη νηστεία, τρώνε λίγους χουρμάδες και μετά πίνουν νερό.

 

Από τους πολύ ώριμους γίνεται μια πάστα με την οποία γεμίζουν τα maamul, μικρά παραδοσιακά μπισκοτάκια, στρογγυλά ή οβάλ. Μια σχετική συνταγή θα δημοσιεύσω αργότερα.
 

Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2010

Η παραλία της Τζέντας από το Hilton

To εσωτερικό του ξενοδοχείου Hilton της Τζέντας είναι ένας κήπος. Εδώ φαίνεται το εσωτερικό ασανσέρ από το οποίο η θέα είναι εκπληκτική.
Η παραλία της Τζέντας, που ονομάζεται Cornish, από το εστιατόριο του Hilton στον 12ο όροφο.