Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010

Γαρίδες αλά Sri Lanka

Πρόκειται για μια συνταγή από τη Sri Lanka, παραδοσιακά αρκετά καυτερή, εξ ου και το όνομά της Devil Shrimps (=γαρίδες του διαβόλου), λόγω της χρήσης αρκετής ποσότητας τσίλι.( Η εκδοχή που σας δίνω είναι σεμνή!).
Την πρωτοδοκιμάσαμε στη Sri Lanka πριν χρόνια, μας άρεσε πολύ και ο φίλος μας ο Sarath με έμαθε να την μαγειρεύω. Μάλιστα μου είχε φέρει κι ένα απαραίτητο συστατικό της: ψάρι αποξηραμένο στον ήλιο. Όταν αυτό τελείωσε το αντικατέστησα με μικρές αποξηραμένες γαριδούλες του εμπορίου που δίνουν εξίσου καλή γεύση και άρωμα.
Μην σας προβληματίζει το εξωτικό της συνταγής. Η φίλη μου η Πόπη την έχει ήδη δοκιμάσει με πολλή επιτυχία και κέρδισε πολλά ευμενή σχόλια από την οικογένειά της. Δοκιμάστε τη κι εσείς και περιμένω τα σχόλιά σας.



Τ α Υ λ ι κ ά

½ κιλό γαρίδες μεγάλες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα χονδρά κομμάτια
2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, χονδροκομμένες
3 πράσινες μακριές πιπεριές, κομμένες τετράγωνα
2 κουταλάκια τριμμένο σκόρδο
1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
2 κόκκινα τσίλι, χωρίς τους σπόρους
1 κουταλιά της σούπας soy sauce
1 κοφτή κουταλιά ντομάτα πελτέ
1 κουταλάκι corn flour, διαλυμένο σε 2 κουταλιές νερό
4 κουταλιές ηλιέλαιο
Αλάτι και πιπέρι
Ο δ η γ ί ε ς

Βάζουμε το λάδι μέσα σε ένα βαθύ και βαρύ σκεύος και τσιγαρίζουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και το τσίλι. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες, ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Μετά προσθέτουμε τον πελτέ και τις γαρίδες και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας περίπου 5-7 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τη σόγια και τελευταίο το corn flour. Ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τις σερβίρουμε ζεστές και τις συνοδεύουμε με τηγανητό ρύζι με σκόρδο (Garlic fried rice).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου