H Potica (=ποτίτσα) είναι ένα παραδοσιακό εορταστικό σλοβένικο γλυκό που γίνεται από ζύμη, τυλιγμένη σε ρολό με γέμιση.
Το όνομά της προέρχεται από τη σλοβένικη λέξη poviti (=τυλίγω ρολό).
Στη Σλοβενία κάθε οικογένεια έχει τη δική της συνταγή για potica και τη γεμίζει με διαφορετικά υλικά αλλά η πιο δημοφιλής είναι με γέμιση καρυδιού. Έτσι την πρωτοδοκίμασα και μου άρεσε πολύ.
Αυτή είναι η γλυκιά potica που συνοδεύει τον καφέ ή το ξηρό λευκό κρασί, ενώ όταν γεμίσει με τυρί θεωρείται πλήρες γεύμα ή το συνοδευτικό της κρύας ντόπιας μπύρας. Παραδοσιακά δεν ψήνεται στο φούρνο αλλά τυλίγεται με τουλπάνι, δένεται στις άκρες και βράζεται. Κόβεται φέτες ζεστή, όχι με μαχαίρι αλλά με μια κλωστή.
Το όνομά της προέρχεται από τη σλοβένικη λέξη poviti (=τυλίγω ρολό).
Στη Σλοβενία κάθε οικογένεια έχει τη δική της συνταγή για potica και τη γεμίζει με διαφορετικά υλικά αλλά η πιο δημοφιλής είναι με γέμιση καρυδιού. Έτσι την πρωτοδοκίμασα και μου άρεσε πολύ.
Αυτή είναι η γλυκιά potica που συνοδεύει τον καφέ ή το ξηρό λευκό κρασί, ενώ όταν γεμίσει με τυρί θεωρείται πλήρες γεύμα ή το συνοδευτικό της κρύας ντόπιας μπύρας. Παραδοσιακά δεν ψήνεται στο φούρνο αλλά τυλίγεται με τουλπάνι, δένεται στις άκρες και βράζεται. Κόβεται φέτες ζεστή, όχι με μαχαίρι αλλά με μια κλωστή.