Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2009

Βακαλάος με Πουρέ από την Πορτογαλία

(Από το ταξίδι μου στην Πορτογαλία)
Επιστρέφοντας από το Cascais με κατεύθυνση τη Sintra σταματήσαμε σε μια παλιά βασιλική έπαυλη, την οποία χρησιμοποιούσαν οι βασιλείς της Πορτογαλίας, όταν πήγαιναν για κυνήγι στην περιοχή. Η αρχιτεκτονική της μεγάλης κουζίνας είχε διατηρηθεί και θύμιζε τις ανακτορικές κουζίνες της Σίνδρας αλλά είχε μετατραπεί σε μια υπέροχη αίθουσα εστιατορίου πολυτελείας. Εκεί φάγαμε για βράδυ. Υπέροχη ατμόσφαιρα, περιποίηση και φαγητό εξαιρετικό.
Μπορείτε να τη θαυμάσετε. την κουζίνα!
 

Τι φάγαμε; Βακαλάο, βέβαια, σε μία gourmet εκδοχή: στο φούρνο με πουρέ, σερβιρισμένο με βραστά φρέσκα λαχανικά και συνοδευμένο από ένα υπέροχο λευκό τοπικό κρασί.
Την παρακάτω συνταγή μου την έστειλε η φίλη Rute , όταν ήμουν πλέον στην Αθήνα και σας τη δίνω μεταφρασμένη.
Σας προτείνω όμως να ψήσετε και να προσφέρετε το φαγητό σε μικρά ατομικά πυρίμαχα σκεύη αντί να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα. Εντυπωσιάζει πολύ...




Τ α Υ λ ι κ ά


4-5 κομμάτια φρέσκου ή κατεψυγμένου βακαλάου (φιλέτο) ή παστού ξαλμυρισμένου, χωρίς το δέρμα του
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
6 πατάτες μέτριες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
Λίγο μοσχοκάρυδο, τριμμένο
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι γάλα με χαμηλά λυπαρά
3 μικρά φύλλα δάφνης
Αλάτι και πιπέρι

Ο δ η γ ί ε ς

Ξεπαγώνουμε, πλένουμε και σιγοβράζουμε το βακαλάο σε αλατισμένο νερό για 10-15 λεπτά, ανάλογα με το πάχος των κομματιών. Αν χρησιμοποιήσουμε παστό, αφαιρούμε την πέτσα, τον ξαλμυρίζουμε και μετά τον βράζουμε σε νερό χωρίς αλάτι.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε. Όταν τρυπιούνται εύκολα με ένα πηρούνι, τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις βάζουμε σε ένα μούλτι για να γίνουν πουρές. Έπειτα, προσθέτουμε στον πουρέ το γάλα, 1 φλυτζάνι κρέμα, το αυγό, αλάτι, μοσχοκάρυδο, όσο θέλουμε, και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι μαζί με τα φύλλα δάφνης, τα οποία τα αφαιρούμε μετά από λίγο. Προσθέτουμε το βρασμένο βακαλάο, 1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε όλα τα υλικά να πάρουν μια βράση. Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ και βάζουμε πρώτα το βακαλάο, σκεπάζοντάς τον με τον πουρέ της πατάτ
ας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα περίπου στους 180 βαθμούς.
Σερβίρουμε το φαγητό αρκετά ζεστό, πασπαλισμένο με φυλλαράκια φρέσκου κόλιανδρου, όπως μας το πρόσφεραν στην Πορτογαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου